VI. Egerszeg Fesztivál 2001. május 8–13.

A képviselő szóvá tette...

Kullancsirtás Zalaegerszegen


VI. EGERSZEG FESZTIVÁL 2001. MÁJUS 8–13.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatatisztelettel hívja és várja
a város lakóita város napja alkalmából
2001. május 8-tól május 13-ig tartandó rendezvényekre.

Előzetes a tervezett programokról:

Május 8. kedd

18.00 Pázmányos zenekarok koncertje Hermész Triszmegisztosz, Praha, Reaktor Helyszín: Pázmány Péter úti Ifjúsági Közösségi Ház.

Május 9. szerda

10.30 Regionális Hulladéklerakó átadása
Helyszín: Zalaegerszeg-Buslakpuszta Közreműködik: Városi majorettcsoport és a Városi Fúvószenekar
15.00 Kovácsműhely-avatás Helyszín: Gébárt, Kézművesek Háza
17.00 Götz János Legenda című szobrának avatása
Helyszín: Kertváros (Alsóerdei út elején)
19.00 Czóbel Béla emlékkiállítás megnyitója Hajdók Judit orgonaművész koncertje
Helyszín: Városi Hangverseny- és Kiállítóterem
22.00 Szabadtéri mozi
Helyszín: MMIK udvara

Május 10. Csütörtök

19.00 John Lennon-emlékkoncert és a 10 éves Bazooka jubileumi koncertje
Helyszín: Dísz tér
22.00 Szabadtéri mozi
Helyszín: MMIK udvara

Május 11. péntek

9.00 Közös ima
Helyszín: Mária Magdolna Plébánia (Nagytemplom) 
9.30 Koszorúzás Kovács Károly szobránál
10.00 Polgáravatás Helyszín: Dísz tér A polgáravatás támogatója: Westel 900
11.00 Kiemelkedő tanulmányi eredményt elért diákok jutalmazása Helyszín: Városi Hangverseny- és Kiállítóterem
11.30 Székelyföldi népviselet- és életmód-kiállítás megnyitó
Helyszín: Gönczi Ferenc ÁMK
11.30 Testvérvárosi kapcsolatok jelentősége az EU-n belül és kívül kerekasztal-beszélgetés a testvérvárosi delegációk részvételével (Díszterem)
15.00 Fesztiválfelvonulás Helyszín: Kossuth utca, Dísz tér
16.00 A vendégcsoportok rövid bemutatkozása a Dísz téren
17.00 Ünnepi közgyűlés, testvérvárosi terem avatása.
Helyszín: Díszterem
18.00 Erdélyi hagyományőrzők és együttesek fellépése zalai falvakban
18.00 Peugeot Zenei Fesztivál Közreműködik: Tiborcz Quartett, Keszthelyi Jazz Quartett, 
Óvári Group, Voodoo,
Tátrai Tibor–Török Ádám és a Mini Együttes.
Helyszín: Európa tér, Dísz tér
A Peugeot Zenei Fesztivál támogatója: Szabó és Fia Kft., Peugeot Márkakereskedés
19.00 Testvérvárosok estje
Helyszín: Városi Hangverseny- és Kiállítóterem
22.00 Szabadtéri mozi
Helyszín: MMIK udvara

 

Május 12. Szombat

10.00 IV. Kárpát-medencei verbunkverseny Helyszín: Városi Hangverseny- és Kiállítóterem
13.00 Zalaegerszegi Gyermekkórus Fesztivál és Verseny Helyszín: Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium kápolnája
15.00 Sebestyén Márta koncertje Helyszín: Mária Magdolna plébániatemplom

Május 13. vasárnap

Gébárt
11.00 Ökumenikus istentisztelet a Szövetség oltáránál
Helyszín: szabadtéri színpad
13.00 A Szombathelyi Bábszínház műsora és játszóháza
14.00 Prószafesztivál és zalai borok kóstolója A prószafesztivál támogatói: Totálgáz, Gazdasági Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alapprogram. Zalai néptáncosok és vendégeik műsora Horváth Elek és zenekara CD-bemutató Nyisztor Ilona CD-bemutató Lovasbemutatók Ruhabemutató magyar népi viseletekből
18.00 Néptáncgála
20.00 Circus Minimus előadása (Boka Gábor cirkusza)
20.30 Napfény fia (esőnap)
21.00 Fesztiválzáró bál: Delta Együttes

Május 12–13.

Egész napos népművészeti, gasztronómiai munkabemutatók és kiállítások Gébárton

– Honfoglalás kori jurta bemutatása
– Mesterségbemutató, kézműves műhelyek
– Népművészeti kirakodóvásár
– Kézműves játszóház gyerekeknek
– Gasztronómiai bemutató kóstolással

Május 11. péntek – Gébárt

16.30 Huszárbemutató
17.00 Hagyományőrző együttesek és néptánccsoportok műsora Vásári mulatságok – Boka Gábor mutatványos sátra
18.30 Gyermekkórusok gálaműsora
19.00 Hétrét zenekar műsora
20.30 Tolcsvay Béla: Napfény fia, Csillaglánc – kettős táncjáték (Koreográfus: Varga János) (Esőnap: vasárnap) Előadja: a Tolcsvay-Trió, Gajdos Népzenei Együttes, Zalai Táncegyüttes, Maros Művészegyüttes, Erdélyi hagyományőrző falvak együttesei
22.30 Lampionos csónakfelvonulás és tűzijáték

vissza az elejére


Kiemelt feladat az útjavítás

A képviselő szóvá tette...

 

Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő a csácsi-hegyi tulajdonosokkal tartott fórumon összegyűjtött felvetéseket tárta a közgyűlés elé, kérve ezek mielőbbi megoldását. 

Csácsi-hegyi gondok
Elsőként a vezetékes ivóvíz hiányáról szólt, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt évben a költségvetés 50.000 forintot tudott biztosítani az előtervezésre, jó lenne, ha mielőbb megvalósulna.
A felvetésre adott válaszban dr. Gyimesi Endre polgármester szólt arról, hogy a térség vízellátásának megvalósítása érdekében tett első lépésként elkészült a tanulmányterv, és jelenleg folyamatban van az engedélyezési eljárás (szakhatóságok, elvi vízjogi engedély stb.). A várhatóan magas beruházási költségek miatt a nyomásövezetek szerint két ütemben célszerű a munkálatokat elvégezni. Sajnos, az I. ütem kiviteli terveire ez év első félévében nem sikerült pénzösszeget átcsoportosítani, ugyanakkor a külső források bevonására csak engedélyes tervdokumentáció birtokában lehet pályázatot benyújtani. Ezért is szorgalmazza a hivatal, hogy a második félévben ismételten vizsgálja meg a közgyűlés a szükséges pénzforrás átcsoportosítással való biztosításának lehetőségét. A külső forrásokon kívül a beruházás további fedezetét az érintett lakosság valamint az önkormányzat finanszírozza.
Az elkészült tanulmányterv a hivatal műszaki osztályán megtekinthető.

Együttműködési szándék a mezőőrökkel
A fórumon felvetett más témával kapcsolatosan az ingatlantulajdonosok azon véleményét tolmácsolta a képviselő, miszerint ők szívesen fizetik a mezőőri járulékot, de ennek fejében szeretnék a mezőőrt gyakrabban látni térségükben. Örülnének, ha kialakulna a személyes ismeretség, így kölcsönösen tudnának segíteni egymásnak.
Válaszában dr. Tóth László jegyző elmondta, hogy – egyetértve a fórumon elhangzott javaslattal – a mezőőrök és a járulékfizetésre kötelezett gazdák közötti kapcsolat javítása érdekében arra utasította a mezőőrök munkáltatóját, a Vásárcsarnok Gazdálkodási Szervezet vezetőjét, hogy az igényeknek megfelelően szervezze át a mezőőrök munkarendjét. Ez azt jelenti, hogy ők is akkor tartózkodjanak többet a helyszínen, amikor a gazdák zöme hegyi ingatlanján tartózkodik. Ezzel várhatóan javul a mezőőrök és a gazdák kapcsolata valamint a mezőőrök munkájának megítélése is.

Az utak és a közvilágítás állapotáról
Ugyancsak a csácsi-hegyi fórumon esett szó az utak állapotáról, elismerve, hogy az elmúlt évben sok helyen megtörtént ezek javítása, de még mindig vannak felújításra váró szakaszok. A településrész lakói a közvilágítással kapcsolatosan is megfogalmazták gondjaikat, nevezetesen, hogy bizonyos helyeken hiányos a közvilágítás, a biztonságos közlekedés és a közbiztonság javítása érdekében ezeket pótolni kellene.A felvetésekre adott válasz lényege a következő:
Az elmúlt évben mind bel- és külterületen a kátyúzás hatására javult az utak állapota, ugyanakkor a szakemberek véleménye szerint az idei évben legalább ugyanilyen mértékben lenne szükség további felújítási munkálatok elvégzésére. Éppen ezért sajnálatos, hogy a városüzemelési feladatokra, ezen belül útfenntartásra a 2001. évi költségvetésben biztosított összegnek csak a 2/3 része áll rendelkezésre. Megvan a szándék arra, hogy a féléves költségvetés módosítása során az utak állapotának javítására fordítandó keret megnövekedjen, és legalább az elmúlt évi szintet elérje. A műszaki osztály szakemberével a csácsi-hegyi zártkerti utak állapotvizsgálatával kapcsolatosan történt helyszíni szemle során megállapításra került, hogy a hegyi gerinc- és mellékúthálózat pályaszerkezete nagyon gyenge, ezért nehezen bírja azt a terhelést, aminek ki van téve. A nyár elején induló kátyúzási munkálatok során a hegyi úthálózat javítására kiemelt figyelmet fordítanak.
A Csácsi-hegyre vezető ún. nagyhorhos feltöltését tovább folytatja az önkormányzat, és van remény arra, hogy a következő évben lesz pénzügyi fedezet a város lakossága által régen várt út forgalomba helyezésére.
Kisebb beruházásokra, felújításokra a 2001. évben is sor kerül a városrészben, így befejeződik a Nyerges–Klapka utat összekötő aszfaltburkolatú út építése, és képviselői keretből megvalósul a Csácsi utca nyugati oldalán lévő mintegy 400 m hosszúságú járdaszakasz felújítása is.

Ami a közvilágítással kapcsolatos felvetést illeti:
Sajnos, a költségvetés évek óta nem biztosít fedezetet a közvilágítás fejlesztésére, korszerűsítésére, így a 2001. évben indított közbeszerzési eljárás – tekintve, hogy az energiamegtakarításból adódó finanszírozással történik – csak a nagyfogyasztású (belterületi) lámpák lecserélésére fog fedezetet nyújtani.
A közvilágítást biztosító oszlopok 99%-ban az ÉDÁSZ Rt. tulajdonában vannak. Az oszlopok kicserélését az ÉDÁSZ Rt. nem tervezi, erre csak megrongálódás miatt kerülhet sor. A város tulajdonában sajnos nincs és nem is volt hasznosítható, áthelyezhető villanyoszlop.

vissza az elejére


Kullancsirtás Zalaegerszegen

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala értesíti a város lakóit, hogy az alábbi időpontokban és helyeken motoros permetezőgéppel kullancsirtást végeztet:

2001. május 10–11-én Gébárti strand, Kézművesház és környéke.

2001. május 17–18-án Vizslapark, Balatoni úti parkerdő, Béke liget, Rózsa liget, Május 1. liget, Pais-iskolai kiserdő.

A munkálatok zavartalan elvégzése érdekében kérjük, hogy a fenti területeken a permetezés időszakában ne tartózkodjanak!

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online