Döntésekről – az EZE

A korszakváltás programja

MSZP-juniális

Fény nélküli nappali


A szabadság napja

A szovjet csapatok kivonulásának tizedik évfordulóján a Kossuth utcai kopjafánál megtartott ünnepségen először Gyutai Csaba, a Fidesz városi elnöke méltatta a Szabadság Napjának jelentőségét, majd Varga Lajos, a Pofosz megyei elnöke (képünkön) mondott ünnepi beszédet, hangsúlyozva, sokan megszenvedtek azért, hogy hazánk ismét visszaszerezze függetlenségét.
Az ünnepség dr. Gyimesi Endre zárszavával ért véget, majd a jelenlévő szervezetek képviselői a tiszteletadás jeleként elhelyezték koszorúikat.

vissza az elejére


Sajtótájékoztató

Döntésekről – az EZE

 

Az Együtt Zalaegerszegért Egyesület képviselői kifogásolják, hogy a legtöbb esetben nem a város küllemének szépítése céljából, hanem vállalkozói érdekek alapján történnek az építkezések Zalaegerszegen. Nem tartják be a beruházók a magassági korlátokat, melynek következtében eltorzul a város képe, fogalmazott dr. Ribiczey Pál, az EZE elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyen – többek között – a legutóbbi közgyűlésen született döntésekkel kapcsolatban mondták el véleményüket az egyesület képviselői. 

Dr. Vándor László, az EZE önkormányzati képviselője részletezve a témát hozzáfűzte: lokálpatrióta szerveződésként az a céljuk, hogy megvédjék Zalaegerszeg értékeit, és gátat szabjanak a gazdasági érdekeket szolgáló építkezéseknek, melyek sajnos jelen vannak a városban. Példaként az Ady utcai történéseket említette az önkormányzati képviselő, majd azzal a javaslattal állt elő, hogy az egyes utcákban történetileg kialakult magassági képhez igazodjanak a jövőben az új épületek. Amennyiben ez nem kivitelezhető, törekedni kell a magasságbeli különbségek minimalizálására. 
A régóta húzódó sétálóutca „ügyre” is talált megoldást az EZE. Véleményük szerint már ma is vannak kialakult sétálóövezetek a városban, melyek a Dísz tértől indulva a Kazinczy téren gyűlhetnének össze, majd átvezetnének egészen a Piac térig. A Kazinczy tér környékének sétálóutcává alakítására jó lehetőséget biztosít az elkerülő út megépítése, valamint a vasúti nyomvonal áthelyezése. 
Véleményt alkotott az EZE a Városgazdálkodási Kft. három részre történt osztásáról is. A képviselők elképzelhetőnek tartják, hogy a változtatás következtében jobban fog működni a város. A koncentrált munkától elsősorban a parkok és közterületek állapotának javulását várják. Gecse László, a hulladékdepóniát üzemeltető cég vezetőjévé történt kinevezésében nem a szakmaiságot kérdőjelezi meg az EZE, alkalmasnak tartják Gecse Lászlót a feladat ellátására. Kifogást azért emelnek, mert felrúgta a testület az egyesület azon korábbi javaslatát, mely szerint képviselő ne vegyen részt az önkormányzat tulajdonában lévő cégek irányításában, illetve ne vállaljon felügyelőbizottsági tagságot, mondta dr. Ribiczey Pál. Bár a testület felállásakor elfogadta a javaslatot a többség, most mégis vétettek ellene. 
Bakosné Tolvaj Márta többek között arról számolt be, hogy konkrét ütemterv kidolgozását javasolta az egyesület a város zöld növényzettel való ellátásáról szóló programhoz kapcsolódóan. El kell érnie Zalaegerszegnek, hogy két év múlva képviseltethesse magát az Európa virágos városai akcióban. Az önkormányzati képviselő szót ejtett arról is, hogy javasolja az EZE a helytörténeti oktatás beindítását az általános iskolákban. A tankönyv elkészítésére pályázatot kívánnak kiírni. 
Ami pedig a közeljövőt illeti, július 22-én búcsút rendez az EZE Zalaegerszegen. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény egyházi körmenettel veszi kezdetét, majd ünnepélyes külsőségek között elhelyezik azt az alapfát, mely a majdani zalacsébi fatemplom részét képezi. A skanzenben megrendezésre kerülő búcsúban többek között kirakodóvásár, kézműves bemutatók, játszóház, és kulturális műsor várja a látogatókat.

vissza az elejére


SZDSZ:

A korszakváltás programja

Demszky Gábort annak idején azért választották meg az SZDSZ elnökének, mert úgy gondolták, vele a párt szimpatikusabbá válhat és egyenlő távolságban lehet a két nagy párttól, hangoztatta Kovács Kálmán országgyűlési képviselő, a párt megyei elnöke. A pártelnök azonban úgy ítélte meg, hogy Budapest főpolgármestere, és az elnöki poszt nehezen összeegyeztethető úgy, hogy kormányoldalról állandó támadás ne érje. Ezért mondott le. Az SZDSZ rendkívüli küldöttközgyűlése minden bizonnyal Kuncze Gábort megválasztja a párt elnökévé, s vele végrehajtható lesz a szabad demokraták programja. 
A párt valódi egészségügyi reformot szeretne – folytatta Kovács Kálmán. Arra törekszenek, hogy a vezető kormánypárt által „lesajnált” 40 év feletti korosztály bent maradjon a munkaerőpiacon. Törekszenek a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség kialakítására, és szeretnék elérni, hogy a kisgyermeket nevelő nők is el tudjanak helyezkedni. Ezeket a pontokat és a párt további terveit tartalmazza az SZDSZ Korszakváltás című programja. A képviselő jó esélyt lát arra, hogy egy megújult vezetéssel a párt jól szerepelhet a választásokon.

vissza az elejére


MSZP-juniális

Szombat délutánra invitálta vendégeit, szimpatizánsait a már hagyományos juniális rendezvényére az MSZP egerszegi szervezete. Az alsóerdei vendégház udvarán, amíg a különböző ételek készültek a szabad tűzön, addig az érdeklődők Lendvai Ildikónak, az MSZP alelnökének tehettek fel aktuális politikai kérdéseket (felvételünkön). A jelenlévő közel száz vendég, mint az elmúlt években mindig, most is remekül érezte magát. 

vissza az elejére


Karnyújtásnyira a szomszéd fala

Fény nélküli nappali

 

Barasits Zsuzsa panaszkodik, járja a hivatalokat, fellebbez, papírjai – mint meséli – „elvesztek”, kérését elutasítják mindkét szinten. Most a bírósághoz fordul.

Túl közel a fal a Tompa utca 10. mellett.A Tompa utca 10-es számú ház nem először kerül reflektorfénybe, és nem először osztja meg a közvéleményt. Az Eötvös-köz építése kapcsán, amikor a „Matyéka-házak” épültek, már szóba került: a belváros új arculatába vajon beleillik-e a ház? Barasits Zsuzsa hajthatatlan maradt, nem adta el a 195 éves épületet. Ma is ragaszkodik hozzá és mint mondja, most sem eladó, nem válik meg tőle semmilyen körülmények között sem. Pedig hát...
– Elvették tőlem a fényt, a napot. Olyan közel építik a szomszédban a társasházat, 85 centiméterre tőlem, hogy a világosság szinte megszűnik a nappalimban – mondja. Kinézek az ablakon és csak a falat látom. Amikor az Eötvös-közi építkezés folyt, elvették a fényt a szobáktól, a Tompa–Eötvös utcák közötti épületek a keleti, a mostani a nyugati oldalról foszt meg a naptól. Úgy viselkednek a hatóságok, mintha ez a ház nem is létezne, a meglévő állapotokat nem veszik figyelembe. Az én házam magassága 3,5 méter, ami pedig most készül, az 9,5 méteres lesz. Öt lakás, 4 iroda, 4 kiskereskedelmi üzlet és egy orvosi rendelő kap helyet a szomszédságomban. Kértem az építés azonnali leállítását, beszéltem Inkovics László főépítésszel is, de semmi eredmény nem született. A törvény lehetővé teszi az építkezést, az önkormányzat a zártsorúságra hivatkozik. Úgy tudom, létezik a magántulajdon védelme, de rám ezek szerint ez nem vonatkozik. Aggódom a belváros miatt, lassan elfogy a levegője, nincs zöldövezet és a szomszéd házhoz sincsenek parkolók. Mi lesz így? – kérdezte Barasits Zsuzsa.
A nappaliból csak a falat látni.Kérdésével megkerestük Inkovics László főépítészt is, aki elmondta: valóban beszéltek telefonon, de lapunknak is csak azt tudja mondani, amit Barasits Zsuzsának. Hogy sérelem érte, a saját szempontjából biztosan így van, ezzel nem is vitatkozik. Az önkormányzat nem sértett törvényt, amikor a szomszéd telekre építési engedélyt adott. A főépítész hangsúlyozta: Barasits Zsuzsának is lehetősége van az építésfejlesztésre, amiből plusz előnyök származhatnak. Lehet, hogy jelen pillanatban a lakáshasználati érték valamivel kisebb lett, ugyanakkor azzal, hogy a telke egy másik övezetbe van sorolva, megkapta a lehetőséget háza fejlesztésére. Az, hogy most nem akar élni ezzel, az az ő szuverén döntése... Kényszer természetesen nincs az átépítésre, de még változhatnak a körülményei, és később kihasználhatja azt a lehetőséget, ami miatt most a szomszédtól sérelmet szenvedett...
Azt is megtudtuk, hogy még a korábbi parkolási rendelet szerint (még az volt hatályban) jártak el a hivatalban. A tulajdonos élt a megváltás lehetőségével és 20 darab parkolót váltott (fizetett) meg. A város parkolási rendelete azóta változott, szigorúbbak a feltételek, ma az önkormányzat mérlegelhet a parkolásmegváltás tekintetében.

– vadas – 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online