A városgazdálkodás jövőjéről

Főiskola Egerszegen

Együtt az építészek


„Úgy élvezem én
a strandot!”

Az elmúlt hét időjárása már kedvező volt, a gyerekek láthatóan élvezik a pancsolást és a csúszdát a közelmúltban átadott gyermekmedencékben. A termálfürdő üzemeltetőjétől megtudtuk: sokan keresik fel naponta az új létesítményt.

vissza az elejére


Pénz tűnt el a parkolóautomatákból?

A városgazdálkodás jövőjéről

 

Rendkívüli közgyűlésen döntött a képviselő-testület a Városgazdálkodási Kft. átalakulásáról, kisebb módosításokkal elfogadták a ma már három profiltiszta cég alapító okiratát. A Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője továbbra is dr. Kremzner István. A társaságból kiváló hulladékgazdálkodásra létrehozott ZALA-DEPO Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. 95 milliós törzstőkével jött létre, ügyvezetőnek Gecse Lászlót választották.

A parkolórendszer működtetésére a Parkoló-Gazda Kft. lesz jogosult a jövőben, a város a céget 10 milliós alaptőkével hozta létre. Manesz István, a parkolórészleg korábbi munkatársa lett a társaság ügyvezetője. Az utóbbi két cég felügyelőbizottságát is megválasztották: A Zala-Depo-nál Kováts István (elnök), Kustány Gyula, Gyulai László, míg a Parkoló-Gazda Kft-nél Cséve Zsuzsanna (elnök), Gaál Jánosné, Vitkovics Péter dolgozik a cégek felügyelőbizottságaiban. 
A több mint kétórás vita során dr. Gyimesi Endre polgármester és Tombi Lajos alpolgármester hangsúlyozta: az átalakulással gazdasági hasznot várnak és azt, hogy a város képe is előnyére változzon a városgazdálkodási feladatok pontos elvégzésével. 
Dr. Koczka Csaba, a polgári képviselőcsoport vezetője egy hozzá eljuttatott dokumentumot tárt a közgyűlés elé, amelyből arra lehet következtetni, hogy a parkolóautomatákból begyűjtött pénz egy része „eltűnt”. A frakcióvezető a következőket mondta:
– Viharos véleménynyilvánítást váltott ki a VG Kft. átalakítása, eközben sarkos vélemények is elhangzottak arról, hogy egy jól működő gazdasági társaság szétszedése zajlik, és hogy az újak működtetése többe fog kerülni. Birtokomba került két fénymásolt papír, melynek az igazságtartalmát, valódiságát ellenőrizni kell. A parkolóautomatákról van szó, amely naponta – amikor ürítik –, ad egy végelszámolást, összesítést. Az egyik lapon 9 belvárosi parkolóautomata végelszámolási összege látható, ennek a pénznek kellene megjelennie a gazdasági társaságnál bevételként. A másik lapon egy nyilvántartás van, az „automaták ürítése” felirattal, ugyanezek a parkolóautomaták vannak feltüntetve, csak az összegek mások, kevesebbek. Ez a dokumentum a május 7-i állapotot tükrözi. Egy nap alatt a különbség 40 ezer forint. Ez – folytatta dr. Koczka Csaba –, ha igaz, és naponta eltűnik ennyi pénz, az egy hónapban 960 ezer forint kiesést jelent, egy év alatt pedig 12 milliót. 
Mint a frakcióvezető fogalmazott, a birtokába került fénymásolatokat megmutatta dr. Kremzner Istvánnak június 13-án, de tekintettel arra, hogy abban az időben folyt a társaságok ügyvezetőinek pályáztatása, abban maradtak, hogy nem hozza akkor nyilvánosságra.
– Ha arról beszélhetünk, hogy „mi lesz, kié lesz a pénzeszsák”, ahogy a napilap ma fogalmaz, arról is beszélni kellene, „mi volt” ennek a pénzeszsáknak a sorsa? Hová vándoroltak a pénzek, ha elvándoroltak? Kinek van felelőssége abban, hogy ez megtörténhetett. A bűncselekmény alapos gyanúja is felmerülhet.
Az elhangzottakra reagálva Kárászné dr. Rácz Lídia azt kérdezte Koczka Csabát, hogy ismeretlen tettes ellen tett-e feljelentést, hiszen törvénysértésről kapott információt, s neki, mint törvényhozónak, ezt meg kellett volna tennie. A frakcióvezető válaszában elmondta: úgy érezte tisztességesnek, ha először az ügyvezető igazgatót tájékoztatja. Mint fogalmazott, kapott dr. Kremzner Istvántól egy levelet is, amelyben azt írja, hogy az eredeti példányt próbálta beszerezni, de a pénzszállító cég néhány nap után megsemmisíti az „automaták ürítése” feliratú papírokat. Abban maradtak a VG Kft. vezetőjével, ha a jelenleg is folyó belső vizsgálat nem hoz eredményt, akkor megteszi a büntetőjogi lépéseket ismeretlen tettes ellen. Dr. Kremzner István megerősítette dr. Koczka Csaba szavait. Elmondta: a parkolórészleg működése, technológiája, a kazetták ürítése, tulajdonképpen az egész rendszer elméletileg zárt és teljesen biztos. Ugyanakkor eltúlzottnak tartotta Koczka Csaba számításait, ugyanis vannak olyan automaták, melyeket nem ürítenek naponta, hanem kéthetente, havonta. Attól függ, hol került elhelyezésre. Hangsúlyozta: a gyanú nem a cégvezetéssel szemben fogalmazódott meg, hanem csupán egy emberrel szemben. 
* * *
A közgyűlést követő másnapi sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta: őt is megdöbbentették Koczka Csaba szavai, a parkolópénzek eltűnéséről ott hallott először. Őszintén reméli, a vizsgálat bebizonyítja, hogy nem történt törvénysértés.

vissza az elejére


Főiskola Egerszegen

Sajtótájékoztatón jelentette be dr. Gyimesi Endre polgármester, hogy az akkreditációs bizottság jóváhagyta Zalaegerszeg és a műszaki egyetem előterjesztését a műszaki egyetem kihelyezett, zalaegerszegi képzésével kapcsolatban. 2002 szeptemberében indul a műszaki főiskola a városban. A polgármester megjegyezte: sajnos, nem lesz az idén pótfelvételi a felsőoktatásban, ezért az idei év őszétől nem indulhat a képzés, pedig igazán a város vezetése ezt szerette volna. 
Mint lapunkban már többször beszámoltunk, a gépészmérnöki kar főiskolai tagozatának gyártmánytechnológiai szakát indítják Zalaegerszegen. Államilag finanszírozott és önköltséges képzés is elképzelhető. Az önkormányzat a felsőfokú oktatást segítendő hozta létre a Főiskolai Alapítványt is. Ebben a munkában részt vállaltak még a környék nagy vállalatai, ugyanis szükségesnek érzik a mérnökképzést a Nyugat-Dunántúlon.  

vissza az elejére


Az Építészeti Világnapon

Együtt az építészek

 

Mi is az építészet? Egy szakma? Egy hivatás? Életforma, vagy világnézet? Az építészet az, amely körülvesz bennünket, amely keretet ad létünknek, nevel bennünket, meghatározza életfeltételeinket, befolyásolja természeti környezetünket. Amelyet lehet szeretni vagy dicsérni, szidni, örülni neki. De közömbösnek lenni nem lehet... 

A július 1-jei Építészeti Világnap alkalmából zalaegerszegi építészek mutatták be munkáikat a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítótermben. A szakma megjelent képviselőit, a vendégeket, köztük a város polgármesterét és alpolgármesterét Inkovics László, Egerszeg főépítésze köszöntötte.
A kiállítást Tombi Lajos nyitotta meg, s mint fogalmazott, Zalaegerszeg dinamikusan fejlődő szakaszban van, építészete változatos, s mindez látható a bemutatott anyagokon, fotókon rajzokon.

  

Látni azt a tehetséges munkát, amit a helyi építészek művelnek magas szinten. Jelen van Zalaegerszegen egy olyan szakmai elit, olyan műszaki csapat, akire bátran rá lehet bízni a feladatokat, fogalmazott az alpolgármester. Ezután arról beszélt, milyen tervek várnak megvalósításra a közeljövőben a Széchenyi-terv adta lehetőségből adódóan.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online