Alapítvány a fogyatékos gyerekekért

Megkezdődtek a felújítások

A jövő már jelen van


Nyújts kezet!

Alapítvány a fogyatékos gyerekekért

 

Tavaly októberében jegyezte be a cégbíróság Zalaegerszegen a Nyújts Kezet Közhasznú Alapítványt, mely a Béke Ligeti Általános Iskola enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóinak megsegítésére jött létre. Az alapítvány rövid múltja alatt számos eredménnyel büszkélkedhet. Céljaikról és a már megvalósult elképzelésekről Nadrai László, az egyik alapító számolt be lapunknak. 

Szeptemberre elkészül a játszótér.– Alapítványunk a Béke Ligeti Általános Iskola mellett működik, éppen ezért olyan célokat fogalmaztunk meg, melyek tanulóink érdekeit szolgálják. Fontos feladatként tűztük magunk elé a fogyatékos és hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő intézmény hagyományainak ápolása és megőrzése mellett új módszerek, eszközök és programok kidolgozásának elősegítését, valamint azok minél szélesebb körben történő megismertetését. Meg kívánjuk teremteni a gyerekeknek, hogy lehetőségük nyíljon szabadidős tevékenységekre. Segítséget és támogatást szeretnénk nyújtani a táborozások, kirándulások, versenyek megszervezéséhez. Szükségesnek tartjuk ezek mellett a fogyatékos tanulók társadalmi beilleszkedésének elősegítését, a fogyatékosságból adódó hátrányaik kompenzálásában való segítségnyújtást. Fel kell készíteni őket a nagybetűs életre, melléjük kell állnunk munkába állásuknál stb. – sorolja az alapítvány céljait Nadrai László, az általános iskola igazgatója. – Elképzeléseink közül konkrétan kettő megvalósítását időzítettük az idei évre. Azt határozta el a héttagú kuratórium, hogy játszóudvart épít az iskola mellett alapítványi pénzből. A játszótér építése áprilisban kezdődött. 280 ezer forinttal támogatta elképzelésünket Zalaegerszeg önkormányzata, és a körzet képviselője, Dékány Endre is hozzájárult a munkához saját keretéből. A többi pénzt az alapítvány igyekezett előteremteni, a kivitelezésben pedig a tanárok és a diákok is segítenek. Jelenleg háromnegyedes készültségnél tart a játszóudvar, szeptember végén szeretnénk átadni. 
Másik nagy tervünk az volt, hogy segítsük az iskola tanulóinak nyári táborozását. Pályázatot nyújtottunk be e célból az önkormányzat oktatási és ifjúsági bizottságához, és kaptunk 40 ezer forintot. Saját költségvetésünkből tettünk ehhez az összeghez, ily módon valósulhatott meg két tábor. Nemrégiben tértek haza a gyerekek Keszthelyről, ahol 26 tanuló töltött el 5 napot. Július közepén pedig Szőcére utazhat 24 gyerek népművészeti táborba. Az említetteken túl hozzájárult az alapítvány a tanárok tanév végi jutalmazásához. 
– Hogyan gyarapítja vagyonát az alapítvány?
– Mint már említettem, egyrészt adományokból élünk és többen rendszeresen támogatnak bennünket. Mindezek mellett minden pályázati lehetőséget kihasználunk. Rendeztünk egy alapítványi bált is, a szülői munkaközösség pedig a farsangi bál bevételét ajánlotta fel az alapítványnak. 
– Milyen terveik vannak a közeli jövőben?
– Következő elképzelésünk az iskolakezdéshez kapcsolódik. Tankönyvtámogatást kívánunk adni a rászoruló gyerekeknek. Ami pedig a továbbiakat illeti, előadást kívánunk szervezni a szülők részére. Ezúton is a gyerekek társadalmi beilleszkedését segítenénk.

vissza az elejére


Új tetőt kap a József Attila-iskola

Megkezdődtek a felújítások

 

Mint az már megszokott, a tanév végeztével kezdetét veszik a városban az intézmények felújítási munkálatai. 2001. évi költségvetésében erre a célra 150 millió forintot hagyott jóvá a közgyűlés. Az iskolákat, óvodákat, bölcsődéket és sportlétesítményeket érintő rekonstrukciók kezdetüket vették, sőt bizonyos helyeken már be is fejeződtek a munkák. 

– A Munkácsy Mihály Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolában az ablakok cseréjére került sor, a Napsugár úti óvodában pedig a tetőt szigetelték újra a szakemberek – beszél a már elvégzett feladatokról Nédár György, a polgármesteri hivatal magasépítési és beruházási csoportvezetője. – Elkezdődött ezek mellett a József Attila Általános Iskola tetejének felújítása, melyre az életveszély elhárítása miatt volt szükség. 10,6 millió forintból újul meg az iskola tetőszerkezete mintegy 1600 négyzetméteren. Beállványozták az épületet, s jelenleg a tetőcserép bontása zajlik. Ezt követi a lécek leszedése, majd új fedőanyag kerül a tetőre. Augusztus 1-jére befejeződik a munka. 
A József Attila-iskolával párhuzamosan zajlik a Báthory-szakközépiskola lapos tetejének rendbetétele, és elkezdődött a Ganz-kollégium életveszélyessé vált homlokzatának felújítása. Jelen pillanatban ezek a munkák folynak.
– Hogyan folytatódnak a felújítások a nyár folyamán?
– További feladataink előkészítés alatt állnak. Jól haladunk, a tanévkezdésig mindenképpen elvégezzük az üzemeltetéshez feltétlenül szükséges munkákat. Több intézményben kerül sor vizesblokk-felújításra, bojlercserére, majd októberben fűtésrekonstrukcióra. Rendelkezünk vis maior kerettel is, melyből a nem várt meghibásodásokat kívánjuk orvosolni. 
Jól haladnak azok a munkálatok is, melyeket különböző lebonyolító szervezetekhez helyeztünk ki. Elkezdődött a Napsugár úti és a Petőfi úti bölcsőde konyhájának felújítása. Folyamatban van a Gondozóház fűtésének rekonstrukciója, a sport-ágazaton belül pedig az MMIK mögötti területek rendezése, illetve az Ostoros Károly Munkacsarnok szellőzésének és világításának korszerűsítése van napirenden. Nagy munka a Deák Ferenc Szakközépiskola fűtésének rendbetétele, és megszépül végre a Pais Dezső Általános Iskola tanuszodája. Ez utóbbira közbeszerzési eljárást indított el a lebonyolító cég. Az eljárás lefolytatását követően keresünk kivitelezőt, és kezdődhet ott is a munka.
Úgy gondolom, hogy ütemesen végezzük munkáinkat az idei nyáron. Nincsenek lemaradásaink, tehát nem lesznek gondok. A tanév kezdetére minden szükséges feladat végére érünk.
– Megközelítőleg hány iskolát, óvodát, illetve egyéb intézményt érintenek a felújítások?
– Több mint 20 helyszínen dolgoztunk és dolgozunk a nyár folyamán. Természetesen ez a kör bővülhet az év végéig a nem várt javításokkal.

vissza az elejére


Biztonságos, gazdaságos, kényelmes

A jövő már jelen van

 

Az OTP Bank a különböző elektronikus csatornákon (telefon, mobiltelefon, internet) elérhető szolgáltatásait egybevonta, megteremtve ezáltal a bank új, elektronikus arcát: az OTPdirektet. Az elektronikus szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek már jelenleg is e névhasználattal találkoznak az egyes csatornák használata során. De mi is tulajdonképpen az OTPdirekt? Dr. Koller Valéria, az OTP Bank zalaegerszegi igazgatóságának igazgatója a következőket válaszolja:

– Bankunk alapvetően lakossági bankként ismert, a betéteknek és a hiteleknek is a hazai piac mintegy 50 százalékát bírja. Tulajdonképpen nagyszámú, különböző jövedelmű ügyfélnek a kiszolgálását tartja bankunk szem előtt. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy földrajzilag is bárhol lakjon az illető – a kisközségektől a nagyvárosig –, elérje az OTP Bank szolgáltatásait. Komoly és nagy feladat egy ország pénzügyi kultúrájának az alakítása és ebben bankunknak úttörőszerepe van. Gondoljunk csak arra, hogy ezelőtt 7–8 évvel, amikor az első bankkártyák és bankautomaták megjelentek, sokan szkeptikusan fogadták az újdonságot, mondván, az egyszerű emberek hogyan tudják majd használni. Ma már profi módon használja a takarítónőtől a gyárigazgatóig mindenki. 
Az OTP Bank piacvezető szeretne maradni a jövőben – folytatja dr. Koller Valéria. – Ezért elkerülhetetlenek a kitörési pontok. Éppen ezért, akik az elektronikus szolgáltatásokra fogékonyak, „ki kell őket terelni a bankból“. Biztosítani kell számukra, hogy otthon, vagy munkahelyén, kulturált körülmények között saját maga tudja intézni a pénzügyeit. Ennek egyik előnye a bank részéről, hogy a zsúfoltság csökken, és aki ragaszkodik a személyes kiszolgáláshoz, kényelmesebben, kevesebb várakozással intézheti pénzügyeit. De ma már vannak olyanok, akik nem igényelnek ügyintézőt pénzügyi tranzakciójuk lebonyolításához. Tulajdonképpen ennek a rétegnek ajánljuk az elektronikus számlacsomagot, melyet az idén vezettünk be. Ez kifejezetten az interneten keresztüli szolgáltatáshoz jutást biztosítja és a világhálón keresztüli vásárlási lehetőséget. A számlacsomagon belül az elkülönített számlán kiemelt betéti kamatot biztosítunk ennek az ügyfélkörnek. 
Mint dr. Koller Valéria elmondja, az OTP Bank nagy hangsúlyt fektet a fiatalok megnyerésére. Minden piaci eszközt megragadnak arra, hogy ez a mostani diákkorosztály legyen a bank nagyon stabil elektronikus szolgáltatást igénybe vevő ügyfélköre. Azért a középkorosztályt illetően is bizakodóak, hiszen a bankkártya bevezetésénél sem gondolták, hogy ilyen gyors ütemben terjed el a pénzügyi kultúra ezen eleme. A jövő útja a számítógép, az internet, az elektronikus banki szolgáltatások. 
– A pillanatnyi igényeknél jóval előbbre járunk – mondja az igazgató. – Az OTP Bank jó érzékkel találta el, merre kell vinni a pénzügyi szolgáltatásokat. Kedvelt például az OTP Mobil TeleBank, amely szolgáltatásai közül kiemelem az ügyfeleinknek naponta SMS-ben elküldött számlaegyenleget, továbbá minden kártyával történt tranzakció, így a vásárlásról is az azonnali értesítést. Ezzel az ügyfeleink kártyahasználata nyomon követhető. Ezt a szolgáltatásunkat ügyféligényre továbbfejlesztjük. Ez azt jelenti, hogy az összes számlára érkező jóváírást SMS-üzenetben leküldjük az ügyfél számára, sőt, a terheléskor megküldjük a terhelés igényét is SMS-en keresztül, ezután egy titkos kóddal kell visszaigazolni, hogy a terhelést elfogadja-e az ügyfél. Ha nem, akkor addig nem történik meg az utalás például a közszolgáltatók felé. 
A bank elektronikus szolgáltatások terén elért dinamikus fejlődése, a folyamatosan növekvő ügyfélszám is megkívánja, hogy az OTP-ről kialakult, megbízhatóságra és a tradíciókra támaszkodó image mellett megjelenjen egy korszerű, az OTP eddigi előnyeit megtartó, ugyanakkor lendületet, innovációt sugárzó márka: az OTPdirekt – amely a jelenlegi elektronikus szolgáltatások közös neve. Az OTP Banknál a jövő már jelen van! 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online