Minimális eredmény a „gyilkos futamban”

Lang József: Többet vártunk az együttestől

Glázer Róbert: Felemelt fejjel távozhatok

Kocsárdi Gergely: Hullámzó teljesítményt produkáltunk

Két évre Bozsik a ZTE vezetőedzője

Szabados Eszter junior bajnok

Balazsicz és Szilasi indulhat az ifi vb-n

Verseny Gébárton

Erősít a Flextronics ZTE


Labdarúgás

Minimális eredmény a „gyilkos futamban”

 

Befejeződött a labdarúgó-bajnokság a Borsodi Ligában, a Zalahús ZTE együttese nagy nehézségek árán maradt bent az első osztályban. Sok pihenésre nem marad idejük a labdarúgóknak, mert július közepén már indul a következő idény. A 2000–2001-es pontvadászatról a főszereplőket: Lang Józsefet, a ZTE Rt. elnökét, Glázer Róbert búcsúzó vezetőedzőt és Kocsárdi Gergely csapatkapitányt faggattuk.

Lang József: Többet vártunk az együttestől

– Miként értékeli a részvénytársaság vezetése a csapat bajnokságban nyújtott teljesítményét?
– Hároméves tervünk első esztendejében a biztos bentmaradás volt a cél. Ezt, ha nehezen is, de teljesítette a csapat – vélekedett Lang József, a ZTE Rt. elnöke. – A téli erősítést követően, ennél többet vártunk az együttestől. Ezért is bontottunk többek között szerződést Glázer Róberttel. Tisztában vagyunk azzal, a jelenlegi csapatot tovább kell erősíteni, ha azt akarjuk, hogy a soron következő bajnokságban jó középcsapat legyen a ZTE. 
– A téli erősítést követően módosították a célkitűzést. A 8. hely szerepelt a tervben. Ha a ZTE itt végez, nincs edzőcsere?
– Nem ezen múlott az edzőváltás. 
– Hanem?
– Nem láttuk, hogy a csapat játékban előbbre lépett volna. Nem éreztük biztosítottnak, hogy a ZTE az új bajnokságban jó középcsapattá válik. 
– Menyibe került anyagilag a ZTE Rt.-nek a közös megegyezéssel történő szerződésbontás?
– A szerződésnek volt olyan pontja, hogy az első év végén értékeljük a bajnokságot, és mindkét fél kérheti a közös megegyezéssel történő szerződésbontást. A váltás a ZTE számára nem került sokba. A felmondási időre szóló bért fizettünk Glázer Róbertnek. 
– A gyengébb szereplésből hány százalékot vállal fel a vezetés?
– Nem akarunk kibújni a felelősség alól. A siker, a kudarc is közös. Úgy érzem, mi mindent megtettünk azért, hogy Egerszegen egy jó csapat legyen. Biztosítottuk az edzőtáborokat, a mérkőzések előtti összetartásokat. Időben fizettünk. A másik oldal részéről nem éreztünk hasonló pontosságot, hozzáállást. Itt főleg a játékosokra gondolok. 
– A ZTE lassan nevezhet a legtöbb edzőt „elfogyasztó” csapat címére. Az új szakvezető szerződtetésével megállhat ez a folyamat?
– Azt sem mondanám, hogy a ZTE a legtöbb edzőt fogyasztja el, hiszen a szezon során akadt olyan gárda, ahol három szakvezető is dolgozott.
– Nemcsak a legutóbbi idényre gondolok, hanem az elmúlt évekre.
– Szeretnénk ezen változtatni, ezért kötöttünk 3 éves szerződést Glázer Róberttel is. Vele nem volt sikeres a csapat. Most Bozsik Péterrel állapodtunk meg két évre, reméljük vele jól szerepelünk, és akkor még hosszabbításra is sor kerülhet.
– A ZTE akkor szerepelt utoljára igazán jól, amikor pár éve három játékosnak felbontották a szerződését. A labdarúgók ezután összekapták magukat. Manapság nem gondolkodnak ezen? Tudom, ez nagyon veszélyes „fegyver”, mert a játékosok milliókba kerülnek, és egy szerződésbontás veszteséget jelent.
– A jelenlegi játékoskeretben nincsenek olyan labdarúgók, akiket fegyelmi okok miatt kellene elküldeni. Természetesen vannak olyan játékosok, aki nem az elvárt teljesítményt nyújtják. Az elkövetkező hetekben még születhet ilyen döntés is, hiszen az átigazolási szezon július 31-ig tart. 
– A részvénytársaság elnöke milyennek látja a ZTE jövőjét?
– Bízom, hogy a játékoskeretet sikerül megerősítenünk, s az új szakvezetővel az első hatban végzünk.

vissza az elejére


Glázer Róbert: Felemelt fejjel távozhatok

– A vezetőedző szemszögéből milyen volt a ZTE szereplése az elmúlt bajnokságban?
– Az egész idényre azt mondanám, hogy „gyilkos futam” volt – hangoztatta a búcsúzó vezetőedző. – A bajokság során kétszer is ki lehetett esni. A vezetők által kitűzött cél az volt, hogy a csapat stabilizálja magát az NB I-ben. Edzői szempontból nagyon kemény, embert próbáló feladat volt, mert háromszor kellett csapatot építeni. Ezért úgy érzem, hogy felemelt fejjel távozhatok. Az is ritkaságnak számított, hogy egyszerre három középhátvéd esett ki a csapatból. Csak néha tudtunk mindig ugyanabban az összeállításban játszani, mert sérülések nehezítették a munkámat. A minimális célt, a bentmaradást közösen a vezetőkkel, játékosokkal együtt teljesítettük. 
– Nem érzi úgy, hogy cserbenhagyták a játékosok?
– Nem, mert az alapcélt kétszer is elértük a bajnokság során. Jobb és gyengébb teljesítmények voltak, de ez a sportban természetes. Jó közegben dolgozhattam, korrekt emberekkel. Mindig az motivált, hogy a csapat elé kitűzött tervet teljesítsük. Tettem ezt azzal a hittel, hogy menetközben sokat változott a ZTE játékoskerete. Csalódott azért vagyok, mert a háttérben tapasztaltam olyan megnyilvánulást, amely nagyon zavart. Ennek ellenére azt mondhatom, hogy a játékosok hozzáállása hellyel-közzel jó volt, a feltételek adottak voltak. A nézők akkor fütyültek ki engem és a csapatot, amikor kicsit akaratgyengén játszottunk. Az is igaz, a ZTE szurkolói igényesek. 
– Mely okok vezettek a szakításhoz?
– Közös döntés a szerződésbontás. Olyan garanciákat nem ígérhettem, hogy a csapat mindig vastaps mellett vonul le a pályáról. A nézőket becsapni nem akartam, és nem is teszem soha. A másik tényező; engem a vezetésből az első pillanattól kezdve nem mindenki fogadott el. Érzékeny, becsületes ember vagyok, az őszinte szóban hiszek. Nem szeretem, ha a hátam mögött pusmognak. Úgy együtt dolgozni nem lehet, ha nem érzem a bizalmat. Úgy vélem, a szakmai célokat ilyen körülmények között is teljesítettem. Bizonyos dolgokban sokkal keményebbnek kellett volna lennem. Valószínű hibáztam is, de csak az tud hibázni, aki dolgozik. A ZTE hazai mérkőzéseire sokan voltak kíváncsiak, amire büszke vagyok. A leglátogatottabb pálya az egerszegi volt. A vezetők az egész szezon során biztosították a feltételeket, ezt szeretném megköszönni. A történtek ellenére szurkolok a ZTE-nek, és kívánom a csapatnak, hogy a vezetés által kitűzött célt valósítsa meg. 
– Hogyan tovább, vannak már ajánlatai?
– Ajánlatom van és volt is. Amíg a ZTE edzője voltam, nem tárgyaltam senkivel, most már nyugodt szívvel megtehetem. 

vissza az elejére


Kocsárdi Gergely: Hullámzó teljesítményt produkáltunk

– Hogyan értékeli a játékosok szemével az idei szereplést a csapatkapitány?
– Mindig a minimális célt – a bentmaradást – teljesítettük, az alapszakasz során és a folytatásban is. Nem is az eredménnyel – mivel mindkétszer az alapcél a bentmaradás volt –, hanem a mutatott játékkal voltam elégedetlen. Egy olyan bajnokság után állunk, amiben többször kellett bent maradni. Akadt nagyon rossz mérkőzésünk, de az ellenkezője is előfordult. Hullámzó teljesítményt produkáltunk. Ennek ellenére eredményesség szempontjából végezhettünk volna előbbre is. A tavaszi idényt jól kezdtük, de aztán megtört a lendületünk. Ebben a játékosállományban több volt. 
– Ezért is tűzte ki a vezetés a téli szünet után a 8. hely megszerzését a csapat elé. A prémiumrendszer is erre volt kidolgozva...
– Kétségtelen, ha megvan a 8. hely, akkor kerestünk volna igazán jól, hogy nem ott, hanem a 10-en végeztünk, apró dolgokon múlott. Az utolsó pillanatban győztes mérkőzést adtunk döntetlenre az Újpest ellen, Debrecenben a hajrában vesztettünk, egy megnyert találkozót buktunk el a Győr ellen hazai pályán. Ha ezek a mérkőzések számunkra kedvezően alakulnak, akkor teljesítettük volna a vezetők elvárásait, s egész más lett volna a csapat megítélése. Tudom, a sportban a ha és a volna nem játszik szerepet.
– Milyen volt a csapat viszonya Glázer Róberttel, az újabb edzőcserében mennyire hibásak a játékosok?
– A viszonyt nem tartottam rossznak. Állítom, ha az említett mérkőzéseket megnyerjük, biztosan nem cserél edzőt a vezetés. A csapat eredménytelensége vezetett oda, hogy ismét új szakvezetővel kezdjük meg a felkészülést. Glázer Róbert nem volt könnyű helyzetben, hiszen az elmúlt nyártól fogva több mint tíz új játékos érkezett a csapathoz. Többször kellett csapatot építenie. 
– Idén a bentmaradás volt a cél, jövőre középcsapattá kell válnia a ZTE-nek. Képes lehet erre az együttes?
– A most befejeződött bajnokságban szereplő gárda is képes lehetett volna erre. Hallom, a vezetés további erősítést tervez, a következő pontvadászatban mindenképpen előbbre szeretnénk kerülni a tabellán. 
– Játsszunk el a gondolattal, ha ön lenne a csapat edzője, mely posztokra igazolna?
– Erre nem tudok válaszolni, mert még nem voltam edző.

vissza az elejére


Két évre Bozsik a ZTE vezetőedzője

 

Az elmúlt hét elején közös megegyezéssel szerződést bontott a ZTE Rt. Igazgatótanácsának vezetése Glázer Róberttel, a hét közepére azonban már új vezetőedzője volt a Borsodi Ligában szereplő kék-fehér együttesnek. Bozsik Péterrel kötött kétéves megállapodást a kék-fehér klub.

– Nagy megtiszteltetésnek veszem, hogy egy patinás vidéki egyesület vezetése rám gondolt – kezdte székfoglalójában Bozsik Péter. – Bár ezer szállal kötődök a fővároshoz, úgy vélem, a szimpatikus zalai klub ajánlatát nem utasíthattam vissza. A Vasasnál sok volt a bizonytalanság, s úgy éreztem, hogy nem velem képzelik el a jövőt, ez is abba az irányba vitt, hogy elfogadjam az egerszegiek ajánlatát. Számomra nagyon vonzó volt, hogy az egerszegi közönség a magyar foci jelenlegi helyzetében is szép számban látogatja a csapat hazai mérkőzéseit. Természetesen a célkitűzést a játékosokkal együtt igyekszünk teljesíteni.
A ZTE Rt. vezetése azt várja a fiatal és tehetséges szakembertől, hogy az első évben az első hatban végezzen a csapat, a második esztendőben pedig a nemzetközi kupában való szereplés jogát jelentő helyen.
Ezért a kék-fehérek vezetése igyekszik megerősíteni a játékoskeretet. Elsőként Urbán Flóriánnal kötöttek 3 éves szerződést, de folyamatban vannak a tárgyalások Szamosi Tamással és Kenesei Krisztiánnal. A lejárt szerződésű labdarúgók sorsa a héten dől el, erre alakul ki ugyanis a végleges játékoskeret.
Bozsik Pétert és Urbán Flóriánt családja is követi Zalaegerszegre. A vezetők a tervek szerint július 12-én szurkolói ankét keretében mutatják be az új vezetőedzőt és az új játékosokat a nézőknek.  

vissza az elejére


Szabados Eszter junior bajnok

A Royal Sped ZAC junior korú gátfutónője, Szabados Eszter immár négy esztendeje őrzi veretlenségét a 100 m-es gátfutók mezőnyében. Így nem csoda, hogy a Debrecenben megrendezett országos bajnokságon a 18–19 éves korosztály bajnoka lett. Kámán Ferenc tanítványa nagy fölénnyel lett első (14,77 mp). A Pécsen egyetemista hölgy sorozatban negyedik aranyérmét szerezte.
Fehér Mónika kellemes meglepetésre ezüstérmes lett a junior hölgyek diszkoszvető mezőnyében. Gyulai Gyula edző tanítványa 37,20 méterre dobta a diszkoszt. Súlylökésben az egerszegiek reménysége 10,73 méterrel hatodik lett. 
Farkas Bernadett rövidtávfutó, aki hosszabb ideje bajlódik Achillesín-sérüléssel, így felkészülése nem sikerülhetett jól, 100, 200 méteren állt rajthoz. Kámán Ferenc edző tanítványa 100 m-en 12,38, míg 200 m-en 25,71 másodperces idővel két bronzéremmel zárta a junior bajnokságot. 
A hármasugrók mezőnyében Volner Ildikó 11,04 méteres eredménnyel a hetedik helyen végzett. 

vissza az elejére


Atlétika

Balazsicz és szilasi indulhat az ifi vb-n

 

Balazsicz Eszter, a Royal Sped ZAC kiváló ifjú súlylökője számára bizonyára emlékezetes lesz az idei versenyévad. Már eddig is sikert sikerre halmozott, a Kölcsey-gimnáziumban kitűnő tanuló lány. A Debrecenben megrendezett ifjúsági országos bajnokságon, az ugyancsak a civis városban megrendezésre kerülő junior világbajnokság előtt nagyszerű teljesítménnyel magyar bajnok lett.

Gyulai Gyula edző a 12,78 m-es jó eredménynek azért örült különösen, mert Eszter az első három sorozatban érte el, ami a junior VB előtt biztató. Ezzel az eredménnyel, meg talán egy kis javítással döntőbe lehet kerülni a világversenyen. Balazsicz elindult diszkoszvetésben is, ahol 32,91 m-rel 8. lett.
Szabó Ágnes kellemes meglepetést okozott edzőjének – Gyulai Gyulának –, hisz magasugrásban a 162 cm-es magasságot, s egyetlen kivétellel valamennyi ellenfelét is legyőzte.
Magyar Tamás, az év felfedezettje mindkét gátfutó számban rajthoz állt, s jól teljesített.
Az első versenynapon 110 m gáton 15,14 mp-es idővel bronzérmet nyert, másnap 300 m gáton állt rajthoz, s 4. helyen ért célba (41,20 mp). Edző: Kámán Ferenc.
Szilasi László, az egerszegiek tehetséges 400 m-es síkfutója hosszan tartó kellemetlen sérüléséből lassan felépülve állt rajthoz a bajnoki éremért és a VB-kiküldetésért.
Nos, a fiatalember és edzője – Kámán Ferenc – örülhet, hisz mindkét terv megvalósult. Szilasi László 400 m-es 50,94 mp-cel bronzérmes és világbajnoki résztvevő lesz váltófutásban.
Tóth Péter (Royal Sped ZAC) hármasugrásban 13,71 m-es ugrással 5. lett.

vissza az elejére


Triatlon

Verseny Gébárton

A Zalaegerszegi Triatlon Klub városi segítséggel július 7-én (szombaton), 11 órától a Gébárti tó alsó parkolójánál ismét megrendezi Flextronics Triatlon versenyét. 
Tizenegy órától a Flextronics nyílt futamot rendezik meg, amelyen bárki indulhat. 11.30-tól a FŐ-ÉP futam a gyerekeket várja. 12.30-tól a Forest-futam keretében serdülők versenyét rendezik meg. 14 órától a Flextronics-futam, a rövid távú junior OB és VB válogató, ranglistaverseny lesz.
A verseny kapcsán útlezárásokra kerül sor. Ezért a szervezők kérik a közlekedők megértését.
A verseny napján az 5-ös helyi járat közül a 11.15 és a 12.55-kor induló nem megy be Neszelébe. A 14.40-es és a 15.30-as járat csak a Ságodi út, Kiserdei úti részig közlekedik. Az Andráshidai dűlő és a Ságodi elágazó közötti szakasz 11–17 óráig le lesz zárva a gépjárművek elől, aki itt akar közlekedni az vegye elő kerékpárját.

vissza az elejére


Átigazolási hírek:

Erősít a Flextronics ZTE

A labdarúgók mellett városunk másik népszerű együttese, a Flextronics ZTE férfi kosárlabdacsapata is igyekszik megerősíteni játékoskeretét. Vajda Attila után Nagy Péter, a Bp. Honvéd 23 éves, 186 centi magas hátvéd-bedobója 3 évre kötelezte el magát a kék-fehérekhez. A ZTE Rt. vezetése, szóban megegyezett Ivica Mavrenszkivel is, aki tavaly erőssége volt a ZTE együttesének, a szerb játékos újabb egy évre lenne az egerszegiek játékosa.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online