Őrizzék a hagyományt

Zala megye ezer éve

Fesztivál három napon át

Mészi minikönyvei


Emlékmű a török elleni harcoknak

Őrizzék a hagyományt

 

„Sáncz regement Sántha kapitány, Félre török magyar elöl jön a viczispán!” – idézi az egykori zalaegerszegi határjáráson énekelt dal szövegét a felirat, mely városunk legújabb köztéri alkotásán, a „Török elleni küzdelmek emlékművén” kapott helyet. A Május 1. ligetben felállított alkotás Németh János keramikusművész és Szerdahelyi Károly építész keze munkáját dicséri. 

Az emlékművet dr. Németh József avatta fel.A félkör alakú, fehérre meszelt téglafalat apácacserép, valamint egy harangláb fedi. A harangláb két oldalán található oszlopokon egy magyar és egy török fej látható. A téglafalat – a fejekkel megegyező natúr kerámiából – egy-egy dombormű díszíti, melyeket Németh János keramikusművész készített. Az egyik kerámia Szűz Máriát ábrázolja, aki a kis Jézust tartja kezében, míg a másik domborművön az előbb idézett rigmus olvasható. A harangot tartó faoszlopot Balogh Mihály fafaragó, az álharang kupoláját a bucsuszentlászlói Mészáros Géza rézműves, a kőfaragásokat pedig Becs Ernő készítette. A kupola tetején vertvas kereszt és sárgaréz félhold mered az ég felé.
A húsvéti törökriogató funkciójú határjárás kiindulópontján elhelyezett emlékművet a millenniumi évet lezáró zalaegerszegi ünnepségsorozat részeként avatták fel. Dr. Gyimesi Endre polgármester beszédében kitért azokra a fontos beruházásokra, melyek az elmúlt másfél évben megvalósultak városunkban, majd így fogalmazott:
– A török elleni küzdelmeknek emléket állító alkotással ismét megpróbálunk visszanyúlni a múltba. Elődeinkre emlékezünk általa, arra a nemzedékre, akik vérüket áldozták Zalaegerszegért, Zala megyéért, az országért és a keresztény Európáért... Az emlékmű jó jelkép arra, hogy itt találkozzunk minden esztendőben húsvétkor, és megemlékezzünk a határjárásról. S ha vannak bátor vállalkozók és kezdeményezők, akkor a határjárást is együtt vihetjük véghez.
A polgármester úgy vélte, Németh János és Szerdahelyi Károly olyan nagyszerű műalkotást adtak a városnak, amelynél szívesen gyűlik majd össze a lakosság, sőt az utókor is büszkén tekint majd rá.
Az emlékművet dr. Németh József avatta fel. Városunk díszpolgára a török elleni küzdelmek másfél százados korszakát idézte, mely nagymértékben meghatározta az ország sorsát. Sok esetben visszavetették a törökök Magyarország fejlődését, megtizedelték a lakosságot, említette, majd az önfeláldozó magyarokat, a végvári vitézeket magasztalta.
– A törökök elleni harc egy kegyetlen kitörölhetetlen időszak volt, ugyanakkor rendkívül sok szállal fonódtak népünk életébe. Eleink nemcsak rettegtek a töröktől, nemcsak harcoltak ellene, hanem megtanulták tőlük a kávé élvezetét, a töltött káposzta elkészítését, a török tarhalából tarhonyát, a duhánból dohányt magyarítottak, de a lábravaló papucs és a csizma neve is török örökség – emlékeztetett a török harcok előnyeire a szónok. – Unokáink az óvodában azt tanulták: „Gólya, gólya, gilice, mitől véres a lábad? Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja”. Kertünkben ott áll a török szegfű, és a vásárban nem sajnáljuk unokáinktól a törökmézet sem. Városunkban sok polgártársunk családi neve megegyezik a török nép nevével. Ez is egyfajta históriai megbékélés...
Németh János és Szerdahelyi Károly alkotását kedves, kiegyensúlyozott gondolatokra serkentő munkaként jellemezte dr. Németh József, melynek tetején békésen megfér ma már egymás mellett a félhold és a kereszt.
A nemzetiszín szalag átvágást követően Stróber László apát-plébános megáldotta az emlékművet.

vissza az elejére


Zala megye ezer éve

Az ünnepi programsorozathoz kapcsolódóan mutatták be a Göcseji Múzeumban a „Zala megye ezer éve” című kötetet, amelynek elkészítésére a megyei történelmi emlékbizottság a múzeumot kérte fel. „Miután a megyetörténet megírásának gondolata már több mint 100 esztendeje felvetődött, úgy véljük, hogy ezzel a kötettel egy azóta mind erőteljesebben jelentkező igényt elégítünk ki. Megkerestük azokat a kutatókat, akik e tájnak és lakóinak történetével foglalkoztak, és ők hajlandóak voltak legújabb kutatásaik eredményeit összefoglalni e könyv számára. Így 38 szerző 52 tanulmánya olvasható a kötetben” – fogalmazott dr. Vándor László múzeumigazgató, a kiadvány főszerkesztője.
A megyei közgyűlés elnöke Varga László, mint a történelmi emlékbizottság elnöke köszöntötte a könyvbemutatón részt vevő alkotókat, érdeklődőket. Mint mondta: értékmentés és értékteremtés is egyben a most megjelent könyv, és reméli, minél többen olvassák majd. „Múltunk ismerete nélkül nem lehetünk jó hazafiak sem, hisz a hazaszeretet érzése, a szülőföldhöz való érzelmi kötődésen túl ebből az ismeretből táplálkozik. A magyar államalapítás millenniumának megünneplése alkalmából megyénk lakossága sokszor megható jelét adta ennek az érzelmi kötődésnek, az egyesült Európába való felvételünket megelőzően azonban fontos hazaszeretetünk tudatos elmélyítése is”– fogalmazott Varga László.
A kötetről a bemutatón részletesen Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója szólt, kiemelve, hogy a tanulmánykötet kifejezetten a nagyközönségnek szól, azoknak, akik érdeklődnek a történelem iránt, és minél többet szeretnének megtudni megyénk évszázadairól is. 

vissza az elejére


Ünnepség, főzés, zene Csácsbozsokon

Fesztivál három napon át

 

Harmadik alkalommal szervezett Csácsbozsoki Fesztivált a településrészi önkormányzat, a Csácsbozsokért Alapítvány, valamint az Izsák ÁMK. Az idei rendezvény különlegességét az adta, hogy ezúttal három napon át várták programok a városrész lakóit. 

Színes programok várták a csácsiakat.– Az első évben egynapos, a másodikban kettő, idén pedig próbáltunk bátrak lenni, és három nap köré szerveztük rendezvényeinket – árulta el Herkliné Ebedli Gyöngyi, a Csácsbozsoki Településrészi Önkormányzat vezetője. 
A hosszú hétvégén kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhattak a Csácsbozsoki Fesztiválon. A programok pénteken este a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskola fúvószenekarának előadásában zenés fesztiválnyitóval kezdődtek, majd teherautóra szállt a zenekar, és mintegy 50 kerékpáros kíséretében járták a településrész utcáit. A rendezvényre való figyelemfelhívás jól sikerült. A szombati Szent István-napi ünnepségen és az azt követő koncerteken, majd a vasárnapi vígasságon is tolongtak az emberek. 
A szórakoztató programok a hagyományoknak megfelelően az Izsák ÁMK köré szerveződtek, ahol többek között sport- és családi vetélkedők, kézműves kirakodóvásár, sörivó verseny, koncertek és természetesen az elmaradhatatlan bogrács főzőbajnokság várta az érdeklődőket. Főzőtudománya megmutatására idén 10 csapat jelentkezett. A bográcsokban különféle pörköltek, gulyás, s egy csapat jóvoltából szerb étel, a csevap készült. A nap eseményeire Korda György és Balázs Klári koncertje, tűzijáték, majd utcabál tették fel a koronát. 
– Mind a három nap kegyes volt hozzánk az időjárás. Szerencsére valamennyi rendezvényünk iránt nagy volt az érdeklődés, és vidám hangulat töltötte meg Csácsbozsok utcáit – összegezte a fesztivált Herkliné Ebedli Gyöngyi. – Úgy tűnik, ráérzetek a lakosok, hogy fontos ez a rendezvény, és eljöttek, hogy együtt szórakozzanak. Nekünk ennél több nem kell! Ilyen érdeklődés mellett érdemes volt dolgozni. 
– Ezek szerint jövőre is lesz CSÁFESZ.
– Természetesen. Hogy milyen lesz, egyelőre nem tudjuk. Ilyenkor leülünk, és a településrészi önkormányzat tagjaival átbeszéljük a már lezajlott rendezvényt. Jövőre egészen biztos, hogy újabb és újabb ötletekkel várjuk a lakosságot.

vissza az elejére


Mészi minikönyvei

 

Mészáros T. László nevét – napvilágot látott számos kiadványa révén – ma már nemcsak Zalaegerszeg és az ország lakói, hanem számos külföldre szakadt hazánkfia, sőt megannyi külföldi is ismeri. Az 1997-ben megjelent Zalaegerszeg kötetet 2000-ben egy újabb követte, az idei évben pedig dr. Németh József: Egerszegi örökség című könyvében találkozhattunk a fotóművész munkáival. 

Önálló kiadványa a millenniumi év zárására jelent meg. A Zalaegerszeg 2001 és a Zala 2001 című minikönyveket dr. Gyimesi Endre polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a Zala könyvesboltban. 
– Korábban megjelent könyveimből egy darab sincsen ma már. Mindez egyrészt jó, másrészt viszont rossz érzés számomra. Nem egyszer fordult elő, hogy felhívott egy barátom kérve, hogy adjak neki egy-egy könyvet vendégei részére. Sajnos, nemet kellett mondanom, mert nekem is csupán három darab van belőlük – árulja el Mészáros T. László. – Sokat vívódtam magamban, hogy az A4-es formátumban megjelent köteteket, vagy a legkisebb változatot folytassam-e? Végül a kettő közötti méretnél maradtam. Úgy érzem, igény van erre. Cérnakötéssel, keménytáblával, mattfóliás borítóval, egyszóval igényes kivitelben láttak napvilágot az albumok. A későbbi minikönyvek pedig egy plusz lakkozást is kapnak. 
– Ezek szerint lesz folytatás?
– Igen, jön a 3., 4., 5. könyvecske. Magyarország 2001 címmel jelenik meg a következő kötet, és vele egyidőben készül a keszthelyi Festetics-kastélyt bemutató fotóalbum. De van érdeklődés a minikönyvek iránt számos más településről is. Ugyanakkor elárulhatom, hogy dolgozunk egy A4-es formátumú Zala megye és egy Zalaegerszeg könyvön. Szerencsére keresik munkáimat, így állandóan újjal kell előállnunk.
A Zalaegerszeget bemutató könyv 48 oldalas. A zalait is ennyire terveztem, ám nem sikerült belesűrítenem a fotókat ekkora terjedelembe. Végül 64 oldalon mutatja az be megyénket. Mindkét könyvhöz dr. Vándor László írta a szöveget, melyet aztán német és angol nyelvre is lefordíttattunk. 
Mészáros T. László minikönyvei amellett, hogy egy zsebben elférnek, tökéletes ajándékként szolgálhatnak a megyébe, illetve Zalaegerszegre látogatók számára. 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online