Lázas készülődés a tanévkezdésre

Új forgalmi rend

Ötvenéves a ZA-KO


Illatos mappa, szagos radír

Lázas készülődés a tanévkezdésre

 

A nyár felhőtlen szórakozását lázas készülődés váltotta fel az utóbbi napokban a diákok körében. Lassan véget ér a vakáció, és megkezdődik a 2001/2002-es tanév az általános és középiskolákban.

Az iskolakezdést vegyes érzelmekkel várják a diákok. Az első osztályba lépők izgulnak a rájuk váró új helyzettől, mások az osztálytársakkal való újbóli találkozás reményében veszik elő ismét a nyár folyamán megporosodott iskolatáskát és könyveket. Megint mások viszont kelletlenül számolják a napokat, mikor kell ismét tanulásba burkolózniuk. 
Zalaegerszegen mintegy 600 első osztályos gyermek kezdi meg augusztus 27-én általános iskolai tanulmányait. A középiskolák első – azaz a 9. – osztálya 1200 fiatalt vár, a 6 és 8 osztályos gimnáziumi osztályokban pedig 1400 fővel nő a tanulók létszáma. 

Támogatások

Zalaegerszeg önkormányzata az idei tanévben is többféleképpen támogatja a zalaegerszegi diákok iskolakezdését.
– Harmadik éve vállalja magára önkormányzatunk az első osztályos általános iskolások tankönyveinek kifizetését. Minden zalaegerszegi első osztályos, idén 540 gyermek, jogosult erre a támogatásra – tájékoztat Kalamár Gábor, a polgármesteri hivatal középiskolai főmunkatársa. – Emellett keretet biztosít a központi költségvetés is tankönyvtámogatásra. Az összeg egy részét az iskolai könyvtárak kapják, másik részét pedig maguk a gyerekek vehetik igénybe. Ám míg az önkormányzati tankönyv-hozzájárulás valamennyi helyi lakosú első osztályos nebulónak külön kérelem nélkül jár, ez utóbbi keret felosztásáról az iskolák döntenek szociális rászorultság alapján.
– Milyen egyéb módon tud segítségére lenni a családoknak az önkormányzat a gyerekek taníttatásában?
– A rossz szociális és anyagi körülmények között élő családoknak lehetőségük nyílik egyszeri beiskolázási segélyt igényelni az önkormányzattól. Ezen támogatási forma másik változata a havi rendszeres segély. Mindkettőt a népjóléti osztályon lehet kérvényezni. 

Tanszervásárlás

Egyre gyakoribb ma már az is, hogy az egyes oktatási intézményeket támogató alapítványok ajánlanak fel bizonyos összeget a rászoruló gyerekek tankönyv-, illetve tanszervásárlásának megsegítésére. Szükség is van ezekre a támogatásokra, hiszen igencsak megterheli a családok pénztárcáját a gyerekek iskolába indítása. Bár a drágább dolgokból, mint például az iskolatáska és a tolltartó, nem kap minden évben újat a diák, az év eleji bevásárlás ennek ellenére is 6–7000 forintba kerül egy-egy általános iskolás esetében. Mindennek köszönhetően nem ritka eset, hogy nem egyszerre, hanem kisebb tételekben vásárolják meg a szülők gyerekeik iskolai felszereléseit. A beszerző körutak augusztusban indultak be – kaptuk az információt Horváth Évától, zalaegerszegi papírbolt-tulajdonostól.
– Óriási választékot kínálnak ma már üzleteink a különféle tanszerekből. Egyre inkább törekszünk jó minőségű áruk beszerzésére annak érdekében, hogy rövid használat után ne kelljen újat vásárolni belőlük – avat be Horváth Éva. – Legtöbbe talán az első osztályosok felszerelése kerül. A kisiskolás táskák idén 2450 forinttól 5600 forintig kaphatók. Léteznek ma már teljesen felszerelt iskolatáskák is, melyek tartalmazzák a töltött tolltartót, pénztárcát, tornazsákot. 11–12 ezer forintért vásárolhatók meg ezek. A hátizsákok, melyeket inkább a felső tagozatosok hordanak, 2800 forinttól kaphatók. A tolltartók közül nagyon divatosak ma a fémek, melyek már 280 forintért is elvihetők. A grafit- és színes ceruzákkal, tollakkal, radírral, faragóval töltött tolltartók 1300 forint körül vannak. Maga a grafitceruza 40–50 forintért kapható, a jobb minőségű ára viszont elérheti a 200 forintot is. 
Tollak 200–600, körzők 270–2190, radírok 25–120, rottringceruzák 80–500 forint között vásárolhatók. A 12 darabos színesceruza- készlet 390, a zsírkrétakészlet 130, hatszínű tempera 540, míg a vízfesték 280 forintba kerül.
– Füzetcsomagok?
– Az első osztályosoknak összeállított füzetcsomag, mely a füzeteken kívül magába foglal színes papírokat és a technikai csomagot is, 610 forint, a 7–8.-osoké 995 forint. Egyre kevésbé vásárolnak azonban füzetcsomagokat a szülők. A legtöbb iskolában az előző év végén megmondják ugyanis, hogy melyik tantárgyhoz milyen és hány darab füzetre van szükség, és az alapján vásárolnak. Mindez a mi dolgunkat is megkönnyíti.
– Kaphatóak ma már színes füzetek, melyeket nem kell bekötni.
– Igen. Akik ilyen füzetet vesznek, megspórolják a csomagolópapírt. Egy ív bekötőpapír 70 forintba kerül. A normál A5-ös füzetet 39 forintért, a mintásat 72 forintért kínáljuk. 
– Mennyit költenek általában a szülők iskolai bevásárlásra?
– Nehéz megmondani, a költekezést a pénztárca szabja meg. Iskolatáskával együtt 10 ezer forint felett költenek a szülők egy-egy gyerekre. 
– Igaz ez a középiskolások esetében is?
– Náluk kicsit más a helyzet. Ők kevesebbet vásárolnak, ám amit vesznek, az drágább. Többnyire spirálfüzeteket, mappákat, komolyabb számológépet, tollakat vásárolnak a középiskolások. Azok, akik dolgoztak a nyár folyamán, a minőségibb termékeket is megengedhetik maguknak. 
A papírboltban bolyongva megállapítható: kifogyhatatlanok ötletekből az írószerek feltalálói. A szagos radír mellett ma már az illatos mappától a törhetetlen vonalzón és a csúszásgátlóval ellátott ceruzán keresztül az ehető gyurmáig minden kapható. 

Iskolafelújítások

Míg a diákok mindössze néhány hete kezdték meg a készülődést az új tanévre, az iskolák az egész szünidőt a megszépülésre szentelték. Általánosságban elmondható, hogy higiéniai festések, kisebb karbantartási munkák, üvegezések, vizesblokk- felújítások valamennyi iskolában történtek. A saját költségvetésből végrehajtott kisebb munkák mellett azonban nagyobb felújításra is sor került néhány oktatási intézményben. Ezeket a beruházásokat a fenntartó önkormányzat finanszírozta. 
– Minden évben meghatároz az önkormányzat egy bizonyos összeget intézményei szükséges felújítási munkálatainak elvégzésére. Az oktatási és kulturális ágazat 2001-ben 97 millió forintot kapott. A munkák mára többségében befejeződtek. Megtörtént a József Attila Általános Iskola tetőfelújítása, új párkányt kapott a Ganz- kollégium. A Báthory SZKI-ban tetőszigetelést hajtottak végre, a Munkácsyban az ablakokat, a Dózsa-iskolában a vizesblokkot, a Petőfiben pedig a konyhát újíttattuk fel – összegzi a befejezett beruházásokat Nédár György magasépítési és ingatlangazdálkodási csoportvezető. – Ami még hátravan: a Pais Dezső Általános Iskola tanuszodájának rekonstrukciója, valamint a Deák SZKI kazáncseréje. Mindkettő közbeszerzési pályáztatás alatt áll.

vissza az elejére


Új forgalmi rend

Az útlezárás miatt a Pózva irányába közlekedők az új nyomvonalon kénytelenek közlekedni, azaz a kaszaházi körforgalomban mostantól jobbra kell fordulniuk, majd a Gumiszerviznél letérve csatlakozhatnak vissza a 74-es útra. 
A Vasvárra vezető úton teljes szélességében átépül a burkolat, mely mintegy 200 méteres távon félpályás útlezárást igényel. A munkálatok várhatóan két hónapig tartanak. A kivitelezők addig a közlekedők türelmét kérik. 
Végső stádiumához érkezett a 74-es főút Zalaegerszeget elkerülő szakaszának építése. A körforgalmak elkészültét követően megkezdődött az új töltésen lévő csomópont és a Vasvár felé vezető út összekötése.
A két nyomvonal közötti szintkülönbség megszüntetése érdekében lezárták a 74-es és a Sümeg felé vezető út csomópontját. 

 vissza az elejére


Ötvenéves a ZA-KO

 

Az elmúlt héten ünnepelte alapításának 50. évfordulóját a Zalaegerszegi Ruhagyár Rt., amely évtizedekig a város egyik meghatározó termelőüzeme volt. 

Kugler Gábor, az rt. néhány hónapja kinevezett új elnök-vezérigazgatója a jubileumi ünnepségen arról szólt, mit is jelentett a ruhagyár elmúlt öt évtizede a városnak, a vevőknek és a dolgozóknak. Az üzemet 1951-ben elsősorban foglalkoztatás-politikai szempontból hozták létre, munkát adva ezzel a Zalaegerszeg és környéke lányainak, asszonyainak: az elmúlt évtizedekben mintegy 10 ezer dolgozót foglalkoztattak. A cég fejlődéséről szólva a vezérigazgató elmondta: elsőként kezdtek a ruhaiparban nyugati exportra termelni. A gyár vezetése már évtizedekkel ezelőtt felismerte, hogy csak magas színvonalú minőségi munkával lehet a piacon maradni. A ZA-KO termékei megtalálhatók Európa legnagyobb városaiban: Bécsben, Párizsban, Londonban. A jövőről szólva Kugler Gábor megemlítette: a bérgyártás egyre inkább visszavonulóban van, ezért szükség van a saját kollekcióra is, ezt szeretnék a jövőben fejleszteni és bevezetni a piacon. 
Az ünnepségen részt vett Helmut Liegle, az osztrák többségi tulajdonos, aki köszöntötte a vendégek között dr. Gyimesi Endre polgármestert és dr. Hóbor Erzsébetet, a megyei közigazgatási hivatal vezetőjét és Wittich Tamást, a Ruhaipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkárát. Köszönetet mondott a dolgozók hűséges, szorgalmas munkájáért. Mint fogalmazott, a ruhagyár férfidivatot gyárt és a férfiakat teszi szebbé. Az ünnepségen a vezérigazgató Kiváló Dolgozó kitüntetéseket adott át. Este pedig az üzem parkjában jubileumi bálon szórakozhattak a ruhagyáriak. 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online