100 milliós beruházás állami támogatással

Club 599 Ormándlakon


Egy évtizede töretlenül fejlődik az Integrál-M

100 milliós beruházás állami támogatással

 

Kettős ünnepet ültek a napokban az Integrál-M Kereskedelmi Kft. munkatársai. Éppen 10 éve, hogy megnyílt az Alsóerdőn a társaság első üzlete és raktára. De okot adott az ünneplésre az a hír is, mely szerint 26 millió forintot nyertek a Gazdasági Minisztérium által kiírt Széchenyi-terv pályázatán. A vissza nem térítendő támogatás segítségével mintegy 100 millió forintos beruházást hajt végre a kft. Ennek keretében tovább bővül az Integrál-M raktárbázisa, fejlesztik a technológiát, valamint az informatikai hálózatot. 

– 1991-ben nyitottuk meg első boltunkat és raktárunkat az Alsóerdei úton, majd a későbbiekben is ez a vonulat – azaz a kis- és a nagykereskedelem – jelentette számunkra a jövőt. Fokozatosan bővítettük üzlethálózatunkat, s fejlesztettük mellette a viszonteladókat kiszolgáló raktárt. Nemcsak a nagyvárosokban, hanem kisebb vidéki településeken is nyitottunk Integrál-M boltot. Ma már Zala megye mellett Vas megyében is megtalálhatóak vagyunk – összegzi az elmúlt évtized tevékenységét Csordás József ügyvezető igazgató. – Mindig is azt vallottuk, hogy óriási jelentőségük van a napi ellátásban a kis boltoknak egy-egy városi lakótelepen, illetve a falvakban. A legutóbbi felmérések is azt igazolják, hogy helyes utat képviselünk, hiszen az élelmiszer-forgalom 30 százaléka továbbra is a kis élelmiszerboltokban bonyolódik. A multik megjelenésével sem csökkent számottevően ez a szám. Egy felmérés szerint a magyar lakosság 75 százaléka hetente 4,6-szer, azaz majdnem minden nap ezekben a kis kényelmi boltokban vásárolja meg napi élelmiszer-szükségletét. Ezt a tendenciát ismertük mi fel akkor, amikor folyamatosan nyitottuk meg vidéki boltjainkat. 
Emellett raktárunkat is állandóan fejlesztettük. Ma már négyszer nagyobb raktárfelület áll rendelkezésünkre, mint a nyitás időpontjában. A Széchenyi-terv jóvoltából újabb 1000 négyzetméterrel kívánjuk bővíteni telephelyünket. 
Csordás József– Ismert az Integrál-M Kft. arról is, mint a kisboltok összefogásának elindítója.
– Igen. Négy évvel ezelőtt csatlakoztunk a CBA országos üzletlánchoz. A tavalyi és az idei számok alapján elmondható, hogy – a Metro után – a CBA Magyarország második legnagyobb üzletlánca. A csatlakozás révén nemcsak egyik tulajdonosa lettünk a CBA-nak, hanem egyben Zala és Vas megye régiós központja. Mindez lehetőséget adott nekünk egyrészt nagykereskedelmi tevékenységünk, másrészt a két megyében üzemelő boltjaink fejlesztésére. Ugyanakkor a CBA-család régiós integrátoraként független boltokat csatlakoztattunk az üzletlánchoz. Úgy gondolom, nagy ugrást jelentett ez a multinacionális áruházak árnyékában élő kisboltoknak. Elfogadta a CBA azt a koncepciónkat, miszerint szükség van az egészen kicsi üzletek összefogására is. Míg nálunk 4–5 évig Integrál-M Egyesülés néven működtek ezek a kisboltok, országos szinten CÉL üzletlánc néven egységes láncolatba szerveződtek. 
– Mit jelent a boltoknak a CBA, illetve a CÉL tagság?
– Legnagyobb előnyük abból származik tagjainknak, hogy ugyanazokkal a feltételekkel vásárolhatnak általunk a szállítóktól, mint a nagy üzletek. Nem beszélve arról, hogy pénzügyi garanciát vállal a CBA tagjai iránt, így meglehetősen hosszú fizetési határidő áll a boltosok rendelkezésére. Mindez azt jelenti, hogy jelentős pénzbefektetés nélkül megfelelő nagyságú választékot tarthat a kisbolt, ami nélkülözhetetlen ma az életben maradáshoz. Ahhoz azonban, hogy ilyen feltételek mellett működhessen egy üzlet, meg kell felelnie a CBA és a CÉL előírásainak. Egységes a boltok arculata a hálózatokban, de saját márkás termékeink és az akciók időszakában egységesek áraink is. Nagyon erőteljes a reklámtevékenységünk. Rendszeres akciókkal, és egységes akciós újság megjelenésével hívjuk fel magunkra a vásárlók figyelmét. Egyszóval: a reklámozást is magára vállalja az üzletlánc. 
– Hogyan alakult az Integrál-M Kft. elmúlt 10 éves tevékenysége számokban nézve?
– Csupán egy-két adatot mondanék. A nyitás első teljes évében 130 millió forint volt az Integrál-M Kft. forgalma. Idén meghaladja ez a 4000 milliót, azaz a 4 milliárd forintot. Egy bolttal kezdtünk, s jelenleg 16 saját üzletünk van Zala és Vas megyében. Ha hozzászámoljuk ehhez 24 CBA boltunkat, akkor összesen 40 CBA-üzlet működik az említett két megyében. Sajátunkkal együtt 4 nagyker üzemel a térségben. Rendelkezünk hús-, tej-, ital-, és mélyhűtött termékeket forgalmazó nagykereskedelmi raktárral. Ha a Zala–Vas megyei régió CBA-forgalmát nézzük: 15 milliárd forintról beszélünk. 
Mint említettem, 800 négyzetméteres raktárral kezdtük tevékenységünket, ma meghaladja a 4000 négyzetmétert raktárfelületünk. A kiszállítás kezdetben 3 gépkocsival történt, jelenleg 13 autónk fut az utakon. 16 ember dolgozott 1991-ben az Integrál-M Kft. boltjában, ma több mint 200 kollégának biztosítunk munkát. Ha az egész CBA-régiót nézzük, akkor 500 fő dolgozik boltjainkban. 
A forgalom mellett ki kell emelnünk, hogy 8–10 ezer ember fordul meg naponta az Integrál-M boltjaiban. A régió összes CBA-üzletét nézve, 20–24 ezer vásárlóról beszélhetünk. A CÉL üzletláncba 133 kisbolt tömörül jelen pillanatban. Az ő áruellátásukat is mi végezzük. 
– E nagyon sikeres múlt után, mit terveznek a jövőre nézve?
– Jövőképünk megrajzolásához nagy segítséget nyújtott számunkra a Széchenyi-terv, melynek kapcsán 26 millió forintos, vissza nem térítendő támogatással járult hozzá az állam tervünk megvalósításához. 100 millió forintos beruházást kívánunk végrehajtani. 
Két részből áll a fejlesztés. Megnövekedett számú saját és CBA-boltjaink megfelelő színvonalú kiszolgálása érdekében szükségessé vált raktárkapacitásunk bővítése. Anyagmozgató eszközök vásárlásával szeretnénk fejleszteni raktárbázisunk technológiáját. És az összefogást erősíti az informatika fejlesztése, melyre 30 millió forintot áldozunk. Mit is jelent ez? Összes boltunkat ellátjuk számítógéppel, melyeket kezdetben régiós, majd országos rendszerbe kapcsolunk össze. A számítógépen keresztül lehetőségünk nyílik teljes árukészletünk, több ezer árucikk bemutatására a boltosok felé. Egy kattintással megtudhatják milyen termékek, milyen áron állnak rendelkezésükre. Ugyanakkor a megrendelés is számítógépen történik majd, ami nagymértékben megkönnyíti és meggyorsítja a boltosok munkáját. Saját boltjainkban az elszámolás is számítógépen valósul meg. Nagy segítségünkre lesz a fejlett technika a beszerzések átláthatóságában is. Nyomon tudjuk követni, hogy egy adott időben melyik termékből, mekkora mennyiséget vásárolnak a boltok. A szállítókkal való tárgyaláskor fontos információ ez számunkra. E rendszer segítségével egy nagy multinacionális cég leszünk a sok kis boltból. 
Hogyan jöttek létre a multik Magyarországon? Volt egy nagy akvárium, amiben kis- és közepes halak úszkáltak. Beledobtak ebbe az akváriumba egy nagyot – egy multinacionális céget –, mely természetszerűleg megette a kishalakat. Bizonyára sokat megevett közülük. De ha a sok kis hal éppen olyan formátumra szerveződik, mint egy nagy hal, akkor nem lesz olyan sebezhető! Ezt valósította meg a CBA és a CÉL üzletlánc. Közös beszerzésünk, közös értékesítési politikánk és a pénzügyi garanciavállalás révén nagyban hasonlítunk a multikra. A most megvalósuló információs rendszer pedig teljesen egyformává tesz bennünket. 
Ugyanolyan nagy halak vagyunk ma már, mint egy multinacionális cég. Ezt mutatják a számok is. Három-négy éve nem csökkent a kisboltok forgalma Magyarországon. Az újabb ás újabb multik egymástól veszik el a forgalmat. S ha azt vesszük, hogy egy nagyhal sokkal sérülékenyebb, mint az, amelyik sok kicsiből áll össze, akkor vezető pozícióban vagyunk. 
Abban, hogy sikerült megtennünk ezt a távot, feltétlenül köszönet illeti az Integrál-M és a CBA–CÉL valamennyi dolgozóját, akik szakértelmükkel és kitartásukkal segítették munkánkat.

vissza az elejére


Szolid árak, sztárvendégek

Club 599 Ormándlakon

 

Adódik a kérdés, miért éppen 599? Nos, a név a belépőjegy árára utal, ennyibe kerül a minőségi szórakozást, kikapcsolódást kínáló ormándlaki szórakozóhely belépőjegye. Mint Paál Péter tulajdonos elmondta, nem csak a belépőjegyek, de az étel- és italkínálat árai is rendkívül szolidak. Az ételkínálat alatt elsősorban gyorsételeket kell érteni, s a korsó sör ára is csak 200 forint, s 1 dl bor már 60 forinttól kapható. A Club 599 állandó zenekara a Fáraó, amelyik nagyon színvonalas, s a buli hangulatához alkalmazkodó zenét játszik. 

Minden hétvégén sztárvendégek lépnek fel éjfél után, s a közönség már eddig is tapsolhatott a Kozmix, Bery és Váczi Eszter, Fresh, D Nagy Lajos (Bikini), Pataki Attila (Edda), és a Romantic műsorainak. A programok színvonalát a továbbiakban is garantálja a hazai élvonalbeli együttesek fellépése, novemberben a Republic ad élő koncertet az 1200 főt befogadó CLUB 599-ben. A szórakozóhelyen 23 órától a Streep Tease Show gyönyörű lányok fellépésével erotikus táncokkal kínál látványosságot, s a tombola nagy nyereményekkel csábít. A CLUB 599 nem csak a fiataloknak, de a középkorosztálynak is kiváló szórakozási lehetőséget kínál, hiszen az elmúlt évtizedek dalaira is táncolhatnak. A részben fakkosított vendéglátótérben a bár és a söröző mellett nagyméretű táncplacc áll rendelkezésre. Az egyes hétvégi programokról a plakátok, a szórólapok, újságok és a Danubius Rádió ad tájékoztatást. A gondtalan kikapcsolódást szolgálja a nagyméretű, jól őrzött parkoló is. Szombatonként Zalaegerszegről, a Kovács Károly térről ingyenes autóbuszjáratok indulnak 21.30-kor, de a Tele 3 taxit is igénybe lehet venni, amely egységesen 2500 forintért (625 Ft/fő) szállít 4 személyt Ormándlakra, a CLUB 599-be.
A későbbiek folyamán tervezik, hogy a rendezvényteremnek is beillő szórakozóhelyen vállalati rendezvények, céges bulik, vagy akár esküvők lebonyolítását is vállalják. A tulajdonosok és a személyzet rendkívül büszke arra, hogy a szórakozóhelyen nincsenek atrocitások, balhék. Az Interneten a www.599.hu honlapon a heti részletes programok mellett az eddigi bulikról készült fotók, a megközelítési lehetőségek, a támogatók és számos, folyamatos játéklehetőség található, amelyek nyereményként ingyenes belépőket is kínálnak a CLUB 599 programjaira.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online