Kormányküldöttséggel Tallinban

A HÍD napja Andráshidán

Mesevarázs

Nemzetközi kutyakiállítás


A polgári pártok összefogásáról

Kormányküldöttséggel Tallinban

 

Harmadik alkalommal került sor az európai jobb-közép pártok találkozójára. Tavaly a rendezvénynek Budapest adott otthont, az idei szeptemberi találkozót pedig az észtországi Tallinban rendezték. A kormányküldöttség – melyet Orbán Viktor miniszterelnök vezetett – tagja volt három országgyűlési képviselő is, köztük Szalai Annamária, a Fidesz Zala megyei elnöke. A háromnapos konferencia tulajdonképpen a térség volt szocialista országaiban működő jobb-közép pártok összefogását célozta ismét. 

Szalai Annamária– Jól bejáratott együttműködésről van szó, aminek közvetlen haszna az információcsere. Hosszú távú haszna pedig a jó kapcsolatok kiépítése, hiszen ezek a pártok lesznek arra hivatottak, hogy az Európai Unióban is egy jó, egységes együttműködés jöhessen létre. Tehát az államközi kapcsolatok mellett nagyon fontosak a pártkapcsolatok is a jövő szempontjából. A térségben Magyarország a motorja a konferenciasorozatnak, mivel hazánk Közép-Európában nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen a Fidesz vezető kormánypárt. Sokat tud segíteni a környező országoknak, melyek nem egyforma fejlettségi szinten állnak: van már köztük NATO-tag, míg mások csupán esélyesek a tagságra. A tanácskozás fő témája is a NATO volt és a lehetséges kibővítése, valamint az európai uniós csatlakozás lehetőségei. Célunk az, ha kibővül a NATO és az EU, akkor az ne jelentse egy újabb határ keletkezését Európán belül. Szeretnénk inkább egyfajta összekötő kapocs lenni a tagországok és a kívülmaradottak között – fogalmaz Szalai Annamária, majd hozzáteszi: nem véletlen, hogy az uniós országjelentésekben Magyarország mellett Észtország kapja a legjobb tartalmú jelentéseket. 
– Személyesen is meggyőződhettem Tallin rendkívüli fejlődéséről. Az ország gazdasági fejlettségéről is közvetlen benyomást szereztünk, melyek nagyon pozitívak. A hivatalos programok mellett – a két ország miniszterelnöke külön is folytatott megbeszéléseket – több háttérbeszélgetés zajlott, és különböző kapcsolatfelvételekre is sor került. 
– Visszatérve a helyi politikára, nincs a Fidesz késésben a választásokra készülődésben? Az elmúlt héten az MSZP már hivatalosan is megnevezte az egyéni választókerületekben induló jelöltjeit, a polgári pártoknál ez mikorra várható?
– Az egyéni választókerületekben a hivatalos döntés szeptember végére várható, a listaállítás pedig csak december második felében lesz aktuális. És nem is indokolt, hogy előbb legyen. Szerintem a baloldali ellenzék túl korán megkezdte a választási kampányt, nekünk erről az a véleményünk, hogy inkább munkával kell eredményeket elérni, és ezzel bizonyítani a választópolgároknak. Azért sem kezdtük el a szocialista párttal ellentétben a választási hadjáratot, a kampányüléseket, mert az a célunk, hogy nagyon széles összefogást teremtsünk a polgári oldalon. Ennek fontos lépése volt az MDF-fel történő megállapodás, és már a közvélemény-kutatások is igazolták ennek az eredményeit. Egyébként a tallini konferencia is üdvözölte a megállapodást. Már többször bebizonyosodott, hogy összefogással mindig nagyobb eredményeket lehet elérni. A jelöltállítást nem is lehetett addig befejezni, amíg a Fidesz–MDF megállapodás nem jön létre. Meggyőződésem az is, hogy a polgári oldalon lehetőség van arra, hogy tovább bővítsük az együttműködést a kisebb pártokkal. 
– Milyen a kapcsolatuk a MIÉP-pel?
– Semmilyen együttműködés nincs a két párt között. Nem is volt, és ilyesmit a jövőben sem tervezünk. Ezt egyébként egyik párt sem tartja indokoltnak. Az viszont jól látható, hogy az SZDSZ újra közeledik az MSZP felé és a szocialista párt az időközi választásokon is bizonyította, hogy a szélső baloldal sem áll távol tőle.
– Mit tart a legfontosabbnak a városfejlesztés szempontjából?
– Zalaegerszeg igazán nagyon lendületes éveket tud maga mögött, de van még néhány nagyon fontos stratégiainak tekinthető feladat, amiben előbbre kell lépni. A város hosszú távú fejlődése szempontjából kiemelkedő a fürdőfejlesztés, az Aquapark és ilyen a felsőoktatás fejlesztése. Bízom benne, hogy jövő szeptemberben elindulhat a műszaki felsőoktatás Egerszegen. Most ez a két legfontosabb stratégiai cél, de ezeken kívül még számos folyamatban lévő terv van, ami a város hosszú távú fejlődését szolgálja. 

vissza az elejére


Nem vette el a kedvet a rossz idő

A HÍD napja Andráshidán

 

Nem marasztalta otthon az esős idő szombaton az andráshidaiakat, több százan szórakoztak együtt a Híd Napja elnevezésű egész napos rendezvénysorozaton. Bár az eső az általános iskola tornatermébe kényszerítette a résztvevőket, a jó hangulatot nem tudta elrontani az időjárás. 

A rossz idő ellenére jól szórakoztak az andráshidaiak.– Három évvel ezelőtt határoztuk el, hogy létrehozunk itt Andráshidán egy hagyományteremtő, az emberek között hidat építő rendezvényt. Így született meg a Híd Napjának ötlete, melyet immár harmadik alkalommal hívtunk életre – mondja Kugler László, a településrész önkormányzati képviselője. – Két értelemben is Híd Napja ez a rendezvény. Fő célja a közösségteremtés, és nem utolsósorban Andráshida is egy hídról kapta a nevét.
A programok kora reggel teke- és labdarúgó bajnoksággal kezdődtek, a gyerekeket pedig sportvetélkedők, bohócműsor és kvízcsata várta a tornateremben. Nem maradtak rendezvény nélkül délután sem az érdeklődők. Többek között a Szamóca Színház és kulturális műsor szórakoztatta a több száz főből álló nézőközönséget. 
Nagy érdeklődés kísérte a családi váltóversenyt is, mely immár valóban az ősz jegyében zajlott. Mázsás tököt cipelve és kukoricát gereblyézve futkostak a versenyzők. Amikor éppen nem futottak, zsákban ugrálva tették meg a kijelölt távot. Mindeközben a nézők jókat derültek az ügyetlenkedőkön. 
– Igyekeztünk ezúttal is olyan programokat szervezni, melyek a gyerekeknek, fiataloknak, időseknek, hölgyeknek és férfiaknak egyaránt kellemes kikapcsolódást nyújtanak – fűzi hozzá Kugler László. – Sajnáljuk, hogy rosszra fordult az idő. Igazán jó az lett volna, ha csakúgy, mint az elmúlt években, a szabadtéri rendezvényeket is meg tudjuk tartani.
– Ennek ellenére lesz folytatás?
– Természetesen. Csak rá kellett nézni a különféle sportversenyekben és vetélkedőkben részt vevők arcára. Kétség nem fér hozzá, hogy élvezték a programokat és jövőre is visszajönnek.

vissza az elejére


Felnőtteknek és gyerekeknek

Mesevarázs

Az olvasás és a mesék hete lesz a József Attila Városi Könyvtárban november 19–24. között. Az első nap 17 órakor a Fordulópont folyóirat bemutatójára várják az érdeklődőket, akik találkozhatnak többek között Mohás Lívia pszichológussal. A téma a családi olvasás lesz. 
November 20-án, kedden 17 órakor „Mesélj nekem! Játsszál velem! címmel játszóház Lengyák István vezetésével szülőknek és gyerekeknek közösen, mesefigurák megalkotásával. 21-én szerdán 17 órakor Olvassunk együtt! Bocsák Veronika előadását hallgathatják meg pedagógusok, óvónők és szülők. A program nekik ajánlott. 22-én csütörtökön 14 órakor kerül megrendezésre a Dramatizált mesék napja. Versenyről van szó alsó és felső tagozatos városi és városkörnyéki diákoknak, akik dramatizált mesét mutathatnak be. Eljátszható bármelyik népmese, időtartamát 15–20 percben állapították meg. 23-án, pénteken 17 órakor Mesevarázs címmel háromgenerációs vetélkedőt rendeznek Benedek Elek meséiből. E vidám hangulatú délutánon várják a könyvtárba a nagyszülőket, szülőket és gyerekeket egyaránt. A jelentkezési határidő szeptember 30!
Az olvasás és mesék hete a városi könyvtárban november 24-én, szombaton mesemondó versennyel zárul: délelőtt 9 órától a kisiskolásokat, míg délután 2 órától a felnőtteket (14-99 év között) várják a szervezők. 
Jelentkezési lapokat a könyvtárban szerezhet be minden érdeklődő, ahol bővebb felvilágosítást is kaphatnak egy-egy programról. 

vissza az elejére


Nemzetközi kutyakiállítás

 

Zalaegerszegen szeptember 22–23-án első alkalommal rendeznek nemzetközi kutyakiállítást. A rangos rendezvényről dr. Mike Jánost, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete egerszegi szervezetének vezetőségi tagját kérdeztük. 

– Tulajdonképpen kettős kiállításról és helyszínről van szó, hiszen ugyanebben az időben Lendván is kutyakiállítás lesz. A kutyafajtáknak a fele lesz Zalaegerszegen szombaton, míg a másik fele Lendván, aztán vasárnap cserélnek. Így 60 kilométeres körzetben két nemzetközi kiállításon is részt vehetnek az érdeklődők. Eddig 12 országból mintegy ezer nevező jelentkezett, ez azt jelenti, hogy egy-egy nap 500 törzskönyvezett kutya mutatkozik be. Minden fajtának van gazdaországa, ahol tenyésztik. Itt készülnek a standardleírások, hogy tulajdonképpen mi lenne az ideális tenyésztési cél. A kiállításon azt bírálják el, hogy melyik kutya felel meg legjobban a leírt fajtastandardnak.
– Létezik tökéletes kutyus?
– Ha létezne, nem lenne értelme a versenyeknek. Ezeken a rendezvényeken a gazdák el tudják majd helyezni a fajtán belül, hogy az ő kutyájuk körülbelül hol áll, mennyire prezentálja a fajta jellemző tulajdonságait. 
– Minden kutya részt vehet kiállításon?
– Az idegrendszert feltétlenül nézik. Az olyan állat, amelyik nem tud viselkedni, behúzza fülét, farkát, meg akarja harapni a másik ebet, azt kizárják a versenyből, mert ideggyenge. 
Mike János elmondja még, a lelkes ebtenyésztő egyesület munkájának elismerése, hogy magyarországi javaslatra a Kutya Világszövetség végül Zalaegerszegnek ítélte a rendezés jogát. A város önkormányzata egyébként támogatja a kétnapos rendezvényt. A szervezők minden kutyabarátot és érdeklődőt szeretettel várnak szombaton és vasárnap is. 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online