Épül a Plaza

Új gyógyszer a leukémia kezelésére

Világbanki támogatással

Egyre több a drogos Zalában


Épül a Plaza
Már a múlt év elején felvetődött, hogy Kanizsához hasonlóan Zalaegerszegen terjeszkedni kíván a Plaza Centers. Sok-sok tárgyalás, közgyűlési döntések egész sora előzte meg a végül is megkötött szerződést. A város polgármestere és alpolgármestere többször is jelezte: nem feltétlenül ragaszkodnak ahhoz, hogy Plaza áruház legyen a városban, ezért is húzódott ennyi ideig a végleges megállapodás.  A város vezetői egyébként helyi vállalkozóknak is felajánlottak Plaza-típusú építkezést, de ez nem jött össze. Végül teljesültek a város elképzelései, a feltételeket elfogadta a Plaza. Az áruházlánc a tervezés folyamatában jött rá, hogy szüksége lenne még 2 ezer négyzetméternyi területre, elsősorban parkoló építése céljából. Az önkormányzat eladta a kért területet is, ezzel a Plaza parkolója a közforgalom céljára is nyitott lesz. Az építkezés teljes gőzzel folyik. Az áruházat szeretnék decemberben megnyitni a nagyközönség számára. 

vissza az elejére


Országos biológusnapok Zalaegerszegen

Új gyógyszer a leukémia kezelésére

 

Negyvennegyedik alkalommal rendezett Országos biológusnapokat a Magyar Természettudományi Társulat Biológiai Szakosztálya. A három-napos konferenciának ezúttal Zalaegerszeg adott otthont. A többségében középiskolai tanárokból álló hallgatóság a rendezvény első napján a vérbetegségek kezelésének újdonságaival ismerkedhetett meg. 

– Idén a haematológia témája került napirendre, amely manapság nagyon aktuális. Többek között a sokat vitatott, nagy jelentőségű csontvelő-átültetésről esett szó, majd a leukémia különböző fajtáiról és azok gyógyítási lehetőségeiről, valamint a véralvadás betegségének megelőzéséről hallhattak előadást az érdeklődők. Előadóknak ezúttal is az egyes témák országos viszonylatban legjobb szakembereit hívtuk meg – tudtuk meg dr. Gergely Jánostól, a társulat biológiai szakosztályának elnökétől. – Kettős célt szolgál rendezvényünk. Fő feladatunk az ismeretterjesztés, de egyben továbbképző tanfolyam is ez a tudományos ismeretterjesztésben részt vevő szakemberek, elsősorban pedagógusok részére. Olyan ismereteket kívánunk eljuttatni hallgatóinknak, melyek a tudomány mai állásáról adnak tájékoztatást. Mindezek mellett szó esik a konferencián a biológia oktatásáról is.
Évente 300 új heveny leukémiás és pontosan meg nem határozható számú krónikus fehérvérűségben szenvedő beteget kezelnek Magyarországon, hangzott el a rendezvényen. A leukémiások közel fele gyógyszeres kezeléssel meggyógyítható, a többieken csontvelő-átültetéssel próbálnak segíteni. Hazánkban jelenleg négy helyen végeznek transzplantációt. 
– 1984-ben kezdtük a csontvelő-átültetést országos intézetünkben. Célunk az volt, hogy olyan betegségeket gyógyítsunk meg a transzplantáció segítségével, melyeket a hagyományos kemoterápiával és sugárkezeléssel nem lehetséges. Ezek feltételeit megteremtették, s örvendetes, hogy ma már több centrum is működik az országban – tájékoztatott dr. Pálóczi Katalin, az Országos Haematológiai és Immunológiai Intézet egyetemi tanára. – Gyermekeket és felnőtteket is transzplantálunk, megpróbáljuk megmenteni életüket a halálos betegségtől. A gyerekek gyógyulási aránya jóval kedvezőbb, mint a felnőtteké. Nagy költségigényű a kezelés, de az OEP finanszírozza azt. 
– Hány csontvelő-átültetést végeznek évente?
– Beleértve a gyermekeket is, 140 körüli transzplantáció történik egy évben Magyarországon. Mindez nem tűnik nagy számnak, ám mégis az, hiszen olyan betegekről van szó, akik kezelésére nem nyílik másfajta lehetőség. 
– Hány százalékban végződik sikerrel a beavatkozás?
– Pontos számot nem tudok mondani. Külön kell választani azokat a transzplantációkat, amikor saját sejteket alkalmazunk. Ebben az esetben kevesebb szövődménnyel kell számolni. A testvér vagy más, esetleg idegen donortól származó sejtek beadása esetén nagyobb a kockázat. 20–25 százalékos a halálos, vagy az életet veszélyeztető szövődmények aránya ez esetekben. 
Dr. Fekete Sándor, a Szent László Kórház Haematológiai Osztályának vezető főorvosa arról számolt be a konferencián, hogy hamarosan hazánkban is új lehetőség nyílik a leukémiások kezelésében. 
– A heveny leukémiások döntő többsége gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. A krónikus leukémiákban más kezelési lehetőségek vannak. Nemrégiben vezettek be egy olyan szert, ami esetleg pótolni fogja a költséges és veszélyes csontvelő-transzplantációt. Meglehetősen új ez a gyógyszer, az USA-ban öt évvel ezelőtt vezették be. Európában most kerül törzskönyvezésre a szer, és remélhetőleg az ősz folyamán Magyarországon is használatba vehetjük. 
– Lehet-e tudni, hogy pontosan mi okozza a leukémia kialakulását?
– Pontosan nem tudjuk. Számos változata ismeretes ennek a betegségnek, így vélhetően kialakulásában is több tényező játszhat közre. 
– Mely korosztályt veszélyezteti a betegség?
– A nyiroksejtes leukémia döntően a gyerekkor, valamint az időskor betegsége, s a csontvelő eredetű fehérvérűség is az idősebbeket veszélyezteti. 
Az országos biológusnapok pénteken őrségi kirándulással folytatódott, melynek keretében a magyarországi nemzeti parkok számának növeléséről, valamint az Őrségi Tájvédelmi Körzetről váltottak szót a szakemberek. A konferencia utolsó napjának témája a BSE állat- és közegészségügyben betöltött nemzetközi helyzete volt.

vissza az elejére


Szerszámkészítők képzése a Ganzban

Világbanki támogatással

 

Érettségi utáni szerszámkészítő szakképzés indult a Ganz Ábrahám Műszaki Szakközépiskolában. A kétéves nappali rendszerű képzés bevezetésére világbanki támogatással nyílt lehetősége az intézménynek. Az új képzésről a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkárának, a gyakorlati oktatásban szerepet vállaló Tungsram Rt., és Anton Kft. képviselőjének, valamint a sajtó munkatársainak tartott tájékoztatót Baján Antal igazgató és Raffai Lajos igazgatóhelyettes.

Mint elhangzott, két világbanki pályázatot adott be az iskola, melyek a szakképzés megújítására irányultak. Támogatást a piaci igényekhez alkalmazkodó szerszámkészítő képzésre kaptak, mely a tanterv kidolgozását követően a mostani tanévben indult el. A tanmenet összeállításában 7, a régióban működő szerszámkészítő cég szakemberei segítettek az iskolának. Elmondták, mit kell tudnia egy szerszámkészítőnek a gyakorlatban, majd azok alapján készült az oktatási program. 
Összesen 14 egymásra épülő modult sajátítanak el a diákok a szakképzés 2 éve alatt, árulta el Raffai Lajos igazgatóhelyettes, majd hozzáfűzte: a tanterv kidolgozásának módszere biztosítja a tanulóknak, hogy olyan képzésben részesülnek, melynek minden elemét hasznosítani tudják későbbi hivatásukban. 
A számítógépes tervezés, a számítógép által vezérelt megmunkálógépekkel történő gyártás, a mérés és minőségbiztosítás mellett szakmai idegen nyelvet is tanulnak a fiatalok. Ily módon Európa minden országában hasznosítani tudják majd tudásukat. Az első évfolyamra beiskolázott 22 tanuló 40 százalékban elméleti és 60 százalékban gyakorlati képzést kap. A Világbank támogatásának köszönhetően komoly számítógépes fejlesztés történt nemrégiben a Ganz-szakközépiskolában. A kifejezetten szakmai jellegű berendezéseket a közeljövőben várják. 
Tóth István, a ZMKIK titkára úgy vélte, hiányt pótol az új képzés a megyében. Mint elmondta, több éve hatalmas igény mutatkozik gépipari szakemberekre.
Bóbics Antal, az Anton Kft. és Preisinger Károly, a Tungsram Rt. képviselője egyaránt üdvözölték a szerszámkészítők oktatását. Mindketten felajánlották segítségüket a gyakorlati képzésben.

vissza az elejére


A kábítószerezésről és a polgári védelemről

Egyre több a drogos Zalában

 

Zala megye közepesen fertőzött a különféle drogok szempontjából. Az utóbbi időben azonban emelkedés tapasztalható a kábítószer-használat gyakoriságában, sőt egyre inkább az illegális szerek irányába tolódik a fogyasztás, állapítható meg abból a felmérésből, melyet Zalaegerszegen több alkalommal, Nagykanizsán pedig az elmúlt évben végeztek középiskolás diákok körében. A zalai fiatalok drogfogyasztásának visszaszorítási lehetőségeiről tanácskozott a bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottság. A témával kapcsolatban kérdeztük Vargáné Csóbor Lujzát, a zalaegerszegi Drogambulancia vezetőjét. 

– Felméréseink azt mutatják, hogy emelkedik a naponta kábítószert fogyasztók száma megyénkben, megfigyelhető ugyanakkor, hogy egyre több nő nyúl a szer után. Sajnálatos az is, hogy míg 1993-ban – első felmérésünkkor – többnyire legális szereket, köztük nyugtatókat használtak drogként a fiatalok, ma nagyon terjed a marihuána. A kábítószerezők számának növekedésével nem arányos a drogambulanciát felkeresők aránya. Míg 1998-ban majdnem 600 fiatalt kezeltünk, 2001 első félévében mindössze 275 beteg jelent meg nálunk, közülük 22-en újak. 
– Általában melyik korosztály droghasználó?
– Az ambulancián megjelentek alapján azt mondhatom, hogy többnyire 17–19 éves korban nyúlnak a kábítószer után a fiatalok. Felkeresnek bennünket emellett 23–25 évesek is, akik már visszatérő szerhasználók. 
– Milyen lehetőségek kínálkoznak a droghasználat visszaszorítására?
– A nemzeti stratégia sokféle elképzelést fogalmazott meg a kábítószer használat mérséklése érdekében. Hogy mi mindent sikerül megvalósítani ezek közül, majd a jövő dönti el. Nagyon fontos lenne, hogy pótolni tudjuk a hiányosságait annak a kezelési láncnak, ami ma még országosan és megyénkben is nagyon hézagos. Zalában egyedül a zalaegerszegi Drogambulancia minősül speciális kábítószereseket ellátó intézménynek. Külön az ő kezelésükre létesített kórházi ágy nincsen, a kórházban időszakosan 1–2 beteg detoxikálását vállalják. Rehabilitációra, hosszú távú kezelésre nincsen lehetőség a megyében. Amennyiben teljesebbé válik a kezelési lánc, színvonalasabban tudunk segíteni a rászorulókon. 
A bizottsági tagok a nemzeti drogstratégia helyi megvalósítási lehetőségein túl beszámolót hallgattak meg a Zala Megyei Polgárőr Szövetség helyzetéről, tevékenységéről. Mint Tusják Pál elnök elmondta, a megye valamennyi pontján eredményes munkát végeznek a polgárőrök. 
– Az országos szövetség értékelése szerint mind létszámunkat, mind tevékenységünket tekintve a 4–5. helyen állunk. Nagyon jó megelőző tevékenységet folytat a megyei szövetség és tagegyesületei, komoly segítséget tudunk nyújtani a rendőrségnek, határőrségnek. S most aktualizáljuk a katasztrófavédelemmel kapcsolatos segítő tevékenységünk lehetőségeit. 
– Milyen személyi és anyagi feltételek között működnek?
– Lehetőségeink nem túlzottan szélesek. Jogi vonatkozásban csupán állampolgári jogokkal bírunk. Eszközrendszerünk sem igazán van. Most próbálunk rádiórendszereket kialakítani annak érdekében, hogy bármikor el tudjuk érni együttműködő partnereinket. Zalaegerszegen jelentős előrelépés történt azzal, hogy a külső terültek ellenőrzésére lovas, illetve sárkányrepülős járőrök indulnak. 
– Milyen forrásokból fedezik működésüket?
– Alapvetően az önkormányzatok támogatása biztosítja az egyesületek tevékenységét. Van, ahol ez konkrétan pénzben, máshol a költségek kifizetésében jelenik meg. A megyei szövetség országos forrásokból és pályázati pénzekből próbál fennmaradni.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online