Lemondott a ZTE KK Rt. elnöke

Samsung Futófesztivál

Nehéz lesz ismételni

Negyedik a ZTE

Új forma a diákversenyeknél

Magabiztos győzelem

Folytatódott a gyengélkedés

Megvan az első pont


Meglepő döntés

Lemondott a ZTE KK Rt. elnöke

 

A bajnokság kezdete előtt két héttel lemondott a ZTE KK Rt. igazgatótanácsában betöltött tagságáról, és a részvénytársaság elnöki posztjáról Devecz Miklós.

– Hosszas gondolkodás és alapos megfontolás után döntöttem úgy, hogy 2001. szeptember 17-ével lemondok – közölte Devecz Miklós. – Két éve vállaltam a ZTE KK. Rt. gazdasági talpra állítását, amit úgy érzem, sikerült megvalósítani. Ahhoz, hogy a gazdasági társaság sikeres működése mellett az ZTE NB I-es férfi kosárlabdacsapata szakmai téren is tovább tudjon fejlődni, nem egy-két ember munkájára, hanem szélesebb összefogásra van szükség. Ez az összefogás az elmúlt két év során nem sikerült. Új munkaköri elfoglaltságom miatt nem marad elég energiám a kosárlabdacsapat dolgaira, s nem akarok az összefogás megvalósításának útjába állni, ezért lemondok a ZTE KK Rt.-nél betöltött összes pozíciómról.
A ZTE KK Rt. legnagyobb tulajdonosa az önkormányzat. A testület által az igazgatótanácsba delegált tag Lukács Tibor. Arról kérdeztük, vajon mit lép a testület?
– A folyó ügyeket még tovább viszi Devecz Miklós – folytatta Lukács Tibor. – Szeptember 18-án igazgatósági tanácsülés lesz. Hogy mi történik ott, arra még nem tudok választ adni. Egyébként az elnök úr lemondása váratlanul ért bennünket. Voltak ennek előjelei is, hiszen egy idő óta Miklós mondogatta, hogy az új munkaköre rengeteg elfoglaltsággal jár, keveset van itthon. Ezek a megnyilatkozások előrevetítették, hogy ez a lépés bekövetkezik. Egy biztos, az elmúlt két év során a ZTE KK Rt. pénzügyi helyzete stabilizálódott. A jelenlegi működéshez viszont – a többi klubokhoz mérten – az anyagi források eléggé szűkösek. Itt egy forrásbővítésre lenne szükség, ami nagy összefogást igényelne. 
– Van már az elnöki posztra kiszemelt jelölt?
– Egyelőre tájékozódás folyik. Ez ügyben az önkormányzat első embere dr. Gyimesi Endre polgármester az illetékes. 
A kosárcsapat háza tájáról származó hír, hogy Damon Reed 23 éves, 207 centi magas amerikai center lesz nagy valószínűség szerint a ZTE KK új középjátékosa.

vissza az elejére


Samsung Futófesztivál

Az esős, borús idő sem tudta visszatartani a Samsung Futófesztivál mintegy 2500 résztvevőjét, akik dacolva az időjárással, kocogtak egészségükért. A futás után ajándék tárgyakat sorsoltak ki a résztvevők között. A színes televíziót Radics László vaspöri lakos, a bagodi általános iskola tanulója nyerte, a készülék jó helyre került, mivel a családnak nincs tévéje. Rófusz Viktória, a Landorhegyi iskola diákja egy mikrohullámú sütővel lett gazdagabb. Regel Patrick Csatárból egy porszívót nyert. Az egerszegi Drávecz Veronika egy mobiltelefonnal távozhatott a futónapról.

vissza az elejére


Mértéktartó tervek a ZTE ZÁÉV-nél

Nehéz lesz ismételni

 

A tavalyi bajnokságban remekül szerepelt a ZTE ZÁÉV női szuper ligás tekecsapata. Az egerszegi hölgyek a második helyen végeztek, ezzel fennállásuk alatt a legjobb eredményt érték el. A hétvégén kezdődik a bajnokság, a lányoktól ismétlést várni dőreség lenne, ugyanis ősszel nem élvezhetik a hazai pálya előnyét. A Sport utcából el kell jönniük, az új pálya még nem áll a sportolók rendelkezésére. Sőt, az új létesítmény is egy darabig idegen lesz, tekés nyelven szólva, a pályát be kell dobni. 

– A felkészülést július végén kezdtük el, először főleg az erőnléti munkára fektettük a hangsúlyt, csak később kerültek előtérbe a dobóedzések – hangoztatta Major Mihályné, a ZTE ZÁÉV edzője. – A folytatásban több kupaversenyen szerepeltünk, eredményesen. Szombathelyen megnyertük a Savaria Kupát, Ausztriában egy nemzetközi versenyen a második helyen végeztünk. A felkészülési tornákon egyéniben Szombathelyen Miklós Nóra első lett, míg az osztrákoknál Sabján Melinda ezüstérmet szerzett, de jól dobott még az utánpótláskorú Mátyás Szilvia is. A felkészülésünk sikeresnek mondható. Mi lesz a folytatásban? Nem tudom. Az okok ismertek, ősszel nem játszunk hazai pályán, így pedig tervezni roppant nehéz. Nagy kérdés, hogy a sok idegenbeli mérkőzésből mennyit tudunk megnyerni. Ezek után senki ne várja tőlünk, hogy megismételjük a tavalyi szereplésünket. Természetesen vidéken is a győzelemre törekszünk, de így teljesíteni a bajnokságban roppant nehéz lesz. Főleg úgy, hogy az edzési lehetőségeink is behatároltak lesznek. Az új létesítménynek természetesen örülünk, de a költözés, az új pályával való ismerkedés nagy erőpróbát ró a lányokra. 
– A játékosállományban történt-e változás?
– Senki nem ment el, de megérkezett a Marosvásárhely csapatától Fülöp Erika. Nagyon szép stílusban dob, de még ismerkednie kell az új környezetével. Sajnos, későn igazoltuk le, így nem játszhat az Európa Kupán. 
– A bajnokság mellett Európa Kupa-szereplés is vár a ZTE ZÁÉV-re?
– Igen, az elmúlt évi eredményeink alapján harcoltuk ki az indulás jogát. Az ellenfelekről keveset tudunk. Három napon át tart az elődöntő, utána következik a finálé. 
– Milyen eredménnyel lenne elégedett?
– Ha a lányok hozzák az idén tavasszal mutatott formájukat, akkor ott lehetünk az első ötben.
– A bajnokságra van-e már konkrét célkitűzés?
– A nehézségek miatt a tavalyi eredményt elvárni a csapattól nem szabad. A csapatoknál egyfajta erőkiegyenlítődés ment végbe. A két újonc; a Tatabánya és a Pécs is jó játékerőt képvisel. A bajnokságban ismét lesz rájátszás, az első négy helyen kell ahhoz végeznünk, hogy az érmes helyezésekért mérkőzhessünk, ami nem lesz könnyű. Ráadásul az alapszakaszt sem két csoportban bonyolítják le, hanem egyben. Idén nagyon oda kell figyelnünk, ha sikeresek akarunk lenni. A vezetéssel együtt úgy döntöttünk, hogy az ismert okok miatt az első öt hely valamelyikére várjuk a csapatot. Ebben természetesen bent van a tavalyi sikeres szereplés lehetősége is.

vissza az elejére


Kosárlabda

Negyedik a ZTE

 

A Városi Sportcsarnokban 32. alkalommal rendezték meg a kosárlabdázók Göcsej Kupáját. Az elmúlt hétvégén a férfiak mérkőztek a serlegért. Városunk színeit a ZTE együttese képviselte.

A tartalékos egerszegiek végül is nem vallottak szégyent, a negyedik helyen végezve éppen csak leszorultak a dobogóról. A kék-fehéreket csak a bajnoki címre esélyes Paks és Kaposvár, valamint a jó játékerőt képviselő Körmend előzte meg. A kupasorozat megmutatta, hogy centerposzton nagyon sebezhető a csapat, és egy középjátékost feltétlenül igazolni kell a vezetésnek. Örvendetes volt Szájer csupa szív játéka, a másik új játékosnak Vajdának viszont bőven van még tanulni valója. A szurkolók bizakodnak, hogy a szeptember 30-i bajnoki rajtig még tovább erősödhet a ZTE.
A Göcsej Kupát a több magyar válogatottat felvonultató Paksi Atomerőmű nyerte, a Klíma Vill. Purina Kaposvár előtt. Harmadik helyen a ZTE-t legyőző Körmend végzett.
A helyosztók eredményei. 7. helyért: Roja Zemessargs (lett)-Marosvásárhely (román) 86-84, 5. helyért: Latvia ASK Buki (lett)-MAFC 106-96, 3. helyért: Marc Körmend-ZTE 70-64, 1. helyért: Paks-Kaposvár 93-76.
A torna legjobb játékosa Branislav Dzunics (Kaposvár) lett. A legtöbb pontot Uldis Ruzyitisz (Buki) szerezte. A legjobb védőjátékosnak Czigler László (Paks) bizonyult. A legjobb irányítónak Németh Istvánt (Körmend) választották. Különdíjat kapott még Fodor Péter, a győztes paksi csapat vezetőedzője is. 

vissza az elejére


Új forma a diákversenyeknél

 

Megkezdődött az új iskolai tanév. A becsengetéssel együtt beindulnak a diák-sportversenyek is. A 2001–2002-es diákverseny-tervekről nemrég Budapesten tanácskoztak a terület szakmai irányítói. Az ott elhangzottakról Török Andrást, Zalaegerszeg város diáksport-bizottságának titkárát faggattuk.

– A jövőben a szakszövetségek és a diák-sportszövetségek közösen rendezhetnek versenyeket a tanulók részére – hangoztatta Török András. – Ez főleg két sportágban, atlétikában és labdarúgásban csúcsosodik ki. Atlétikában a NAP-program keretében rendeznek versenyeket a diákok számára. Labdarúgásban pedig az MLSZ keretén belül beindított Bozsik-program nyújt erre lehetőséget, amelyet a labdarúgó-szövetség által kinevezett instruktorok szerveznek és felügyelnek. Egyelőre még nem tisztázott, hogy a közös versenyek anyagi fedezetét mely szervezetek állják. A többi sportágakban nagyjából minden marad a régiben. Újdonság lesz, hogy az idei tanévtől az általános iskolákban bevezetik a szellemi diákolimpiát, valamint megrendezik a tánccsoportok versenyeit is. Az egész tanév során kétféle versenyekre kell felkészülni, a diák-sportszövetség és a szakszövetségek által szervezettekre. Rövidesen megtörténik a versenynaptár egyeztetése, s a legalsóbb szinteken megkezdődnek a versenyek. A másik fontos dolog, hogy a diáksport működtetésének szempontjából előny, ha az ISK átalakulnak DSE-vé, mert csak önálló jogi személyek pályázhatnak különböző központi és helyi pénzekre. Bár azt is tudom, hogy egy diák-sportegyesület irányítása jóval nagyobb feladatott ró a vezetőre, mint egy ISK-é. Önálló számlaszám, gazdálkodás stb, de nagyobb összegeket pályázat útján csak ilyen formában lehet nyerni. 

vissza az elejére


Atlétika

Magabiztos győzelem

 

Tizenkét sportegyesület 300 versenyzője vett részt Zalaegerszegen a hagyományos Royal Sped Kupa Zalaegerszeg utánpótlás Nagydíj nemzetközi versenyen.

Az időjárás kegyeibe fogadta a résztvevőket és a rendezőket. A Sport utcai pályabúcsúztató versenyen a rendezvény két fővédnöke – dr. Gyimesi Endre polgármester és Kondor Zsolt, a zalaegerszegi sportegyesület névadó főszponzora – is részt vett, s átadta a győztes Royal Sped ZAC sportolóinak a verseny fődíját, miután a megyeszékhelyiek magabiztos győzelmet arattak.
A verseny legeredményesebb sportolója a szombathelyi Vertetics Eszter lett, aki elnyerte a Laczik Pál vándorserleget, amelyet a Royal Sped ZAC alapított a klub volt kiváló nevelőedzője emlékére.
A különdíjakon a zalaegerszegi Vagdal Orsolya, a szombathelyi Kárász Melinda, a kaposvári Páli Gábor, a keszthelyi Héder Mihály és a kőszegi Riegter Gábor osztozott.
Ezzel a rangos pályaversennyel az atléták elbúcsúztak a Sport utcai atlétikai centrumtól, ahol 14 évig műanyag borítású atlétikai pálya segítette az egerszegi atléták felkészülését, amely sporttelep több válogatott viadalnak, nemzetközi versenynek és hazai országos bajnokságoknak adott otthont.
Az egerszegiek eredményei. 1986, 87, 88, leány (serdülők). Diszkoszvetés (serdülő), (14 év): 1. Horváth Aliz (87) (RS ZAC) 15.89 m. Súlylökés leány (14 év) (3 kg): 1. Horváth Aliz (87) (RS ZAC) 9,22 m. Súlylökés leány (15 év) (3 kg): 1. Török Éva (86) (RS ZAC) 9,23 m. Magasugrás, leány (14 év): 1. Takács Barbara (87) (RS ZAC) 145 cm. 200 m leány (13 év): 1. Czinder Enikő (86) (RS ZAC) 27,7 mp. Gerely (14 év): 1. Horváth Aliz (87) (RS ZAC) 26,93. 4x100 m váltó 13 évesek: 1. Royal Sped ZAC 55,3 mp. (Mérksz, Vincze, Vass, Gáti). 1986, 87, 88 fiú (serdülők), 80 m gát, fiú (13 év): 1. Szilasi Gábor (88) (RS ZAC) 12,6 mp. 800 m fiú (14 év): 1. Bódi Dániel (86) (RS ZAC) 2:12,1 mp. 600 m síkfutás, fiú (13 év): 1. Szilasi Gábor (88) (RS ZAC) 1:35,1 mp. Gerelyhajítás (13 év): 1. Kiss Ádám (88) (RS ZAC) 26,08 mp. (14 év): 1. Waller Péter (87) (RS ZAC) 28,20 mp. Távolugrás fiú (13 év): 1. Csabai Tamás (88) (RS ZAC) 394 cm. Magasugrás fiú (15 év): 1. Góczán Bence (88) RS ZAC) 145 cm. 300 m síkfutás (14 év): 1. Nagy Balázs (87) (RS ZAC) 40,9 mp. 1984–85. fiú (ifjúságiak). Gerelyhajítás fiú: 1. Varjasi Miklós (85) (Csány) 41,41 m. Magasugrás fiú: 1. Mátay Bálint (85) (RS ZAC) 175 cm. Hármasugrás fiú: 1. Tóth Péter (84) RS ZAC) 12,96 m. 1984–85. Leány (ifjúsági). Diszkoszvetés ifjúsági leány: 1. Balazsicz Eszter (84) (RS ZAC) 33,81 m. Súlylökés, leány (4 kg): 1. Balazsicz Eszter (84) (ZS ZAC) 12,47 m. Magasugrás leány ifi: 1. Szabó Ágnes (84) (RS ZAC) 150 cm. Gerelyhajítás leány: 1. Fazekas Eszter (85) (RS ZAC) 28,38 m. Hármasugrás leány: 1. Szabó Ágnes (84) (RS ZAC) 9,48 m. 1982–83. fiú (Juniorok): 100 m síkfutás: 1. Gróf Olivér (83) (Zalaegerszeg Zrínyi) 13.1 mp. 1882–83. leány (juniorok). 100 m leány: 1. Vagdal Orsolya (83) (RS ZAC) 13,2 mp. 200 m leány: 1. Vagdal Orsolya (83) (RS ZAC) 27,6 mp.

vissza az elejére


Labdarúgás

Folytatódott a gyengélkedés

Zalahús ZTE–Videoton 2-3 (2-1)
Zalaegerszeg, 5500 néző. Jv.: Szabó Zs.
ZTE: Turi – Kocsárdi, Telek, Udvari, Szamosi-Babati (Bonchis), Molnár B., Sabo (Nagy .), Egressy-Kenesei, Waltner. Vezetőedző: Bozsik Péter.
Gólszerzők: Sabo (2), illetve Gajics, Földes, Komódi.
Értékel Bán István, a junior csapat edzője: – Egy nagyon jó Videoton ellen játszottunk. Az előző mérkőzések kényelmesebb játéka után nehéz felpörögni, sőt ezen a találkozón a Fortuna is elpártolt a csapattól. A Videoton elleni találkozón a hozzáállással, az akarattal nem volt gond. A játékosok mindent megtettek a sikerért. A védekezésben durva hibákat követtek el a fiúk, amit az ellenfél könyörtelenül kihasznált. 

Városkörnyéki bajnokság. I. osztály: Andráshida-Babosdöbréte 3-4 (3-2), Zalaháshágy-Sárhida 0-1 (0-0), Pókaszepetk-Kávás 4-3 (3-1), Csatár-Police Ola 3-3 (1-1), Bagod-Söjtör 2-4 (1-2), Baktüttős-Kertváros 1-6 (0-3), Botfa-Páterdomb 1-1 (1-1), Lakhegy-Kutas 0-1 (0-1). II. osztály: Alsónemesapáti-Bak 0-7 (0-2), Petrikeresztúr-Vasboldogasszony 5-1 (1-0), Szilvágy-Salomvár 3-0 (1-0), Ságod-Alibánfa 1-2 (0-2), Zalatárnok-Kustánszeg 2-1 (2-0), Nagykapornak-Zalacséb 2-3 (1-0), Zalaszentmihály-Kisbucsa 2-3 (1-1), Hagyárosbörönd-Nemesrádó 2-0 (2-0), Pusztaederics-Bucsuszentlászló 2-1 (0-0).

vissza az elejére


Teke

Megvan az első pont

Cegléd–ZTK Technoroll 4:4 (4124:4091)
Cegléd. NB I-es férfi mérkőzés.
Harmadik idegenbeli mérkőzésén megszerezte első pontját az egerszegi csapat. A találkozó végig izgalmas fordulatokban gazdag volt. 
Az egerszegiek egyéni eredményei: Nemes 726, Hermán 704, Tamás 695, Baján 694, Farkas 656, Németh J. (Szabó) 616 fa.
Ifjúsági: Cegléd–ZTK Technoroll 3:1 (1327:1325)
Az egerszegiek eredményei: Járfás 676, Németh R. 649 fa. Az ifi csapat vereséget szenvedett. 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online