Folytatódik az építkezés

Közös lehetőségek

Informatikai napok


Átadták a Mező utcai bérlakásokat

Folytatódik az építkezés

 

November 15-én ismét házavatóra került sor. Ezúttal szociális bérlakásokat adott át dr. Gyimesi Endre polgármester. A Mező utcában megépült kétszer nyolc lakás többségébe már be is költöztek a bérlők. 

Ünnepi pillanat. Hegedűs Éva a lakásprogramról beszélt.– Nagy öröm Zalaegerszeg polgármesterének lenni az utóbbi időben, hiszen 10 napon belül ez a harmadik nagy lakásátadó ünnepség – fogalmazott az eseményen a polgármester, majd így folytatta. – A Gazdasági Minisztérium családokat támogató programja jóvoltából immár harmadik alkalommal van szerencsém olyan lakásokat átadni, amelyek megvalósulását komoly pénzeszközökkel segítette a minisztérium pályázati úton. Érdekes a helyzet, hiszen több a lakások, mint a háztartások száma Zalaegerszegen. Mégis egyre többen szeretnének bérlakáshoz jutni. Hét éve építjük már a lakásokat, ám az igénylők száma még mindig nem csökken jelentős mértékben. Éppen ezért folytatni fogjuk a programot, négy újabb pályázatunk van a Gazdasági Minisztérium döntéshozói előtt. Őszintén remélem olyan tartalmúak, melyeket érdemes támogatni, és folytatni tudjuk a megkezdett munkát. 
A Mező utca 48. és 50. szám alatti társasházakat a K+K Bauprofil Kft. építette. Mint Kecskés Richárd ügyvezető elmondta, egy, illetve másfél szobás, 29 és 36 négyzetméteres lakásokat alakítottak ki az épületekben. Mindvégig nagy figyelmet fordított a kivitelező a minőségre. 
A 16 lakást dr. Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára adta át. Beszédében a kormány tavaly elindított otthonteremtési programjáról beszélt, amely új, korszerű lakások építését, bérlakások teremtését, valamint a több évtizede elmaradt felújítási és karbantartási munka megvalósulását tűzte célul.

Nagy figyelmet fordítottak a minőségre.

Koccintás az új lakásban Kovácséknál.

– Úgy gondolom, jól tükrözik a tények a program eredményességét. Lényegesen magasabb volt a korábbiakhoz képest tavaly a kiadott építési engedélyek száma. Több mint 44 ezer engedélyt vehettek át az építtetők – ismertette dr. Hegedűs Éva. – Az idei év első háromnegyedében 50 százalékkal nőtt az átadott lakások száma. Joggal várhatjuk tehát, hogy 2001-ben – hosszú évek óta először – mintegy 30 ezer lakás átadása történhet meg.
Beszámolt a helyettes államtitkár az otthonteremtési program nyújtotta hitellehetőségekről, majd a bérlakások építését célzó állami támogatásról ejtett szót. 
– 24 milliárd forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatás odaítéléséről döntött a gazdasági miniszter az elmúlt 16 hónap alatt. Ehhez a forráshoz mintegy kétmilliárd forintot biztosítottak az önkormányzatok. A két forrás együttes felhasználásával több mint 5400 bérlakás létesülhet, az év hátralévő időszakában pedig mintegy 10 milliárd forintos nagyságrendben születik döntés további bérlakások építéséről – folytatta dr. Hegedűs Éva.
A Mező utcai kétszer nyolc bérlakás építése áprilisban kezdődött. Megvalósítását 43 millió forinttal támogatta a Gazdasági Minisztérium, míg a város önkormányzata 25 millió forinttal egészítette ki az összeget. A lépcsőházban kifeszített szalagot dr. Hegedűs Éva, dr. Gyimesi Endre és Kecskés Richárd, a kivitelező cég ügyvezetője vágta át, majd megtekintették a lakásokat. A Kovács család és Dél Éva már berendezett otthonukba is behívták a vendégeket. 
Hamarosan további családok örülhetnek korszerűen felszerelt bérlakásuknak, folytatódik ugyanis a bérlakás-építési program Zalaegerszegen, árulta el a polgármester.
– A Mező utcában két újabb épület készül el, de a Mártírok útján, a Gasparich utcában és a Várkörben is építünk szociális bérházakat sok-sok lakással – válaszolta kérdésünkre dr. Gyimesi Endre. 
* * *
Az állami támogatású bérlakás- program keretében ismét nyertes pályázatokról számolt be lapunknak az elmúlt hét végén dr. Gyimesi Endre. A polgármestert a Széchenyi-terv lakásprogramjának eredményeiről Budapesten tájékoztatták, ennek alapján már teljesen biztos, hogy egy 16, 26 és 60 darabos szociális bérlakás építésével gyarapodik a város a közeljövőben. A beruházási költségekhez a város az önrészt biztosítja. A szociális bérlakások építéséhez ezúttal mintegy 390 millió forint állami támogatást kap Zalaegerszeg.

vissza az elejére


Egerszegen járt Muraköz megye főispánja

Közös lehetőségek

 

Zalaegerszeg múltjával és jelenével ismerkedett múlt heti látogatása során a horvátországi Muraköz megye főispánja. Branco Levacic pénteken délelőtt a megyei önkormányzat, délután pedig a város vezetőivel találkozott. A Városházán dr. Gyimesi Endre polgármester, Tombi Lajos alpolgármester, dr. Tóth László jegyző és dr. Györke Gyöngyi aljegyző fogadták a vendégeket. 

Érkezés a Megyeházára. Középen Muraköz megye főispánja.Bevezetőként Zalaegerszeg történetével, gazdasági, kulturális és sportéletével ismertette meg a főispánt dr. Gyimesi Endre. Bemutatta a jelentős cégeket, majd településünk iskolavárosi szerepköréről ejtett szót. Kitért a polgármester a város számtalan pontján zajló építkezésre, valamint a közelmúlt nagy beruházásaira, köztük a termálfürdőre, amelybe egyúttal meg is invitálta Branco Levacicot és rajta keresztül Muraköz megye lakóit. 
Az európai uniós csatlakozásra való felkészülés elemeiként Zalaegerszeg infrastruktúrájának fejlesztésével ismerkedhetett meg a főispán. Beszélt a polgármester a várost elkerülő út elkészültéről, a csatornázási programról, valamint az EU-s normáknak megfelelően épült hulladékdepóniáról.
Branco Levacic köszönettel fogadta a tájékoztatást és az ajándékot, majd reményét fejezte ki, miszerint Magyarországot követően hazája is beléphet az Európai Unióba. Úgy vélte, látványos fejlődésen ment keresztül Zala megye az utóbbi tíz évben, éppen ezért különösen fontos számukra, hogy több ponton együttműködés alakuljon ki a két megye között. 
A főispán érdeklődésünkre elmondta, hogy magánemberként 15–20-szor, tisztségviselőként pedig körülbelül hatszor járt már vidékünkön. A mostani alkalommal a Zalaegerszeggel való megismerkedést tűzte utazása céljául. Úgy vélte, az összefogás mindkét ország számára megkönnyítheti az unióba való bejutást. A kapcsolatfelvételre elsősorban gazdasági szinten lenne szükség, ám a kultúra és a sport területén is látnak lehetőséget barátságok kialakítására. 

vissza az elejére


Informatikai napok

 

Az Információs Társadalomért Egyesület kezdeményezésére 2001. november 20–24. között immár második alkalommal kerül megrendezésre a Zal@Net Informatikai Napok eseménysorozata. 

A Zal@Net Informatikai Napok közel egy héten át tartó rendezvényei fórumot kívánnak biztosítani az információs társadalom fejlődésével megnyíló új lehetőségek feltárásával, hasznosításával foglalkozó szakembereknek. Előkészítésében és szervezésében részt vett Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Zala Megyei Közgyűlés Hivatala, a Zala Megyei Munkaügyi Központ, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Zalaegerszegi Európai Információs Pont.
Az informatikai napok első kiemelt rendezvénye a 2001. november 20-án, Zalaegerszegen, a Kamarák Házában tartandó Közérdekű és kereskedelmi internetes adatbázisok című konferencia. A konferenciára azok az önkormányzatok, kistérségi társulások, intézmények kaptak meghívást, akik részéről korábban már érdeklődés volt tapasztalható az internetes információcsere iránt, akik tervezik internetes megjelenésük továbbfejlesztését. Itt bemutatásra kerül többek között a Megyei Jogú Városok internetes információs rendszere, a nyugat-dunántúli régióban folyó munkaügyi informatikai fejlesztés és a várhatóan igen nagy érdeklődésre számot tartó Telepiac térségi gazdasági portál. Szó lesz Zala megye információs társadalmának fejlődéséről, és a résztvevők megismerkedhetnek több informatikai vállalkozás szolgáltatásaival is.
A további napokon kerül megrendezésre az országos munkaügyi informatikai konferencia (ZMMK) Alsópáhokon, Zalaegerszegen a regionális faipari informatikai konferencia (ZMVA), a Zal@Net Informatikai Műhely első tanácskozása, és a tavaly is nagy sikerrel megtartott ECDL próbavizsga diákoknak. A rendezvénysorozatot november 24-én Gelsén regionális teleház-találkozóval egybekötött, Nők a kistelepülésen, a falumegújításért című konferencia zárja. (A rendezvényekről bővebben: http:// net.zala.hu)

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online