Folytatják a nagyberuházásokat

Könyvajánló

Felújítássorozat az Arany Bárányban


Integrált szervezetirányítás a ZÁÉV-nél

Folytatják a nagyberuházásokat

 

Továbbfejlesztette és kibővítette minőségirányítási rendszerét a Zalai Általános Építési Vállalkozó Rt. Az ország egyik meghatározó építőipari vállalata – amely a tizedik helyet foglalja el a hazai építőipari cégek toplistáján, a magasépítési cégek között pedig az első – integrált minőségirányítási rendszert vezetett be, ami magába foglalja a környezetirányítási, valamint a munkahelyi egészségvédelmi és biztonságirányítási rendszert is. Az erről szóló tanúsítványt ünnepélyes keretek között vehette át Baksa Attila vezérigazgató a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. 

A tanúsítvány átadása.Az integrált szervezetirányítási rendszert (ISZIR) a hazai építőipari vállalatok közül elsőként alakította ki a ZÁÉV. A felkészülést és a tanúsítvány megszerzését a Széchenyi-terv pályázati támogatása segítette. A tanúsítvány igazolja, hogy a cég működése megfelel a nemzetközi szabványoknak. A vállalat építési-szerelési munkája és szolgáltatásai, az általa kivitelezett létesítmények kiváló minőségűek, tevékenysége közben ügyel arra, hogy a környezetet minél kisebb mértékben terhelje, valamint arra, hogy a cseppet sem veszélytelen munkálatokat a lehető legnagyobb biztonságban végezhessék a dolgozók. A tanúsítvány átadásának ünnepségén Horváth Sándor vezető auditor tapasztalatairól elmondta: a ZÁÉV-nél kiváló műszaki felszereltséget látott, megfelelően kezelik a dokumentációkat, és szembetűnő a dolgozók kötődése a vállalathoz. Mindezek alapján kijelentette: a cég túljutott azon, hogy a vevők igényeit kielégítse. Eljutott odáig, hogy a megrendelők meg nem fogalmazott elvárásainak is képes megfelelni.
Pónyai György, a Magyar Szabványügyi Testület ügyvezető igazgatója arra mutatott rá, hogy a nemzetközi tanúsítvány a világ harminc országában érvényes. Akár japán, akár amerikai üzletember pillant rá az oklevélre, rögtön látja, hogy milyen magas színvonalú munka folyik a részvénytársaságnál. Az ISZIR kialakításáról szóló okiratot azzal a gondolattal adta át Baksa Attilának, hogy a cég akár a „Nemzetközi Üzleti Kiválóság” címet is megszerezheti hamarosan, amit a magyar vállalatok közül eddig mindössze kettő birtokol.
A vezérigazgató lapunknak elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosan nő az építőipar teljesítménye. A növekedés tavaly meghaladta a 10 százalékot. Az ágazat az összes hazai foglalkoztatott 4,3 százalékával termelte meg a GDP 7,4 százalékát. A kedvező folyamatok Zala megyére, és a ZÁÉV teljesítményére is jellemzőek. A részvénytársaság az elmúlt évben számos nagyberuházást bonyolított le.
Ezek között említette Baksa Attila a zalaegerszegi ipari park fejlesztéseit. A Batthyány utcában az önkormányzat megrendelésére épített lakásokat, a Mártírok útján pedig saját beruházásban. Közreműködött a gébárti termálközpont kialakításában, ahol medencéket készített, és megkezdte a zalaegerszegi aquapark kivitelezését. A víziparadicsom kialakítása közel másfél milliárd forintos beruházás, amelynek keretében összesen 6500 négyzetméter vízfelületű medencéket, csúszdákat és kilátótornyot, főépületet és kiszolgáló létesítményeket alakítanak ki. Az aquapark egyedülálló látványosság lesz a régióban, megnyitása után minden bizonnyal megduplázódik a termálfürdő tavalyi, 60 ezres forgalma – vélekedett Baksa Attila. A beruházás a ZÁÉV Rt. gesztorságával, a Hoffman Rt. és a Kaiser Kft. közreműködésével zajlik.
Épül az egerszegi Tesco.A ZÁÉV nyerte el a zalaegerszegi TESCO kivitelezésére kiírt pályázatot. A munkaterületet decemberben vették át, az építkezés a tervezett ütemben halad. Jelenleg a szerkezetállítás folyik és februárban megkezdődik ennek a lezárása, májusban pedig elkészül a bevásárlóközpont. A cég bízik benne, hogy folytatódhat az önkormányzati lakásépítés, saját beruházásban pedig a Mártírok útja és az Arany János utca között lévő volt Zalakerámia területen kezdődik lakásépítés. Itt a megszokottól eltérő lakópark alakul ki. A belvárosban egy csendes sziget jön létre, szemet gyönyörködtető parkosítással. A vállalat számít arra, hogy folytatódik az ipari park fejlesztése, a korábban felépített 7500 négyzetméteres csarnokhoz hasonló két üzemrészt építhetnek.
A ZÁÉV a megyében is sok megbízást kapott. Tavaly adták át az új nagykanizsai könyvtárat és a dél-zalai város TESCO áruházát. Jelentős feladat volt Hévízen a Carbona Szálló rekonstrukciója, a Flavius bevásárlóközpont kialakítása és az üdülőhelyen is készültek lakások. Keszthelyen folytatódott a színház felújítása, amelyet idén áprilisban adnak át, Zalaszentgróton pedig a termálfürdőt alakították ki. Ezenkívül Budapesten és a Dunántúl több városában dolgozott a vállalat. Baksa Attila büszke a győri megyei bíróság épületének munkálataira, de ezenkívül Pápán, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon és Herenden is sok komoly feladatot kapott a ZÁÉV. A fővárosban egyebek mellett a Nemzeti Színház szerkezetépítését végezték.
A részvénytársaság forgalma meghaladta tavaly a 15 milliárd forintot, és ebben az évben hasonló nagyságrendű megbízásokra számít. A munkák ötven százaléka Zala megyében folyt, a többi más térségekben. Szervezeti változást jelentett 2001-ben a cég életében a projektigazgatóságok létrehozása. A különféle feladatokat a dél-dunántúli, a közép-dunántúli és a nyugat-dunántúli projektigazgatóság koordinálja, részben saját létszámmal, illetve alvállalkozók közreműködésével. A ZÁÉV 700 beszállítóval és alvállalkozóval, sok kis- és középvállalkozással áll kapcsolatban. A partnerek munkáját saját minősítési rendszer alapján értékeli. A hosszú távú együttműködéshez valamennyi alvállalkozó részéről folyamatos jó munkavégzésre van szükség.
A vezérigazgató elmondta: emelkedett az építőipari piacon jelen lévő cégek száma, ezért jelentős konkurenciával kell megküzdeni. A megrendelők a jó minőséget elfogadható áron kínáló, megbízható vállalkozásokat részesítik előnyben. A piacon egyre nő a magántőke aránya, a ZÁÉV munkáinak ma már több mint felét ilyen megbízások teszik ki az állami, önkormányzati feladatokkal szemben. Kevésbé örvendetes, hogy a fizetési morál visszaesett. Baksa Attila bízik benne, hogy ez tüneti jelenség, nem válik tendenciává. Gondot jelent a tisztességesen működő cégeknek az is, hogy az építőiparban magas a feketemunkások és a minimálbéren bejelentettek aránya. Az őket foglalkozató társaságokkal árban nehéz felvenni a versenyt, ezért az ágazatnak és a szakmai szövetségeknek össze kell fogniuk az ilyen jelenségek ellen, mindent meg kell tenni az építőipar jogszabályoknak megfelelő működése érdekében.

vissza az elejére


Könyvajánló

Tom Higgins: Időzítés. Clive Garvey felügyelő egyedül neveli hatéves kislányát, Natalie-t. Feleségét és fiát fél évvel ezelőtt veszítette el egy üzletközpont ellen elkövetett terrorista merénylet során. Apa és lánya azóta sem tudja feldolgozni ezt a tragédiát. Garvey a munkába menekül és fokozatosan elveszti a kapcsolatot a lányával, aki teljesen magába zárkózik és nem beszélget senkivel. A felügyelő éppen egy szerteágazó fegyvercsempész-ügy felgöngyölítésén dolgozik, amikor egy terrorista csoport elfoglal egy magánóvodát túszul ejtve az ott dolgozókat és a gyerekeket. Köztük van a felügyelő lánya is. Lebilincselően izgalmas túszdráma veszi kezdetét, melynek egyik kulcsfigurája Donkey, a kutya. Fokozódó feszültség és finom lélekábrázolás jellemzi a regényt.

Michael B. A. Oldstone: Vírusvadászok. A vírusok és az emberiség története a kezdetektől összefonódott. Az első városok egyaránt bölcsői voltak a civilizációnak, a kultúrának és a járványoknak. E könyv a vírusok elleni több évszázados küzdelmet mutatja be. A himlő például amerikai őslakosok százezreivel végzett, s a XX. században is több mint 300 millió áldozatot követelt: manapság pedig kísérletek folynak a himlővírus minden eddiginél veszélyesebb biológiai fegyverré való átalakítására. Az influenzavírus 1918–19-ben sokkal nagyobb pusztítást végzett, mint maga a háború, s járvánnyal fenyegetnek az olyan újonnan fellépő vírusos megbetegedések is, mint az Ebola, a Lassa-láz, a Hanta, a szivacsos agyvelő-elváltozások, vagy a HIV... A könyv érdekes történeteken keresztül mutatja be a vírusok elleni küzdelmet. 

vissza az elejére


A szobák után a télikert előtere és az étterem következik

Felújítássorozat az Arany Bárányban

 

Közel kétéves munka eredményeként megújult az Arany Bárány Szálló belseje. A 90 millió forintos – Széchenyi-terv által támogatott – beruházás részeként 45 szállodai szoba rekonstrukcióját végezték el a szakemberek

Kiterjedt a munka a közművek teljes cseréjére, emellett új bútorzatot kaptak a szobák. Az ötödik emeleten három lakosztályt alakítottak ki, melyeket ISDN-vonallal, dolgozósarokkal és szobaszéffel is ellátták. A négycsillagos minőségűvé alakított szobák mellett megújult a hotel lépcsőháza. A megszépült szállodát sajtótájékoztató keretében mutatták be a partnereknek. A partyn a Happy Singers műsora szórakoztatta a meghívottakat, majd kötetlen beszélgetéssel és állófogadással folytatódott a program. Varga Csaba, a hotel ügyvezető igazgatója a jövő terveiről is beszámolt.
– A felújítássorozat következő állomásaként télikertünk előterét kívánjuk megszépíteni. A báli szezont követően, március 18–án bezárjuk a nagytermet, és egy hónap alatt újjá varázsoljuk az előtér burkolatát, a mosdókat, valamint a drinkbárt. Megközelíti a 15 millió forintot ez a munka. Ugyancsak vendégeink kényelmét szolgálja, hogy felkerül a ruhatár a báltermi szintre. Folyamatosan végezzük eközben a díszlépcső felújítását. Terveink szerint, hamarosan ebből az irányból lehet majd megközelíteni a télikertet – mondja Varga Csaba, az Arany Bárány Hotel ügyvezető igazgatója. – Az idei év programjában szerepel az étterem rekonstrukciója is. Július közepén indul a beruházás, ami a teljes gépészetet és a belső építészetet érinti. Az étterem mellett megújítjuk a porta külsejét. Családiasabbá, hangulatosabbá szeretnénk tenni a hotel ezen részét is.
Szeretnénk csatlakozni a város konferenciaturizmussal kapcsolatos elképzeléseihez. Mint ismeretes, egy nívós konferenciaközpont kialakítását tervezi az önkormányzat az Ady mozi helyén. A szálloda régi szárnyában lévő közel 1000 négyzetméteres rész felújítását csatolni kívánjuk ehhez a programhoz. Amennyiben további szobákra tart igényt a város, akkor igényes szobákat, ha konferenciatermeket szeretnének, akkor azokat alakítunk ott ki. 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online