Utazás Bozenba

Szívbetegek tornája

Fogadjon örökbe egy könyvet!

Három kívánság lett a régi „Önki”-ből


Ősbemutató a Gönczi ÁMK-ban

Utazás Bozenba

 

A nézőtér irányában nyitott, elsötétített szobabelső látszik. A félhomályban kirajzolódó bútorok sziluettje szolid polgári életformát sejtet. Valahol a helyiség belsejében, megvetett ágyban rejtőzködő férfialak sejtelmesen tűnődő hangon szerelmi vallomás citátumait mormolja. Költői szépségű monológja kontrasztot teremt a miliővel: a bevezető sorok elhangzása után sárgás fény tölti meg a játékteret. Ezzel az expozícióval kezdődik Sultz Sándor Utazás Bozenba egyfelvonásos darabja, amelynek ősbemutatóját az egerszegi Gönczi ÁMK-ban tartotta a Merlin-színház „társulata”.

A kortárs szerző irodalomtörténeti tényanyagra építkező műve a 19. és a 20. század fordulóján Temesvárott alkotó – irodalmi köztudatunkban kevésbé jelenlévő – Gozsdu Elek életének bensőséges szakaszát dolgozza fel. Valóságtartalmát az írói pályafutása alkonyára érkező, öregedő Gozsdunak egy nála évtizedekkel fiatalabb, művelt asszony (Weisz Anna) iránti szerelme adja meg. A szerelmi társra találás boldogságából fakadó elmélkedő gondolatok tartalma és az ajándékba kapott kései szerelem lelki élménye a legszemélyesebb irodalmi műfajban, az író – többnyire viszonzatlan – lírai hangvételű leveleiben kapja meg létformáját. Gozsdu ezekben idézi fel „pályafutása emlékeit, az asszonyhoz fűződő kapcsolatának intim motívumait, s azokat a filozófiai, erkölcsi és művészeti-irodalmi kérdéseket, amelyek a századelő polgári intelligenciáját izgatták.”
Sultz Sándor színpadi adaptációja az író és az asszony levelezésének megszakadását követően kezdődik. A – családi tragédia hatására is – mentális és fizikai problémákkal küszködő Gozsdut állítja elénk, akinek elsődleges kommunikációs kapcsolata a most már csak emlékként átélt nosztalgikus élményekhez kötődik, hiszen talán az egyetlen értelmes életlehetőséget azok jelentik számára. Ezért az asszonyhoz szóló írások gondolatainak felfokozott érzékiségről valló sorainak kötetlen felidézése alkotja a színpadi előadás magvát. Ezek szemszögéből érthetőek meg a főhős érzelmi viszonyulásai is: a levelek címzettjéhez fűződő, szüntelenül feltörő, változó intenzitású szerelmi érzés, a szürke hétköznapok kiváltotta keserű önirónia, az emberöltőnyi házassági kapcsolatot nyűgnek érző kötekedő magatartás. A vágyott asszonyhoz köthető erős érzelmi vonzódás – a vele átélt élményekre utal a cím jelképessége is – az oka annak, hogy az alaphelyzet az előadás befejezésében sem oldódik fel, sőt a zárójelenet tartalmában visszatér a bevezető szituációhoz. Az Utazás Bozenba című darab Sultz Sándor irodalmi érzékenységét dicséri. A hatalmas dokumentumanyagból válogatva kitűnő érzékkel rajzolja meg az öregedő író lelki-szellemi portréját.
Jordán tamás (Gozsdu Elek alakjában) szakmai igényességből megteremtett profizmusa és imponáló mesterségbeli tudása színvonalas előadást garantált. Jordán őszinte átéltségből fakadó játéka egyszerre tudta megmutatni a hatvan éven túli férfi érzelmeinek mélységét és az alkotói ember érzékeny lelkivilágát. Ennek köszönhetően, a kevés „külső történés” ellenére is (az előadás jórészt az elmélkedő monológokra épül) végig fenn tudta tartani a nézők figyelmét.
Egri Márta (Asszony) – bár epizódszerepet alakított, Jordán méltó társának bizonyult. Összhatásában jó produkcióval találkozhatott a zalai közönség, bár a darab mélyebb üzenete bizonyos életkor és élettapasztalat birtokában volt maradéktalanul megtalálható. Szemes Béla

vissza az elejére


Szívbetegek tornája

A szívműtötteket és szívbetegeket tömörítő Zalai Nyitott Szív Egyesület tagjai havonta találkoznak az MMIK-ban, minden hónap első szerdáján 17.30 órakor tartják klubrendezvényeiket, amelyek segítenek abban, hogy együtt tudjanak élni betegségükkel, folytatódjon a rehabilitációjuk. Ennek a programnak fontos része a gyógytorna, amely a Szívsebészet gyógytornászai segítségével zajlik heti két alkalommal a Zala Megyei Kórházban.
A szakszerű és rendszeres torna jótékony hatást gyakorol a szív- és érrendszeri betegek állapotára.

vissza az elejére


Fogadjon örökbe egy könyvet!

 

A Magyar Értelmező Kéziszótár magyarázata szerint az örökbefogadás nagykorú személy és másnak kiskorú gyermeke között a szülői és gyermeki viszonynak megfelelő kapcsolatot létesítő eljárást jelent. Napjainkban azonban az örökbefogadás más fajtáiról is hallani. Nemrégiben állatok adoptálását tették lehetővé állatkertek, a magyar kultúra napja óta pedig könyvet is lehet örökbe fogadni Zalaegerszegen. Az akciót a József Attila Városi Könyvtár indította útjára.

– Az olvasás éve kapcsán jutott eszünkbe ez az új kezdeményezés. Nem saját ötletről van szó, az ország más városaiban – például Szombathelyen és Hódmezővásárhelyen – értek már el sikereket az örökbeadással – tudtuk meg Major Árpádtól, a városi könyvtár igazgatójától. – Lényegében bárki, gyermek és felnőtt is részt vehet ebben a programban. Mindazon könyvbarátot vár az akció, aki hajlandó legalább 500 forintot áldozni azért, hogy kedvenc kötetét ily módon is magáénak tudhassa.
– Mi a célja az akciónak?
– Nem titkolt szándékunk támogatást szerezni a könyvtár számára. Az örökbeadásból befolyt összegek új könyvek vásárlását, valamint könyvtári rendezvények szervezését teszik lehetővé. De fontos szerepet játszik akciónk az olvasás népszerűsítésében is. Valamennyi örökbefogadott könyvbe beleragasztunk egy vignettát, amelyen szerepel a tulajdonos neve, illetve az, hogy miért éppen az adott kötetet választotta, miért tetszik neki a könyv, s milyen hatással volt rá. Úgy gondolom, egy néhány soros leírás pozitív hatással lehet az érdekes, vagy esetleg izgalmas olvasmányt keresők számára. Április 11-én, a költészet napján rendezünk egy ünnepséget, melyre valamennyi örökbefogadót meghívunk. Megköszönjük nekik felajánlásaikat az est folyamán, emellett arra is sort kerítünk, hogy jelenlévő olvasótársaiknak ajánlják kedvencüket.
– Milyen az eddigi érdeklődés?
– Örömmel mondhatom, hogy vannak érdeklődők. Felnőttek és gyerekek egyaránt fogadtak már örökbe egy, vagy több kötetet. Valamennyi, a könyvtárunkban megtalálható könyvet lehet adoptálni. 

vissza az elejére


Mindent a vendégért

Három kívánság lett a régi „Önki”-ből

 

Zalaegerszegen talán nincs olyan ember, aki ne ismerné az „Önki”-t, a Kosztolányi és a Petőfi utca sarkán álló, régi Önkiszolgáló éttermet. Aki azonban belép, rá sem ismer a százéves épület helyiségeire: a vendéget egy pincétől padlásig felújított, új étterem várja. A neve: Három kívánság. 

Élőzene mellett szórakozhat a vendég.Az egyházi tulajdonban lévő ingatlan negyven éve működik önkiszolgáló étteremként. Az egységet a következő 15 évben egy komoly vendéglátós múlttal rendelkező családi vállalkozás üzemelteti. Halász Ferenc, a világ számos pontján felszolgálói és üzletvezetői tapasztalatokat szerzett vállalkozó unokaöccsével, Kulcsár Gáborral vette bérbe az éttermet. A helyiségek teljes felújítása után az új élelmiszer-biztonsági szabályoknak minden szempontból megfelelő vendéglátóhelyet hoztak létre, amelynek száz férőhelyes nagyterme a hét hat napján önkiszolgáló étteremként működik. Hétfőtől szombatig reggel 8 és 11 óra között többféle reggeli ételsorral, 11 és 16 óra között pedig mintegy 35-féle ételből összeállítható menüsorral várják a legigényesebb közönséget is. Az önkiszolgáló rész szombaton 14 óráig működik.
A hely egyik specialitása a keddenként sütött házi rétes, amely a Három kívánság étterem saját cukrászatában készül. A közétkeztetés lebonyolítása után „a la carte” étteremmé alakul a helyiség, ahol a halak, vadak, szárnyasok, disznó- és marhahúsból készült ételek széles választékából választhatnak a vendégek. Az árak rendkívül vonzóak: 600–1500 forint közötti áron bármilyen étel rendelhető.
A hangulatos kisterem.A kisterem – amelyhez egy nemdohányzók számára elkülönített helyiség tartozik – a vasárnapi szünnap kivételével 12 és 24 óra között ugyanezzel a kínálattal csalogatja a vendégeket. A felhőtlen szórakozásról Gángó Tamás, a város közismert zenésze gondoskodik a nagyteremben, hétfőtől csütörtökig 18 és 24 óra között, pénteken és szombaton 20 órától hajnali háromig. Február 20-án este a Happy Singers együttes ad koncertet az étteremben, amelyre elővételben is lehet jegyet váltani a helyszínen 700 forintos áron. Érdemes betérni az étterembe a színházlátogatóknak, akik jegyük felmutatásával tíz százalékos kedvezményt kapnak. Az üzletvezetők nem jönnek zavarba, ha külföldi vendég fordul meg náluk, hiszen beszélnek angolul és németül, és megértetik magukat az olaszokkal is. Üzletpolitikájuk középpontjában a vendég áll, akinek minden kívánságát igyekeznek teljesíteni.
A Három kívánság étterem vállal rendezvényszervezést, hiszen hangulatos bálok, céges összejövetelek és esküvők rendezésére egyaránt alkalmas a nagy múltú vendéglátóhely. Telefon: 92/311-249.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online