A választások tisztaságáért

Fidesz: Bíznak a győzelemben

Az MSZP folytatná

Visszalépés

A MIÉP csalásokra gyanakszik

Kezdődik az építkezés


Választás 2002 

A választások tisztaságáért

A rendszerváltozás óta ez az első olyan országgyűlési képviselőválasztás, ahol a választópolgárok több furcsaságról, szabálytalanságról beszélnek, nem csak országosan, hanem Zalaegerszegen is. Felhívjuk az egerszegiek figyelmét, hogy a szabálytalanságok érvényteleníthetik az állampolgár szavazatát, ezért mindenki nagyon figyeljen, és a legkisebb zavar esetén is azonnal szóljon, és határozottan kérje panaszát jegyzőkönyvbe venni. 
Szerkesztőségünkben többen jelezték (köztük lapunk két munkatársa is így járt), hogy az önkormányzat pecsétjét a jelölt neve mellett lévő kis karikára tették, ezzel nehezítve, esetenként lehetetlenné téve a tiszta jelölést. Volt aki ezt szóvá tette és azt a választ kapta, akkor tegye mellé a kis keresztet. Ez a szavazat természetesen érvénytelen volt. Olyan jelzést is kaptunk, hogy nem kapott a szavazópolgár borítékot, hogy aki kokárdával a kabátján ment szavazni, annak nem pecsételték le a szavazólapját. 
Jó pár „furcsaság” is előfordult, amire nem volt példa az előző választások során. Tíz éve nem látott, régi munkatárs kopogtatott, hogy szívesen elviszi egykori ismerősét szavazni, hiszen tudja, ugyanazt a személyt választanák(?). A választókerületekben a várakozási idő alatt a sorban állók közül sokan hangosan agitáltak egyes személyek mellett, ez sem volt eddig gyakorlat. A sort lehetne folytatni, bizonyára mindenkinek lenne egy sztorija. Mindez jelzi, mennyire fontosnak tartják az állampolgárok a szavazás tisztaságát. Vigyázzunk rá!

vissza az elejére


Fidesz: Bíznak a győzelemben

Az első forduló zalai sikereivel kezdte sajtótájékoztatóját Szalai Annamária, a párt helyi elnöke. Az értékelés kapcsán elmondta: 257 településen több mint 90 százalékban a polgári oldalt támogatták a választópolgárok, ezért úgy érzi, a második fordulóban országosan is megfordul az arány. Köszönetet mondott az eddigi támogatásokért és kérte, hogy Zalaegerszegen erősítsék meg a dr. Gyimesi Endrére leadott voksokat, aki jelenleg több mint 47 százalékkal áll az első helyen. Mint elmondta, a megye településeinek egyharmadában kell újra az urnák elé járulni, jelöltjeik várhatóan a másik két helyen is megnyerik a választást. 
Nyugat-Magyarország az ország fejlődésének a motorja, de ha netán a szocialisták alakítanának kormányt, akkor félő, hogy „elszivárogtatják a benzint ebből a motorból”. A zalai polgárok féltik a jövőjüket, ezt mutatja az is, hogy rengetegen keresik meg őket az első forduló óta. Arról is szólt Szalai Annamária, hogy a szocialisták hatalomra kerülésével sikeres kezdeményezéseket állítanának le. Nem tudják, mi lenne a termálfejlesztésekkel, a bérlakásprogrammal, a lakáshitelekkel, melynek kamatait már blokkolják a bankok. Nem tudják, meddig emelkednének a gázárak és ettől félnek az emberek.
* * *
Gyutai Csaba, a Fidesz egerszegi csoportjának elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: továbbra is számítanak az állampolgárok bizalmára, mert fontos, hogy a város lendülete egy pillanatra se torpanjon meg. Sok a szóbeszéd, a riogatás a városban: új adónemek bevezetésével, iskolabezárásokkal, beruházások leállításával fenyegetőznek. Mint mondta, eddig soha nem tapasztalták, hogy a városban működő közhivatalban köztisztviselőket fenyegettek meg. Most ez is előfordult. 

vissza az elejére


Az MSZP folytatná

AZ MSZP Zalaegerszegen befejezi az aquapark építését és folytatja a szociális bérlakás-programot – jelentette ki a párt zalaegerszegi szervezetének sajtótájékoztatóján Herbert Ferenc városi elnök.
Elhangzott: a szocialistáknak nem szándékuk a gázáremelés, véget kívánnak vetni a gyógyszerlobbik kártékony tevékenységének, és megépítik az M7-es autópályát. Zalaegerszegen megvalósítják a 1,5 milliárd forintos stadionprogramot. Az egyházi iskolák működésének korlátozása, bezárása szóba sem került – cáfolta a városi elnök az erről szóló híreszteléseket. 
Varga László országgyűlési képviselőjelölt a „Búcsú a fegyverektől” mottóval meghirdetett tájékoztatón elmondta: azért vették kölcsön Hemingway művének címét, mert a béke, a félelem nélküli élet sokak vágya ebben az országban. „Nemzetmentésre” ugyanakkor nincs szükség, mert nem állnak ellenségek az ország határán, sem létünkben, sem jólétünkben nem fenyeget bennünket senki. Csupán az történt, hogy az ország ítéletet mondott a kormány tevékenységéről – mondta Varga László, és közölte: az MSZP folytatja a Széchenyi-terv programját, változtatni szeretne ugyanakkor a jelenlegi kormány politikáján a tekintetben, hogy kiegyensúlyozott legyen a társadalmi légkör, és nézeteit mindenki szabadon vállalhassa.
* * *
Az utóbbi napokban tapasztaltak véget vetnek a korrekt versenyzésnek és a korrekt kampánynak Zalaegerszegen, fogalmazott sajtótájékoztatóján Herbert Ferenc, az MSZP zalaegerszegi frakciójának vezetője. Azokra a szórólapokra utalt ezzel, melyek egy részét a szerdai ZTE–Újpest futballmérkőzés előtt terjesztették.
Kárászné dr. Rácz Lídia megerősítette, hogy Búz Ferenc, az SZDSZ zalaegerszegi országgyűlési képviselőjelöltje visszalépett a második fordulóból Varga László javára, majd a Centrum Párt alelnöke, egyben a KDNP elnöke, dr. Bartók Tivadar feléjük írt levelét hozta az újságírók tudomására:
– A Centrum elnökségének tegnapi – április 11-ei – határozata értelmében hozzájárulok ahhoz, hogy a választások 2. fordulójában induló MSZP-s jelöltek a Centrum logóját választási rendezvényeiken használják, illetve szóróanyagaikon, kiadványaikon azt feltüntessék. Egyúttal hozzájárulok ahhoz, hogy a Centrum rendelkezésére álló hirdetési felületeken a Centrum Párt által támogatott MSZP-s jelöltek plakátjait helyezzék ki. 

vissza az elejére


Visszalépés

Búz Ferenc, az SZDSZ képviselőjelöltje bejelentette, hogy az országgyűlési választások második fordulójában visszalép a szocialista Varga László javára. A sajtótájékoztatón Pöltl Tibor, a párt városi elnöke elmondta: a körülményekhez képest jelöltjük jó eredménnyel szerepelt, és ezért köszönetet mondanak a rájuk szavazóknak. Az SZDSZ arculata egyre erőteljesebb, értékrendjét soha fel nem adva politizált a város fejlődése érdekében. Búz Ferenc azt hangsúlyozta, hogy visszalépéséről nyugodt lelkiismerettel hozta meg a döntést. Változatlanul fontosnak tartja a kisvállalkozók helyzetének javítását, a helyi adó növelésének mérséklését, és a jövőben is ezekért a célok dolgozik. 

vissza az elejére


A MIÉP csalásokra gyanakszik

Több száz jegyzőkönyv készült Budapesten választási szabálytalanságokról, ezért meggyőződésünk, hogy csalás történt – fogalmazott Papp Gábor, a MIÉP megyei elnöke. Utalt arra, hogy a választásokat megelőző napon 43 ezren jelentkeztek át máshová szavazni, és közel 10 ezer volt a pártra leadott érvénytelen szavazatok száma. A párt óvást nyújtott be és várja a Legfelsőbb Bíróság döntését. Úgy vélik: „a magyar létezésre nézve roppant veszélyt jelentene az MSZP–SZDSZ újbóli kormányra kerülése. A választások első fordulóját a budapestiek döntötték el, most a vidék következik. Mint fogalmazott, „összeszorított foggal és keserűséggel a sok elhatárolódás miatt”, de mégis arra kérik választóikat, szimpatizánsaikat, hogy a második fordulóban szavazzanak a Fidesz-MDF jelöltjeire. A párt elnöke hangsúlyozta: súlyosan egyenlőtlen feltételek között folyt a küzdelem, hiszen a kereskedelmi televíziók és rádiók, az országos és megyei napilapok túlnyomó többsége a baloldal birtokában van. Ezek összehangoltan, évek óta folytatják a nemzeti oldal pártjainak és személyeinek a lejáratását. Ez a választási eredményben is megmutatkozott. Ehhez társultak azok a módszerek, folytatta Papp Gábor, amelyeket az MSZP kampányának izraeli irányítója Ron Werber importált hazánkba. 

vissza az elejére


Kezdődik az építkezés

Befejeződtek a bontási munkálatok és a város egyik legnagyobb építési területe lett a Kossuth utca 61–63. szám alatt lévő ingatlan. Az elmúlt héten ünnepélyes keretek között letették az alapkövet, a munkaterületet a kivitelezők veszik birtokukba a közeljövőben. Épül a Dél Hercegnője, megvalósulhat Matyéka István vállalkozó álma: a város egyik legimpozánsabb társasházát avathatják jövőre. (Felvételünkön: Tombi Lajos, Matyéka István és Tornyos Ferenc.) 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online