Gazdasági fellendülést hoz

Túljelentkezés

Vasúti delta épül


Júniusban nyit az aquapark

Gazdasági fellendülést hoz

 

Egyre több szó esik manapság az aquapark beruházásról, amellyel kapcsolatban érdemes néhány gondolattal az előzményekre is utalni. Dr. Koczka Csabával, aki az önkormányzat megbízásából látja el a beruházás tanácsnoki feladatait, az 1996-os döntéssel kezdtük beszélgetésünket. 

– Zalaegerszeg középtávú gazdasági programját 1996-ban, az akkori MSZP–SZDSZ többségű közgyűlés fogadta el és ebben kiemelt szerep jutott az idegenforgalmi-turisztikai fejlesztésnek. Már ekkor megfogalmazódott, hogy ez az ágazat az, amely kitörési pontot jelenthet a város számára. 1999-ben a gazdasági program aktualizálása során egy idegenforgalmi koncepció készült, amit szintén jóváhagyott a közgyűlés. Ebben egy termálfejlesztési vízilátványosságokra épülő fejlesztési csomag jelent meg. A termálfürdő program elindult, 2000-ben pedig meg is nyílt a fürdő a város napján. A tapasztalatok nagyon kedvezőek voltak, mindenki tudta, hogy ez az első lépés a termál-idegenforgalmi fejlesztés terén. Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatták, nagyon komoly az érdeklődés, ezért ennek a folyamatnak a következő lépcsőjeként a Széchenyi-tervpályázat került beadásra, a szinte egyedülálló vízi vidámpark beruházásra. Ezt 1,4 milliárdos összegben elfogadta a szakmai zsűri. Ebből az összegből 680 millió forint volt az önrész. 
– Miért „egyedülálló” ez a beruházás?
– Azért, mert Magyarországon eddig csak Hajdúszoboszlón van egy egyhektáros kicsi vízi vidámpark, a miénk pedig 7,5 hektáron terül el. Az idegenforgalmi fejlesztési koncepció regionális kidolgozása során azt a nevet kapta, hogy a „Dunántúl aquaparkja”, ami annyit jelent, hogy ehhez hasonló nagyságú komoly látványosság nem fog épülni. A látogatási körét nemcsak a megyére alapozzuk, hanem az egész országra, a belföldi turistákra és számítunk az osztrák, német, illetve a szlovén és horvát turistákra is. Szeretnénk a hűvösebb, szelesebb időben a Balatonon nyaralókat átcsábítani.

Igazi víziparadicsom épül.

– Hol tart az aquapark építése?
– Jelen pillanatban építési szempontból 45 százalékos a készültség. A földben a csőfektetési és egyéb munkálatok befejeződtek, a magasépítési munkák a tetőfedésnél tartanak és elkészült az a központi domb is, ahonnét a 18 darab csúszda indulni fog. Ezen a magaslaton egy háromszintes toronykilátó épül, ami egy újabb látványosság, hiszen a csodálatos zalai dombokat, a várost övező hegyeket lehet látni erről a helyről. Úgy gondolom, ez egy régi, több évvel ezelőtt elhatározott folyamatos fejlesztés része, ami pontosan illeszkedik a középtávú gazdasági fejlesztési programba. 
– Mikorra tervezik az átadást?
– Egyelőre csak tervekről beszélhetünk, hiszen van ugyan a kivitelezőkkel szerződésünk, de időjárási és egyéb körülmények bármikor közrejátszhatnak. A jelenlegi ütemet tekintve tartható a május 31-i műszaki átadás, ezt követően kivitelezői próbaüzem, majd egyhetes megrendelői próbaüzem következik. Amennyiben minden rendben lesz, akkor június 15–20. között megnyílik az aquapark. Tulajdonképpen a teljes beruházás elkészül, a fogadóépületben megtalálható egy nagyon komoly beléptetőrendszer, az öltőzők, a vizesblokk. Két vendéglátóegység: egy 300 adagos melegkonyhás étterem és két pizzéria. Átadásra kerül az 1500 négyzetméteres strandmedence, egy hullámmedence, az úgynevezett „lassúfolyó”, ami egy állandó körforgású vízáramot jelent. A 18 darab óriáscsúszda mellett lesz egy bébi- és egy gyermekmedence is, valamint 3 darab „jakuci” medence, ami víz alatti masszázst jelent. 
– Milyen hőmérsékletű víz várja a vendégeket?
– Több mint 40 fokos az a kútfejhőmérséklet, amilyen vízzel ellátjuk az aquaparkot, a szigetelési és a víztározási megoldások lehetővé teszik, hogy több mint 30 fokos legyen a felhasználásra kerülő víz a medencékben. 
– Már nyilvánosságra kerültek a jegyárak, melyek meglehetősen magasnak tűnnek. Kaphatnak a zalaegerszegiek kedvezményt?
– Április 30-ig megkötjük az üzemeltetési szerződést a Strand Kft.-vel. Eddig az jelent meg, hogy egy egész napos felnőtt belépő 2 ezer 500, míg a gyermekbelépő 1500 forintba kerül. Nos, ennél alacsonyabb árak, jóval árnyaltabb díjszerkezet fog megjelenni. A félnapos belépők kevesebbe kerülnek majd, mint az egésznek a fele. Lesz olyan tiszta időméréses rendszer is, ami egy csuklóra szerelhető szalaggal méri az időt, és kilépéskor a számítógép által kiszámított összeget kell fizetni. Egyébként a félnapos belépők mellett lesznek 4 órás és kétórás jegyek is kedvezményes áron. A zalaegerszegiek számára javasoljuk, hogy úgynevezett második díjrendszer kerüljön bevezetésre.

Épül az aquapark: medencék, csúszdák, épületek.

– Kampánytéma lett a termálberuházás, melyet „presztízsberuházásnak” neveznek egyesek azzal, hogy az erre a célra szánt pénzt másra is lehetett volna költeni. Mi erről a véleménye?
– Általában nem szerencsés összekeverni más-más célok megvalósítási lehetőségeit, illetve nagyon nem szerencsés, ha stratégiai szempontból a város életében meghatározó kitörési pontot hasonlítunk össze egy meglévő intézményhálózat jelenlegi működési színvonalával. Nem hallottam még arra életképes és használható ötletet, kidolgozott tervet pedig végképp nem, hogy mitől fog ez a város továbbfejlődni a következő évtizedekben? Én ebben a termálfejlesztési programban látom azt a pontot, ami meghozhatja több évtizedre a város hírnevét, megalapozhatja a gazdasági fellendülést. Az 5 hónapos (májustól szeptember végéig) időszak alatt a turisztikai szakemberek véleménye szerint 1,3–1,5 milliárd forintot hagynak majd itt a vendégek. Hangsúlyoznám: nem a belépődíjakról van szó, hanem arról, hogy a termelőipar kivételével minden egyéb gazdasági ágra fellendítő hatással lesz az aquapark. Ha igaz, hogy ezt a hatalmas összeget a vendégeink itt hagyják, itt költik el, akkor ezután ennek a bevételnek a sorsáról már lehet beszélni.
– Nyilván még több jutna az intézményrendszerre is...
– Az iskolákról el kell mondani: a folyamatosan csökkenő gyermeklétszám mellett, óriási erőfeszítéseket tett az önkormányzat arra, hogy ne kelljen szűkíteni az intézményhálózatot, azt az intézményrendszert fenntartsuk, ami a csökkenő igénybevétel mellett is adottság. Mivel mi ezt értéknek tartjuk, nem is került sor sem átszervezésre, sem pedig iskolabezárásra. 
– Milyen értékkel büszkélkedhet az aquapark?
– Azt mindenkinek tudnia kell, hogy a vízi vidámpark az önkormányzat tulajdonában van, nincsen benne vállalkozói tőke. Az üzemeltetést is az önkormányzat egyszemélyes kft-je végzi, ezáltal a teljes bevétel a városé. A Strand Kft.-vel kötendő megállapodás egyik legkomolyabb feltétele, hogy az üzemeltetésből származó bevételek nyújtsanak fedezetet a költségekre. Az aquapark teljes értéke felszereltségével együtt, amikor majd megnyitja kapuit, mintegy 2,5 milliárd forint lesz. De ha beleszámítom még a termálfürdőt, a gébárti tavat a Kézművesek Háza által határolt térséget, akkor ennek értéke eléri a 10 milliárdot.

vissza az elejére


Vonzó a műszaki főiskola

Túljelentkezés

 

Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány kuratóriuma Szalai Annamária országgyűlési képviselő elnökletével április 10-i ülésén meghallgatta és elfogadta a szakmai beszámolót, amely arról szólt, hogy 2002 szeptemberében indul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának székhelyen kívüli, főiskolai szintű, gyártástechnológiai és informatika szakirányú kihelyezett gépészmérnöki képzése. Az 50, államilag finanszírozott helyre 124 diák jelentkezett, ez két és félszeres túljelentkezés, ami egy kezdő, most induló szak esetében jelentős eredmény.

Már folynak a tárgyalások az oktatói háttér kialakításáról és az eszközbeszerzésről. Fontos tény, hogy a most induló műszaki főiskolát az egerszegi pénzügyi és számviteli főiskola befogadta, és a campus területén hamarosan megkezdődik egy újabb épület felújítása, ahol újabb 175 férőhelyes kollégium jön létre. Mindezzel egy főiskolai városrész kezd kialakulni, és ez összhangban van Zalaegerszeg azon tervével, amely a főiskolai városrész további bővítését célozta meg. Ennek része az is, hogy a város megkapta a volt Petőfi laktanya maradék területét és ennek egy részén is a felsőoktatás további bővítését tűzte ki célul. A tárgyalások egyébként folytatódnak a mechatronika szakirány beindításáról és egy villamosmérnöki alapdiplomás képzés egerszegi kihelyezéséről is. 
A kuratórium hosszú távú terve, hogy egy helyen legyen a pénzügyi és számviteli, az egészségügyi és a most induló műszaki főiskola, azok kollégiumai és így kialakuljon egy valódi főiskolai centrum. Ehhez kapcsolódik, hogy a város önálló karral rendelkezzen, hosszú távon pedig Keszthellyel és Nagykanizsával együttműködve kialakuljon egy zalai egyetem. A kuratórium fontosnak tartja, hogy biztosítva legyen a műszaki felsőoktatás későbbi oktatói háttere, és ennek érdekében PhD-ösztöndíjakat kíván meghirdetni zalaegerszegi származású, ide visszatérni kívánó fiataloknak. Végül a kuratórium a közalapítvány igazgatójává kinevezte Balaicz Zoltánt. 

vissza az elejére


Vasúti delta épül

A várost és térségét érintő Phare-támogatásokkal megvalósult és tervezett beruházásokról adott tájékoztatót az elmúlt héten dr. Boros Imre tárca nélküli miniszter, aki már tagja az új parlamentnek, és dr. Gyimesi Endre, a város polgármestere. A vasútfejlesztéssel kapcsolatban elhangzott: a tervek szerint 2007-ig befejeződik Bobáig a pálya építése és villamosítása. Ez annyit jelent, hogy ezután mozdonycsere nélkül 2500–3000 tonnás szerelvényeket lehet vinni. Boros Imre szólt az M7-es autópályáról is, amely 2004-ig eléri Nagykanizsát. A Phare-miniszter fontosnak tartja, hogy a szlovén–magyar vasút megindításával a térségünk részévé vált az európai 5. számú közlekedési folyosónak. 
Dr. Gyimesi Endre részletesen szólt a vasútfejlesztésről, kiemelve, hogy Zalaegerszeg belterületén is új nyomvonalat kell építeni. Bejelentette: májusban kezdődik a város határában a vasúti delta építése. Hangsúlyozta még a repülőtér-fejlesztést, amely szintén a város gazdagodását jelenti.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online