Készül a Hősök kertje

Választási hirdetmény

Jó szomszédság

Tisztelt magyar szakos tanárok!

Pályázat


Készül a Hősök kertje

 

Javában folyik a Hősök kertjének kialakítása az Október 6-a téren. A napokban favágók vették birtokukba a teret, és kivágták az elöregedett fákat. A munkálatok jó ütemben haladnak, tudtuk meg Németh Miklós városi főkertésztől. Május utolsó vasárnapján, a hősök napján avatják a Hősök kertjét. 

Kivágták a fákat az Október 6-a téren.– Nagyon beteg fák vették körül az Október 6-a teret, ennek megfelelően első feladatunk azok eltávolítása volt. A napokban kezdődik meg a tuskózás – tájékoztat Németh Miklós. – Miután ezzel végeztünk, indulnak az építészeti munkák, köztük támfalépítés és a terület feltöltése. 
A parkosítás – a tervek szerint – április végén kezdődik. Kerti utat építünk, füvesítünk, egynyári virágokat telepítünk a parkba, és padokat helyezünk ki. Bízunk benne, hogy kedvelt kirándulóhellyé válik a városban a Hősök Kertje. 
A téren található I. világháborús emlékművet felújítják, mellette számos más szimbólum kap helyet a parkban. Szabolcs Péter madonnával díszített Millenniumi kapuján juthatnak majd be az érdeklődők a Hősök kertjébe, az I. világháborús emlékmű mögött pedig egy II. világháborús obeliszk magasodik majd. Arról, hogy kiknek a nevei kerüljenek fel az emléktáblára, hosszas vitát folytatott a közgyűlés. Végül egy köztes megoldás mellett döntöttek. 
– Úgy határoztunk, hogy most csak azoknak a neve kerül fel az emléktáblára, akik teljesen biztos, hogy hősi halált haltak. Kettőszáznál is kevesebb név szerepel ennek megfelelően a táblán. A következő években azonban, amint biztossá válnak a hősi halottak, pótolni lehet a névsort – mondja Velkey Péter, a polgármesteri hivatal művelődési osztályának vezetője. 
Szabolcs Péter egy huszárkardot is megálmodott a Hősök kertjébe, létrehozását azonban jelenleg nem tudja finanszírozni az önkormányzat. A most megvalósuló mintegy 20 millió forintos beruházást 5 millió forinttal támogatja a város, 2,2 millió forintot a Honvédelmi Minisztérium, 6 milliót pedig a Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal biztosít. A tereprendezés, a parkosítás és a kert kivilágítása ugyancsak a város pénzéből történik. 

vissza az elejére


Választási hirdetmény

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy Zalaegerszegen az egyéni országgyűlési képviselő-választás első fordulója érvényes, de eredménytelen volt, ezért 2002. április 21-én II. forduló megtartására kerül sor.
A választójoggal rendelkezők módosított névjegyzéke 2002. április 19-én 16 óráig a Polgármesteri Hivatalban megtekinthető.
Mozgásában gátolt választópolgárt annak érdekében, hogy gyakorolhassa választójogát – kérésére – lakásán, tartózkodási helyén az illetékes szavazatszámláló bizottság két tagja mozgóurnával felkeresi. Mozgóurnát a Választási Irodától 502-116-os telefonon, vagy a választás napján a szavazatszámláló bizottságtól kérheti. Mozgóurna kérését a második fordulóra ismételten be kell jelenteni.

Dr. Tóth László, a Választási Iroda vezetője

vissza az elejére


Jó szomszédság

Zalaegerszegen nagy arányt képvisel a családi házas övezet, és több mint 13 ezer ún. hegyi pince található. Ez örvendetes jelenség és örömöt is okoz sok embernek, de egyre gyakoribb, hogy az örömbe üröm is vegyül.
Sokan panaszkodnak, hogy szomszédjuk gyümölcs- és díszfák, cserjék telepítésével megkeserítik az életüket. Tény, hogy a fák árnyékhatása, átnyúló lombozata, átkúszó gyökérzete nemkívánatos jelenség a szomszéd szempontjából, a bosszantó volta mellett anyagi kárt is okoz. Ez országosan is problémaként jelentkezett, ezért a mostani FVM jogelődje rendeletben szabályozta a kérdéskört. A rendeleteket hatályon kívül helyezték, ezért ma is mértékadóként tekintik a benne foglaltakat.

Célszerűnek tartjuk néhány szabályozási elemet ismertetni:
A legkisebb ültetési (telepítési) távolság az ingatlan határától:

a) belterületen és külterületnek a zártkerten belül eső részén
– szőlő, valamint 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb bokor (élősövény) esetében 0,50 méter, 
– 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb fa esetében 1,00 méter,
– 3 méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa, valamint gyümölcs- és egyéb bokor (élősövény) esetében 2,00 méter,

b) külterületnek a zártkertnek kívül eső részén
– gyümölcsfa-iskolai nevelés alatt álló növény, továbbá szőlő, köszméte, ribiszke- és málnabokor esetében 0,80 méter,
– minden egyéb gyümölcsbokor (mogyoró stb.) esetében 2,00 méter,
– birs, naspolya, birsalanyra oltott körtefa esetében 2,50 méter,
– törpealanyra oltott almafa, továbbá meggy-, szilva- és mandulafa esetében 3,50 méter,
– vadalanyra oltott alma- és körtefa, továbbá kajszifa esetében 4,00 méter
– cseresznyefa esetében 5,00 méter,
– dió- és gesztenyefa, továbbá minden fel nem sorolt gyümölcsfa esetében 8,00 méter.

Újabban az önkormányzatoknál – így Zalaegerszegen is – folyamatban vannak azoknak a rendeleteknek az alkotása, amelyek a növények telepítéséről szólnak. 

vissza az elejére


Tisztelt magyar szakos tanárok!

A Lokálpatrióta Klub, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Művelődési és Közoktatási Osztályával közösen

irodalmi pályázatot ír ki általános és középiskolások részére
„Az én városom” címmel.

Pályázni bármilyen műfajban lehet.
Nem tudományos munkát várunk, hanem lírai önvallomást, mit jelent számodra a város, ahol laksz, élsz, esetleg születtél.
Maximális terjedelem: 4 gépelt oldal
Beküldési határidő: 2002. május 5.
Beküldési cím: 8901 Zalaegerszeg, Pf.: 365

Eredményhirdetésre és az értékes díjak átadására a város napján kerül sor.

vissza az elejére


Pályázat

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése pályázatot ír ki az Óvodai Gazdasági Ellátó Szervezet magasabb vezetői állásának betöltésére.

Az állás betöltésének feltétele:

  • szakirányú felsőfokú iskolai végzettség, vagy
  • felsőfokú iskolai végzettség és emellett mérlegképes könyvelői, vagy ezzel egyenértékű szakképesítés, valamint 3 év szakmai gyakorlat a költségvetés területén.

A magasabb vezető feladata:
az Óvodai Gazdasági Ellátó Szervezet vezetése és az integrált óvodai egységek gazdasági irányítása.

A pályázat benyújtásának határideje: 2002. április 26.
A pályázat elbírálásának várható ideje: 2002. május 9.
Az álláshely elfoglalásának várható ideje: 2002. május 15.


A pályázatot 3 példányban az alábbi címre kell benyújtani:
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Művelődési és Közoktatási Osztály, 8900 Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 17–19.
További információ kérhető a következő telefonszámon: 92/502-190

A pályázathoz csatolni kell:
– Oklevél másolatát
– Szakmai önéletrajzot
– Vezetői programot
– 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online