Ünnepelnek a tájfutók

Férfi öröm, női bánat

Andráshida már biztos feljutó

Konstruktív duatlon az Alsóerdőn

Húszperces szunyóka

Teljes siker

 

Röplabda

ZTE–MAFC 3:0 ( 22, 22, 20 )
Zalaegerszeg, 100 néző. Jv.: Ortner, Mezőfi. NB I-es férfi mérkőzés, a 12-17. helyért.
ZTE: Kovács, Horváth T., Zörgő, Göczi, Gerencsér, Markó. Csere: Horváth Cs. (liberó). Játékos-edző: Markó Gábor. 
Értékel Horváth Csaba, a ZTE játékosa: – A kéthetes szünetet követően nem számítottam ilyen sima mérkőzésre. Szerencsére ismét gyorsan összeállt a játékunk. Jobban játszottunk, mint csoportbeli riválisunk. Bátrabban ütöttünk, jól védekeztünk, a figuráink is összejöttek. A nyitásrontásunk lehetett volna kevesebb, de szerencsére e téren a fővárosiak is sokat hibáztak. Az alsóházban az első helyen állunk, eddig még nem vesztettünk mérkőzést, szeretnénk folytatni a menetelésünket. Remélem az Extra Ligát is beszámítva sikerül megszereznünk a 12. helyet, ami egy amatőr, szerény költségvetésből gazdálkodó csapattól mindenképpen dicséretes teljesítmény. 


Tízéves a ZTC

Ünnepelnek a tájfutók

 

Tíz éve áprilisban megszűnt a Zalaegerszegi Dózsa sportegyesülete, a klub keretében működő tájfutók válaszút elé kerültek, vagy eltűnnek a süllyesztőben, vagy pedig az önállóság útjára lépve életben tartják városunkban ezt a szép sportágat. Az utóbbi mellett döntöttek, és április 26-án, 12 versenyző és 10 pártoló tag megalakította a Zalaegerszegi Tájfutó Clubot. Az alapítók közül ma is többen aktív tagjai a klubnak, két nevet említenénk; Fehér Ferenc edzőét és Vajda László elnökét.

 Az elmúlt tíz évet a számok és a klub legsikeresebb sportolójával Sárecz Lajos segítségével idézzük fel. A megalakulást követően nem sokkal a versenyzői létszám 18-ra emelkedett, mára 44-en sportolnak a ZTC színeiben. Az egerszegi tájfutók az elmúlt tíz esztendő során 58 aranyérmet szereztek a különböző versenyeken. A diákolimpián 12-szer állhattak a fel a dobogó tetejére. Háromszázhatvan egerszegi tájfutó végzett második, harmadik, vagy pontszerző helyen. 
Az egyéni éremtáblázat élén Sárecz Lajos áll 3 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel. A második helyen szerepel Bányai Attila 1 első és 1 harmadik hellyel.
A felsoroltakból következik, hogy ZTC legjobb egyéni pontszerzője Sárecz Lajos (34), második testvére, Sárecz Éva 18-cal. A csapat-, váltóversenyek során a legtöbb pontot Galambos Katalin (29) szerezte. Az összetett pontversenyben Sárecz Lajos és Sárecz Éva vezet 45 ponttal. Az első felnőtt egyéni bajnoki pontot 2001-ben Fehér Ferenc szerezte.
Az elmúlt tíz évben az országos ranglistaversenyeken 122 első, 135 második, 161 harmadik helyezést szereztek a ZTC sportolói.
Az egyesület színeiben szerzett minősítések a következőek voltak. A tíz év során két évben volt I. osztályú sportolója a klubnak (Sárecz Lajos). Kiváló ifjúsági sportoló címmel is ő rendelkezik. Másodosztályú minősítést minden évben szereztek a ZTC versenyzői, akadt olyan esztendő (1998, 1999), amikor ez a szám tíz felett volt (11).
Az egerszegi tájfutók a versenyrendezés területén is kiemelkedőt nyújtottak az elmúlt évtizedben. Többször megrendezték az Alpok– Adria Kupát, az Országos Éjszakai Bajnokságot, az Országos Ranglistaversenyt. Tájfutónapok keretében népszerűsítették a sportágat. 
A ZTC tagjai a szervezés területén is sokat dolgoztak az elmúlt tíz évben. 1998-ban a szombathelyi ifjúsági Európa-bajnokságon Sárecz Éva, Váry György, Fehér Ferenc rendezőként segítette a verseny zökkenőmentes lebonyolítását. Az idén Zala megyében megrendezésre kerülő felnőtt Európa-bajnokság szervezőbizottságának tagja Fehér Ferenc és Vajda László. A klub tagjai közül többen pedig a rendezésben segítenek. 
A ZTC edzője Fehér Ferenc, 1996-ban megkapta a kiváló nevelőedző címet. A megyei szövetségben 1997-ig id. Sárecz Lajos volt az elnök, azóta Fehér Ferenc tölti be ezt a posztot, aki tagja még az országos szövetségnek és az edzőbizottságnak is. 
– Az eredményességem annak volt köszönhető, hogy Fehér Ferenc személyében egy fiatal, agilis edzővel dolgozhattam együtt – hangoztatta ifj. Sárecz Lajos. – Megvolt az a csapat, akivel közösen lehetett edzeni, így segítették a felkészülésemet. Sikerem nemcsak az én érdemem, hanem a klubomé is. A vezetők hatalmas munkát végeztek, hiszen a működéshez igyekeztek szponzorokat keresni. A tíz év végére visszaesett a klub eredményessége, mert a versenyzők közül többen továbbtanultak, így megrekedt az utánpótlás-nevelés. A jövőben szeretnék bekapcsolódni a nevelőmunkába. A zalai dombvidék remekül segítette felkészülésemet, a környezet nagyon alkalmas a tájfutásra. Az elmúlt tíz esztendő tájfutói közül többen Budapesten tanulnak vagy dolgoznak, de a többség visszajön Egerszegre, vagy ha nem, a fővárosból támogatja a ZTC-t. Úgy érzem, újabb sikeres évek várnak a megyeszékhelyi tájfutókra.

vissza az elejére


Kosárlabda

Férfi öröm, női bánat

ZTE–SMAFC 87-75
( 29-19, 22-25, 22-18, 14-13)
Zalaegerszeg, 400 néző. Jv.: Bognár, Téczely. NB I-es férfi mérkőzés, a 9–16. helyért.
ZTE: Szájer (3/3), Gáspár (–), Parker (16), Kámán (37/6), Reed (13). Csere: Mészáros (13), Képli (–). Edző: Nikola Lazics.
Értékel Kámán Tamás, a ZTE játékosa: – Sajnos erre a mérkőzésre nagyon nehezen tudtunk felpörögni. Bár a SMAFC még nem nyert mérkőzést a rájátszásban, de játékosállománya nem rossz. Hazai pályán könnyedén vettük a találkozót, ezért is nyertünk nehezen. Már 20 ponttal is vezettünk, de akkor túlzottan is megnyugodtunk. A vendégek verekedős játéka sem fekszik nekünk. A másik tény, ők úgy léptek pályára, hogy nincs veszíteni valójuk. Ha az első helyen zárjuk a rájátszást, akkor valószínű a play off-ban is ellenük szerepelünk. Ott biztosan összeszedettebben játszunk, mint most. A folytatásban megyünk Pécsre, majd hazai pályán fogadjuk a Kecskemétet. Remélem mindkét mérkőzést megnyerjük, akkor pedig megőrizhetjük első helyünket, a play off-ban pedig bebiztosítjuk A-csoportos tagságunkat.

Diósgyőr–ZTE Zala Volán 102-55
(26-18, 24-15, 25-6, 27-16)
Miskolc, 200 néző. Jv.: Király, Papp. NB I-es női mérkőzés.
Zala Volán: Hadarics (–), Németh (17), Hersics (17), Kitlinszkaja (–), Papp (9). Csere: Bedő (2), Horváthné (5), Goranovics (2), Hvatova (–), Sebestyén (3). Edző: Vágvölgyi Tamás.
Értékel Horváth Jenő technikai vezető: – A két csapat nem volt egy súlycsoportban. El kell ismernünk gyengék vagyunk. Ráadásul a mérkőzés elején Kitlinszkaja megsérült, de akkor is kikapunk, ha ez nem következik be. Még nem tudjuk, hogy a szövetség átszervezi a bajnokságot, vagy sem. Rövidesen ligaülés lesz. Annyit tudok, hogy az intéző- bizottság továbbra is 12 csapatos A-csoportot akar. Végleges döntés nincs. Az eredeti versenykiírás szerint már kiestünk. Ennek ellenére bizakodom, hogy a csapat tisztességesen játssza végig a bajnokságot, és ha az alapszakaszban nem is de a rájátszásban legalább egyszer nyernek a lányok. 

vissza az elejére


Főtitkári elemzés

Andráshida már biztos feljutó

 

A Zalaegerszegi Városkörnyéki Bajnokság két osztályában már több fordulón vannak túl. Az elsőben Andráshida csapata toronymagasan vezeti a bajnokságot. A másodosztályban nagy csata várható az aranyéremért. A feljutásra leginkább három csapat esélyes Zalatárnok, Zalacséb és Bak együttese. 

 – A bajnokság tavaszi szervezését már korán elkezdtük – hangoztatta Zámbó Gyula, a ZVKLSZ főtitkára. – Első lépésként elkészítettük a sorsolást, amelyet minden csapat január közepéig megkapott. A sorsolás mellé csatoltunk egy tájékoztatót, amely tartalmazza, hogy mire kell figyelniük a csapatoknak a tavaszi idény során. 
– A rendelkezések közül melyik a legfontosabb?
– A tavaszi idényben csak érvényes sportorvosi igazolással léphetnek pályára a játékosok. A mérkőzések játékvezetői a jövőben nem fogadhatják el a háziorvosok által adott engedélyeket. 
– Kell-e fizetni a játékosoknak a sportorvosi vizsgálatért?
– A sporttörvény értelmében nem. 
– Tervezik-e ismét beindítani a harmadosztály küzdelmeit?
– Kérdőívet állítottunk össze, amelyet elküldtünk mind a 34 csapatnak. Kíváncsiak vagyunk a véleményükre, a lapok beérkezését követően döntünk, hogy ismét bevezetjük a harmadosztályt vagy sem. Bajnokság közben megkeressük azon községek polgármestereit, ahol nincsen labdarúgócsapat, s tájékoztatjuk őket a lehetőségekről, hátha megszervezik az adott településen az együttest. 
– Ha a főtitkár a tabellára pillant, mely csapatokat tartja esélyesnek a feljutásra?
– Az első osztályban Andráshida toronymagasan vezet. Már több éve szeretnének magasabb osztályban szerepelni, biztos vagyok benne, idén sikerül nekik feljutniuk a megyei B-osztályba. A másodosztályban már jóval nagyobb küzdelem várható az aranyéremért. A bajnoki címre leginkább Zalatárnok, Zalacséb, Bak csapata esélyes. 
– Milyen a bajnokság fegyelmi helyzete?
– A ZVKLSZ elnöksége is tárgyalta a fegyelmi helyzetet. Megállapítottuk, hogy valamelyest csökkent a piros lapok száma, de még bőven van tenni valónk. A sárga lapok száma sem stagnál. Szövetségünk elnöksége pedig rendszeresen felhívja a csapatok vezetőinek figyelmét, hogy játékosaik a mérkőzéseken sportszerűen viselkedjenek. A tavaszi idény során javulást várok e téren. Remélem, a játékvezetők szigorúsága hat, és fegyelmezettebbek lesznek a csapatok a tavasz során. A fegyelmi helyzet javulását az is elősegítheti, hogy több, frissen vizsgázott játékvezető is fújja a sípot a bajnokság második felében.

vissza az elejére


Konstruktív duatlon az Alsóerdőn

Április 21-én, Zalaegerszegen, az Alsóerdőn duatlon nagyüzem lesz. A Konstruktív Kft. támogatásával egész napos versenyt rendeznek. A duatlon rövid távú viadal, EB-válogató lesz a 23 éves korosztálynak. Lesz amatőr országos bajnokság, de az óvodások részére is rendeznek futamot.
A rövid távú EB-válogató és az amatőr ob-futam 10 órakor kezdődik az Alsóerdőn. A résztvevőknek 10 kilométert kell futni, 40 kilométert kerékpározni, és újra 5 kilométert futni. Délután 14 órakor nyílt futamban bárki indulhat. A résztvevőknek 2 kilométert kell futni, 8 km-t kerékpározni, 1 kilométert futni. Az óvodásfutamban 200 méter futás, 1 kilométer kerékpározás, és 200 méter futás szerepel a programban. A nyílt és az óvodásfutamban nincs nevezési díj.
A 20 gyermeknél több versenyzőt indító óvodáscsoportok között egy kerékpárt sorsolnak ki a szervezők. A rendezők az első két futamban nemenként és korcsoportonként díjazzák a dobogón végzőket. Az első 50 célba érkező egyedi, emblémázott pólót kap ajándékba. 
A szervezők előnevezést is elfogadnak a versenyre. Cím: Déri Miklós, 8900 Zalaegerszeg, Kinizsi út 76/B. 

vissza az elejére


Labdarúgás

Húszperces szunyóka

Sopron–Zalahús ZTE 2-0 (2-0)
Sopron, 3000 néző. Jv.: Kassai.
ZTE: Turi–Kral, Urbán, Csóka, Szamosi (Róth)–Babati (Sabo), Ljubojevics, Balog, Egressy (Bonchis)–Kenesei, Waltner. Vezetőedző: Bozsik Péter. Gólszerzők: Sira (19. p.), Tóth M. (19. p.).
Értékel Németh Ottó, a ZTE technikai vezetője: – Az első félidő első 20 percében szunyókált a csapat. A hazaiak sokkal agresszívebben kezdtek, mint mi. Ennek lett a következménye, hogy a soproniak a mérkőzés elején eldöntötték a mérkőzés sorsát. Ebben az időszakban a ZTE csak játszadozott. Sajnos, most már zsinórban nem kellően koncentrál a csapat a találkozók elején. A folytatásban átvesszük a játékirányítását, így történt Sopronban is. Helyzeteink is adódnak, de ilyenkor pár centivel mellé megy a labda, vagy véd a kapus. Hiába játszunk óriási mezőnyfölényben, nem sikerül gólt rúgnunk. Ha meg akarjuk őrizni második helyünket, nagyobb figyelemre, összpontosításra lesz szükség, és jóval harcosabbnak kell lennie a fiúknak. Azok a csapatok, amelyek játékosállománya nálunk gyengébb, rendre úgy érnek el sikert ellenünk, hogy hatalmas lelkesedéssel játszanak. A számolgatások ideje lejárt, a ZTE csak úgy őrizheti meg második helyét, ha a hátralévő fordulókban minél több mérkőzést megnyer. Remélem a fiúk a hétvégi Videoton elleni találkozón begyűjtik a három pontot. Nem bánom, ha nem lesz szép a játék, csak nyerjünk.

vissza az elejére


Teke

Teljes siker

Újabb fordulót rendeztek a rájátszásban: a ZTE ZÁÉV szuper ligás női csapata ezúttal hazai környezetben fogadta ellenfeleit. Az egerszegiek udvariatlan vendéglátónak bizonyultak, ugyanis új pályacsúcsot (2728 fa) dobva lettek elsők, és az alsóházban pontelőnnyel vezetik a tabellát. 
Rájátszás az 5–8. helyért: 1. ZTE ZÁÉV 2728 (Miklós 482, Csurgai 471, Simonffy 449, Airizer 448, Fülöp 447, Mátyás 431) fa, 2. Pécs 2582, 3. Tatabánya 2494, 4. Szank 2492.
Az összetett tabella állása: 5. ZTE ZÁÉV 25, 6. Tatabánya 21, 7. Pécs 12, 8. Szank 9 pont.

ZTK Technoroll–Herend 6:2 (4451:4247)
Zalaegerszeg. NB I-es férfi mérkőzés.
A tavaly még a Szuper Ligában szereplő vendégeknek nem volt esélye a győzelemre. Az egerszegiek közül Nemes, Hermán, Szabó szenzációsan dobott, sőt a ZTK és Nemes Attila új pályacsúcsot ért el. 
Az egerszegi dobók eredményei: Nemes 785, Hermán 763, Szabó 761, Györe (Németh) 724, Tamás 709, Baján 709 fa.

Ifjúságiak: ZTK Technoüroll–Herend 0:4 (1296:1386)
Az egerszegi dobók eredményei: Ulbert 649, Horváth 647 fa.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online