Fideszes képviselőcsoport

Nevet változtatna az MSZP?

Nő az érdeklődés az MDF iránt

Izgalmas napok


Sajtótájékoztatók

Fideszes képviselőcsoport

 

Zala megye egyéni körzeteiből és a területi listáról mandátumot szerzett hét Fidesz–MDF-es országgyűlési képviselő, a megye polgárainak jövője és a velük való szoros együttműködés érdekében létrehozták a Zala megyei képviselőcsoportot – tájékoztatta lapunkat Szalai Annamária országgyűlési képviselő. 

A képviselőcsoportba várják a három szocialista képviselőt (Balogh Miklóst, Göndör Istvánt és Varga Lászlót) is, akik szintén egyéni körzetből illetve pártlistáról jutottak mandátumhoz. Szeretnék továbbá, ha a csoport munkájába pártoló tagként bekapcsolódna az országos listáról budapesti képviselőként parlamentbe jutott Kovács Kálmán, az SZDSZ Zala megyei elnöke, valamint Teleki László, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat nagykanizsai elnöke, aki a szocialista párt országos listájáról került az Országgyűlésbe. 
A képviselőcsoport célja, hogy párthovatartozástól függetlenül képviselje a megye érdekeit. Arra törekszenek, hogy a térséget érintő minden kérdésben – a költségvetéstől a fejlesztésekig, a véleményformálásban – kizárólag az itt élő polgárok érdekeit tartsák szem előtt. 

vissza az elejére


Nevet változtatna az MSZP?

 

Magyarország nem a szocialista, hanem a szociáldemokrata utat választotta a választásokon – idézte Kovács László pártelnököt Balogh Miklós, az MSZP zalai elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen az országos választmány üléséről számoltak be a helyi tisztségviselők. Az MSZP ezzel összefüggésben nevének megváltoztatását is fontolóra vette.

Kiss Ferenc, a választmány tagja elmondta: a párt konszenzusos demokráciát akar megvalósítani, együtt szebbé és jobbá tenni az országot azokkal is, akik a Fideszre szavaztak. A választmány felszólította a megalakuló kormányt, hogy a 100 nap programját hajtsa végre. Kiss Ferenc elmondta: külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy biztosítsák a pedagógusoknak és az egészségügyi dolgozóknak ígért béremelést, valamint a nyugdíjak kiegészítését. A tájékoztatón elhangzott: meg kell nevezni ugyanakkor az elmúlt időszak felelőseit, hiszen a választók ezt is elvárják az MSZP-től. Balogh Miklós hozzátette: ha történt törvénytelenség, például korrupció, azt számon fogják kérni. 
* * *
Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt 100 napos programjáról, az SZDSZ-szel folytatódó tárgyalásokról szólt sajtótájékoztatón Herbert Ferenc, a párt városi szervezetének elnöke. Mint fogalmazott, szeptember 1-jétől 30 százalékkal emelkedik a főiskolások, egyetemisták ösztöndíja, megkapják a nyugdíjasok az egyszeri 19 ezer forintot. Augusztusban kéthavi családi pótlékot kapnak a családok és sor kerül az 50 százalékos pedagógusbér-emelésre is. Elfogadta az MSZP az SZDSZ programjából a diplomás minimálbért. Továbbá 50 százalékos béremelkedés várható a közalkalmazottaknál és az egészségügyben is. Herbert Ferenc mindehhez hozzátette: reméli, mindezt támogatja majd az ellenzék is, amellyel korrekt együttműködésre törekszik a szocialista párt. 
Kárászné dr. Rácz Lídia arról szólt, hogy a választások második fordulója óta több nyilatkozat hangzott el együttműködési ajánlatra a Fidesz részéről. Ezeket a párt helyi szervezetének alelnöke Janus-arcúnak nevezte. Mint fogalmazott, miközben egyik oldalon együttműködést ajánlanak, a másikon Boros Imrétől kezdve a Fidesz városi elnökéig a választási kampányt folytatva, rendkívül agresszív, az emberek nyugalmát zavaró nyilatkozatok hangzanak el. Éppen ezért úgy gondolják, ha őszinték az együttműködésre tett ajánlatok, akkor dr. Gyimesi Endrének elnézést kellene kérnie, elhatárolódnia azoktól a sárga szórólapokon lévő nyilatkozatoktól, melyek versenytársa személyiségi jogait súlyosan sértő kitételeket tartalmaztak.

vissza az elejére


Nő az érdeklődés az MDF iránt

 

A Magyar Demokrata Fórum Országos Választmánya egyértelműen sikeresnek ítéli meg a párt képviselőjelöltjeinek választási szereplését. A jelöltek több mint 70 százaléka bejutott a parlamentbe, ahol önálló frakciót alkotva a harmadik legnagyobb erőt képviselik. A szép eredmény betudható egyrészt annak, hogy jó jelölteket indítottak a 2002-es országgyűlési választásokon. A választmányi ülésen elhangzottakról Baján Antal, az MDF zalaegerszegi elnöke számolt be az újságíróknak. 

Sajnálatos tényként értékelte, hogy ez a siker sem volt elegendő ahhoz, hogy folytatódhasson a polgári kormányzás Magyarországon. A létrejött helyzetben veszélybe kerülhet a lendületes országépítés, a család, az oktatás, a kultúra és a magyar vállalkozók jövője, vélekedett Baján Antal, majd azzal folytatta, hogy az MDF az új Országgyűlésben is a polgári erők szoros együttműködésében érdekelt és ennek megfelelően dolgozik majd. 
A párt zalaegerszegi szervezete is elégedett a helyi eredményekkel, hiszen a közös Fidesz–MDF lista 13 százalékos fölénnyel nyert Zala megyében. Zalaegerszeg városát ugyancsak a polgári erők közös jelöltje képviseli majd a parlamentben. 
– Minél erősebb az MDF, annál erősebb a polgári oldal. Ennek szellemében kívánunk politizálni a továbbiakban is Zalaegerszegen – fogalmazott az elnök. A szakmaiságot, a város dinamikus fejlődését és a polgárok érdekeit szem előtt tartva haladnak előre. A már megkezdett nagy beruházások folytatása mellett szorgalmazzák az utak, parkok, járdák és játszóterek felújítását, melyek jelentősen javíthatják az állampolgárok közérzetét. 
A demokrata fórum politizálásával – úgy tűnik – szimpatizál a lakosság, megnőtt ugyanis az érdeklődés a párt iránt. A választások óta tíz új taggal gyarapodott a helyi szervezet.

vissza az elejére


1150-en érettségiznek az idén

Izgalmas napok

 

Ismét megkezdődött a visszaszámlálás. Már csak néhány nap, és május 11-én elbúcsúznak a végzősök a középiskolától. Zalaegerszeg valamennyi gimnáziumában és szakközépiskolájában ezen a szombati napon rendezik meg a ballagást, majd május 13-án kezdetét veszi a számonkérés. 

Az érettségi vizsgák a hagyományoknak megfelelően hétfőn a magyar irodalom írásbelivel indulnak. Kedden – ugyancsak a szokásos módon – matematikatudásukról tesznek tanúbizonyságot a diákok. Szerdától az idegen nyelvi vizsgák, és az egyéb tantárgyak következnek.
– Zalaegerszeg gimnáziumaiban 12 osztály összesen 351 tanulója érettségizik az idei évben. Érdekesség, hogy most zajlik elsőként érettségi az Apáczai Csere János ÁMK gimnáziumában, de most tesznek elsőként érettségi vizsgát az Ady-gimnázium négyévfolyamos tanulói is – tudtuk meg Kalamár Gábortól, az önkormányzat középiskolai referensétől. – A városban működő szakközépiskolákban ezúttal közel 800-an érettségiznek. A szakközépiskolások is kizárólag közismereti tantárgyakból tesznek vizsgát. Nem kapnak egyidejűleg szakmai bizonyítványt a negyedik év végén, hanem mennek tovább, és az Országos Képzési Jegyzék szerinti képzésben vesznek részt. 
– Hányan végeznek a szakiskolákban?
– A szakmunkásképzőkben körülbelül 320-an tesznek immár új típusú, teljes egészében OKJ-s vizsgát a jövő héten, míg a szakközépiskolákban 485-en állnak a szakmai vizsgabizottság elé. 
– Van-e változás az érettségi rendjében?
– Komolyabb változásról nem tudok beszámolni. Az idei év a korábbihoz hasonlóan átmeneti, azaz több jogszabályt kell együttesen alkalmazniuk az intézményeknek. Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen érvénybe lépett már az új érettségi szabályzat, de hatályosak mellette a régi szabályozók. 
Az idei érettséginél is dönthetnek a matematikából felvételiző tanulók, hogy a felvételi dolgozat mellett megírják-e az érettségi feladatsort. Kiválaszthatják továbbá, melyik érdemjegyet kívánják beíratni érettségi bizonyítványukba. Fontos azonban tudni, hogy természetesen a vizsgát megelőzően, s nem az érdemjegy ismeretében kell dönteniük a diákoknak. Tapasztalataink szerint általában az iskolában megírt érettségi jegyet kérik feltüntetni bizonyítványukban a fiatalok, mivel általában könnyebb a „házi” feladatsor. 
Az idei évben is mentesülnek az érettségi vizsga alól azok, akik valamelyik idegen nyelvből C típusú középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek. Oly módon is érvényesíthető a mentesség, ha külön A és B nyelvvizsgája van a tanulónak. 
– Hány tantárgyból kell érettségizni?
– Összesen öt tantárgyból kell érettségit tenniük a diákoknak. Az alaptantárgyak mellett olyan ismereteket választhatnak az érettségizők, melyeket két éven keresztül legalább heti két órában tanultak. Amennyiben a két idegen nyelv mindegyikéből sikeresen nyelvvizsgáztak, már csak három tantárgyból kell alaposan felkészülniük a következő napokban. 
– Mikor lesznek a szóbeli vizsgák?
– Június első hetétől kezdődően kell szóban számot adniuk a tanulóknak a középiskolai évek alatt megszerzett tudásukról.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online