Őszi szünidőben

A bizottságok összetétele

Újfajta fűző, hatékony műtéti módszer

Uniós támogatás Zalának


Őszi szünidőben

 

Alig kezdődött el a tanév, a múlt héten máris vakációztak az iskolások. A néhány napos szünidőben ezúttal is kínált kikapcsolódási lehetőséget a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat. Őszi szünidő elnevezésű rendezvényük a Helyőrségi Klubba várta a gyerekeket. 

Hasznos időtöltés a szünidőben. – Immár hagyomány intézményünk életében, hogy az iskolai szünetekben hasznos elfoglaltságot biztosítunk a kicsiknek. Ezúttal is gazdag volt a programkínálat. A megnyitót követően játszóházak keretében gyurmázhattak, fonhattak, gyöngyöt fűzhettek az érdeklődők, majd táncház és különféle produkciók szórakoztatták őket. Ételkóstolóval egybekötött élelmiszer-bemutatót tartottunk, majd az egészséges életmód rejtelmeibe vezettük be a résztvevőket – mondja Unyi János, a zalaegerszegi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője. – Száztíz gyermek jött el rendezvényünkre, főként intézményünk kliensei és szüleik. Valamennyien jól érezték magukat, oldott volt a hangulat. Biztos vagyok abban, hogy sokkal elevenebbé és életszerűbbé tehető a rendezvény által kapcsolatunk a gondozottak és a családsegítők között. 
Az idei őszi szünidőt saját költségvetésének terhére rendezte a szolgálat. Ám bíznak abban, hogy a téli szünidei program megszervezéséhez kapnak támogatást a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumtól. A négynaposra tervezett rendezvény finanszírozása érdekében most pályáznak. 

vissza az elejére


A bizottságok összetétele

Ügyrendi, Jogi és Vagyonellenőrző Bizottság (9 fős). Elnök: dr. Tóth László (polgári frakció), alelnök: Devecserné Óvári Ibolya (MSZP). Tagok: dr. Káldi Dávid, Balázs Zsolt, Rigó Csaba képviselők, valamint dr. Kiss András, dr. Gombos József, dr. Koczka Csaba, dr. Horváth László külső szakemberek.

Pénzügyi Bizottság (5 fős). Elnök: Kárászné dr. Rácz Lídia (MSZP), alelnök: dr. Tóth László (polgári frakció). Tagok: Horváth László képviselő, valamint Szalai Annamária és Szabó Zsolt külső szakemberek.

Oktatási és Ifjúsági Bizottság (11 fős): Elnök: Horváth László MSZP), alelnök: Kauzli József (polgári frakció). Tagok: Török Zoltán, Szabó Katalin, Panácz Antal, dr. Káldi Dávid képviselők, valamint Vas Gyula, Bánfalvi Péter, Lukács Márton, Vargáné B. Bernadett, Nauratyill József külső szakemberek.

Műszaki Bizottság (13 fős). Elnök: Dékány Endre (polgári frakció), tagjai: Zsuppányi Gyula, Kugler László, Lukács Tibor, Tolvaj Márta, Kiss Ferenc, Herbert Ferenc képviselők, valamint Tarr Ervin, Kelemen László, Prófusz Róbert, Kováts István, Rácz Sándor, Jagasits János külső szakemberek.

Szociális, Lakás- és Egészségügyi Bizottság (9 fős): Elnök: Kiss Ferenc (MSZP), alelnök: Szűcsné Dóczi Zsuzsanna (MSZP). Tagjai: Panácz Antal, Horváth Miklós és Dömötör Csaba képviselők, valamint Németi Ferencné, Iványi Ildikó, dr. Vargáné dr. Papp Éva, dr. Motyovszki Ákos külső szakemberek.

Közlekedési és Közlekedésbiztonsági Bizottság (5 fős). Elnök: Baján Antal (polgári frakció), alelnök: Pöltl Tibor (SZDSZ). Tagjai: Zsuppányi Gyula képviselő, valamint Csalló László és Győrfi Gyula külső szakemberek.

Gazdasági Bizottság (11 fős). Elnök: Rigó Csaba (polgári frakció), alelnök Horváth Miklós (MSZP). Tagjai: dr. Káldi Dávid, Devecserné Óvári Ibolya, Baján Antal, Dékány Endre képviselők, valamint Varga Miklós, Horváth László, Vörös Gábor, Vitkovics Péter, Egyed Anna külső szakemberek.

Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság (9 fős). Elnök: Török Zoltán (polgári frakció), alelnök Szabó Katalin (MSZP). Tagjai: Tolvaj Márta, Kárászné dr. Rácz Lídia, Kauzli József képviselők, valamint Pénzes Csaba, dr. Merő Béla, Varga János és dr. Vándor László külső szakemberek.

Sportbizottság (9 fős). Elnök: Kugler László (független), alelnök Panácz Antal (polgári frakció). Tagjai: Balázs Zsolt, Lukács Tibor, Kauzli József, Kiss Ferenc képviselők, valamint Major Gábor, Boyér Sándor, Lang József külső szakemberek.

Európai Integrációs és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága (5 fős). Elnök: Herbert Ferenc (MSZP), alelnök Tolvaj Márta (polgári frakció). Tagjai: Szűcsné Dóczi Zsuzsanna képviselő, valamint Horváth Gábor és Bogdán János külső szakemberek.

vissza az elejére


Változások a gerincferdülés kezelésében

Újfajta fűző, hatékony műtéti módszer

 

Napjainkban egyre több hanyag tartású gyermeket látunk az utcákon, közülük néhányan gerincferdüléssel is küszködnek. Az okok a civilizált világban keresendők. Reggeltől estig az iskolapadban ülnek a gyerekek, majd hazatérve a tévé és a számítógép előtt ücsörögnek. Egyre kevesebb idő jut mozgásra, melynek következtében izmaik is gyengék. Nem csoda, hogy meggörnyednek a több tízkilós iskolatáska súlya alatt. 

A gyermekkori gerincbántalmak volt a témája a Zalai Tudományos Esték legutóbbi rendezvényének. Dr. Bellyei Árpád, a Pécsi Tudományegyetem Ortopéd Klinikájának professzora a gerincferdülések okozóit vette górcső alá, majd a legújabb kezelési módokról tájékoztatta a házi orvosokat és gyermekgyógyászokat. 
– Hazánk gyermekpopulációjának három ezreléke szenved gerincferdüléstől. Évente 300–400 új esettel találkozunk. Mindez nem csekély szám, a gyakori fejlődési rendellenességek között tartjuk számon a gerincferdülést – tájékoztatott a professzor. – Örömmel mondhatom azonban, hogy mind a konzervatív, mind a műtéti kezelések terén óriási fejlődés ment végbe az utóbbi években. Korábban az orvosnak és a betegnek is nyomorúság volt az évekig tartó kezelés, amely gyakran kevés eredménnyel járt. Ezzel szemben ma nem panaszkodhatunk. Amennyiben nem érünk el gyógyulást a rendszeres gerinctorna és az egyre jobb színvonalú fűző segítségével, még mindig előttünk áll a műtét lehetősége, amely teljes értékű egyént ad vissza a társadalomnak. A hazánkban is végzett műtét utáni harmadik napon felkelhet a beteg, egy hét után hazamehet, két hét elteltével pedig már az iskolapadban ül. Azt gondolom, mindez hatalmas fejlődés azok számára, akiket elért ez a betegség.
– Többségében kik szenvednek gerincferdüléstől?
– Elsősorban serdülő lányok szenvednek gerincferdüléstől. 7:1 a lány-fiú arány. Nem veleszületett betegségről van szó, általában 12 éves kor táján jelentkezik. A hajlam azonban bent van az egyénben, és a gyors növekedés, valamint a hormonális átalakulás hatására nyilvánul meg. 
A gerincferdülések mindössze egyharmada igényel műtéti beavatkozást. Egyharmaduk konzervatív kezeléssel kordában tartható, a fennmaradóknak pedig gyógyulást is eredményezhet a rendszeres torna és az egyre diszkrétebb, kényelmesebb fűző. A francia találmány magyarországi meghonosításában prof. dr. Bellyei Árpád is nagy szerepet vállalt. 
– Ez az újfajta fűző műanyagból készül, alacsony profilú, azaz nem támaszkodik az állra és a tarkóra, csupán hónaljig ér. Ennek következtében diszkrét viselést eredményez, egy egyszerű trikó is eltakarja. Általában két-három évig, a növekedés befejeződéséig kell viselniük a gyerekeknek a fűzőt. Akkor dől el, hogy eredményre vezetett-e a konzervatív kezelés, vagy szükség van a műtétre. 
A diszkrét, ugyanakkor hatékony fűzőhöz az Egészségbiztosítási Pénztár 100 százalékos támogatásával juthatnak hozzá a betegek.

vissza az elejére


Uniós támogatás Zalának

 

Pozitív döntés született október 25-én Brüsszelben, melynek értelmében 70 százalékos támogatást kap a „Regionális hulladékkezelő és hulladéklerakó rendszer megvalósítása a Nyugat-Balaton és a Zala folyó medencében” címet viselő ISPA-projekt. Példa nélküli az uniós döntés, hiszen általában a projektek 50 százalékos támogatásban részesülnek. 

Jelentős sikernek értékelte a 8,1 milliárdos program megvalósítását sajtótájékoztatóján Kiss Bódog Zoltán, a Zala Megyei Polgári Összefogás képviselőcsoportjának listavezetője és dr. Ágh Pál projektfelelős, a Hidroterra Kft. igazgatója. Elmondták: 2005-ig az európai elvárásokhoz igazítják a hulladékkezelést Zalában, megszüntetik az illegális lerakókat, bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést és a hulladék újrahasznosításának a feltételeit is megteremtik a következő években. 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online