Legenda kórképpel

Gasztronómiában is sikeres

Megelőzhető-e az életveszélyes tüdőgyulladás?


Várkonyi Mátyás Ifipark című musicaljéről

Legenda kórképpel

 

Valószínűleg az idei évad anyagiakban mérhető legolcsóbb darabját láthatta a közönség a Hevesi Színház legutóbbi ősbemutató előadásán. Az egyszerű, mégis praktikusan alakítható díszletelemek, a szereplők jelmezek nélküli öltözködése, ugyanazon színész több szerepbéli megjelentetése önmagában garantálta a költségtakarékos bemutatót.

Egy jellemző színpadkép az előadásból.Amikor egy színház musical-darabot tűz műsorára, majdnem bizonyos lehet a közönségsikerben, különösen, ha a darab a közelmúlt sokak számára személyesen átélt történelmi eseményeire építkezik.
Várkonyi Mátyás Ifipark című műve az 1960-as évek történéseit állítja középpontba. Mindezt úgy teszi, hogy az 1956-os forradalom után konszolidálódó kommunista rendszer pamfletjét egy kerettörténetbe ágyazva mutatja be. A tipizált helyszín a Budai Ifjúsági Park területe, a történet annak felépítésébe, mindennapi működésébe avatja be a nézőt. A szerző jól ismeri az ifjúság kedvenc szórakozóhelyének közegét, kora fiataljainak szórakozási szokásait. 
A darab azonban az ifipark körül kialakult korosztályi életérzés megfogalmazásán túlmenően a szocializmus rendszerének sematikus mechanizmusáról rajzol hiteles kórképet.
A társadalmi korrajz amely itt megjelenik, mégiscsak az intézmény legendává vált történetében és személyes sorsokban realizálódik: a Kádár-rendszer bürokratikus hatalmi apparátusának felelevenítése, a nosztalgiaérzés felkeltése és a személyes életsorsok ellentmondásossága teszi a jelenkor számára érdekessé az előadást.
Ötletesen dolgozza fel a szövegkönyvet Paál Gergely rendező, aki diplomamunkájaként állította színpadra Várkonyi elképzeléseit. A videoklip-felvétel adta kerettörténet a hangulati elemeket háttéranyagként használja fel, a rendezés inkább a korszak politikai attitűdjeit hangsúlyozza. A rendezői koncepcióban a korabeli politika kifigurázása mégsem telepedik rá a darabban bemutatott történetre, Paál Gergely fontos szerepet tulajdonít annak, hogy az ifipark egész miliőjét visszaadja.
A dalszövegeknek elsődleges (érzelemkeltő) funkciójuk mellett dramaturgiai szerepük is van: akkor hangzanak el, amikor a szerzői forgatókönyv tartalmi hiátusait kell pótolniuk.
A jelenetekből és a dalbetétekből összerakott két felvonásnyi Ifipark című zenés darab megfelelt a műfaji követelményeknek. Az előadást azonban kissé megterhelte, hogy a rendező túlzottan sok mindent akart megmutatni a korszakból, melynek igazi nosztalgiáját voltaképpen az ifjúság elvesztése feletti rezignáltság jelenti.
Várkonyi musicaljének egerszegi bemutatója összességében sikeresnek minősíthető. Az előadás hiányosságai a szövegkönyv fogyatékosságaiból fakadhattak, hiszen a színészi alakítások elfogadható színvonalúak voltak. A zalai társulat tagjai – persze ezt megkönnyítette a korszakról való személyes élettapasztalat is – könnyedén formálták meg a figurákat.
Balogh Tamás két szerepet is alakított: az öreg Jampi alakjában az ifjú korában sikereket aratott beatzenészt jelenítette meg, Stahl figurájában pedig a szocializmus időszakának markáns kultúrpolitikusát, Aczél Györgyöt keltette életre. Az előbbi inkább ripacsként, az utóbbi – egyébként hitelesebbnek tűnt – merevségével félelmet keltő mindenhatóként jelent meg előttünk.
Az öreg Jamesz, majd Kajnár szerepében Wellmann György játéka tetszett, mert hitelesnek mutatkozott.
Kató Balázs (fiatal Jampi) és Hertelendy Attila (fiatal Jamesz) a darabban riválisai voltak egymásnak. Szerepüket jól oldották meg, alakításuk nagyban hozzájárult az előadás sikeréhez.
Szemes Béla 

vissza az elejére


Vásárlási kedvezményekkel egybekötött árubemutató

Gasztronómiában is sikeres

 

Második alkalommal várta október 30-án gasztronómiai árubemutatóra beszállítóit és partnereit az Integrál-M Kft. A 11 éves múltra visszatekintő társaság az idei évben indította el gasztronómiai üzletágát, melyben alig több mint tíz hónap alatt szép eredményeket sikerült elérniük.

Pillanatkép az árubemutatóról.– Jelen pillanatban 245 állandó gasztrós partnerrel büszkélkedhetünk Zala és Vas megyében. Augusztusban kezdtük jobban megismerni a Vas megyei területet. Több helyi ill. országos konyhaüzemeltető cég beszállítói pályázatát sikerült megnyernünk. Pl.: Zalagast Kft., Elamen Rt., Sodexho Mo. Kft., akikről köztudott, hogy a gyermekélelmezés fő résztvevői – árulta el Kaszás Erika az Integrál-M Kft. gasztronómiai üzletágvezetője. A felsoroltakon túl mi látjuk el a Zala Megyei Kórházat, több hévízi, zalakarosi nagy szállodát, valamint számos vidéki konyhát. Jelenleg összforgalmunk közel 20 százalékát adja gasztronómiai üzletágunk.
Gasztronómiai árubemutatót tavasszal rendezett első ízben az Integrál-M Kft. hagyományteremtő szándékkal. Ezúttal a Balaton Szállóba invitálták partnereiket
– Rendezvényünk fő célja, hogy személyes kapcsolatot alakítsunk ki partnereinkkel. Lehetőségünk nyílik ilyenkor megosztani egymással gondjainkat, s tenni tudunk a közös cél érdekébe. Ezúttal tizenegy fő beszállítónkat hívtuk meg a rendezvényre, akik aktuális szakmai tájékoztatást adnak termékeikről, partnereinknek, köztük élelmezésvezetőknek, konyhafőnököknek, főszakácsoknak. Emellett akciós vásárlásra, megrendelések leadására is lehetőség nyílt a bemutatón. Jelenlegi partnereinken túl olyanokat is meghívtunk, akik bizalmára számítunk a jövőben. Piacpolitikánkkal, s az általunk nyújtott szolgáltatással ismertettük meg őket.
A jövő feladata az lesz számunkra, hogy tovább bővítsük partnereink körét. Elsősorban Vas megyében szeretnénk terjeszkedni, illetve Nagykanizsa környékén akad tennivalónk. Folyamatos piacszerzés a célunk, miközben ügyelnünk kell a megfelelő színvonalú kiszolgálásra. Nagyon sok munkát ad a gasztronómiai üzletág az Integrál-M Kft. munkatársainak, ám azon fáradozunk, hogy minél jobban, az igényeket teljes mértékben kielégítve tudjunk megfelelni az elvárásoknak. 
  A második gasztronómiai árubemutatón állófogadással is kedveskedett partnereinek az Integrál-M Kft. 

vissza az elejére


Halálos szövődmény is lehet

Megelőzhető-e az életveszélyes tüdőgyulladás?

 

Még nincs influenzajárvány, mégis, már most tartunk tőle. Pedig igazán nem is az influenza veszélyes, hanem a hozzá társuló bakteriális szövődmények. A legtöbb beteg a pneumococcus okozta tüdőgyulladás következtében hal meg. De vajon hogyan kaphatunk az influenzától tüdőgyulladást? A kérdésre dr. Szalka András, a Szent László Kórház orvosigazgatója ad választ.

– Az influenzavírusok – részben vagy teljes egészében – pusztítóan hatnak a nyálkahártyára. A sérült felületen előszeretettel telepszik meg a pneumococcus baktérium, majd tüdőgyulladást idéz elő. Az emberek többsége, ha nem is veszi fél vállról, de igazából nem tart ettől a betegségtől, mert úgy hiszi, az antibiotikumok korában a tüdőgyulladásból minden esetben ki lehet gyógyulni. Ez a meggyőződés a penicillin általános elterjedését követő időszakban, az ötvenes-hatvanas években alakult ki, amikor valóban úgy látszott: a rettegett kór, a tüdőgyulladás teljességgel kikezelhető.
– Valójában pedig, ugye, az történt, hogy egy idő után a pneumococcus baktériumtörzsek már nem reagáltak olyan érzékenyen a penicillinre, sőt kimondottan ellenállókká váltak vele szemben?
– Sajnos, igen. Így most ismét egy olyan időszakba érkeztünk, amikor ennek a kórokozónak az ellenálló képessége, az ún. rezisztenciája a penicillinnel, penicillinszármazékokkal és más antibiotikumokkal szemben olyan mértékű lett, hogy a tüdőgyulladást ismét nagyon veszélyes betegségként kell kezelnünk. 
– Ez nagy baj, hiszen a tüdőgyulladás halálhoz is vezethet, különösen az idős és a krónikus betegségben szenvedő emberek esetében. Létezik valamilyen más segítség, megoldás?
– A megoldás: a megelőzés, a védőoltás. A tüdőgyulladás megelőzését szolgáló oltóanyag a beadását követő egy héten belül létrehozza a védettséget, és már akár 2 éves kortól is alkalmazható. Azoknak a személyeknek igazán fontos, akik már átlépték a hatodik X-et, illetve kondíciójuk, egészségük némiképp megromlott, valamint azoknál, akik esetleg ugyan fiatalabbak, de valamilyen krónikus bajban, pl. szív-érrendszeri, légzőszervi, máj- vagy cukorbetegségben szenvednek, alkoholisták, esetleg immunrendszerük (lépirtás, daganat, rosszindulatú vérképző szervi betegségek stb. következtében) nem megfelelő, illetve akik idősek házában, vagy testi, szellemi sérültek otthonában élnek együtt, közösségben. Nekik feltétlenül indokolt lenne ezt az oltóanyagot beadni.
– Ősz van, az influenza elleni védőoltások szezonja. Ezt a vakcinát sokan ingyen is megkapják. Kérheti-e vele együtt a pneumococcus elleni oltóanyag beadását háziorvosuktól? Vagy a tüdőgyulladás elleni védőoltás nincs szezonhoz kötve?
– Nincs szezonhoz kötve, azaz bármikor beadható, de miután mindkét kór alapvetően ugyanazokat a rizikócsoportokba tartozókat fenyegeti, érdemes együtt beadni a két vakcinát. A pneumococcus elleni oltóanyagot az érintettek 50%-os társadalombiztosítási támogatással megvásárolhatják.
– Az influenza elleni védőoltást évente meg kell ismételni, mert a vírus folyton változtatja a szerkezetét. Hasonló a helyzet a pneumococcus elleni védőoltással is?
– Ez a vakcina hosszabb időre, 5–10 évre, esetenként még ennél is hosszabb időre ad védettséget. Ez azt jelentheti, hogy az idős emberek számára egyetlen tüdőgyulladás elleni oltás védelmet jelenthet. A különösen fenyegetettek csoportjába tartozó személyeket 3–5 éven belül érdemes újraoltani. – Egy biztos: jó lenne, ha a kiemelten veszélyeztetett embertársaink részesülnének ebben a védettségben, és ha eljutnánk végre odáig, hogy egészségügyi kultúránk szerves részévé válna a betegségek megelőzése.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online