Egerszegi színekben az olimpián

Kínos vereség

Új utakon a ZTE utánpótlása

Érmek Szombathelyről

Megszakadt a sorozat

Fölényes férfisiker


Vizler biztosan halad a célja felé

Egerszegi színekben az olimpián

 

Berzicza Tamás, Tancsics László távozása után városunkban mindössze egy sportoló, Vizler Ádám, a ZVE vívója maradt, akinek reális esélye van, hogy ott legyen a 2004-es athéni olimpián. Ádám a magyar színek mellett mindenképpen Egerszeget akarja képviselni az ötkarikás játékokon. Ezért áldozatokra is képes a fiatalember, aki folyamatosan ingázik a főváros és a zalai megyeszékhely között, hogy a jogi tanulmányai és a válogatott keretedzése mellett egerszegi mesterével, Tóth Ferenccel is minél többet gyakorolhasson. 

Vizler Ádám– Ádám nagyszerű sportoló – hangoztatta Tóth Ferenc, a ZVE szakedzője. – Jelenleg 5. a junior világranglistán, amelyen 345 sportolót rangsoroltak. A legközelebbi magyar versenyző 37. A kanadai McGuirre vezeti a ranglistát, aki a legutóbbi pozsonyi Világ Kupa döntőjében legyőzte Ádámot. A klub tehetséges versenyzője a jogi egyetemre jár, és a válogatott keretedzésein is részt kell vennie. Így nemcsak ő jár Egerszegre, hanem én is Pestre, hogy minél többet tudjunk iskolázni. 
– Mit jelent az iskolázás?
– A vívásban tanítvány és mester közötti kapcsolat, ennek során gyakoroljuk azokat a helyzeteket, amelyek az éles küzdelem során előfordulnak. 
– Említette, hogy tanítványa után gyakran utazik fel Pestre, ki állja a költségeket?
– Felét az egyesület, a másik részét saját zsebből fizetem. Ádám nagy tehetség, megérdemel részemről ennyi áldozatot.
A fiatalember csendben hallgatta edzője szavait, látszik, hogy harmonikus közöttük a kapcsolat.
– Nagyon sokat köszönhetek Tóth Ferencnek – így Vizler Ádám. Ha ő nem ennyire áldozatkész, nem tartanék itt. Rengeteget foglalkozik velem.
– Legutóbb Pozsonyban szerepelt a Világ Kupán. az ott elért második helyezést hová helyezi az eddigi eredményei sorában?
– Pályafutásom csúcsa a Pozsonyban megszerzett ezüstérmem. A tavalyi 5. helyem után egy visszajelzés, hogy jó úton haladok. Remélem, valamikor azért sikerül a magyar himnuszt is hallanom, amit nekem játszanak el.
– A következő erőpróba a junior Európa-bajnokság. Mennyire ismeri a mezőnyt, és milyen eredménnyel lenne elégedett?
– Jó pár vívó nem jött el a legutóbbi Világ Kupára. Az EB-n főleg az olasz és az orosz versenyzők lesznek erősek. Annyival könnyebb lesz, hogy a világranglista-vezető kanadai vívó nem lesz ott. Célom a nyolcas döntőbe kerülés, ott pedig bármi előfordulhat. 
– Jogi egyetemre jár, a vívást is magas szinten műveli. Mennyire összeegyeztethető a kettő?
– Akadnak kisebb nehézségek, a jogi egyetem egész embert kíván. Lehet, hogy évet kell halasztanom, mert a junior és a felnőtt válogatottnak egyaránt tagja vagyok, és ez így együtt már sok. 
– Szerződése van a MOB-bal, ami azt jelenti, hogy komolyan számolnak Vizler Ádámmal, mint lehetséges athéni olimpikonnal?
– A szerződés is szerepet játszik abban, hogy a vívás kicsit a tanulás elé kerül. Az ötkarikás játékokig mindenképpen a vívás lesz az első. A szerződés kedvezményeit még csak nagy vonalakban ismerem, de a kötelezettségeivel már tisztában vagyok. Meglátom, hogy mit tud nyújtani a Magyar Vívószövetség, amely jelenleg anyagilag eléggé megrogyott. Az EB-re is csak annak a költségét fizetik, akik a Világ Kupa döntőjébe kerültek, így nekem és a ZVE-nek nem kell a zsebbe nyúlnom. Összehasonlítási alapom is van, mivel tagja vagyok junior és felnőtt keretnek. A hozzáállás tekintetében nagy a különbség a kettő között. A juniorokra kellene jobban koncentrálni a szövetségnek, a csapatnak, amelynek tagja vagyok, nagy benne a fantázia. 
– Athéni szereplésre talán a junioroknak van nagyobb esélye?
– A csapaton belül mi úgy tervezzük, hogy leváltsuk a komplett felnőtt együttest. Remélem sikerül, miként az is, hogy a 2004-es olimpián az egerszegi színeket is szeretném képviselni.

vissza az elejére


Labdarúgás

Kínos vereség

Békéscsaba–e.on ZTE 3-1 (1-0)
Békéscsaba, 2000 néző. Jv.: Saskőy.
ZTE: Turi – Kocsárdi, Urbán, Budisa, Szamosi – Babati (Sabo), Molnár, Balog, Egressy – Faragó (Koplárovics), Kenesei. Edző: Bozsik Péter.
Gólszerzők: Keresztúri (3, egyet 11-esből), illetve Egressy.
Értékel Németh Ottó, a ZTE technikai vezetője: – A sereghajtó Békéscsaba megérdemelten nyert. Sajnos akaraterőben, lelkesedésben felülmúltak minket, sőt még fegyelmezettebben is játszottak. Nem tudom miért csak hazai pályán küzd a csapat teljes erőbedobással. A vidéki gyenge szereplésünknek meg kell találni az okait, mert ellenkező esetben kellemetlen meglepetések érhetnek minket. Kínos volt az utolsó helyzettől kikapni, de a vereségünk megérdemelt. Bizakodom, hogy a szakmai és klubvezetés rendezi a sorokat, és rövid időn belül ismét a régi ZTE-t láthatják a pályán a szurkolók. Remélem, már a hétvégén kiköszörülik a csorbát a fiúk, s biztosan nyerünk a Sopron ellen. 

vissza az elejére


Az e.on évi 20 milliót ad

Új utakon a ZTE utánpótlása

 

Nagy lehetőség előtt áll a ZTE labdarúgócsapatának utánpótlása. Ismert, a nyáron a kék-fehérek ötéves szerződést kötöttek az e.on-nal. A nyugati cég jelentős összeggel segíti a nevelést a klubnál, hogy egy bizonyos idő elteltével ismét sok saját nevelésű labdarúgója legyen a ZTE-nek.

– Mindenképpen örvendetes, hogy öt évre szól a szerződés – hangoztatta Kovács Jenő, a ZTE utánpótlás szakágvezetője. – A nevelés hosszú távú folyamat, egy éves segítség után nem lehet csodát tenni. 
– Mennyit ad egy évre utánpótlás-nevelésre az e.on?
– Húszmillió forintot, a meglévő városi és egyéb támogatások mellett nagyon jól jön. A segítségnek már látható jelei vannak. A csapatok felszereltsége jobb. Két edző dolgozik a 17, 18 és 21 éveseknél. Masszőrök vannak az utánpótlás- csapatoknál. Együttesenként három garnitúra edző- és mérkőzésszerelés áll rendelkezésükre. Remélem, az itt folyó eredményes munka miatt már az öt év letelte előtt meghosszabbítja az e.on a szponzori szerződést. Hosszú idő után túrázhatnak a ZTE utánpótlás-csapatai. Szervezzük a télit, de ígéret van rá, hogy nyáron is túrázhatunk. Decemberben visszük a gyerekeket Pestre terheléses orvosi vizsgálatra dr. Petrekanics Mátéhoz, amelynek költségét szintén az e.on állja. A felmérés eredményeit a januári felkészülés során tudjuk hasznosítani. 
– Külső szakemberek is segítik a ZTE utánpótlás-nevelését?
– Igen, Hermann Stessl és Gelei József szakmai tanácsadóként. Nem azt jelenti, hogy ők beleszólnak a munkába, hanem nézik az edzéseket, s utána véleményt mondanak. Összességében elégedettek a ZTE-nél folyó munkával. Látják a hibákat, például az U 19 ificsapatot oldalági beiskolázással meg kell erősíteni. 
– Mit vár a segítségért cserébe az e.on?
– A finanszírozásért azt várják, hogy a ZTE-nél jó képzés történjen. Idővel az első csapat keretébe ne kelljen súlyos 10 milliókért igazolni játékosokat. Nyilván egyet-egyet lehet, de a ZTE elsősorban saját utánpótlására támaszkodjék. 
– Mely tényezők jelentenek problémát?
– A pályák állapota, gyenge minősége, s hiánya. Mára odáig jutottunk, hogy Egerszegen kevés a focipálya. Remélem, rövid időn belül e téren változások lesznek. A pályák gyenge minősége főleg a képzés, a technikai gyakorlatok elsajátítása terén jelent óriási hátrányt. 
– A nevelés várhatóan mikor hozza meg gyümölcsét?
– Jelenleg is van olyan játékosunk, akinek minden esélye megvan arra, hogy jövő nyáron szerződést kapjon. A pluszpénz nem azt jelenti, hogy itt pillanatok alatt ötösével adjuk a játékosokat a felnőtt csapatnak. Az utánpótlás-nevelés hosszú folyamat. Külső tényezőkkel fel lehet gyorsítani. Mire gondolok? Szeretnénk egy olyan fociiskolát létrehozni, amely még jobb az MTK-énál is. Jó értelembe véve a tanulást a focinak rendeljük alá. A kosárlabdázókkal közösen alakítanánk egy sportiskolát – bentlakásos rendszerben – amelyhez az e.on anyagi támogatást nyújtana.

vissza az elejére


Kötélugrás

Érmek Szombathelyről

 

Speidel Kupa elnevezéssel kétköteles nemzetközi versenyt rendezett a Szombathelyi Kötélugró Klub, amelyen rajthoz álltak a zalaegerszegi József Attila Általános Iskolában működő Speed Kötélugró Klub sportolói is. A három felnőtt és egy ifjúsági csapatból álló kötelesek kiváló eredményeket értek el.

A felnőttek mezőnyében a dobogó legfelső fokára állhatott a három, saját nevelésű egyetemista alkotta csapat: Czotter Edina, Czotter Éva és Nagy Ibolya. Bár nem könnyű az edzések összehangolása – Edina és Ibolya Keszthelyen, Évi a pécsi egyetemen tanul –, a lányok változatlan lelkesedéssel űzik sportágukat, s részt vesznek a fellépéseken, versenyekre készülnek.
A Varga Tímea, Laczkó Nikolett, Zsiga Judit alkotta team az összetett verseny ezüstérmét vehette át. Már az elmúlt év óta nagy a küzdelem a két zalaegerszegi felnőtt csapat között. Az egyetemisták háromszoros felnőtt bajnok csapata a tavalyi versenyben és idén is a gyorsaságiban ért el jobb helyezést, a szabadon választottban, viszont mindkét alkalommal a JUNITI-k voltak eredményesebbek. A Lampert Viktória, Nagy Ernő, Németh Henrietta összetételű együttes a 4. helyen végzett. 
Az ifik csapata az igen erős mezőnyben a harmadik helyezést szerezte meg az összetettben. Babati Barbara, Papp Adrienn és Tóth Dániel gyorsaságiban a 2. legjobb teljesítményt érte el. A csapat egyre jobban összekovácsolódik és ez megmutatkozik eredményeikben is.
A verseny jó erőpróba volt a november végén Pécsett megrendezésre kerülő 8. országos kétköteles bajnokság előtt. A hátralévő időben mind a gyorsasági, mind a szabadon választott gyakorlatokat tovább próbálják javítani, és bíznak a sikeres helytállásban.

vissza az elejére


Kosárlabda

Megszakadt a sorozat

ZTE–Debrecen 58-83 (11-25, 14-20, 19-23, 14-15)
Zalaegerszeg, 2500 néző. NB I-es férfi mérkőzés.
ZTE: Nisavics (13/3), Bencze (–), Kámán (13/3), McClendon (25), Cseranics (3). Csere: Mészáros (–), Gáspár (4), Polster (–), Szájer (–). Vezetőedző: Nikola Lazics.
Értékel Kis Attila pályaedző: – Sajnos, ezen a mérkőzésen mindenki gyengén játszott. Egyetlen játékosunk sem akadt, aki a többieket magával ragadta volna. A Debrecen jól védekezett, okosan támadott. Játékosaink nagyon akartak bizonyítani, s ez is görcsössé tette őket. Minden sorozatnak egyszer vége szakad, jobb lett volna idegenben kikapni, de nincs mit tenni. Remélem, egy újabb győzelmi sorozatunk veszi kezdetét Kecskeméten. Bár a hírös város együttese eddig egyezer győzött, nem szabad őket lebecsülni. Bizakodom, ott jó játékkal nyerünk, és a következő hazai mérkőzésre ismét sokan látogatnak ki a Városi Sportcsarnokba. Egyet ígérhetek, rosszul még biztos fogunk játszani, de akarat nélkül nem.

vissza az elejére


Teke

Fölényes férfisiker

FTC–ZTE ZÁÉV 5:3 (3230:3225)
Budapest, szuper-ligás, női mérkőzés.
A többszörös bajnok otthonában végig kiegyenlített küzdelmet vívott a két csapat. A fővárosiak végül is szerencsés győzelmet arattak a remekül dobó egerszegiek ellen. 
Az egerszegi dobók eredményei: Airizer 588 (új pályacsúcs), Miklós 566, Fülöp 525, Csurgai 521, Mátyás 517, Simonffy 509 fa.
Ifjúságiak: FTC–ZTE ZÁÉV 3:1 (1023:978)
Az egerszegi dobók eredményei: Sabján 506, Horváth 472 fa.

ZTK FMVAS–Szentgotthárd 7:1 (3397:3250)
Zalaegerszeg NB I-es férfi mérkőzés.
A szenzációs formában dobó egerszegiek végig látványos, közönségszórakoztató játékkal kiütéses vereséget mértek a szentgotthárdiakra. A nagyszerű teljesítmény új pályacsúccsal párosult, és már csak három fa hiányzik a 3400 fás álomhatárhoz.
Az egerszegi dobók eredményei: Szabó K. 580, Koltai 580, Baján 579, Nemes 578, Tamás 545, Hermán 535 fa. 
Ifjúságiak: ZTK-FMVAS– Szentgotthárd 3:1 (1062:975)
Az egerszegi dobók eredményei: Járfás L. 575, Járfás Sz. 487 fa. 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online