Barkácsvilág Egerszegen

Bővülés és fejlesztés a Zalaco Rt.-nél


Praktiker – mindenre van kész ötlete

Barkácsvilág Egerszegen

A zalaiaknak mindeddig Szombathelyre kellett utazniuk, ha a Praktiker áruházban kívántak vásárolni. Április eleje óta azonban mindez már a múlté, hiszen áprilisban 5500 négyzetméteres áruház nyílt Zalaegerszegen. Az eltelt három hónap alatt az áruház Zala megye barkács-, kerti és lakberendezési központjává vált. Az elmúlt időszak tapasztalatairól és a Praktiker jövőjéről Lében Zsolt áruházvezetővel beszélgettünk, aki már a kezdetektől részt vett a zalai áruház előkészítésében.

A Praktiker áruházA Praktiker több mint 65 munkahelyet teremtett a zalaegerszegi áruház megnyitásával, és fontos megemlíteni, hogy a felvett dolgozók több mint húsz százaléka munkanélküli volt. Jelenleg a legidősebb alkalmazottunk 56 éves, a legfiatalabb pedig 19 esztendős. Mivel európai színvonalú, igényes környezetű, kultúrált munkahelyet teremtettünk, ezért munkatársaink szívesen járnak hozzánk dolgozni. Ennek köszönhetően a dolgozóink „elvándorlásának” aránya majdnem hogy nulla – mondta az áruházvezető. – Az Európában 350, míg hazánkban 14 áruházzal rendelkező Praktiker szlogenét gyakran látni a televízióban és hallani a rádióban: „Mindenre van kész ötlete...”. Ennek szellemében, áttekinthető árucsokrunkban megtalálhatóak a barkácsáruházakra jellemző klasszikus termékek, csempe- és szaniteráruk, bútorok, konyhabútorok, ajtók, ablakok, festékek, belső dekorációs anyagok, lámpák, villanyszerelési anyagok, szerszámok, szerszámgépek, kerti felszerelési cikkek, gépek, virágok, kültéri növények, tóépítéshez kapcsolódó áruk, kempingfelszerelések, építőanyagok.
A Praktikernél összesen mintegy 40 árucsoportból 70 ezer termék kapható. Egy felmérés szerint a Praktiker vásárlóinak 90 százaléka rendkívül elégedett a széles választékkal és a szolgáltatás minőségével. Az áruházlánc beszállítóinak 80 százaléka magyar, 20 százaléka pedig külföldi cég. A Praktiker egyik célja, hogy minél több hazai terméket forgalmazzon, ezzel erősítve a magyar gazdaságot. Ha valaki végigsétál egy Praktiker áruházban, azonnal tapasztalhatja, hogy minden ésszerű és átlátható rendben, illetve bőséges választékban található meg a polcokon. A Praktiker minden második héten új akciókkal várja vásárlóit, az akciókról szóló újságot mindenki rendszeresen megtalálhatja postaládájában. Segítőkész, jól képzett eladók útmutatása és a széles választék lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja pénztárcájának és ízlésének megfelelő minőségű termékcsaládot.

– Az idei nyár slágertermékei a légkondicionáló berendezések, kerti úszómedencék, strandcikkek, illetve a kempingáruk. Nem véletlen, hogy a Praktiker ezen termékcsaládokra kiemelt figyelmet fordít. Zalaegerszegen is egyre többen szeretnének klímaberendezést, mivel ma már igen kedvező áron lehet hozzájutni ilyen készülékekhez – folytatta Lében Zsolt. – Ajánlatunkban a legolcsóbb árfekvésű és a prémiumkategóriás berendezések is megtalálhatók. Áruházainkban minden részletre kiterjedő tanácsadással segítjük a vásárlóinkat. Ennek szellemében meghatározzuk a szükséges hűtőteljesítményt, javaslatot teszünk a berendezés típusára, konkrét elhelyezésére. A szerelést velünk együttműködő, a vásárlóhoz legközelebb eső szakszerviz végzi el. Szerénységgel és büszkén állíthatom, hogy lámpa- és csillárosztályunk választéka egyedülálló a régióban. Bútorosztályunkon folyamatosan kínálunk bútorokat, konyhabútorokat kedvező áron. Lambéria- és lamináltlap-választékunk is rendkívül széles. Ezeknél a termékeknél a szlogenünk egy kicsit németesen szólva úgy hangzik: „es geht nicht, gibts nicht”, azaz „Nincs olyan, amire nem tudunk megoldást.”. Végezetül csak annyit szeretnék elmondani, hogy áruházunk hétfőtől szombatig 8.30-tól 20 óráig, vasárnap pedig 8.30-tól 16 óráig áll a vásárlók rendelkezésére. Aki még nem járt nálunk, tanácsolom, térjen be hozzánk, s aki már járt nálunk, annak pedig nem kell elmondani, hogy hozzánk érdemes visszatérni. 

vissza az elejére


Napi 25 ezer kilogramm kenyér és 200 ezer zsemle

Bővülés és fejlesztés a Zalaco Rt.-nél

A Zalaco Rt. és a Gróti Pékség életében olyan mennyiségi változás történt, amely egy jelentős minőségi előrelépésnek is nyugodtan nevezhető. A Zalaco Rt. június 20-tól a soproni székhelyű Lővér Sütőipari Rt. részvényei száz százalékának tulajdonosa lett, mellyel a napi termékek gyártása és forgalmazása terén dobogós helyezést ért el a pékségek sorában – nyilatkozta lapunknak Berta László vezérigazgató. 

Berta LászlóA fejlesztéssel a Zalaco Rt. egy 400 főt foglalkoztató cégcsoporttá vált, a bővülés következtében vevőköre mintegy 1500 üzletfélre emelkedett. A sütőipari vállalkozás üzemeiben naponta közel 25 ezer kilogramm kenyér és majdnem 200 ezer zsemle készül.
– A növekedés tervezett volt, ugyanis meggyőződésünk, csak egy bizonyos nagyságrend teszi lehetővé azt, hogy egy magyar sütőipari vállalat az Európai Unióban komoly esélyekkel induljon, ami nemcsak a megmaradást, hanem a lehetőség szerinti bővülést is jelentheti. A középvállalatoknak – melyek sorából kitörtünk – nagyon nehéz lesz helytállniuk a piacon. A nagyvállalatoknak és a családi vállalkozású kispékségeknek lesz nagyobb reménye a viszonylag zökkenőmentes átállásra, és ők lesznek azok is, akik az újszerű követelményeknek jobban meg tudnak majd felelni – fejti ki véleményét Berta László. – Amit nem terveztünk, de céljainkkal nagyon egybevág és segíti elképzeléseink megvalósítását, az az, hogy februártól átvettük a keszthelyi Pál Sütőipari Kft. működtetését a dolgozóival együtt. Megvásároltuk termékeinek gyártmánylapjait, azóta megdupláztuk piacait, vagyis az üzem jelenleg kétszer annyit termel, mint korábban. Mindezeknek a változásoknak köszönhetően a tavalyihoz képest mintegy 30 százalékkal nő a termelésünk az idén, mely eredménnyel kevesen büszkélkedhetnek a sütőiparban. 

Széles választék a Batthyány úti Zalaco-boltban.A Zalaco Rt. sokat fejlődött az utóbbi években, a bővülést megelőzte egy komoly nagyságrendű technológiai fejlesztés. Tavaly nyár óta azokon a gépsorokon folyik a termelés, amelyeket Németország legnagyobb sütőipari gépgyártó vállalatától, a Wermer Pfleiderer-től szereztek be. Ezzel a – Magyarországon egyedülálló – fejlesztéssel a Zalaco Rt. a német gépgyár közép-európai referenciaüzemévé vált. Emellett megújították a teljes gépjárműparkot is.
– A Lővér Sütőipari Rt.-nek Sopronban, Kapuváron és Lövőn van gyára – mondja Berta László. – Soprontól csak egy órányi távolságra van Bécs, ezért tervbe vettük az osztrák piac meghódítását. Elindítottunk egy fejlesztést, amely során olyan automatizált kenyér- és zsemlegyártó sorokat építünk be, melyen egy ember 1200 kilogramm kenyeret tud sütni óránként, és ugyancsak ennyi idő alatt egy ember irányításával 12 ezer darab zsemle készül. Ezt a fejlesztést egy éven belül megvalósítjuk. A Zalaco Rt. grazi üzlete viszont szeptemberben nyílik, mely a Citycenter bevásárlóközpont új szárnyában kap helyet. Az 50 négyzetméteres boltban főleg helyben sütött termékekkel állunk rendelkezésre, mivel a frissességet ilyen távolságról nem tudjuk biztosítani. Az üzletnyitás felkeltette az osztrákok érdeklődését, a közelmúltban az ORF forgatott a zalaegerszegi gyárban, és bemutatta a Zalaco Rt.-t, mint egyetlen magyarországi sütőipari vállalkozást, mely nyit az osztrák piac felé. Összességében a cégcsoport jó úton jár, ami betudható annak is, hogy stratégiájának fő irányvonala évek óta változatlan. Ez pedig a minőség mindenekelőtt, amit nem lehet szakképzett munkaerő és megfelelő technológia nélkül biztosítani, és erre áldozni kell. Az előrelépés egyik zálogát a szakmai munkában látom.

Az ország egész területére szállítják termékeiket.– A reformtermékek fejlesztése terén milyen lépések történtek?
– Úttörő szerepet vállaltunk az egészséges táplálkozás kialakításában, mivel alapelvünk, hogy termékeinknek nemcsak finomnak és esztétikusnak kell lennie, hanem egészségesnek is. Ez különösen fontos, mivel a kenyér és a pékáru az, amit mindennap fogyasztunk. A Lővér Sütőipari Rt. – mely a Tesco-hálózatban a reformtermékek országos szállítója – kapuvári gyárában kifejlesztette az úgynevezett fittkenyeret. Ez a gyár lesz mind a Lővér és mind a Zalaco reformtermékeinek gyártója és fejlesztési központja. A Tesco fittkenyér – várhatóan július végén kerül az üzletlánc polcaira – 21 napos szeletelt, magvakkal ellátott termék, amely nem tartalmaz lisztet, csak százszázalékos őrleményt és gabonatöretet, és amelynek két szelete fedezi a teljes napi rostszükségletet. Ahogy említettem, valamennyi reformtermék házigazdája Kapuvár lesz. Az újfajta sütőipari termékek előállításához szükséges kísérleteink befejeződtek, most a minősítés és az engedélyeztetés folyik, ősszel egy újabb reformtermék – melyet még a Zalaco fejlesztett ki – jelenik meg a piacon.
A zalaegerszegi gyár tervezett műszaki fejlesztését végrehajtottuk, májusban az új zsemle-kifli gépsorainkat üzembe állítottuk. A fejlesztés következtében 5 órával lett frissebb a legkorábban sütött termék. A hatékonyság növelése – egy óra alatt háromszor annyi kifli és zsemle készül el, mint eddig – a termékcsoport keresettségében is megnyilvánul. A keszthelyi cég átvételével 250 vevővel bővült a Zalaco Rt. piaca; az ország minden Spar és Interspar valamint Smatch üzletében megvásárolhatják csomagolt termékeinket. Hetente kétszer az ország valamennyi városába a Zalaco járatai eljutnak és terítik a termékeket, és augusztustól egy újabb üzletlánc 60 boltjába is szállítunk. Mindezeket óriási sikernek könyvelem el, amihez a tudatos tervezés mellett, úgy érzem, szerencse is kellett. Elmondhatjuk, hogy a Zalaco Rt. az ország egyik legnagyobb működő logisztikával rendelkező sütőipari vállalkozása, melynek termékei mindenhova eljutnak – zárta a beszélgetést Berta László.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online