Reményteljes jövőkép a Flextronicsnál

Épül az alsószenterzsébeti árvíztározó


Túl a termelési eredményeken

Reményteljes jövőkép a Flextronicsnál

A Flextronics 1994 óta van jelen Zalaegerszegen, amely a hazai elektronikai gyártóipari szolgáltatók közül az egyik legnagyobb munkaadó Magyarországon. A cég tevékenységi köre folyamatosan bővül és jelenleg is 3–4000 embernek biztosít munkahelyet Zala megyében. A Flextronics manapság már a szolgáltatások teljes volumenét nyújtja üzleti partnereinek, a tervezéstől a gyártáson át egészen az értékesítés utáni szolgáltatásig. A vállalat termékei a világ minden pontjára eljutnak, ám a legtöbbet így is az európai országokba szállítják. A cég eredményeiről, terveiről, a magyarországi tapasztalatokról, Ivan Herd ügyvezető igazgatóval váltottunk szót.

Ivan Herd– Körülbelül 18 hónapja kerültem Zalaegerszegre. Ez egy mozgalmas időszak volt a Flextronicsnál, hiszen rengeteg változást éltünk meg. A városban viszont pozitívan csalódtam, hiszen jóval fejlettebb, mint amire számítottam. Nyugodtan mondhatom, hogy remekül érzem magam Zalában – kezdte a harminchét esztendős Ivan Herd. – Angliából jövök, ahol kevesen ismerik Zalaegerszeg nevét. Az nagy előny volt számomra, amikor a város bajnokcsapatának sikerült legyőzni a Manchester Unitedet, hiszen ezután mindenki tudta, hol is dolgozom.
– Milyen a kapcsolata a helyiekkel, hogyan vélekedik a magyar emberekről?
– Az egerszegiekkel való személyes kapcsolatom a sport területére szűkül, akikkel együtt szoktam focizni és teniszezni a helyi klubban. A nyelv az egy nagy akadály, hiszen elég nehéz emberekkel úgy kapcsolatot kialakítani, hogy nem beszélem a nyelvüket. A sportban ez másként van, ott a mozgásból megértjük egymást. Akárhogy is gondolkodom, a magyar emberekről nem tudok rosszat mondani. Sok országban jártam már, ahol mindig találtam valamit, ami nem nyerte el a tetszésemet. Magyarországon azonban rengeteg dolgot lehet szeretni. A magyar embereknél három jellemző tulajdonságot sikerült megfigyelnem, mégpedig, hogy szeretnek társaságba járni, nagyon barátságosak és rendkívül büszkék. Ha valami nem tetszik nekik, azt azonnal megmondják és ez remek dolog. Magyarországon a szakszervezetek, üzemi tanácsok sokkal aktívabbak a többi nyugat-európai országhoz képest és sokkal könnyebb velük együttműködni.
Az ügyvezető igazgató elmondta: bécsi otthonukba két kisfia és pillanatnyilag nem tevékenykedő óvónő felesége várja haza.
– A hétvégéket általában otthon töltöm, és néha előfordul, hogy hétközben is sikerül hazautaznom. A gyerekekkel szívesen megyek uszodába, vidámparkba és sokszor ülök le velük számítógépes játékokat játszani. Korábban életem jelentős részét repülőn töltöttem, szerencsére manapság már több időm jut a fiaimra és a feleségemre. Zalaegerszegen van egy lakásunk és idén nyáron tervezzük, hogy ellátogatunk az AquaCitybe, valamint felkeresünk néhány más zalai nevezetességet.

A Flextronics impozáns csarnoképülete.Megtudtuk, a Flextronicsnál Ivan Herd legfőbb feladata az egyes gyárak fejlesztése és teljesítményük javítása. Immár nyolc esztendeje tevékenykedik a cégnél, korábban a vállalat skóciai, írországi, angliai és hollandiai gyárában végezte munkáját. Véleménye szerint, a Flextronicsnál az nagyon előnyös, hogy ha valaki jó teljesítményt nyújt és be tudja bizonyítani, mit tud, akkor az fiatalon is magas pozícióba kerülhet. Ő a középiskola után fizikált tanult, majd a főiskolát követően egy félvezetőket gyártó cégnél helyezkedett el, ahol egy kurzus elvégzése után szerzett diplomát. Később, több neves cég után került a szakember a Flextronicshoz.
– A tavalyi év rendkívül nehéz esztendő volt a cégnél. Szerencsére sikerült túljutnunk ezen a kedvezőtlen időszakon, hiszen újabb termékeket „hoztunk ide”, és ennek köszönhetően ismét akad bőven munkánk. Most az a feladat, hogy egyensúlyba hozzuk az itt folyó munkát. A teljesítmény felfuttatása után próbálunk még több munkát Zalaegerszegre hozni és azon leszünk, hogy széles körű kapcsolatot alakítsunk ki a partnerekkel. Nem szeretnénk ismét olyan helyzetbe kerülni, mint a tavalyi évben, amikor a zalaegerszegi gyárnak kevés munkája volt. Azt viszont örömmel mondhatom, hogy idén karácsonyra annyi munkánk lesz, amennyi azelőtt még nem volt Zalaegerszegen.
– Távlati célkitűzések?
– A Flextronics szeretne minél több dologban segíteni a városnak, így az iskolák és a kórház támogatását ezután is fontosnak tartja a cég. A jövőben ezeket a kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, és emellett további lehetőségeket is keresünk Zalaegerszeg patronálására. A későbbiekben próbálok majd minél több munkatársunkkal elbeszélgetni és személyesen megismerkedni. Egyik dédelgetett álmom, hogy a Flextronicson belül a zalaegerszegi gyár legyen a legjobb. Ez nem csak termelési eredményekben mutatkozna meg, hanem szeretném, ha az emberek szívesen jönnének hozzánk dolgozni.

vissza az elejére


A hydrocomp kft. kivitelezésében

Épül az alsószenterzsébeti árvíztározó

A zalaegerszegi Hydrocomp Mélyépítő Kft. tevékenységében két fő feladatkör játszik meghatározó szerepet. Egyik a közműépítés, ezen belül jelenleg a szennyvízcsatorna-hálózatok építése kap nagy hangsúlyt, a másik terület a vízépítési munkák elvégzése.

Dormán László– A Hydrocomp Kft. – valamint a cég jogelődje – 1989 óta végez közműépítési munkát elsősorban Zalában, de jelentős feladatai voltak Vas és Somogy megyében is – tájékoztatott Dormán László ügyvezető igazgató. – A vállalkozásunk építette ki Lenti – ahol a Phare-beruházás keretén belül a szennyvíztisztító telepet is átalakítottuk – és Lentikápolna szennyvízhálózatát. Júniusban indult Lenti további városrészei – Lenti-Mumor, Lentiszombathely, Bárszentmihályfa – valamint Iklódbördőce község szennyvíz-programja, mely beruházás közös kivitelezésben valósul meg. A Hydrocomp Kft. fontos munkái között meg kell említenem Zalaegerszeg csácsbozsoki városrészének csatornázását, valamint a piac környéke szennyvízhálózatának építését, ahol a nagy forgalom és a működő üzletek mellett végeztük a munkát. A megyében kiemelkedő feladat volt Zalaszentiván térségének szennyvízberuházása – mely a régió 12 településén kívül Zalaegerszeg Pózva és Neszele városrészeit is érintette –, valamint Ságod, Tófej, Baktüttős, Pusztaederics, Salomvár, Keménfa, Zalacsány szennyvízfejlesztése, és a hévízi nyomóvezeték építése. Vas megyében Csákánydoroszló, Ják és Szombathely Gyöngyöshermán városrészének csatornázása is a jelentős munkák közé sorolható. Lentin kívül jelenleg Kőszegen dolgozunk, ahol kivitelezésünkben készül a belváros szennyvízelvezető rendszere, valamint épül a város üdülőövezetének, a Királyvölgynek ivóvízhálózata. A közműfejlesztés terén újabb nagyobb jelentőségű feladatot kaptunk; Gellénháza és térsége – Nagylengyel valamint Ormándlak – szennyvízberuházásának kivitelezését a közeljövőben indítjuk. 

A töltés és a műtárgy építésén dolgoznak a Hydrocomp Kft. gépei.A vízépítési tevékenységen belül igazi vízügyes munkának tartja a Hydrocomp Kft. a Szentgotthárd árvízvédelemét biztosító töltésrendszer kialakítását. A PHARE-támogatással zajló osztrák–magyar projekt kivitelezése során mesterséges csatornát, illetve árapasztó vápát építettek ki az Ausztriában eredő Lapincs (Lahn) folyó völgyében osztrák és magyar oldalon egyaránt, amely képes levezetni a Szentgotthárdot veszélyeztető vízmennyiséget. Az árvíz szabályozhatósága miatt vált szükségessé ez a tulajdonképpen 80–120 méter szélességű mesterséges csatorna, töltésekkel és a szükséges műtárgyakkal, mely létesítmény 150 hektár terület árvízvédelmét biztosítja. A munkálat során a vápa mindkét oldalán összesen 4000 méter hosszúságú töltést építettek, és mintegy félmillió köbméter földet mozgattak meg. Árvízmentes időszakban a vápában megépített öko-tó szolgálja a környékbeliek kikapcsolódását. A szentgotthárdi árvízvédelmi művet – melynek generálkivitelezője a Hydrocomp Kft. volt – a beruházó, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felterjesztette a Lampl Hugó-díjra, melyet minden évben az ország legjelentősebb vízépítési beruházásának ítélnek oda. A szentgotthárdi mellett szintén tavaly készült el egy kisebb volumenű beruházás során a gutorföldei jóléti tározó. A Rába folyó menti települések árvízmentesítése keretében a közelmúltban befejeződött Vasszentmihály árvízvédelmét szolgáló létesítmény kialakítása is, ahol töltést és zsilipet építettek ki.

Épül a zsilip a Kerka folyón.A vállalkozás nemrég újabb, szakmailag is jelentős nagyságrendű megbízást nyert el: a Kerka menti települések árvízvédelmét kell megoldania.
 – Az 1998. évben a Kerkán levonult árvíz okozta károk megismétlődésének elkerülésére létesül Alsószenterzsébet község mellett egy árvízi tározó, melynek építését megkezdtük – mondta Dormán László. – A tározó méreteire jellemző, hogy térfogata 3,9 millió köbméter, amely négyszer nagyobb, mint a zalaegerszegi Gébárti-tó; területe pedig 210 hektár. A létesítmény Csesztreg és az alatta fekvő települések – Zalabaksa, Szíjjártóháza és Bödeháza – árvízvédelmét szolgálja majd; a zöldtározó egyébként állandó vizet nem tartalmaz, csak az esetlegesen levonuló árvizeket tárolja be. Jelenleg ez a legnagyobb volumenű vízügyi beruházás hazánkban. A kivitelezés befejezésének várható időpontja: 2004. május 31. Ezenkívül Zalamerenyén dolgozunk, ahol több célt – az árvízvédelem mellett az öntözést, a horgászatot és a kikapcsolódást – szolgáló tározót építünk.
A munkákat közbeszerzési eljárás és Phare-tender során kapjuk meg; a feladatokat többnyire saját vállalkozásban – a cégnek egyébként 90 fő állandó alkalmazottja van – végezzük, csak nagyon kevés alvállalkozót foglalkoztatunk. Gépparkunkat folyamatosan fejlesztjük, tavaly mintegy 60 millió forintot költöttünk erre. A munkavégzés minőségét, úgy érzem, nem nekem kell értékelni, ezt sokkal jobban jelzi az elnyert, komoly nagyságrendű feladatok sora – hangsúlyozta Dormán László.
A Hydrocomp Kft. tevékenysége mellett több sportegyesületet is támogat, névadó szponzora a tavaly és az idén is magyar bajnokságot nyert megyeszékhelyi Csuti sakkcsapatnak.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online