Átformálták a pénzügyi kultúrát

Dinamikus fejlődés a Renaultnál


OTP: az ország legnagyobb bankja

Átformálták a pénzügyi kultúrát

Az OTP Bank elődje 1949-ben kezdte meg működését Magyarország első lakossági pénzintézeteként. Az OTP mára hazánk legnagyobb univerzális bankjává nőtte ki magát. Sokan még ma is úgy ismerik az OTP-t, mint a lakosság bankját. A jelző ma már csak részben igaz. A lakosság mellett a vállalkozók és önkormányzatok részére is komplett szolgáltatással áll rendelkezésre a pénzintézet.

Dr. Koller Valéria– Számtalan szolgáltatást kínál bankunk a lakosság részére, ám ezt teszi ma már szinte valamennyi pénzintézet. Ebből adódik, hogy nagyon erős a konkurencia a bankszektorban. Annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni piacvezető szerepünket, bizony forradalmi változások bevezetésére volt szükség az utóbbi tíz évben – tájékoztat dr. Koller Valéria, az OTP Bank Rt. zalaegerszegi igazgatója. – Kitörési pontként informatikai fejlesztésünk, valamint a hálózat korszerűsítése szolgált. Méreteink miatt elengedhetetlen volt informatikai rendszerünk fejlesztése. Lévén az ország legnagyobb bankja, sok esetben hosszasan kellett sorba állniuk ügyfeleinknek. Ezen szerettünk volna javítani az elektronikus banki szolgáltatás elterjesztésével. Ügyfeleink tranzakciókat indíthatnak otthonról, számítógépük mellől, az Internet segítségével, vagy telefonon anélkül, hogy belépnének a bankba. Nem szükséges betérniük a bankba akkor sem, ha készpénzhez szeretnének jutni. A város számtalan helyén megtalálható bankjegy-automatánk, amely pillanatokon belül kiszolgálja az ügyfeleket. 
Zalaegerszegi fiókunkban 33 ezer lakossági számlát vezetünk, amelyekhez legalább ugyanennyi kártya tartozik. Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy nagy szerepet vállalt az OTP Bank a lakosság pénzügyi kultúrájának átformálásában. Megtanulták ügyfeleink a kártyahasználatot, a kártya nyújtotta lehetőségeket. A városban 12 ATM-berendezés áll az ügyfelek rendelkezésére. Terjed az elektronikus bankolás, valamint az aktív SMS és WAP mobiltelefonos szolgáltatás. 
– Szó szerint bankkártyájuk segítségével, hiszen számtalan hitelkonstrukciót kínálnak a kártyákhoz, lakossági folyószámlákhoz.
– Valóban. A, B, C, illetve a legújabb C+ hitel közül választhatnak ügyfeleink. Ez utóbbi az idei év terméke. Esetében nem azt figyeljük, mekkora a rendszeres, havi jóváírás az ügyfél számláján, hanem három havi minimálbér meglétének igazolásán túl ingatlanfedezet felajánlására van szükség. Így a hitel akár egyedüli kötelezettségvállalás mellett, adóstárs és kezes nélkül igénybe vehető. Az ingatlan felértékelésével megkapjuk a hitelbiztosítéki értéket, melynek maximum 50 százalékáig adható a hitel, legfeljebb négymillió forint értékben. A hitelkeret 5 évig automatikusan használható. A hitelt havonta lehet törleszteni az igénybevett összeg két százalékának nagyságrendjében. 
Úgy gondolom, jól kiegészíti ez a termékünk a lakáshitelt, amely a másik nagy kitörési pontot jelentette az OTP Bank számára. Drasztikusan megnövekedett a lakásépítések volumene, s velük együtt a lakáshitelt igénylők száma hazánkban. Az idei év első öt hónapjában közel 600 hitelkérelmet fogadtunk be Zalaegerszegen, több mint hárommilliárd forint nagyságrendben. A lakáshitelpiacon történt változások szerencsére nem jelentősek. Úgy ítéljük meg, hogy kicsit humanizáltabb, az igazságosság elvét jobban szolgálja az új rendelet. Ily módon nem tapasztaljuk a beharangozott csökkenést. Sem a vállalkozói, sem a lakossági fronton nem lankad a lakásépítési kedv. 
– Milyen változást hajtott végre az OTP július 1-jével a kamatokat illetően?
– Minimálisan, mindössze fél százalékkal emeltük kamatainkat a kiemelt támogatású hitelek esetében. Július 1-jétől bruttó 5 százalék kamatot fizetnek ezen ügyfelek. Nem változott 4+2 százalékos konstrukciónk, amely a kiemelt támogatású hitel feltételeinek nem megfelelő ügyfelek (egyedülállók, használt lakást vásárlók stb.) részére kínál megoldást. 
Szolgáltatásain túl jól ismeri az OTP Bankot Zalaegerszeg lakossága szponzori tevékenysége révén. Rendszeres támogatói kulturális rendezvényeknek, segítik a nagycsaládosokat, hozzájárulnak középiskolai rendezvények megszervezéséhez. A fő hangsúlyt a fiatalokra helyezi a bank. Ennek jegyében rendszeres szervezői a tavaszi OTP Kupa atlétikai versenynek, ősszel pedig OTP úszóversenyre, illetve bringatúrára invitálják a város lakosságát. 

vissza az elejére


Renault Megane II. az év autója 2003-ban

Dinamikus fejlődés a Renaultnál

A Renault szalon egy rendkívül sikeres időszakot tudhat maga mögött, melyet jól bizonyít az az adat, hogy a szalon autóeladási mutatója ötven százalékkal növekedett az elmúlt év első féléves adataihoz képest. A szalon munkatársai bíznak az eredményes munka folytatásában, és a jövőben szeretnének még színvonalasabb és szélesebb körű szolgáltatást nyújtani az ügyfeleik számára. 

Dömötör ZoltánDömötör Zoltán immár egy esztendeje a szalon ügyvezetője, akivel a korábbi tapasztalatokról és az elvégzett feladatokról beszélgettünk. 
– Egy évvel ezelőtt tulajdonosváltás történt, A RenMobil Kft. száz százalékban az autó Baumgartner Kft. tulajdona lett. Mindez azért vált szükségessé, mert az előző vezetés munkája miatt csődközeli helyzetbe került a cég. Ezután egy igen kemény időszak következett, hiszen a tragikus eladási statisztikákat „örököltünk” és az elégedetlen ügyfeleink szimpátiáját is újra vissza kellett nyernünk – így Dömötör Zoltán. – Az első félév tulajdonképpen a „tűzoltással” telt és az akkori erőfeszítéseinknek most kezdenek megmutatkozni a jelei. A személycseréknek köszönhetően egy remek csapat alakult ki a szalonban, szinte családias a hangulat. Ez elengedhetetlen feltétel a minőségi munkavégzéshez. A pozitív változásokhoz szerencsésen hozzájárult, hogy a Renault piacra dobta az új Megane-t, amely a 2003-as év autója lett. Emellett a többi típus is kedvező áron és kedvező felszereltséggel kerül a szalonokba, amely ugyancsak nagyban hozzájárul a Renault népszerűségéhez. Talán ezért sem meglepő, hogy a mi eladási mutatóink ötven százalékkal javultak az elmúlt esztendő első féléves adataihoz képest. Hibák természetesen most is akadnak, de próbáljuk ezeket megfelelően kezelni. 

A Renault Megane II. a 2003-as év autója lett. A Renault folyamatosan indít akciókat, jelen pillanatban egy szervizakció van folyamatban. Ez azt jelenti, hogy 1750 forintért átvizsgálják az autót, ablakmosóval feltöltik, lemossák és kitakarítják a gépkocsit. Ez leginkább a nyaralni indulóknak egy kedvező ajánlat.
– A haszongépjárműveknél szintén történt újítás, kijött az új Kangoo. Ebben a megújult szériában már megvan az 1500 köbcentis DCI-s motor, amelynek fogyasztása jóval alatta marad az előzőeknek, valamint a menettulajdonságai is megegyeznek a benzines motoréval. Teljesítményben, hangban közelít a benzines motoros széria paramétereihez. Jövőbeni változás, hogy hamarosan piacra kerül a grandtour illetve limOusine típusú Megane. Erről még csak árlistánk van, de várhatóan a hónap végén megérkeznek hozzánk az ilyen típusú autók. Ezek talán nagyobb népszerűségnek örvendenek majd, mint az elég extravagánsra sikerült Megane. 
– Melyik típusokat keresik a leginkább a vásárlók?
– A legnépszerűbb autónk a Thália, aminek a legnagyobb előnye az ára. A Thália ára jóval alatta marad a hozzá hasonló kaliberű és felszereltségű autókénak. Ez a típus szintén kapható már 1500 köbcentis DCI-motorral, amely rendkívül jól mozgatja ezt a karosszériát. A népszerűségének másik oka, hogy a Thália fogyasztása hihetetlenül gazdaságos. A Cliot szintén sokan keresik, amely széles motorválasztékkal kapható, a 75 lóerős 1200 köbcentis motortól, egészen a 172 lóerős 2000 köbcentis sport Clioig.
– Milyen szolgáltatásokkal várja a zalaegerszegi Renault-szalon az érdeklődőket?
– Teljes körű szervizszolgáltatással, illetve igény esetén karosszéria és fényezőmunkában is tudunk segíteni. Ezeket a munkákat külső vállalkozókkal végeztetjük el, akiknek a tevékenységével maximálisan elégedettek vagyunk. Hitelügyintézést ugyancsak végzünk, két bankkal állunk kapcsolatban a Renault Credit-tel, valamint a Lombard Bankcsoporttal. Ám, ha ügyfelünk más bankot szeretne választani, akkor természetesen mi ettől sem zárkózunk el. Úgynevezett euro-tax alapján végzünk használtautó-beszámítást. Mindez azt jelenti, hogy az irányadó mérték szerint és a műszaki állapot alapján kínálunk bizonyos pénzösszeget a használt autóért. Egyébként tízéves korig számítunk be autót. A használt autók értékesítése mellett még műszaki vizsgáztatást is végzünk.

A Renault-szalon épülete a Sport utcában.A Renault egyre nagyobb hangsúlyt helyez a biztonságra, így már három olyan autóval büszkélkedhet, melyek ötcsillagos minősítést nyertek el a törésteszten. Ebből kettő nagykategóriás autó, a Laguna és a Velsatis, a harmadik pedig a középkategóriás Megane. A többi típusnál szintén komoly biztonsági felszereltséggel látják el az autókat. Így például egy Clionál alapkövetelmény a négy légzsák és az ABS. Tapasztalható, az emberek már ezeket a szempontokat is egyre inkább figyelembe veszik az autóvásárlásnál. Megtudtuk, jelenleg tizenöten dolgoznak a szalonban, és hétköznapokon 8-tól 17 óráig, szombatonként 8-tól 12 óráig várják az érdeklődőket. Fontos információ, hogy ha valaki új autót szeretne vásárolni – és az a típusú és felszereltségű autó valamelyik magyarországi szalonban raktáron áll – akkor tulajdonosának körülbelül 2–3 héten belül szállítják a gépkocsit. Ellenkező esetben Franciaországban névre szólóan gyártják le az autót, ami 6–7 hét alatt érkezik meg a vásárlóhoz. 
– Ügyfeleink minden korosztályt felölelnek, ugyanis valamennyi életkornak megvannak a típusai. Jó példa erre a Megane. Korábban ezt a típust főleg az úgymond konzervatívabb korosztály kedvelte, ám ez az új formabontó stílust leginkább a fiatalok részesítik előnyben. Igaz, akadnak „rajongói” az idősebbek között is. Autóinkra immár kétéves garancia érvényes, valamint előnyös változás, hogy most lépett életbe egy Renault méltányossági hozzájárulás, ami szerint akár az autó ötéves koráig, ha valamelyik eleme meghibásodik – a futott kilométer illetve az autó korától függően – a cég egy méltányossági összeggel járul hozzá a számla kiegyenlítéséhez.
– Tervek, fejlesztések?
– Szeretnénk mindenképpen a megkezdett úton továbbhaladni. Terveink között szerepel egy autómosó építése és a legfőbb feladat a jövőt illetően, hogy még tovább növeljük az ügyfeleink megelégedettségét. A jövőben újabb típusokkal várjuk majd a vásárlókat, így például az új Scenic-kel, amely várhatóan egy nagy sikerű családi típus lesz. Várhatóan a Twingo technikai felszereltségét és kényelmét is fejlesztik. 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online