Az alternatív energiafelhasználásé a jövő


Elismeri a szakma a Konstruktív Kft.-t

Az alternatív energiafelhasználásé a jövő

A Konstruktív Kft. 1989-ben energetikai beruházások megvalósítására alakult, a cég tervezéssel, kivitelezéssel, beruházással foglalkozik. A kft. tevékenységi köre folyamatosan kibővült az épületgépészeti, kereskedelem és tüzeléstechnikai, szervizzel. A cég komplex szolgáltatást nyújt, nemcsak terveznek, kiviteleznek, szervizelnek, hanem részt vesznek energiaracionalizálási pályázatok készítésében is. Partnereiknek nem csak műszaki megoldásokat, hanem forráslehetőséget is ajánlanak.

Szaküzletben.

Termálvíz hőfokának emelése hőszivattyúval.

– A hagyományos épületgépészeti és hőgépészeti kivitelezésen túl, 2002-től foglalkozunk alternatív energiákat hasznosító megoldásokkal. Ilyenek például a napenergiát hasznosító berendezések és a geotermikus hőszivattyúk – mondta Jagasics János, a kft. ügyvezetője. – Örömmel tapasztaljuk, hogy a lakosság részéről is egyre nagyobb az érdeklődés ezen megoldások iránt. Igaz, ezek megtérülési ideje hosszabb, mint az EU-s tagországokban, mivel nálunk a nyugat-európai országokhoz képest kedvezőbb a gáz ára. Náluk, a gáz ára 2–3-szorosa a magyar gáz árának. Valószínűleg Magyarország uniós tagsága után itt is hasonló értékrendek alakulnak ki, így az alternatív energiák – napenergia, biomassza, geotermikus energia – hasznosítása egyre jobban el fog terjedni.
Az ügyvezető kiemelte: a jövőbeni feladatok közül a leglényegesebb, hogy jelentős mértékben visszaszorítsuk a környezetszennyezést. Mindenki előtt ismert, hogy az üvegházhatásért mi vagyunk a felelősek, tehát ezt a problémát nekünk is kell megoldani. Mivel a fosszilis energiahordozók alkalmazása tovább rontja a kialakult helyzetet, ezért az emberiség létének érdeke, hogy az üvegházhatást csökkentse. Ehhez a legjobb megoldás az alternatív energiák felhasználása lehet.
– Ha betartanánk a kiotói egyezményben megfogalmazott szén-dioxid- kibocsátást, akkor tíz évig semmiféle hatás nem történne a hőmérséklet növekedésében. Amennyiben ezt nem tartjuk be, abban az esetben száz év múlva 5 Celsius fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete. Mindez kiszámíthatatlan természeti hatásokat eredményezne. A Konstruktív Kft. elkötelezettséget érez ezen problémák megoldása iránt, és ezért vállalta fel az alternatív energiákat hasznosító eljárások népszerűsítését és megvalósítását. 
Az elsődleges energiaszükséglet kielégítésében a megújulók aránya a fejlett országokban ma mintegy tíz százalék. Az unió és a tagországok energiapolitikájában megfogalmazódott elvek és az érvényesített intézkedések, támogatások, kedvezményes hitelek, valamint a szénre kivetett adó hatásaként 2010-re az EU elsődleges energiaszükségletének 15 százalékát fedezik megújuló energiaforrásból.
– A Konstruktív Kft. minden téma iránt érdeklődőt szívesen lát és bárkinek adunk szakmai tanácsokat. Fontos tudni, hogy az alternatív energia felhasználására több lehetőség van, így például a növényi anyagokból, valamint az állati trágyából előállítható biogázt termelő telepek létesítésére is.

Napkollektor a tetőzeten.

Családi ház hűtése-fűtése hőszivattyúval.

– Mit kell tudni a napkollektorról és annak hasznosításáról?
– A napkollektor egy olyan 2 négyzetméteres, csőkígyóval és fekete lemezzel ellátott, hőszigetelt, üvegtetős dobozba helyezett hőcserélő, amely a napsugarak által szállított energiát elnyeli és közvetíti a csőkígyóban áramló folyadékba. Az itt – általában tetőre helyezett kollektorból – cirkuláció útján ez a meleg folyadék a bojler csőkígyójába kerül, ahol az ottani hideg vizet felmelegíti. Jól megválasztott rendszerrel, nyári időszakban 65-70 Celsius fokos meleg víz állítható elő. A napból a földre érkező energiamennyiség többezerszerese a földön felhasznált energiának. Ez kimeríthetetlen energiaforrás és a napkollektor alkalmazásával mindehhez bárki ingyen juthat hozzá. Elmondanám, hogy a közeljövőben egy társasházra – mintegy 200 négyzetméteres területen – napkollektorokat szerelünk fel, amelyek a ház melegvíz-ellátását fogják megoldani.
– A hőszivattyút kinek ajánlják?
– Elsődlegesnek azoknak, akik új ház építésében gondolkodnak, mivel a hőszivattyú a hagyományos központi fűtéses rendszerhez nehezen illeszthető. A hőszivattyú a Föld melegét használja fel, mégpedig úgy, hogy a földből kivett, magasabb hőfokú fűtőközeget egy alacsonyabb hőfokszinten vezetjük vissza. A kinyert hőmennyiséget használhatjuk épületek fűtésére. Gazdaságosan mindez úgy oldható meg, hogy 40–45 Celsius foknál magasabb hőfokot nem érünk el. Ehhez célszerű padló- és falfűtést alkalmazni. Utóbbinak annyi előnye is van, hogy nyáron alacsonyabb hőfokú víz keringtetésével alkalmas az épület hűtésére és nem kell külön klímagépet beépíteni. Így a hőszivattyú a hűtést és a fűtést ugyancsak megoldja. A hőszivattyú fűtő- és hűtő üzemmódban használati meleg víz készítésére is alkalmas. A hőszivattyú egyébként elektromos energiával működik, 1 kilowatt befektetett energiával körülbelül 4–5 kilowatt fűtő, illetve hűtőenergia nyerhető. Megemlíteném, hogy a lakosság ezen energiák hasznosításához különféle pályázatok segítségével támogatást is igényelhet. Zalaegerszegen és környékén is több ilyen rendszer működik.
Jagasics János hozzáfűzte: a Konstruktív Kft. az ISO 9002-es minőségbiztosítási rendszer szerint dolgozik, ami arra kötelezi a céget, hogy csakis minőségi munkát végezzen. Az ügyvezető szerint általában a piac sem tűri meg azokat, akik nem felelnek meg az elvárásoknak. A kft.-t rendszeresen hívják meg országos energetikai fórumokra, ami azt jelenti, hogy a szakmában számítanak a társaságra. A Konstruktív Kft. a jövőben is szeretne a megrendelők maximális megelégedését megcélzó, magas színvonalú szolgáltatást nyújtani.
Jagasics János okl. gépészmérnök, ügyvezető: 30/9399-852, Tóth Tihamér gépészmérnök, tervező: 30/9864-564, Telefon: 92/597-014, fax: 92/597-010. 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online