1997 – Visszatekintő

Kétszáz éves a Mária Magdolna-templom

1998 – Visszatekintő


1997

Visszatekintő

Medgyessy Péter újávi fogadáson.Ne ígérgessen a kormány!

Azt gondolom, hogy egy komoly ember sohasem mondhatja így év elején, hogy maradéktalanul teljesíthetőek az adott évi célkitűzések – mondta Medgyessy Péter pénzügyminiszter újságírók kérdésére válaszolva. A miniszter szerint jó irányban halad az ország, ám nagyon kell vigyázni – és talán ez a legfontosabb cél –, hogy a választások közeledtével a kormány ne ígérgessen, és ami rosszabb, ne hajtson végre az ország jövője szempontjából káros gazdasági döntéseket a politikai hatalma megőrzése érdekében. Vagyis a legfőbb törekvés, hogy eltűnjenek a magyar gazdaságpolitikából a harminc éve tapasztalható „húzd meg, ereszd meg” ciklusok... A szocialisták már hagyományossá vált újévi fogadásán mondott pohárköszöntőt Medgyessy Péter.

Javult a bizonyítvány

Végül utolsó kérdésként azután érdeklődtünk, ha most a közeljövőben lennének az önkormányzati választások, melyik pártra illetve képviselőre voksolna? A megkérdezettek 13 százaléka megtagadta a választ, 34,3 százalékuk nem tudja, kire szavazna. A pártot választott körében a következő sorrend alakult ki: 1. Fidesz (30,6 százalék), 2. MSZP (22,3 százalék), 3. SZDSZ (17,2 százalék), 4. FKGP (14 százalék), 5. MDF (7,5 százalék), 6. KDMP (3,8 százalék).
Egy évvel ezelőtt a következő eredmény született ugyanerre a kérdésre: MSZP (25,9 százalék), SZDSZ (22,5 százalék). Az akkori polgári négypárti koalíció 51,5 százalékot kapott. 

Orbán Viktor a ZTE-stadionban.Néhány perces csevegés Orbán Viktorral

– Milyen élményei vannak a városról, hiszen Ön itt volt katona?
– A laktanyán kívüli egerszegi világról kifejezetten jó élményeim vannak. Akkoriban már csak azért is érdemes volt a laktanya kerítését átugrani, hogy elmehessen az ember egy kitűnő étterembe, ahol nagyon jó hal- és vadételeket főztek... Ha tehettem, sok időt töltöttem a Halászkertben, szívesen elüldögéltem ott, de látom, hogy a helyén ma egy kínai étterem van. Szerettem még az uszodát itt Egerszegen, de el kell, hogy mondjam, engem különösen már 88-ban nem nagyon engedtek ki a laktanyából...

 

vissza az elejére


Jubileumi püspöki szentmisére készülnek

Kétszáz éves a Mária Magdolna-templom

 

Kétszáz éves jubileumot ünnepel a Mária Magdolna-templom, de a püspöki szentmisét valamikor ősszel tartják, hogy a szabadságukat különböző helyeken töltő hívek is itthon lehessenek a jeles napon. Az időpontot még nem jelölték ki. 

Stróbel László apát plébános A plébánián, ahol Stróbel László apátplébánost kérdeztük az évfordulóról, a falon régi festményen nézett le ránk a város huszadik század eleji központja a kéttornyú templommal, a plébániával és a nagy kerttel, amelyet most keresztülszel a forgalmas Balatoni út. Az előtérben a Rákóczi út, amely akkoriban a piac helyszíne volt, két oldalán sátrak sorakoznak. Békés idilli kép.
– Ez az egyetlen színes kép, amely a templom régi arculatát őrzi, felhasználtuk a rekonstrukcióhoz. Ma július 9-én van templomunk konszekrálásának, felszentelésének 200. évfordulója. A konszekrálás az apostolok tiszteletére történik, ilyenkor a falra festett 12 kis keresztet a püspök szentelt krizmával megjelöli. Ez a felépülést követően nem azonnal szokott történni, hanem rá 10–20–30 évre. Sok templomban nem ismerik az esemény idejét és a kis kereszteket sem lehet megtalálni. Itt megvan mind a tizenkettő és a levéltárban található protokolláriumban részletes beszámolóból ismerhetjük meg az ünnepséget. Herzán bíboros, szombathelyi püspök Bagod felől érkezett, útba ejtette a falu plébániáját, majd Zalaegerszegen több, mint háromórás liturgia keretében történt meg a konszekrálás. 

A város méltóságos épülete, a barokk templom.– Az ünnepi szentmisén a hívők ugyanilyennek láthatták a Mária Magdolna-templomot?
– Igen. Kivéve a tornyokat, mivel 1826-ban leégtek a tetőszerkezettel együtt. Ezt a szép barokk templomot Padányi Bíró Márton veszprémi püspök építtette a római Il. Jeso jezsuita templom mintájára az e helyen lévő középkori elődje fölé. Azt később elbontották, de alapjai ott nyugosznak Az építés 1747-ben kezdődött, s a festést már Koller Ignác a későbbi szombathelyi püspök megbízásából Johann Cimbal bécsi mester 1769-től 1771-ig végezte társaival. A freskókat azóta többször átfestették miközben kárt okoztak az alkotásokban. Különösen a kórus falán lévők szenvedték meg a beavatkozásokat, szerencsére azonban az eredetiek megmaradtak a rétegek alatt. Így azokat vissza lehet hozni. Be kell vallani, a restaurálásnál meg kellett küzdeni azért, hogy egyes szakvéleményekkel szemben érvényesüljön a plébánia és a püspökség álláspontja, miszerint az eredeti Cimbal valósuljon meg. A munka 75 százalékánál tart, de most nagyon lelassult, mert sem tavaly, sem az idén nem jutottunk támogatáshoz, csak a magunk erejéből, adományokból tudjuk folytatni az értékmentést. 

– A külső és belső felújítás eddig mennyibe került?
– Mintegy százötven millió forintba került idáig a templom fennállása óta legnagyobb felújítás. Nagy szükség volt rá, mert a körülötte zajló óriási forgalom komoly, 30–35 százalék kárt okozott benne. A közlekedési rend megváltoztatása sokat javított a helyzeten, megszűnt a déli torony folyamatos erős rezgése, de még mindig sok nagy jármű megy el a Balatoni úton... A generál felújítás 1998-ban kezdődött, de a freskók restaulása még öt-hat évet igénybe vesz. Egy-egy szakasz egy esztendőbe kerül attól függően milyen állapotban találják, mennyi munkát vesz igénybe a tisztítás, a konzerválás. A toronyóra is megújult, ügyes zalaegerszegi mesterek számítógép és rádióvezérlésű szerkezetet szereltek fel, amely a pontos időt Frankfurtból kapja. 
A templom legbecsesebb szobra a Fehér Madonna.– Melyek voltak a templom kiemelkedő korszakai?
– Kétségkívül Mindszenty József apát úr szolgálatát kell említenem, aki 1917–1944 között nagyon sokat tett a városért. Kevesen tudják, s a rendszer ezt is akarta, hogy évente 20–25 gyereket taníttatott, megalapította az első öregek napközi otthonát, a Szent József Otthont a gyógyszertári központ helyén, a nagycsaládosoknak az Oncsa lakótelepet hozta létre, megépíttette az olai templomot, a zárdát. Megszervezte az utcaapostoli szolgálatot, így naprakész volt a listája, hogy kik a segítségre szorulók és kocsisa vitte a búzás, lisztes zsákokat a szegényeknek. Azt sem tudják róla, hogy elszakadt cipőfűzőjét odavitte a szakácsnéhoz, varrná meg, s amikor az rácsodálkozott, azt felelte: minden pénz a szegényeknek kell.
– A mai templom élete milyen?
– Amikor Padányi Bíró Márton a körülbelül 2 ezres lélekszámú városnak ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű, 3 ezer hívőt befogadó templomot építtetett, a jövőre gondolt. A város kinőtte, a Kertvárosban közösség működik, s számára épül az új templom. Húsz-huszonötezer ember tartozik hozzánk, két káplánnal és Vendrő apát úr segítségével látjuk el a lelkipásztori teendőket. Mintegy 2700 gyerek hittanoktatását végezzük, különféle rendezvényeink vannak, zarándoklatokat szervezünk, közösségeink működnek – mondja végül Stróbel László apátplébános, aki 1984-ben káplánként kezdte áldásos munkáját a város két templomában és 1998-tól a Mária Magdolna plébániát vezeti.

vissza az elejére


1998

Visszatekintő

A romantikus álmoktól a valóságig

Dr. Kremzner István:
Attól fogva, hogy a reformok szele elindult, világosan láttam, hogy az MSZMP-nek meg kell szűnnie és egy teljesen új pártot kell létrehozni. Ez felemásan sikerült, és talán az MSZP bajai máig oda nyúlnak vissza, hogy ragaszkodott a jogi folytonossághoz, az ezzel járó előnyökhöz is, és ez az előny okozza a mai napig a problémákat. Ezért tapad sok minden még az MSZP-hez, illetőleg állandó homály és gyanakvás veszi körül a gazdálkodását... Új pártot szerettem volna, egy nyugati típusú szociáldemokrata pártot. Az MSZP megalakulása, annak alapszabálya ezt körvonalazta, igaz többen nem ilyen formában akartuk, hogy megalakuljon, hanem egy teljesen új formációként... Eléggé vegyes és bonyolult az a kép, amely a pártot belülről jellemzi, de örülök, hogy még sokakban, így bennem is van hit. A párt belső fejlődése gyorsabb lett volna, ha egy ciklussal később nyerjük meg a választásokat... Az 1994-es önkormányzati felállás nagyon sajátos volt, ami eleve meghatározta a közgyűlésen belüli erőviszonyokat. Alternatív helyzet kínálkozott: az MSZP–SZDSZ-es koalíciós többség kézbe veszi úgy a város irányítását, hogy nem számít igazán a polgármester közreműködésére, és vagy a feje felett, vagy az ő megbuktatása árán gyakorolja a hatalmat. Ennek is voltak hívei. Én egy másik változatot tudtam csak elképzelni, azt, hogy egy tisztességes megállapodás alapján, korrekt együttműködést kötünk a közgyűlés valamennyi meghatározó erejével. 

Dr. Marx Gyula:
– Ha az a kérdés, hogy ma is beszállnék-e egy olyan helyzetben a közéletbe, akkor azt tudom mondani, hogy feltétlenül. Azóta persze sok minden változott, távol kerültem egy kicsit az MDF-től, értek csalódások is. Egy biztos, a mai tapasztalatom alapján nem lennék olyan naiv, mint akkor voltam... Én ugyanis az MDF-től azért távolodtam el, mert hozzám a polgári szövetség gondolata állt közel és a személyes tapasztalataim arról győztek meg, hogy az abban való részvételt a néppárt vezetői komolyan szeretnék, míg az MDF vezetői akkor még nem. Én a polgári, konzervatív gondolkodású társaságba sorolom magam, amelyik most tulajdonképpen kormányoz és én szorítok a sikeréért, ugyanakkor meg kell élnem, hogy nincs ott rám szükség. Ezt tudomásul véve próbálkozom más területen hasznos lenni. 
Mint egykori döntéshozót és egyben háziorvost ért bizony kudarc, mégpedig az, hogy nem tudtunk létrehozni egy sürgősségi betegellátó rendszert a városban. Két évig azon vitatkoztunk, hogy kórházon belül legyen, vagy kívül. A vita végül eldőlt, szép épületet húztak fel a mentőállomás szomszédságában, aztán mégsem történt semmi...

Szociáldemokrata műhely alakult

Lapunknak arra a kérdésére, hogy miért éppen most döntöttek a műhely létrehozásáról, Kovács Lajos elmondta: van egyfajta elemzési szükségszerűség, amit el kell, hogy végezzen a szervezet. Ez sajnos elmaradt az elmúlt nyolc évben. Elemezni kell a társadalmi helyzetet, ezen belül az MSZP-nek és a szociáldemokráciának a helyét. Ezt ellenzékben sokkal jobban meg lehet tenni, mert kevésbé érint pozíciókat. Ha valaki kormányon van, könnyű leszerelni azzal, hogy ne bontsa meg az egységet. 
Azt tudakolva, hogy a szociáldemokrata műhely létrejötte jelenti-e a szocialista párt kritikáját, Kárászné dr. Rácz Lídia azt válaszolta, hogy a párt gyakorlatát és stílusát lehet kritikával illetni. Vissza szeretnének nyúlni a klasszikus magyar és nemzetközi szocdem történelmi hagyományaihoz.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online