Új városi lakásprogram

Kiegyensúlyozott gazdálkodás

Szerényebb érdeklődés


Családi házas telkek a Gólyadombon

Új városi lakásprogram

 

Zalaegerszeg önkormányzata országos viszonylatban is élen jár az otthonteremtésben. Az elmúlt négy évben 1000-nél több lakás épült a városban, melyből több mint 250 létrehozásában vállalt szerepet az önkormányzat. 

Helyszíni szemle a Gólyadombon: dr. Gyimesi Endre, Gyutai Csaba és dr. Burján Richárd.Új fejezete a város lakásprogramjának a Gólyadomb-projekt, melynek keretében 67 darab, panorámás, összkomfortos telket alakítanak ki a kenyérgyár feletti, 85 ezer négyzetméteres területen. A munkálatok megkezdődtek a Kaszaházi, Kiserdei és Ságodi út háromszögében, számolt be dr. Gyimesi Endre polgármester, és dr. Burján Richárd, a beruházást koordináló Városfejlesztő Részvénytársaság vezérigazgatója. 
A program nevének megválasztása nem véletlen, fogalmazott a polgármester. Bízik benne, hogy bőven lesz „dolga” a gólyának a családi házas övezetben. A telkek kialakításával a középosztálynak kíván kedvében járni az önkormányzat. Mindeddig falura kellett költözniük a zalaegerszegieknek, ha családi házat kívántak építeni. A Gólyadomb egy helyen biztosítja lakóinak a természetet és a város adta kényelmet, hangsúlyozta dr. Gyimesi Endre.
A számszaki adatokat a Városfejlesztő Rt. vezérigazgatója ismertette. 67 építési telek kialakítása 500 millió forintos költséggel bonyolódik, melynek mintegy felét a Széchenyi-terv pályázatán nyert támogatásból finanszírozza a város, tájékoztatott dr. Burján Richárd. A 85 ezer négyzetméteres területből 60 ezer négyzetmétert építenek be. A telkek nagysága 720-tól 1200 négyzetméterig terjed majd, többségük 900 négyzetméteres lesz.
Óriási munkát jelent a közművek létrehozása, folytatta a vezérigazgató. A kivitelezést végző Hoffman és Strabag Rt. munkatársai 9000 négyzetméternyi utat, és 3500 négyzetméternyi járdát építenek. 4,5 kilométer közművezeték kerül a földbe, míg a trafóállomás, a közvilágítás és a kábeltévé telepítéséhez 8,5 kilométernyi vezetéket használnak fel. 
A munkaterületet augusztus 19-én vették át a kivitelezők, jelen pillanatban a beruházás első ütemén dolgoznak. Zajlik a tereprendezés, végzik a földmunkákat a szakemberek, s vele egy időben vízvezetéket építenek, illetve az úttükröket alakítják ki. Az első ütem befejezése szeptember közepére várható, míg a teljes beruházás 2004. április végén zárul. 
A telkek értékesítését még ezt megelőzően, október-november környékén megkezdi a Városfejlesztő Rt. Az eladás nyilvános licit útján történik majd, amelynek időpontjáról a sajtón keresztül tájékoztatják a lakosságot.
A gólyadombi 67 építési telek kialakításával nem ér véget az önkormányzat családi házas otthonteremtő programja. A tervek között szerepel további, nagy mennyiségű telek létrehozása, fűzte hozzá Gyutai Csaba alpolgármester.

vissza az elejére


Mit mutatnak a számok?

Kiegyensúlyozott gazdálkodás

 

Az önkormányzat gazdálkodása az első félévben kiegyensúlyozott volt, pénzügyi zavarok nem jelentkeztek, működési célra értékpapír bevonására nem volt szükség. A kötelezően ellátandó feladatok maradéktalan teljesítése a költségvetési előirányzatok felhasználásával valósult meg. Az előző évben elindult fejlesztések tovább folytatódtak, újak indultak, a kifizetések a teljesítményeknek megfelelően történtek. 

A pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében továbbra is rendkívül átgondolt, takarékos gazdálkodást kell folytatni. Törekedni kell a külső források bevonásának lehetőségét minél szélesebb körben kihasználni, hogy az önkormányzat bevételei növekedjenek. A bevételek az idei év első hat hónapjában 49,6 százalékra, míg a kiadások 45,6 százalékra alakultak. 
Az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról szóló előterjesztés a szeptemberi közgyűlésen kerül a képviselők elé. A tájékoztató szerint a népjóléti feladatok működési kiadásai az első félévben az időarányosnál magasabb szinten, 51,9 százalékra teljesültek. A lakásfenntartási, felsőoktatási támogatás, az átmeneti és a temetési segély kifizetése pedig 50 százalék körüli. Az előző évek tendenciájának folytatásaként tovább csökkent a legrosszabb anyagi körülmények között élő gyermekes családok kiegészítő pótlékban és rendszeres gyermekvédelmi támogatás kiegészítésében részesülők száma. A „Hazavárunk” ösztöndíjban 634-en részesültek, tanulmányi ösztöndíjban pedig 78-an.
A fejlesztési kiadásoknál az időarányosnál alacsonyabb teljesítés azzal magyarázható, hogy több munka kivitelezése csak a nyári hónapokban végezhető el. A jelentősebb beruházások közül műszakilag megvalósult többek között a Páterdomb–belváros szennyvízcsatornázása, a csáfordi fordulóban a vízelvezetés, útfelújítás, a gébárti termálstrand területbővítése, a Hatházi út mellett területvásárlás történt. Befejeződött a TV-torony felújítása, a tervezettnek megfelelően folyik a Gönczi ÁMK címzett támogatással megvalósuló bővítése. Az elmúlt hónapokban több lakás átadására is sor került a városban.

vissza az elejére


A jótékonysági napon

Szerényebb érdeklődés

 

Huszonegy kondérban főtt az étel a második alkalommal megrendezett jótékonysági családi napon, melynek idén is az AquaCity biztosította a helyszínt. Főzőkanalat ragadtak a város vezetői, politikai pártok képviselői, színháziak, újságírók, főiskolások, futballisták, rendőrök, mentősök és tűzoltók. Bár valamennyien más-más étellel rukkoltak elő, egy dologban nem különböztek: mindannyian jó cél érdekében sürögtek-forogtak, főztek, kevergettek, majd árusították finomságaikat. Az eladott ételek árát idén óvodai játszóterek felújítására, illetve az Idősek Gondozóháza számára betegemelő lift vásárlására kívánták fordítani. 

Az alkalmi konyha első asztalánál rögtön Tombi Lajos alpolgármesterbe és az MDF csapatába botlottunk, akik csülökpörköltet készítettek. 
– Válogatott csülköt főzünk, megfelelő zöldség és hagyma alappal. Három és fél órája rotyog az étel a kondérban. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy jól sikerült az ebéd. Megáll a kanál a pörköltben – kevert egyet az ételen Tombi Lajos. 
A főiskolások idén is palacsintával készültek. Az alapot két húszliteres fazékban szállították az AquaCitybe, majd öt-hat palacsintasütővel gyártották az édességet. Gyorsnak kellett lenniük, mert folyamatosan sorok kígyóztak asztalaik előtt. A palacsintát a nagymama ribizlilekvárjával, kakaóval, fahéjjal, gyümölccsel, dióval ízesítették a kóstolók nagy örömére. 
Nem változtattak kínálatukon az elmúlt évhez képest a Gönczi Ferenc ÁMK nyugdíjasai sem. Harmincliternyi krumpliprószával érkeztek a rendezvényre, alig győzték kisütni. Nehezítette munkájukat a szél is, ami rendre elfújta lángjukat. 
A zalaegerszegi közgyűlés MSZP-s frakciójának hölgy tagjai babgulyást készítettek zalai szokás szerint csipetkével. 
– Nagyon finomat főztünk, méghozzá két bográcsban annak érdekében, hogy mindenkit meg tudjunk kínálni – váltottunk szót munka közben Szabó Katalin frakciótaggal, egyben a főzőcsapat vezetőjével. – Többnyire hölgyek főzünk, Balogh Miklós és Góra Balázs képviselőtársunk a tanácsok osztogatásában bizonyult kiválónak. 
Nem sokkal arrébb a rend őrei ezúttal is azon munkálkodtak, hogy megetessék a jónépet. Eszközül 160 liter csülkös bab, illetve hegyi pörkölt segítette őket. 

Főzőkanalat ragadtak a város vezetői, politikai pártok képviselői, színháziak, újságírók, főiskolások... 

Dr. Gyimesi Endre polgármester nem állt a bogrács mellé, a kóstolgatást azonban nem hagyta ki. 
– Nagyon sok mindent kóstoltam. A tavalyi győzteseknél, az egészségügyi főiskolások különleges palacsintájával kezdtem a sort, de megkóstoltam több igen finom babgulyást, pörköltet. Ettem paprikás krumplit, s természetesen a göcseji prószát sem hagytam ki – árulta el a polgármester. 
A csapatok szorgalmasan sütöttek-főztek, a vendégsereg azonban nemigen akart érkezni. Délután három óráig több volt a közreműködő az AquaCityben, mint a látogató. Majd szép lassan csordogáltak az érdeklődők, kóstolók, s estig elfogytak a kondérokból az ételek. A becsületkasszákban 240 ezer forint gyűlt össze, ezt egészítették ki a kedvezményes árú belépők, valamint a cégek felajánlásai. A rendezvény fő támogatója a Thermálplusz Kft., az e.on és a Flextronics volt. Hathatós közreműködésüknek köszönhető az a több millió forint, ami a jótékonykodni kívánó zalaegerszegiek nélkül is összegyűlt a nap folyamán. 
Aki jóllakott a sok-sok finomságtól, részese lehetett a Hevesi Sándor Színház Harisnyás Pippi című mesejátékának, tapsolhatott az XXL Fitness Klub növendékeinek, majd Christine, az MWP együttes, a Kozmix, illetve Dopeman és Majka szórakoztatta a közönséget. A diszkót megelőzően tűzijátékkal kedveskedtek a szervezők, bízva abban, hogy egy év múlva több zalaegerszegi határoz úgy, néhány száz forintjával ő is hozzájárul egy-egy jó cél megvalósításához. 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online