Lehetőség a kellemes együttlétre

Telefontanú a helyi járatokon

Európai autómentes nap


Szüretköszöntő fesztivál Alsójánkahegyen

Lehetőség a kellemes együttlétre

 

Első ízben alakult a közelmúltban településrészi önkormányzat Alsójánkahegyen. A testület tagjai úgy határoztak, nemcsak azért munkálkodnak, hogy szépítsék környezetüket, javítsák az élet feltételeit, szerepet kívánnak vállalni a közösségkovácsolásban is. Ennek szellemében rendezték meg szombaton – hagyományteremtő szándékkal – az Alsójánkahegyi szüretköszöntő fesztivált, amelyre fiatalokat és idősebbeket egyaránt vártak. 

– Rendezvényünknek az a célja, hogy a hétköznapok szürkesége mellett évente legalább egyszer megteremtsük a lehetőséget a kellemes együttléthez. Ilyenkor nyílik alkalom a találkozásra, kötetlen beszélgetésekre, melyek keretében akár szó eshet arról is, mi vár alakításra, fejlesztésre, szépítésre körzetünkben – beszélt szándékaikról dr. Gyimesi Endre, a településrész önkormányzati képviselője. – Szüretköszöntő fesztiválnak neveztük el rendezvényünket, mert régi történelmi hagyományai nincsenek Alsójánkahegynek. Ide jártak a zalaegerszegiek hajdanán szüretelni, kirándulni. 1928 után, az új vasútállomás, illetve a zárda megépültét követően népesült be a környék, azóta vagyunk településrész. Ennek emlékére szerveztük ezt a napot. 

Jó alkalom a találkozásra, beszélgetésre.

Fafaragás-bemutató.

A délelőtt folyamán a férfiakat kispályás labdarúgó-bajnokságra invitálták a szervezők, ezalatt a hölgyek előkészítették a kondérokba valót. A fociban elfáradtak különféle pörköltek, gulyás és halászlé közül válogathattak a Szent László Úti Óvoda udvarán. 
Nem unatkoztak a gyerekek sem a rendezvényen, játszóházak, illetve kézműves-bemutatók szórakoztatták őket. Megismerkedhettek a foltvarrás, a fafaragás, a gyertyaöntés, valamint a korongozás mesterségével. A bemutatók különlegessége abban rejlett, hogy valamennyi mester a településrész lakója volt. 
A színpadon óvodások, aerobikosok, néptáncosok, és nyugdíjas népdalkörök váltották egymást. A szüreti fesztivált este bál zárta. 

vissza az elejére


Inkognitó az ingyenes zöldszámon

Telefontanú a helyi járatokon

 

A Telefontanú-program széles körű megismertetése, népszerűsítése érdekében a Zala Volán Rt. a Zala Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve, a két megyei jogú városban, Zalaegerszegen és Nagykanizsán, matrica formájában elhelyezi a helyi járatú autóbuszokon a „Telefontanú” ingyenesen hívható telefonszámát.

Az első matrica ünnepélyes elhelyezésére a múlt hónapban került sor Zalaegerszegen, a helyi járatú autóbusz-állomáson. A matricákat a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Major Zsolt őrnagy, bűnmegelőzési osztályvezető, a Zala Volán Rt. képviseletében pedig Berke Zoltán személyközlekedési igazgató ragasztotta fel. Így a buszokon utazva mindkét városban naponta kb. 50-60 ezer ember találkozhat az ingyenesen hívható telefonszámmal, s ennek és az egyéb fórumokon elérhető tájékoztatásoknak köszönhetően egyre több ember előtt válik ismertté a program.
A Telefontanú-program célja a lakossági bejelentések felhasználásával a bűncselekmények megelőzése, felderítése, az elkövető kilétének megállapítása, elfogása, eltűnt személyek és tárgyi bizonyítékok felkutatása. A program lényege, hogy az állampolgárok a nap bármely órájában – munkanapokon, reggel nyolc és este nyolc óra között, egyébként pedig üzenetrögzítőn – az egész ország területéről ingyenesen hívható 06-80-555-111-es zöldszámon, személyes adataik megadása nélkül tehetnek bejelentést a már megtörtént, vagy a jövőben tervezett bűncselekményekről.
A Telefontanú az elmúlt évben is nagyban segítette a bűnüldöző szervek munkáját. A 2002-ben országosan mintegy 15 ezer hívást kaptak, s ennek alapján a rendőrség közel 660 bűncselekményről kapott információt. A bejelentéseknek köszönhetően 42 körözött személyt fogtak el, valamint 12 lopott gépjárművet foglaltak le.
A rendőrség ezúton is köszöni a lakosság együttműködő segítségét, s kérik, hogy továbbra is forduljanak bizalommal a Telefontanúhoz. 

vissza az elejére


Szeptember 11.
Gyermekek világnapja


A Nagycsaládosok Egyesülete az önkormányzat támogatásával szeptember 11-én egész napos programot szervez a város gyermekei, diákjai számára. Délelőtt 9 órakor EU-vetélkedő lesz középiskolásoknak a Kamarák Háza Széchenyi-termében, 11 órakor ugyanitt dr. Kecskeméti Edit, az Unicef Magyar Nemzeti Bizottság igazgatója tart előadást.
Hatszáz óvodás részére az Edison moziban délelőtt 10 órakor mesefilm vetítésére kerül sor, 14 órakor a Landorhegyi-iskolában futóversenyt szerveznek, míg az Adyban rajzverseny lesz.
Délután fél négykor kerül sor a már hagyományos ünnepségre a Vizslaparkban a Gyermek-szobornál, ahol dr. Kecskeméti Edit mond köszöntőt. Ezt követően este hatig játszópark várja a gyerekeket.

vissza az elejére


Szeptember 20-tól Zalaegerszegen

Európai autómentes nap

 

Zalaegerszeg megyei jogú város 2001-ben csatlakozott első alkalommal az Európai Autómentes Nap rendezvényéhez. Akkor, szerte Európában több mint ezer, Magyarországon 35 település csatlakozott a programhoz. Az autómentes napot először Franciaországban, La Rochelle városában rendezték 1997-ben. A következő évben 34 francia város, 1999-ben pedig olasz települések is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az akció azóta az EU-nak a városi környezet javítását célzó erőfeszítései részévé vált; felhívja a figyelmet a motorizáció által okozott városi zsúfoltságra, zajra, levegőszennyezésre, baleseti veszélyekre, a városi élet minőségére gyakorolt negatív hatásokra.

Zalaegerszeg megyei jogú város 2001-ben csatlakozott első alkalommal az Európai Autómentes Nap rendezvényéhez. Akkor, szerte Európában több mint ezer, Magyarországon 35 település csatlakozott a programhoz. Az autómentes napot először Franciaországban, La Rochelle városában rendezték 1997-ben. A következő évben 34 francia város, 1999-ben pedig olasz települések is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az akció azóta az EU-nak a városi környezet javítását célzó erőfeszítései részévé vált; felhívja a figyelmet a motorizáció által okozott városi zsúfoltságra, zajra, levegőszennyezésre, baleseti veszélyekre, a városi élet minőségére gyakorolt negatív hatásokra.
A kezdeményezéshez önkormányzatok csatlakoznak, az autómentes nap kartájának aláírásával. A 2003. évi karta aláírására Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 2003. júliusi ülésén határozatban hatalmazta fel Dr. Gyimesi Endre polgármestert.

– Mitől lesz „autómentes” a nap?
– A karta szellemében láttunk hozzá a nap rendezvényeinek megszervezéséhez és a kapcsolódó közlekedésszervezési változtatások elemzéséhez. A hivatal szakembereivel, a rendőrséggel és a Volánnal átbeszélve a lehetséges forgalmirend-variációkat, az alábbi konszenzus alakult ki:
Szeptember 20-án, szombaton reggel 6.00 órától lezárjuk a Kossuth Lajos utcának Berzsenyi utca és a Dísz tér déli oldala közötti szakaszát. A lezárás szeptember 24-én, kedden 20.00 óráig tart.

A zárlat jellemzői:

A zárlat technikai igényeiről a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya gondoskodik. A zárlat idején a rendőrség a közterület-felügyelet munkatársaival és a polgárőrség önkénteseivel közösen ellenőrzi a Kossuth Lajos utcai és a Technika Háza melletti behajtási tilalmat. A különösen a hétköznapi rendkívüli forgalmi helyzetre való tekintettel fokozott rendőrségi jelenlét várható a Berzsenyi és Kosztolányi utcák, valamint a Petőfi és Kosztolányi utcák kereszteződésében.
– Mi a célja a négynapos változtatásnak?
– A négy napig tartó forgalmirend-változás egyben a Kossuth Lajos utca tehermentesítésére vonatkozó elképzeléseink tesztelése is. Kiderülhet, hogy a belváros forgalomcsillapítása a városi úthálózat jelenlegi kapacitása miatt hosszú távon nem teszi lehetővé a Kossuth Lajos utca fenti szakaszának kiemelését a rendszerből. Kiderülhet ugyanakkor az is, hogy a nevezett útszakasz, némi forgalomtechnikai beavatkozással (pl. jelzőlámpa, körforgalom) a kritikus pontokon (Berzsenyi u.–Kosztolányi u. kereszteződés), hosszú távon is kiváltható.
Azt gondoljuk, hogy a személygépkocsival közlekedők átgondolják a helyzetet és megtalálják a számukra kedvező irányokat, miközben a csillapítás révén kialakulhat Zalaegerszeg ténylegesen csendesebb, emberibb és kevésbé szennyezett belvárosa. 
A részletes programot következő számunkban közöljük.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online