Alkotótáborban Székelyföldön

Nem csak Chicago-blues

Könyvajánló


Nyugdíjasként kezdett rajzolni

Alkotótáborban Székelyföldön

 

Mindig tudta, hogy ez a pihenő harmónia egyszer napvilágra tör, ha előbb nem, nyugdíjasan. Készült rá, és amikor elérkezett az idő, megelégelte a házban, a kertben a pücskörészést, elment a boltba és szenet, vízfestéket vett. Azután bejelentette a férjének, hogy elkezdi a tanulást Szényi Zoltán szakkörében. Mert tisztában volt vele, hiába a készség az ujjakban, a lélekben, meg kell tanulni az alapvető technikát a gondolatok, a belső látás kifejezésre juttatásához. 

Gerencsérné Szakáll Katalin az erdélyi alkotótáborban készült képeivel.Azóta három év telt el és a vadszőlővel befuttatott ház csupa ablak nappalijában nézegetjük az erdélyi alkotótáborban született képeket. Akvarellek és pasztellek, amelyek sugározzák a csodálatos Székelyföld hangulatát. Egy vadvirágcsokor, hegyek-völgyek, szénaboglyákkal az erdőszélen és utcarészletek, amelyek meseszerűek.
Azt fejeztem ki, amit éreztem, mesevilágban telt el az alkotótábor tíz napja – mondja Gerencsérné Szakáll Katalin. – Nagyon régi vágyam vált valóra, hogy életemben először eljutottam Erdélybe. Megfogott a vidék szépsége, de annál is jobban szívembe zártam az ott élő embereket. Vázlatokat készítettem és megpróbálom majd megörökíteni őket, megmutatni mindazt, amit magammal hoztam. Zuhogott rám a sok szépség, az első időben olyan zavarban voltam, hogy görcsölt a kezem. Nagyon boldog vagyok, hogy két képemet a táborvezető művész, Siklódi Zsolt kiválasztotta a tavasszal a Vigadóban sorra kerülő kiállításra.

Kata végigvezet a házon, mindenütt képek, inkább tájak, vízpartok, s hangulatok, amelyek színes hullámokban olvadnak egybe. De vannak már arcok, emberek is, akikhez még bátortalanul nyúl. Gyerekkorától szeretett rajzolni, festeni. Jóízűen meséli, hogy édesapját mennyit nyaggatta, rajzoljon neki lovat. Az ügyetlenre sikeredett alkotások láttán a kislány csaknem megszólaló lovat varázsolt a papírra. Érettségi után művészpályára szeretett volna menni, de hárman voltak testvérek, és a család anyagi körülményei nem engedték a költséges továbbtanulást. Műszaki rajzoló lett, mondván mégiscsak rajzos szakmát választ. Rájött azután, hogy ez egészen más, de megszerette. Végre nyugdíjasan csinálhatja, amire egész életében vágyott. Első bemutatkozása a zalaegerszegi VMK kiállításán volt, ahol második díjat nyert, első önálló kiállítását Nagykanizsán rendezték meg, s benevezett az MMIK megyei válogatására a háromévenkénti Amatőr Artium országos pályázatán. Kétszáz kép közül Kata két alkotásából az egyik bekerült abba a tízbe, amelyek részt vehettek a XIII. országos képzőművészeti és iparművészeti tárlaton. Impresszionista olajképével nyerte az erdélyi alkotótábor lehetőségét, és ez a munkája részt vesz a decemberi Vajdahunyad várban rendezendő bemutatón is. 
A siker számomra azt jelenti, hogy örülhetek, mert másoknak is tetszik, ami nekem szép. A tüzes színek, a hajlékonyság, az őszinteség. A festés most mindent jelent. Ha belemerülök, észre sem veszem az idő múlását, azon kapom magam, hamarosan jön haza a férjem, és nem csináltam ebédet. Ketten vagyunk, a fiam kirepült a családi fészekből, aki egyébként örökölte a rajz szeretetét, s számítógépes grafikákat készít a munkahelyén. A vágyam az, hogy még többet, sokkal többet elsajátítsak a rajz, a festészet technikáiból, ezért örülök, amikor Szényi Zoli időnként eljön és kritikus szemmel értékeli a munkáimat. De jó lenne egy alapítvány is, amelynek segítségével mi amatőrök képezhetnénk magunkat. És persze vágyom egy önálló zalaegerszegi kiállításra is. A Móricz-galériában kaptam a jövő évre ígéretet.
Az ablak előtt a festőállványon félig kész képre esik a fény, tüzes, áttetsző gomolyok bontakoznak ki rajta. Kata mosolyog:
Székelyföldi impresszió, amelyen a nyári forróságot szeretném megjeleníteni…Szeretem a tüzes színeket.

vissza az elejére


Megjelent a Shabby Blues Band új lemeze

Nem csak Chicago-blues

 

Tizenkét év, tizenkét új dal. Így Kísért a múlt a Shabby Blues Band háza táján, ezzel a címmel jelent meg ugyanis néhány hete a zenekar új albuma.

Mint azt Kránitz Tóni zenekarvezető elmondta, az együttes májusban vonult stúdióba, hogy felvegye a 12 dalból álló új anyagot, melynek érdekessége, hogy bár ez a csapat 4. lemeze, mégis, ez az első, amin csak saját számok szerepelnek.
– A Shabby Blues Band életében két évvel ezelőtt lezárult egy korszak. Akkor ünnepeltük a 10 éves évfordulónkat, aminek az alkalmából megjelentettünk egy összefoglaló koncertlemezt. Ez többnyire feldolgozásokat tartalmazott, csakúgy, mint az azt megelőző felvételek. Az azóta eltelt időben viszont csak saját számokat írtunk, másfél év alatt tizenkettőt – mondja Tóni.

Kránitz Antal

Új CD-n gondolkodnak.

A változáshoz az is hozzájárult, hogy Salamon Attila személyében egy új és fiatal gitáros csatlakozott a zenekarhoz, aki ösztönzőleg hatott a Shabby többi tagjára. A szövegeket pedig már nem csak Kránitz Rita írja, hanem Molnár Zsolt énekes is, aki nem mást, mint saját életvitelét fejezi ki szövegeivel. Tóni szerint ez a szövegvilág teljesen passzol a már megszokott „blues-érzéshez”, annak ellenére is, hogy megszólalásban „modernizálódott” a csapat.
– Fiatal gitárosunk van, így színesedett a zenei anyag. Már nem a tradicionális Chicago-bluesos gyökerekhez kívántunk visszanyúlni, hanem próbáltunk valami újat hozni a hangszerelésbe.
Az új lemez amúgy teljesen magánkiadásban látott napvilágot, jobbára szponzori pénzekből, Zalaegerszeg önkormányzata is támogatta 100 ezer forinttal.
Az együttes a nyarat koncertezéssel töltötte. Megfordultak számos motorostalálkozón, de felléptek a Művészetek Völgyében és a pécsi Rock Maratonon is. A zalaegerszegi közönség legközelebb szeptember 13-án, az Udvarok Fesztiválon találkozhat a zenekarral az MMIK előtti téren. Az év végéig számos dunántúli klubban fellépnek, és már a 15 éves évfordulójukra megjelenő CD-n gondolkodnak. Ahogy Kránitz Tóni mondta, addig még bőven van idő, hogy egy nagyon jó új lemezt készítsenek.

vissza az elejére


Könyvajánló

Dean R. Koontz: A túlélő. A sikeres riporter, Joe Carpenter egy repülőgép-szerencsétlenség során elveszíti feleségét és két kislányát. Egy évvel a tragédiát követően, amikor már úgy érzi, csak öngyilkosság révén juthat ki élete romjai alól, találkozik egy titokzatos nővel. Rose azt állítja, ő is a lezuhant repülőgép utasai közé tartozott, de túlélte a katasztrófát. Joet kétségek gyötrik. Lehet, hogy a hatóságok eltitkolnak valamit az áldozatok hozzátartozói elől? Elképzelhető, hogy nem csak egy túlélő van? A férfi nyomozásba kezd és azonnal szembe találja magát egy titkos szervezettel, amely bármire képes, hogy megállítsa a túlélőt, mielőtt nyilvánosságra hozhatná a katasztrófa részleteit. A regény főhőse kideríti, milyen kapcsolat van a lezuhant repülőgép utasai és a paranormális képességekkel rendelkező, mesterségesen létrehozott emberek között. Joe megismeri a titkot és arra kényszerül, hogy átértékeljen mindent, amit az életről és a halálról eddig gondolt...

Iris Johansen: A végső célpont. Alighogy Melissa megérkezik nővére, Jessica vidéki házába, máris egy dráma kellős közepébe csöppen. Nővére az Egyesült Államok elnökének lányát kezeli, aki katatóniás. A szörnyű sokk, ami a kislányt érte, nevelőnőjének és a védelmére kirendelt testőrnek a kegyetlen meggyilkolása volt. Melissa és Jessica saját biztonságukat teszik kockára azért, hogy megszabadíthassák Cassiet a kínzó rémálmaitól, miközben kénytelenek egy rejtélyes idegen férfiban megbízni. Egyikük élete sincs biztonságban, mert a gyilkos azt keresi, ami az elnök lánya rémálmainak mélyén rejtőzik.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online