Félévente gyengült a ZTE

Nem szanatóriumba érkezett

Egy edzőváltás margójára

Törzstőkeemelés

Kettős siker


Bozsik a lemondás okairól

Félévente gyengült a ZTE

 

Egy nagy bevásárlóközpontban ülünk le beszélgetni Bozsik Péterrel, a ZTE lemondott edzőjével. A forgatagban a szurkolók és az áruház dolgozói is kedvesen üdvözlik a szakembert. Úgy látszik, nem felejtették el, hogy vele lett végül is először bajnok a ZTE, s győzték le a Manchester United világhírű csapatát.

Bozsik elegánsan távozik.– Jó szívvel és megelégedettséggel tekintek vissza a ZTE-nél eltöltött több mint két évre – így Bozsik Péter. – Az egerszegi csapat legsikeresebb időszakában lehettem a csapat edzője. Irányításom alatt lett először bajnok a ZTE, egy elfogadható nemzetközi kupaszereplést produkáltunk, amelyben benne van a Manchester United legyőzése, ami örök emlék marad mindenki számára. Sokkal több volt számomra a pozitív élmény, mint a negatív. 
– A bajnoki címet, a Manchester elleni sikert a szakítás ellenére sem tudják elvenni öntől.
– Az említett sikerek mindenképpen összeforrnak Zalaegerszeggel és a nevemmel . 
– A siker mégsem volt tartós. Miként látja, mi vezetett végül is odáig, hogy le kellett mondania?
– A lemondásom és a csapat sikertelensége összetett probléma. Borzasztóan sok oka volt, amit nagyon nehéz pár mondatba belesűríteni. A Manchester elleni sikert követően már nagyon sok problémával küzdöttünk. Már akkor, a téli igazoláskor kértem a vezetőket, frissítsük fel a játékoskeretet. Nem történt meg. 
– Milyen problémák jelentkeztek még?
– Személyi ellentétek, anyagi, motivációs gondok. A problémák egymást felerősítették, s ez kihatással volt a csapatra és a bennünket körülvevő közegre. Ez a spirál egyre lejjebb, a sikertelenség felé húzta a csapatot. A gondok ellenére úgy éreztem, képesek leszünk megújulni. Ezt tapasztaltam az elmúlt bajnokság rájátszásában, ahol sikerült kiegyenesednünk. Ezért is hosszabbítottam szerződést. Abban is bíztam, hogy nyáron történik változás a csapat keretében, megújulva vághatunk neki a bajnokságnak. Mindössze azonban csak egy kapus érkezett. A pontvadászatban az égiek sem akarták, hogy sikeres legyen a csapat, s benne én. Könnyen lehetne hét pontunk, de mindig becsúszott egy kapitális hiba, futhattunk az eredmény után. Így történt ez Debrecenben is. A találkozókon a lélektani fordulópontokat elbuktuk. Összeszedtünk 4 piros és 15 sárga lapot. Ezek azt mutatják, hogy a csapat idegileg és mentálisan nem volt a topon. Az elmúlt hónapok történései ütöttek vissza. Hangsúlyozom, nem kellene 0 ponttal utolsó helyen állnunk, mégis azt mondom nem véletlen, hogy így alakultak a dolgok. 

– Bővebben?
– Nem akarom részletezni a történéseket, de nekem csak javaslattételem volt az igazolások terén. A csapat vezetése sem volt egységes. A bajnokság megnyerését követően az átigazolási időszakban, félévenként 15 százalékot gyengültünk. Elment Waltner, Róth, Bonchis, az utóbbi kettő nagyon ott volt a kezdőcsapat környékén, és sokat tudtak futni. Ki kell mondani, hogy az igazolások nem úgy sikerültek, ahogy elképzeltük. Számomra nem volt egyértelmű, miért így történtek a szerződéskötések. Kiderült, hogy üres volt a kassza a bajnokság megnyerése után. 2002 telén Szabó Zolit szerződtettük, őt jó igazolásnak tartottam, elküldését kapitális hibának tartom. Az idei nyáron tovább gyengültünk. A védelmünk létszámban nincs meg. Urbánt az utolsó pillanatban engedték el. Aki menni akar, nem szabad itt tartani, ám a helyére már nem érkezett senki. 
– A lemondását követően is Egerszegen marad, mert a gyerekei már elkezdték az iskolát. Netán kijár a ZTE mérkőzéseire is?
– Nincs bennem félelem, nyugodtan kimehetek a mérkőzésekre, ha úgy gondolom. Emelt fővel végigmehetek a főutcán. Úgy érzem, a szurkolók még mindig elfogadnak és szeretnek. Szorítok, hogy a csapat elinduljon felfelé a tabellán, ennél többre képes a ZTE. Ennek a balszerencse-sorozatnak meg kell szakadnia. Ezért is álltam fel a kispadról, hogy egy új ember más elképzeléssel sikeres lehet. 
– Elképzelhető, hogy idővel ismét a ZTE edzője legyen?
– Egy edző életében sok minden történhet. Az edzői szakmában semmi sem elképzelhetetlen. Egyelőre ezen nem töröm a fejem. Pihenni szeretnék. Örülök, hogy minél többet lehetek a családommal, fújok egyet. Az elkövetkezendő hónapok eldöntik, hogy merre tovább.

vissza az elejére


Mihalecz a nehéz feladatokról

Nem szanatóriumba érkezett

 

Az elmúlt héten a ZTE FC Rt. igazgatótanácsa úgy döntött, hogy a lemondott Bozsik Péter vezetőedző helyére a csapat egykori kiváló játékosát, Mihalecz Istvánt nevezi ki. A szurkolók körében csak Mici becenévre hallgató szakember már több funkciót betöltött a kék-fehér alakulatnál, volt utánpótlás szakágvezető, szakosztályvezető, de a csapat vezetőedzője is.

Mihalecz IstvánIsmét nehéz helyzetben kapta meg a „karmesteri pálcát” a hamisan muzsikáló egerszegi alakulatnál. A bemutatkozás jól sikerült, a ZTE Tatabányán 2-0-ra nyert a Magyar Kupában, így az egerszegiek a legjobb 16 közé kerültek.
– Örülök, hogy a kupamérkőzést megnyertük, a kis siker is siker – így Mihalecz István. – A csapat önbizalmának növelése szempontjából mindenképpen jól jött. Túlértékelni nem szabad, mellette annak örülök, hogy végre nem kapott gólt a csapat. Nagyon vissza kell tekintenem, hogy a ZTE mikor nem kapott gólt tétmérkőzésen. Az igazi fokmérő a bajnokság lesz. A nyúlfarknyi szünetet igyekszünk maximálisan kihasználni. 
– Több újságban megjelent, hogy szereti a nehéz feladatokat, és oda hívják edzőnek, ahol „ég a ház”.
– Utálom a nehéz feladatokat, de általában ott történik edzőváltás, ahol gond van. Nem tehetek róla, ha mindig rám esik a vezetők választása. A nyugdíjasoknak való szanatóriumot szeretem, a magyar NB I-ben ilyet helyet viszont nem lehet találni. 
– Nem tartja túlzónak a vezetés elvárásait, hogy továbbra is az első hat és a nemzetközi kupaszereplés a cél?
– Nem foglalkozom ezzel, ilyen messzire nem tekintek. Terveim között a minél gyorsabb pontszerzés szerepel. Jelen pillanatban nagyon előretekintenem nem szabad. A gondolataimat a Pécs, és az azt követő Fradi elleni találkozó köti le.

– Szerkezetileg milyen változást tervez a ZTE-nél?
 – Nekem is van elképzelésem, hogy a jövőben milyen formációban játsszon a ZTE. Megpróbálom megértetni a fiúkkal, ha mégsem lesznek rá vevők a játékosok, mert képességűk, mentalitásuk nem engedi, felhagyok vele. Jelen helyzetünkben legfontosabb az eredmény. Tatabányán 3-4-3 rendszerben játszottunk, ez eléggé „sántított”, majd meglátjuk. Ha nem jön be, olyan rendszerben játszunk, amely a legeredményesebb lehet. 
– A ZTE jelen helyzetében az eredményesség a fontos, ez mehet netán a játék rovására is?
– Az edzői pályafutásom során sokat változtam. Minden híreszteléssel ellentétben szeretem a játékos labdarúgást. Örülök, ha szépen, passzolva játszik a csapat. A mi helyzetünkben viszont az eredmény a fontos, hogy miként érjük el, az másodlagos. 
– Pályaedző személye már eldőlt?
– A héten tisztázódik. Kikötésem nincsen, a csapat körüli ténykedés egy team-munka. Olyan embert akarok választani, akiben megbízok, szakmailag és emberileg egyaránt. 
– A pécsi találkozónak lesz egy érdekessége, a fia az ellenfél csapatában szerepel.
– Már minden médiából ez jön vissza, kár túlpörgetni. Én a ZTE sikeréért teszek meg mindent, ő meg a pécsiekéért. Van ilyen az életben, túl kell lépni rajta.

Péter Zoltán a pályaedző

Lapzártakor érkezett a hír, hogy a ZTE labdarúgócsapatának vezetése megállapodott Péter Zoltánnal, a csapat egykori kiváló játékosával, aki a jövőben pályaedzőként segíti Mihalecz István vezetőedző munkáját.

vissza az elejére


Egy edzőváltás margójára

 

A debreceni vereséget követően a ZTE labdarúgócsapatánál a szokásos forgatókönyvnek megfelelően Bozsik Péter felállt a kispadról. A szurkolói vélemények szerint egy-két játékostól sem ártott volna megválni, ugyanis többen már régóta csalják a focit. A lépés nem következett be. Érthető okokból, mert szabadlistára tett játékosért nem lehet sokat kapni a piacon. A másik tényező, a ZTE nincsen anyagilag a topon, így az esetleges elküldött labdarúgók helyére nem tudnának a későbbiek során igazolni.

No de tekintsünk vissza Bozsik Péter több mint kétéves edzői munkáságára, amely az első évben már nagyszerű eredményt hozott. Vezetésével a ZTE megnyerte a századik bajnokságot, és a BL selejtezőjében legyőzte a Manchester Unitedet. Sokak szerint innen eredeztethető a csapat mélyrepülése. A nemzetközi szereplés kimerítette a kasszát, a csapat igazi megerősítésére nem futotta, pedig mindenképpen frissíteni kellett volna.
Nézzünk csak vissza a ZTE szereplésére, és játszadozzunk el a számokkal. Megint csak szurkolókat idézve – nincs védelme a csapatnak –, állították többen. A hátsó alakzat akkor sem volt sziklaszilárd, amikor bajnok lett a kék-fehér alakulat. Aranyérmesként is 49-szer rezdült meg a ZTE hálója, de akkor a Waltner, Egressy, Kenesei trió szállította a gólokat. A védelem gólképességét a hatékony támadójáték ellensúlyozta. Egyébként is, Bozsik Péternél támadó szellemben játszott az együttes. A gólvágó hármasból mára egy formájában erősen visszaesett Egressy az egerszegiek játékosa. A tavalyi pontvadászatban is 47 gólt kapott a kék-fehér együttes. A védelem megerősítésére történtek lépések, de a hátsó sorba érkező labdarúgók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A csatárok – vagy mondjuk úgy a gólfelelősök –, teljesítménye is alaposan lecsökkent. A szakmai problémák mellé pedig társultak a morálisak, az anyagiak, s hogy a vezetés messze nem egységes. Ezen tényezők vezettek Bozsik Péter bukásához.
A gyenge bajnoki szereplést kár lenne csak a leváltott vezetőedző nyakába varrni. A játékosok és a vezetők a siker idején hangoztatták, hogy ez közös munka eredménye. Nos, a kudarc terheiből is mindenkinek vállalnia kell a ráeső részt. A következő időszak fontos feladata lesz az új szakmai stáb mögé állva mindent megtenni, hogy a ZTE végre elinduljon felfelé a tabellán. Reméljük, a főszereplők közül senki sem akarja, hogy a ZTE kövesse az egyszeres vidéki bajnokok (Vác, Dunaferr) sorsát, akik a bajnoki címet követően rövidesen kiestek az NB I-ből.

vissza az elejére


Törzstőkeemelés

 

Nehéz anyagi helyzetben van Egerszeg többszörös bajnok férfi kosárlabdacsapata. Bár a vezetők igyekeznek, nem sikerül jelentősen javítani a részvénytársaság pénzügyi helyzetén. Ezért az igazgatótanács tagjai most más irányba indulnak el. A vezetés úgy döntött, hogy mintegy 20–25 millió forinttal meg kívánja emelni a ZTE KK Rt. törzstőkéjét. 

A törzstőkeemelést „levezénylő” dr. Kelemen Péter elmondta, hogy a térségben és a városban nincsen olyan jelentős vállalkozás, amely fel tudna vállalni egy nagyobb szponzorációt. Ezért döntöttek a törzstőkeemelés mellett. A másik ok a hosszú távra való tervezés. Az elmondottakból következik, hogy a ZTE a jövőben a saját nevelésű játékosaira támaszkodik, az idei bajnokságban Nisavics mellé csak egy légiós érkezhet. A ZTE-nél az elkövetkező évek az építkezés, a takarékosság jegyében telnek.
Visszatérve a törzstőkeemelésre. A jegyzők között elsősorban az önkormányzatra – bírják a közgyűlés ígéretét – és az eddigi részvényesekre számítanak, de remélik, újabb, kosárlabdával szimpatizálók is vásárolnak részvényeket. A jegyzés október elsejével indulna. Egy részvény 10.000 forintba kerül. 
Újság még a csapat házatáján, hogy a ZTE-nél próbajátékon szerepel Josef Valek szlovák center, aki legutóbb a Salgótarjáni Fekete Sasok csapatában játszott. A kék-fehéreket először hazai környezetben, szeptemberben a Göcsej Kupán láthatják a nézők. Ekkor kezdik meg a bérletek árusítását is az idei szezonra.

Bemutatkoztak

Első felkészülési tornáján Szombathelyen játszott, a ZTE KK férfi kosárlabda csapata. A kék-fehérek, a Falco Kupán, az első találkozón 86-83-ra legyőzték Dombóvárt, a második összecsapáson 89-73-ra kikaptak a Falcótól. A mérkőzésen sérülés miatt nem játszott Nisavics, Gáspár, Polster. A torna utolsó találkozóján 87-79-re kikaptak az osztrák Oberwart gárdájától, a találkozón már Bencze sem szerepelt a három sérült mellett, mert ő is a maródiak listájára került.

vissza az elejére


Teke

Kettős siker

 

A labdarúgás után Zalaegerszeg élcsapatai közül a tekézők kezdték meg a pontvadászatot a Szuper Ligában. A már törzstagnak számító ZTE ZÁÉV női együttese hazai környezetben az újonc Szolnok együttesét fogadta. A ZTK FMVas újonc férfi csapata Pápán vendégszerepelt. Az első fordulóban a nők és a férfiak egyaránt nyertek.

ZTE ZÁÉV–Szolnok 7:1 (3245:2873)
Zalaegerszeg, szuper ligás női mérkőzés.
A tavalyi bajnokságban remeklő egerszegi hölgyek ott folytatták, ahol az elmúlt idényben abbahagyták. Nagyszerűen dobtak és már az első kör után eldöntötték a találkozót. A folytatásban már csak az volt a kérdéses, hogy 7:1-re, vagy 8:0-ra nyer az egerszegi csapat. A lányok sikere biztosan elősegíti Major Mihálynénak, a csapat edzőjének gyógyulását is. A találkozón ezúttal a szakmai tanácsokat Horváth Károlynétól, az együttes rutinos játékosától kapták a hölgyek.
Az egerszegi dobók eredményei: Baracsi 554, Fülöp 547, Simonffy T. 545, Miklós 539, Csurgai 538, Mátyás 522 fa.
Ifjúságiak: ZTE ZÁÉV–Szolnok 3:1 (930:895)
Az egerszegi dobók eredményei: Molnár 489, Horváth K. 441 fa.

Pápa–ZTK FMVas 2:6 (3170:3330)
Pápa, szuper ligás férfi mérkőzés.
A hazai csapatot támogató játékvezetők – adminisztrációs okokra hivatkozva – három egerszegi tekéző pályára lépését meg akarták akadályozni. Az országos szövetség versenybizottsága azonban utasítást adott, amely szerint az igazolásuk rendben van, játékuknak nincs akadálya. A szándékosan felkorbácsolt hangulatú találkozón, az első körben 45 fás hátrányba került az egerszegi együttes. A második sorban remeklő Járfás Szilárd, a hátrányt mindössze 5 fára csökkentette. A befejező egerszegi duó Fehér–Nemes egymást múlta felül. A győzelem értékét növeli, hogy a tavalyi 4.helyezett otthonában érte el az egerszegi csapat.
Az egerszegi dobók eredményei: Fehér 591, Járfás Sz. 572, Nemes 565, Kiss 542, Boanta 535, Baján 525 fa.
Ifjúságiak: Pápa–ZTK FMVas 0:4 (975:1065)
Az egerszegi dobók eredményei: Szabó K. 546, Járfás L. 519 fa.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online