Francia diákok az Apáczaiban

Hímes tojások a múzeumban

Gyomirtás a vágányhálózaton

Pályázati felhívás


Öt éve tart a két iskola kapcsolata

Francia diákok az Apáczaiban

 

Öt évvel ezelőtt vette fel a kapcsolatot az Apáczai Csere János Általános Iskola és Gimnázium a Loire régióbeli Lycee Notre Dame iskolával. Első találkozásként a franciák látogattak Zalaegerszegre 2002 tavaszán, majd a következő év elején az apáczais diákok és kísérőtanáraik utaztak a „Tenger kapujának” nevezett Challansba. A kirándulás részeként Párizs és Versailles nevezetességeivel is megismerkedtek a magyar tanulók.

Ajándékkal kedveskedett a francia csoport képviselője.A következő találkozásra a KOMA-pályázat teremtette meg a lehetőséget, melyen sikerrel szerepelt az Apáczai. Szeptemberben ismét útra kelhetett 11 diák. Egyhetes kinttartózkodásuk ideje alatt bekapcsolódtak francia társaik oktatásába, részt vettek a tanórákon, hozzászóltak a leckékhez. Látogatásuk révén tovább erősödött az országok és kultúrák közti távolságokat áthidaló kapcsolat.
A challansi iskola tanulói a múlt héten viszonozták a találkozást. Néhány napos budapesti tartózkodás után 31 diák érkezett Zalaegerszegre 4 kísérővel.
– Meglátogatták Budapesten egyebek mellett a Terror Házát. Azért ajánlottuk figyelmükbe, mert legutóbbi látogatásunkkor nagy érdeklődést mutattak az 1956-os történések iránt. Nagyon megviselte a diákokat, hogy hozzájuk hasonló korú fiatalok is börtönbe kerültek – számolt be a francia diákok magyarországi tartózkodásáról Csifó Nagy Klára, az Apáczai ÁMK francia szakos pedagógusa. – Városunkba kedden este érkeztek. Kérésüknek megfelelően családoknál helyeztük el a diákokat, mert szerették volna tudni, hogyan élnek a magyar emberek. Másnap részt vettek tanórákon, majd az ünnepi köszöntőt megelőzően közös facsemete-ültetésen vettek részt. A délután folyamán az önkormányzat vezetői fogadták francia vendégeinket, mely után a város nevezetességeivel ismerkedtünk. Szerepelt a programban a Flextronics-gyár megtekintése, amelynek Franciaországban is vannak gyárai. Ugyancsak az ő kérésük volt, hogy keressünk fel a protestáns egyházakat.
Ellátogattak a francia diákok a kehidakustányi termálfürdőbe is, valamint Keszthelyre, ahol ugyancsak a nevezetességekkel, a magyar lovakkal, illetve az európai uniós Információs Ponttal ismerkedtek. A francia diákoknak nagyon tetszett Magyarország.
– Első alkalommal vagyok itt. Budapest teljesen lenyűgözött. Megdöbbentett ugyanakkor az a sok szemét, amit az utcákon láttunk. Ehhez Franciaországban nem vagyunk hozzászokva – mesélt élményeiről Jolly Adeline. – Örömmel tapasztaltuk, mennyire kedves, vendégszerető nép a magyar. Lesték minden kérésünket, jól szórakoztunk a magyar diákokkal.
Murgue Anne Charlotte már második alkalommal járt Zalaegerszegen. Két évvel korábban is iskolai csoporttal érkezett. Mint mondja, sikerült mára jó kapcsolatot kialakítania diáktársaival.

vissza az elejére


Törékeny tavaszvárás

Hímes tojások a múzeumban

 

Beregi tojás, gyimesi tojás, csíki tojás, zalai tojás... Akár gasztronómiai körutazásról is szó lehetne a fentiek hallatán, bemutatva a tájegységek jellegzetes tojásételeit, ám a Göcseji Múzeum ennél többre vállalkozott a húsvét közeledtével. Kényes, sőt szó szerint törékeny tavaszköszöntő kiállítást rendeztek ugyanis a múzeum munkatársai.

TojáskiállításBércziné Szendrő Csilla népi iparművész „írott tojásaiból” nyílt nem mindennapi tárlat, melyet Marx Mária néprajzos ajánlott az érdeklődők figyelmébe.
Bércziné Szendrő Csilla több, mint ezer darab hímes tojást hozott magával a zalaegerszegi kiállításra, melyek hagyományos díszítőtechnikával készültek, s felölelik az egész Kárpát-medence mintakincsét. Az iparművész, aki egyébként oszlopos tagja a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek, nem könyvből és szakirodalomból tanulta meg a tojásfestés művészetét, hanem „elment a helyszínre” és az ott élő „mesterektől” leste el a tojásfestés tudományát. Bizonyítja ezt a gazdag fotógyűjtemény is, mely szintén a kiállítás része.
Marx Mária elmondta: a tojásfestés összetett szimbólumrendszert hordoz magában. A tojás, mint kerek egész, a világot jelentette az ősi kultúrákban, s mivel benne „élőlény” lakozik, magát az életet, a születést, a termékenységet jelenti. Hasonlóan fontos a tojások színezése is. A leggyakoribb a piros, mely a vér, s így szintén az élet színe. A tojások termékenységi, életet adó funkcióját később a kereszténység is átvette, s így a piros tojás, mint Krisztus vére jelenik meg a hagyományokban, s számos ima, régi varázsige is tartozik az ünnepkörhöz.
A tojásdíszítés és -adás a népi kultúrában női feladat volt. Általában férfiaknak, vagy más nőknek készítették őket. Keresztanya a keresztlányának, vagy szerelmes nők a kedvesüknek. A hagyományokban ugyanis mindig fontos szerep jutott a szerelmi varázslásoknak.
A tojásból származó haszon is mindig az asszonyt illetve, abból szőtték a gyermekek kelengyéjét, vagy vásárolták meg az ehhez szükséges holmikat.
A kereszténység felvételével a húsvétot megelőző nagyhét Krisztus vérének az ünnepe lett, ám az ősibb, tavaszváró, termékenységvarázsló szimbólum is megmaradt kultúránkban.
Bércziné Szendrő Csilla e hagyomány továbbadásával foglalkozik, s 1990 óta végez néprajzi gyűjtőmunkát a Kárpát-medencében. Gyűjtési területéhez tartozik többek között Bereg megye, Csík, Gyimes, Garamvölgyi falvak, Háromszék és Moldva, s nem utolsósorban Göcsej és Hetés vidéke is. Németország, Románia, Jugoszlávia, Szlovákia és számos hazai kiállítás után, most a zalaegerszegiek csodálhatják meg az archaikus, már már műalkotásszámba menő gyűjteményt.

vissza az elejére


Gyomirtás a vágányhálózaton

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Zalaegerszeg közigazgatási határán belül, a MÁV Rt. vágányhálózatán 2004. április 9–10-én és 16–17-én vegyszeres gyomirtást végeznek. Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén a munkálatok 1–3 napot csúszhatnak.
A lakott területen felhasználandó készítmények mindegyikének munka-egészségügyi várakozási ideje 0 nap, meleg vérű élőlényekre ártalmatlan. A kezelt területen legeltetni, illetve onnan származó takarmánnyal 14 napon belül etetni tilos!
Kérjük, hogy a permetezés napján a jelzett területeken ne tartózkodjanak!

vissza az elejére


Pályázati felhívás

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zalai Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány és az Apáczai Csere János Általános Művelődési Központ „Cogito ergo sum” azaz „Gondolkodom, tehát vagyok” elnevezéssel drogmegelőzési pályázatot hirdet 25 év alatti fiatalok részére.

A pályázat célja a kábítószer-fogyasztás megelőzése, illetve a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása.

Az alkotásokat az alábbi kategóriákban várjuk:
1. Vers és próza (max. 10 oldal)
2. Rajz (A/2-es, A/3-as méret)
3. Plakát (A/2-es, A/3-as méret)
4. Számítógépes grafika (CD-n)
A pályázatokat az Apáczai ÁMK címére, 8900 Zalaegerszeg, Apáczai tér 5. szám alá kérjük beküldeni.

Beküldési határidő: 2004. április 15.

A beérkezett művek legjobbjaiból 2004. május hónapban Zalaegerszegen az Apáczai ÁMK-ban kiállítást rendezünk, amely megnyitóján a legjobb pályamunkákat díjazzuk.
A kategóriák első helyezettjei ajándékcsomagot kapnak, valamint részt vesznek 2004. június 26-án Budapesten a Petőfi Csarnokban megrendezésre kerülő „kábítószer-ellenes világnap” központi rendezvényein.
A II–III. helyezettek 5 illetve 3 ezer forint értékű vásárlási utalvány díjazásban részesülnek.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online