Taroltak a báthorysok

Szigorúan büntetnek


Zalaegerszegen a Szakma Kiváló Tanulója verseny döntője

Taroltak a báthorysok

 

Rendkívül magas színvonalú lebonyolítás mellett, vidám, érzelmektől sem mentes hangulatban telt a Szakma Kiváló Tanulója országos verseny döntője, amelynek idén Zalaegerszeg adott otthont. Az elismerő szavakat a Nemzeti Szakképzési Intézet képviselője fogalmazta meg a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben megtartott eredményhirdetés és zárás keretében, köszönetet mondva a Báthory István és Kinizsi Pál Szakképző Intézet valamennyi közreműködő munkatársának.

Sikeres volt a tortabemutató is.Az elméleti és gyakorlati feladatokból felépült verseny négy napon át, több mint száz tanuló részvételével zajlott városunkban. Hasonló versenyt 1983-ban rendezhetett utoljára Zalaegerszeg. Ezúttal a Báthory-szakközépiskola tanulói és felkészítőik érdemelték ki a rendezés jogát.
– Örömmel mondhatom, hogy tanulóink felkészültsége alapján felfigyeltek iskolánkra az utóbbi tíz évben. Korábban is voltak szép eredményeink, egy évtizede azonban sorra hozzuk el az érmeket a Szakma Kiváló Tanulója versenyről – mondja Bogár Imre, a Báthory és Kinizsi Szakképző Iskola igazgatója, akit a versenyzárást követően kértünk összegzésre. – Azért nagyon szépek az eredményeink, mert viszonylag kis iskola vagyunk. Mindössze egy osztályban folytatunk kereskedelmi, és egy osztályban vendéglátó-ipari szakmunkásképzést. Harminc főből választjuk ki tehát azokat, akik érdemesek arra, hogy részt vegyenek egy ilyen magas szakmai tudást követelő versenyen.
Minden évben más helyszínen rendezik a megmérettetést. Tavaly Kaposváron volt a döntő, ahonnan két első helyezéssel, és a kereskedelmi kupával tértünk haza. Hasonlóan jól szerepeltünk egy évvel korábban is. Sorozatosan kiemelkedő eredményeink tették lehetővé számunkra az idei Szakma Kiváló Tanulója verseny döntőjének megrendezését.
Bogár Imre kitért arra is, hogy bár a Nemzeti Szakképzési Intézet magára vállalja a szervezés költségeinek egy részét, még így is sok hárul a rendezőkre. Az anyagi források előteremtésében a városi és a megyei önkormányzat sietett az iskola segítségére, de támogatta a rendezvényt a KISOSZ, a munkaügyi központ, a kereskedelmi és iparkamara, illetve számos vállalkozó is.
– Nagy összefogással tudtuk csak elérni, hogy a Nemzeti Szakképzési Intézet képviselőinek véleménye szerint is nagyon színvonalasra sikerült a verseny. Szerdán érkeztek a diákok és felkészítőik, kísérőik a városba, s a gyerekek rögtön munkához is láttak. Elméleti és gyakorlati feladatok szerepeltek a versenykiírásban. Videoközvetítés segítségével szóban adtak számot elméleti tudásukról. A szakácsok, cukrászok és felszolgálók idegen nyelvből is megmérettek.
A kereskedelmi szakmacsoportban versenyzők az Intersparban, a Plaza műszaki boltjában, illetve az Ifjúsági Áruházban teljesítették a számukra előírt gyakorlati feladatokat. Ezek közé tartozott a számlakiállítás, a visszaárazás, a vevőkiszolgálás, és még sok egyéb feladat. A vendéglátósokat felújított oktatási kabinetünk fogadta. Nekik napi menüt, majd díszmunkát kellett készíteniük, melyekből kiállítást is szerveztünk.
A Szakma Kiváló Tanulója verseny döntőjébe 107 diák jutott be, közülük 16-an a Báthory István Szakképző Intézet tanulói. Az elmúlt 35 évben nem volt példa arra, hogy egy intézmény ilyen nagy számú diákot juttasson az országos döntőbe.
– Rendkívül büszke vagyok tanulóinkra. Húszan vettek részt az idei verseny elődöntőjében, s 16-an ott is sikeresen vették az akadályokat – mondja örömtől sugárzó arccal Bogár Imre. – A szervezés izgalmai mellett nagy várakozással tekintettünk a verseny elé. Szerencsére nem kellett csalódnunk. Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő szakmacsoportban 5. és 18. helyezést hoztak el tanulóink. A vas-műszakicikk kereskedők 2., 3., 4., 8., és 10. helyet szereztek. Szakácsaink a 2., 4., 8., 9., 10., 13. és 14. helyen végeztek, míg a pincértanulók egy 2. és egy 4. helyezést gyűjtöttek. Sajnos, egy tanulónknak sem sikerült az élen végeznie, ám nem bánjuk. A szerzett pontok összesítését tekintve ugyanis iskolánk bizonyult a legjobbnak. Kereskedő és vendéglátó szakmában is mi kaptuk a kupát, amelyre ugyancsak nem volt még példa a verseny történetében
A szép helyezések mellett külön öröm a diákok számára, hogy valamennyien felszabadultak, azaz mentesültek a szakmunkásvizsga alól.

vissza az elejére


Változott a pontrendszer

Szigorúan büntetnek

 

Az elmúlt évben még elnézőek voltak a zalaegerszegi rendőrök a biztonsági övüket be nem kapcsoló autósokkal szemben, a jóindulat azonban mostanra elmúlt. Hetente egy alkalommal kiválasztanak egy helyszínt a város területén, hogy meggyőződjenek arról, betartják-e a KRESZ szabályait a gépjárművekben utazók. Az eredmény nem túl rózsás. Március folyamán, mindössze négy egyórás időtartamú ellenőrzés közel 130 ezer forintot juttatott az államkasszába.

Egy óra alatt 43 ezer forint bírságot szabtak ki a rendőrök.– Tovább folytatjuk az idei évben tavaly elindított akcióinkat. Ezek közé tartozik a biztonsági öv használatának ellenőrzése is. Az elmúlt évben jutalmat adtunk azoknak a vezetőknek, akik bekapcsolták biztonsági övüket, a nem teljesítőket pedig figyelmeztettük. Mivel ez nem vezetett eredményre, rátértünk a szankcionálásra. Egy óra leforgása alatt mintegy 30 gépjárművezetőt kellett felelősségre vonnunk. Nagyon magas tehát azok aránya, akik nem kapcsolják be biztonsági övüket annak ellenére, hogy egy baleset alkalmával életet menthet – számolt be a múlt heti akciót követően Tóth István, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója. A legutóbbi ellenőrzés keretében egy óra leforgása alatt 18 gépjárművezetőnek szabtak ki bírságot 43 ezer forint összértékben. – Úgy látjuk, nincs más megoldás, mint büntetni, hátha abból tanulnak az emberek. Statisztikáink is bizonyítják, hogy nagymértékben csökkenthető egy baleset kimenetelének súlyossága, ha használják az utasok a biztonsági övet. Üzembe helyezett a megyei balesetmegelőzési bizottság egy szimulátort, amely azt bizonyítja, hogy 9 kilométer/órás sebesség melletti ütközéskor mekkorát ránt a sofőrön a biztonsági öv. Gondoljunk bele, mi történik csupán 50 kilométer/órás sebesség mellett bekövetkező baleset esetén, ha nem használja az illető az övet!
Márpedig sokan ezt teszik. S hogy mivel magyarázzák a KRESZ megsértését?
– Most indultam el. Nem megyek gyorsan. Csak ide jöttem a sarokra. Nem szoktam használni. Szerintem nem ér semmit. Ilyen, és ehhez hasonló kifogásokat keresnek a járművezetők – mondja a főelőadó.
Ezek a kifogások nem számítanak enyhítő körülménynek. Jelen pillanatban háromezer forinttal büntetik a rendőrök a biztonsági övüket be nem kapcsolókat. Április 1-jétől azonban egy büntetőpontot is csatolnak a bírság mellé.
– 2001. január elsejétől, több európai ország mintájára, hazánkban is bevezették az úgynevezett közúti közlekedési előéleti pontrendszert. Mivel az abban meghatározott pontszámok nem vezettek a közlekedésbiztonság javulásához, a pontrendszer hatálya alá tartozó szabálysértések körének kiszélesítése, illetve a pontszámok megemelése mellett döntött a jogalkotó – ismerteti a 2004. április 1-jével életbe lépett módosítás előzményeit Tóth István. – A hónap kezdetétől szabálysértésekért 1–3 pont jár, a gondatlanságból elkövetett bűncselekményeket 4 ponttal bünteti a rendőrség, míg a szándékosakat 7 ponttal. Ez utóbbiak körébe tartozik a segítségnyújtás elmulasztása, a közúti veszélyeztetés, a cserbenhagyás és az ittas vezetés is. Közúti baleset okozásáért 4 ponttal „jutalmazza” a rendőr a gépjárművezetőt. A pontrendszer hatálya alá került, s egy ponttal büntethető a biztonsági öv, a bukósisak, valamint a biztonsági gyermekülés használatának elmulasztása, de ugyancsak egy pontot gyűjt az a sofőr, aki vezetés közben használja mobiltelefonját. 18 pont összegyűjtése esetén bevonjuk a gépjárművezető jogosítványát.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online