Köszöntötték a kedvenceket

Triplázás előtt a Csuti

Dobogós az újonc

Egy pontra futotta

Alsóházban a férfiak

Részvételi rekord

Dámajáték-bajnokság


Kosarasünnep

Köszöntötték a kedvenceket

 

Huszonöt év egy ember életében is jelentős időnek számít, főleg sportegyesületnél, szakosztálynál. A ZTE férfi kosárlabdacsapatának életében is említésre méltó dátum 1979. január 13-a, ekkor játszotta első NB I-es mérkőzését a kék-fehér alakulat. Az esemény előzményeként, 1978-ban nagy csatában nyerte meg a bajnokságot a ZTE a Székesfehérvári Építők előtt.

Kristóf László edző és Rózsás Gábor idézi fel a régmúltat. A háttérben Ivánkovics István beszélget Tóth Árpáddal, a ZTE KK Rt. igazgatósági tagjával.Az egymás elleni eredmény döntött az egerszegi együttes javára. 2004. március 27., a MAFC elleni találkozó előtt izgatott sportvezetők, játékosok, edzők viccelődnek egymással a Városi Sportcsarnok dísztermében. „Semmit nem változtál, csak a hajad lett kevesebb, és van egy kis pocakod”.
Kristóf László, a bajnokcsapat edzője és Varga Ferenc, aki átvette tőle a szakmai munka irányítását, most végigtekint az egykori csapaton.
– Az idő mindent megszépít, de akkor és most is büszke voltam és vagyok erre a csapatra – emlékezik Varga Ferenc. – Nagyszerű közösséget alkottak, tudtak egymásért, a városért küzdeni. Az elmúlt negyedszázad alatt ők sem lettek sem szebbek, sem fiatalabbak, én sem. Jó dolog felidézni velük az egykori sikereket, élményeket. A nagyszerű csapatszellem önmagában kevés lett volna, ha nincs a csapat mögött egy tettre kész vezetés, aki maximálisan igyekezett megteremteni a feltételeket. Lackner Ede, dr. Szalay Dénes és a többiek nagyszerűen dolgoztak a háttérben. A sportágtól nem szakadtam el, Pécsen a PVSK női utánpótlás-csapatának vagyok a szakosztályvezetője.
Aztán búcsúzik, miközben viccelődik egyet Cinivel (Ivánkovics István) az egykori centerrel.
– Nagyszerű, hogy a mai vezetés gondolt ránk, elvégre mi raktuk le az alapokat – így Cini. – Huszonöt év alatt óriásit változott a játék. Mi munka mellett sportoltunk. Nemcsak bejártam a munkahelyemre, hanem a rám bízott feladatot el is végeztem. Mára már elanyagiasodott a sport, benne a kosárlabda.
Az együttes hátvéd-bedobója Magyar Attila, az ország másik feléből, Miskolcról érkezett a ZTE-hez, a játékos-pályafutását követően oda is tért vissza.
– Nagyszerű érzés ismét emlékezni – hangoztatta Magyar Attila. Egy találkozón már itt voltam, amelyet Gellér Sanyiék szerveztek, de most is szívesen jöttem. Jó együtt lenni a régi játszótársakkal. Azóta elkerültem Miskolcról, Kecskeméten vagyok főiskolai tanár. A családból a fiam Szegedre jár a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára. Természetesen kosárlabdázik.
Lázár Béla, a fővárosból érkezett a ZTE-hez és a játékos-pályafutását követően itt is maradt.
– A vezetők azért hozták össze a találkozót, mert biztosan olyat tettünk, amire jó emlékezni – vélekedett Lázár Béla. – Nagyszerű együttest alkottunk, a csapategység, az egymásért való küzdés sokszor átsegített minket a nehéz pillanatokon.
Herényi Jenő, a csapat csupa szív embere a játékospályafutását követően szintén Egerszegen telepedett le:
– Meglepetésként ért a találkozó, de nagyon jó érzés, hogy a vezetők gondoltak ránk, jó együtt lenni az egykori játszótársakkal. A mi időnkben egészen más volt a játék, és a sportágat körülvevő környezet. Akkor nem domináltak ennyire az anyagiak.
Varga Ferenc edző szerint a vezetés és a csapat közötti kapocs dr. Szalay Dénes szakosztályvezető volt:
– Nagyszerű gesztus a csapat és a vezetők felé a mai irányítók lépése. Akkor és ma mások voltak a motivációk. Huszonöt éve is fontos szerepe volt a pénznek, de nem ennyire. Nekünk is sokat kellett dolgozni, hogy biztosítsuk az anyagi hátteret, de a mostani vezetőknek még többet kell rohangálni a pénz után.
Aztán a sportcsarnok küzdőterén az egykori játékosokat, vezetőket, edzőket köszöntötték a szurkolók, és a ZTE KK Rt. elöljárói, Horváth Béla elnök és Bodrogi Csaba ügyvezető könyvvel ajándékozták meg őket. A közönség vastapsa közepette, zengett a „szép volt fiúk”. Az egykori sikerkovácsok pedig azon töprenghettek, hogy 25 év múlva ismét ünnepelhetnek-e? Remélik, lesz hol, és lesz kivel.

vissza az elejére


Sakk

Triplázás előtt a Csuti

Z. Csuti Hydrocomp–Haladás VSE 7,5:4,5
Zalaegerszeg. NB I-es csapatbajnoki mérkőzés.
A találkozó előtt Portisch Lajost, az egerszegiek első táblás játékosát köszöntötték az egerszegi klub vezetői. A kiváló játékos a mérkőzés napján (április 4-én) ünnepelte születés napját. A szombathelyiek első táblás játékosa Ruck Róbert kedveskedni akart az ünnepeltek, ugyanis elkésett. A bájos eset azonban nem akadályozta meg a két játékost abban, hogy gyorsan játszanak egy szalon remit. A többiek viszont apait, anyait beleadtak, éles játszmákban dőltek el a partik. Negatív meglepetést mindössze az jelentett, hogy Sax és Grószpéter világossal vesztett. A találkozó végül is az éllovas egerszegiek biztos sikerével zárult. Ez azt is jelenti, hogy az utolsó fordulóban a Honvéd ellen óriásit kellene bakizniuk a csutisoknak, hogy elveszítsék a bajnoki címet. A fővárosi zalai siker esetén egymás után harmadszor lenne aranyérmes az egerszegi együttes.
Eredmények (elöl az egerszegi versenyzők): Portisch L.–Ruck R. döntetlen, Sax–Kovács 0:1, Sthol–Kiss 1:0, Pavasovics–Németh 1:0, Horváth J.–Korpics döntetlen, Horváth Á.–Rövid 1:0, Horváth Cs.–Lakos N. döntetlen, Grószpéter–Csonka 0:1, Horváth Gy.–Ruck T. döntetlen, Horváth T.–Pergel 1:0, Mádl–Joó döntetlen, Mészáros–Varga 1:0.

vissza az elejére


Teke

Dobogós az újonc

 

A Szuper Liga rájátszásának harmadik fordulójában hazai pályán fogadta ellenlábasait, a ZTK FMVas újonc férfi tekecsapata. A tabellán második helyen álló egerszegiek titkon meglepetésre készültek, szerették volna megelőzni a bajnoki címre legesélyesebb szegedieket.

 A zsúfolásig megtelt csarnokban nagyszerű mérkőzést láthattak a sportág barátai. Nem véletlenül, a csapatokban világbajnokok egész sora gurította a golyót. Az egerszegiek is remekül küzdöttek, igaz nem sikerült megelőzniük a Tisza-partiakat. A második hely azt jelenti, hogy az újonc már biztosan a dobogón végez. Ha az utolsó fordulóban Szegeden megelőzik a BKV Előrét, ezüstérmesek is lehetnek a zalaiak. Az egerszegi rájátszáson egyébként eldőlt, hogy a szegediek bebiztosították bajnoki címüket, és tisztázódott, hogy a Szolnok nem kerülhet el a negyedik helyről. Az utolsó forduló mindössze a második, harmadik helyről dönt.
Eredmények: 1. Szeged 3488, 2. ZTK FMVas 3463 ( Boanta 594, Baján 590, Fehér 583, Kiss 571, Nemes 569, Hermán 556 ), 3. BKV Előre 3394, 4. Szolnok 3292 fa.
A tabella állása: 1. Szeged 33, 2. ZTK FMVas 24 (több ütött fa), 3. BKV Előre 24, 4. Szolnok 20 fa.

Ferencváros–ZTE ZÁÉV 6:2 (3203:3079)
Budapest, szuper ligás női mérkőzés.
A pontvadászat során eddig csak a ZTE-től kapott ki a listavezető fővárosi együttes. A visszavágás maximálisan sikerült a Ferencvárosnak. Az egerszegi csapatból ugyanis csak hárman Csurgai, Baracsi, Molnár nyújtottak áltag feletti teljesítményt, ami kevés volt a bravúrhoz. Az egerszegiek veresége azt is jelenti, hogy a kék-fehérek nagy valószínűség szerint a harmadik helyen zárják a bajnokságot.
Az egerszegi dobók eredményei: Simonffy 475, Miklós 503, Fülöp 493, Molnár 513, Csurgai 544, Baracsi 551 fa.
Ifjúságiak: Ferencváros–ZTE ZÁÉV 3:1 (978:962).
Az egerszegi dobók eredményei: Horváth K. 490, Kovács 472 fa.

vissza az elejére


Labdarúgás

Egy pontra futotta

e.on ZTE–Balaton FC 1-1 (1-1)
Zalaegerszeg, 4500 néző. Jv.: Juhos.
ZTE: Varga Z. – Kocsárdi, Sebők V., Csóka, Szamosi – Nagy L.(Sabo), Ljubojevics(Vincze), Balog, Egressy – Sebők J. Gyánó (Waltner). Vezetőedző: Gellei Imre:
Gólszerző: Gyánó, illetve Mészáros. Kiállítva: Sebők J.

Értékel Nagy Lajos, a ZTE játékosa: – Nagyon rosszul kezdtük a mérkőzést, nem éreztük a játék ritmusát. A siófok veszélyesen kontrázott, és gyorsan megszerezte a vezetést. Huszonöt perc elteltével magunkra találtunk, helyzeteket dolgoztunk ki, sikerült is egyenlítenünk. Szünet után mindenképpen szerettünk volna egy gólt rúgni, nagy erővel támadtunk. Helyzeteink is adódtak, sajnos ezek kimaradtak. Egy 11-es gyanús szituációban én is kerültem, László szabályosan elütött a 16-oson belül. A kiállítást követően mindkét oldalon akadtak helyzetek. A kialakult szituáció miatt az egy pontot is meg kell becsülni. Az alapszakasz utolsó fordulójában a Videoton vendégei leszünk, ahol mindenképpen pontot vagy pontokat akarunk szerezni.

vissza az elejére


Kosárlabda

Alsóházban a férfiak

Nyíregyháza–ZTE KK 90-77 (25-13, 18-20, 21-23, 26-21)
Nyíregyháza, 1800 néző. Jv.: Bodnár, Papp. NB I-es férfi mérkőzés.
ZTE: Plevnik (13/6), Bencze (8/6), Gáspár (11/6), Kámán (11/3), Csaplár Nagy E. (7/6). Csere: Szájer (–), Cole (19/9), Polster (2), Volf (3/3), Hoffmann (3/3). Vezetőedző: Kovács László.

Értékel Bodrogi Csaba, a ZTE ügyvezetője: – Jól kezdtük, a mérkőzést, pár ponttal vezettünk is, de jött a szokásos hullámvölgy. Hiába nyertük meg a második, harmadik negyedet, nem sokra mentünk vele. A csapatból egyedül Cole nyújtott átlag felettit, így pedig esélyünk sem volt a győzelemre. Sajnáljuk, hogy nem kerültünk az első nyolc közé, de úgy vélem a mi sorsunk nem ezen a találkozón dőlt el, hanem jóval előbb.

* * *

ZTE Zala Volán–BEAC 58-47 (14-12, 19-16, 10-14, 15-5)
Zalaegerszeg, 100 néző. Jv.: Pestality, Makovszki. NB I-es női mérkőzés. Rájátszás, alsóház.
Zala Volán: Heller (7), Szentkirályi (12/6), Zsovár (19/12), Ruziczkova (–), Lichnerova (6). Csere: Darida (12/6), Vágvölgyi (2), Varga (-). Edző: Horváth József.

Értékel Horváth József: – Nem játszottunk jól, de lányok remekül küzdöttek, így megérdemelten győztük le a BEAC-ot.

* * *

A városi férfi kosárlabda bajnokság eredményei: Zala Kvint-Torcida 49-85, Zalaimpex-Persze–Adrenalin 75-51, Wonder Boys–Dark Side 67-76, Wonder Boys–Anonim Ice 20-20, Kertvárosi Kommandó–Zalaimpex-Persze 66-61, Torcida–Wonder Boys 88-41.

vissza az elejére


Zalaiparker Kupa

Részvételi rekord

 

Remek, tavaszias időben versenyeztek a városi diákolimpia és városi mezeifutó bajnokság résztvevői a Vizslaparkban. A sporteseményen részvételi rekord született. Összesen 504 célba érkező versenyző volt. A verseny fő díját – a Zalaiparker Kupát – a Landorhegyi-iskola tanulói és testnevelő tanárai vehették át Barta Andrástól, a rendezvény fővédnökétől.

Diákolimpia mezei városi döntő. Győztesek: I. korcsoport férfi (63 induló) 600 m: Szűcs Valdo (Dózsa). Csapat: Landorhegyi. I. korcsoport leány (76 induló) 600 m: Salamon Lolita (Dózsa). Csapat: Dózsa. II. korcsoport fiú (83 induló) 1000 m: Magyar János (Landorhegyi). Csapat: Landorhegyi. II. korcsoport leány (85 fő) 1000 m: Nagy Barbara (Landorhegyi). Csapat: Landorhegyi „A”. III. korcsoport férfi (55 fő) 2000 m: Kádár Márton (Pais). Csapat: Landorhegyi. III. korcsoport leány (50 fő) 2000 m: Nagy Bernadett (Zrínyi). Csapat: Landorhegyi. IV. korcsoport fiú (36 fő) 3000 m: Horváth Tamás (Petőfi). Csapat: Dózsa. IV. korcsoport leány (29 fő) 2000 m: Szoll Sára (Landorhegyi). Csapat: Landorhegyi. V. korcsoport férfi (15 fő) 3000 m: Góczán Bence (Zrínyi). V. korcsoport leány (12 fő) 3000 m: Simonffy Mariann (Kölcsey). VI. korcsoport férfi: Zorn András (Zrínyi). VI. korcsoport leány: Molnár Renáta (Báthory).

vissza az elejére


Dámajáték-bajnokság

 

Az elmúlt év októberétől az egerszegi iskolában folyó dámajáték-oktatás ez év március 1-től bővült azzal, hogy a lakosság számára is lehetőség nyílt elsajátítani a játék alapjait a Gönczi Ferenc ÁMK-ban, a Kertvárosi Sportklubban és a városi dámajáték-klubban.

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon egy rapid csapatversenyt szerveztek a diákoknak, de ebből nem derült ki, hogy kik a legjobbak, legerősebb játékosok a városban. Ezért a szervezők városi egyéni dámajáték-bajnokságot rendeznek, hogy összeállítsák a városi válogatott keretet.
A Zalaegerszegi Dámajáték Sportegyesület megrendezi a városi egyéni bajnokságot. A verseny április 9–10-én a Balaton Hotelban kerül lebonyolításra. Az első nap14–18 óra között, a másodikon 10–17 óra között zajlanak a partik. (A résztvevők számára ingyenes ebédet biztosítanak a szervezők). Érdeklődni, nevezni a 92/314-894-es telefonszámon lehet.
Az eredményhirdetésre április 10-én, 17.30 órától kerül sor. Minden táblán a játékos a győzelemért egy pontot kap, döntetlenért felet, vereségért nem jár pont. Ha a 40 perc játékidő alatt nincs győztes, bíró dönt az állás alapján. A kilenc forduló során legtöbb pontot szerző játékos lesz a győztes. Az elért eredmények alapján az első 10 fiú, illetve 10 leány a városi válogatottba kerül.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online