Vidám Eötvös-napok

Postázzák a választási értesítőket

Közel száz játszótér vár lebontásra


A hagyomány folytatódik

Vidám Eötvös-napok

 

Immár hagyománynak tekinthető, hogy az Eötvös-iskolában minden esztendőben megrendezik az Eötvös-napokat, ahol színes és szórakoztató programok várják a fiatalokat.

Látványos előadással készültek a diákok.Hanzséros Alajos, az intézmény igazgatója elmondta, az iskola 1990 szeptemberétől viseli Eötvös József nevét, és 1991-től szervezik meg az Eötvös-napok elnevezésű rendezvénysorozatot. Az idei már a tizennegyedik volt a sorban, ahol a korábbi esztendőkben megszokott programokat kínálták a szervezők. Ebben az évben ismét rendeztek például angol–német nyelvi vetélkedőt, matematikaversenyt, számítógépes logikai játékot, s most a 2–3–4. osztályosok helyesírásban és szépírásban is összemérhették tudásukat. Természetesen az ilyenkor szokásos teremlabdarúgó-torna sem maradhatott el, melynek a Városi Sportcsarnok adott otthont.
1997 óta a programsorozathoz szervesen hozzátartozik az úgynevezett Eötvös-műsor, ahol ezúttal a magyar történelem és a magyar kultúra fontosabb történései kerültek műsorra. Ezen összesen 220 gyermek szerepelt, emellett meghívást kaptak az iskola egykori diákjai, akik szintén közreműködtek a műsorszámokban. A programok közül kiemelkedett a Gönczi ÁMK-ban megrendezett „...ember-öltő régiségben” című jubileumi Eötvös-műsor, amelyben hangot kapott az iskola 25 éves története is.
Az igazgató kiemelte: a különböző rendezvények mellett átadták a tavalyi évben országos tanulmányi versenyen sikeresen szereplő Eötvös József-iskola tanulóinak járó díjakat is. Megtudtuk, az iskola néhány tanulója az elmúlt évben megrendezett „Kihívás 2003” című versenyen vett részt, amely egy Európai Unióról szóló tanulmányi verseny volt. Itt a fiataloknak informatikai eszközök segítségével kellett megoldaniuk a feladatokat, amely remekül sikerült az Eötvös-iskola csapatának, hiszen az országos döntőn végül az 5. helyezést érték el a diákok. Ezért az eredményért a csapattagoknak fejenként egy 50 ezer forint értékű számítástechnikai vásárlási utalvány volt a jutalmuk, melyet az öt diák most ünnepélyesen át is vett a díjakat felajánló cég képviselőjétől.

vissza az elejére


Uniós képviselőkről döntünk

Postázzák a választási értesítőket

 

Magyarország május 1-jével hivatalosan is tagja lesz az Európai Uniónak. A csatlakozás napján nagy ünnepségeket rendeznek szerte az országban. Ezt követően nincsen más dolgunk, mint meghatározni azt a 24 főt, akik képviselik majd hazánkat az Európai Parlamentben.

Mádl Ferenc köztársasági elnök június 13-ára tűzte ki a választások időpontját. Bejelentésével kezdetét vette a választási kampány, amely egészen a kampánycsendig, azaz június 11-e 24 óráig tart.
– Az európai parlamenti választásokhoz hasonlóra nem volt még példa Magyarországon. Nemcsak azért, mert ezúttal az Unió parlamentjébe választunk tagokat, hanem azért is, mert a választási jogszabályok új elemekkel bővültek ki – tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Gábor jegyző, a Zalaegerszegi Választási Iroda vezetője. – Ez alkalommal egy választókerületet alkot majd az egész ország. Listákra szavazhatunk majd június 13-án, ez azt jelenti, hogy az ország bármely településén ugyanolyan szavazólapon, ugyanazokra a pártlistákra adhatják le voksukat a választópolgárok. Jelölőszervezetek csak politikai pártok lehetnek, s közülük is csak azok állíthatnak listát, akik összegyűjtöttek legalább 20 ezer érvényes ajánlószelvényt. Gyűjteni az egész ország területén lehet, a korábbi választásokkor megszokott módon. Különbség csupán annyi, hogy a leadott ajánlószelvényeket az Országos Választási Iroda ellenőrzi Budapesten.
A választási értesítőt, s vele együtt az ajánlószelvényt 2004. április 13-a és 16-a között kapják meg a választópolgárok. Értesítőjükön olvashatják, hogy benne szerepelnek a választási névjegyzékben, és tájékoztatást kapnak arról is, hol kell majd leadniuk voksukat.
– A választási névjegyzéket a március 19-ei állapot szerint készítettük el. Ennek megfelelően összeállítottuk az értesítőket és az ajánlószelvényeket, melyeket át is adtunk már a postának. Ők kézbesítik majd azokat április 13-ától – tudtuk meg Zsupanek Pétertől, a Zalaegerszegi Választási Iroda helyettes vezetőjétől. – 49 ezer 816 zalaegerszegi választópolgár kapja meg a következő napokban ezen dokumentumokat. Természetesen változhat még ez a szám az időközben bekövetkező módosulások miatt.
Előfordulhat, hogy zalaegerszegi lakhelyet létesít valaki június 13-áig, vagy elveszíti választójogát. Április 14-e és 21-e között megtekinthető a névjegyzék a polgármesteri hivatal földszintjén. Ez idő alatt lehet kérni a névjegyzékbe való felvételt az abból történt kihagyásra hivatkozva.
Április 13-át követően számíthatnak arra a választópolgárok, hogy felkeresik őket a pártok, kérve ajánlószelvényüket. Fontos tudni, hogy egy választópolgár, csak egy listát ajánlhat, melynek pontos nevét fel kell tüntetnie a kopogtatócédulán, akárcsak saját nevét, lakcímét, és személyi számát. Az összegyűjtött ajánlószelvényeket május 14-én 16 óráig kell eljuttatniuk a jelölőszervezeteknek az Országos Választási Irodába.
Mint azt már említettük, valamennyi választópolgár értesítést kap arról, hol adhatja majd le szavazatát június 13-án. A voksolás helyének megváltoztatása – akárcsak a korábbi választásokon – igazolás kéréséhez kötött. Igazolás a lakhely szerint illetékes Választási Irodától kérhető személyesen, vagy meghatalmazott útján június 11-e 16 óráig. Amennyiben ajánlott levélben kívánja valaki eljuttatni kérelmét az irodába, annak június 8-áig meg kell érkeznie. Igazolás birtokában az ország bármely pontján leadhatja szavazatát a választópolgár. Sőt! Ha külföldön tartózkodik, ott is szavazhat, számolt be dr. Kovács Gábor.
– Ez az első olyan választás, amikor Magyarországon szavazhat bármely európai uniós tagállam választójoggal rendelkező polgára, amennyiben magyarországi bejelentett lakóhellyel rendelkezik. Április 30-áig szükséges ehhez kérelmet benyújtania a helyi választási irodához. Ugyanakkor magyar állampolgár is kérheti, hogy más országban adhassa le szavazatát. Megteheti ezt uniós tagállamban, amennyiben tartózkodási hellyel rendelkezik ott. Lehetőség kínálkozik továbbá június 13-án arra is, hogy az akkor éppen külföldön tartózkodó, ám magyarországi lakhellyel bíró polgár, a Magyar Köztársaság valamelyik nagykövetségén adja le szavazatát. Ezt kérnie a lakhelye szerint illetékes választási irodától kell május 14-éig. Fontos tudni, hogy az, aki felkerült a külképviseleti névjegyzékre, nem kérheti visszavételét a helyi névjegyzékbe. Akkor célszerű tehát benyújtani az erre vonatkozó kérelmet, ha biztosan külföldön fog tartózkodni a választás napján.
Az európai parlamenti választások június 13-án vasárnap 6-tól 19 óráig tartanak. Érvényességi és eredményességi kritérium nincsen. Az eredményre azonban ezúttal többet kell várni, hiszen előzetes eredményt csak azt követően lehet – várhatóan 22.00 óra után – nyilvánosságra hozni, ha valamennyi EU-tagállamban befejeződött a szavazás. Hivatalos eredmény pedig csak azt követően várható, hogy a külképviseletekről is beérkeztek a jegyzőkönyvek.
Az Európai Parlamentnek 732 tagja lesz a választásokat követően. Ebből 24 helyen ülnek majd magyar képviselők. Csak az a politikai párt juthat mandátumhoz, amelyik az összes leadott érvényes szavazat minimum 5 százalékával rendelkezik.

vissza az elejére


Közel száz játszótér vár lebontásra

 

Február 1-jén lépett hatályba a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló rendelete, amely kimondja, hogy a jövőben kizárólag a szabványoknak megfelelő játszótéri eszközök telepíthetők a közterületre, ugyanakkor a régi, balesetveszélyes játszótereket legkésőbb 2008. december 31-éig el kell bontani.

Lebontásra várva...Zalaegerszegen közel 100 játszóteret tartanak nyílván. Felülvizsgálatukat már 2000-ben, még a rendelet megjelenése előtt, megkezdte a polgármesteri hivatal környezetgazdálkodási és kommunális csoportja. Mint Fazekas Györgyi csoportvezető elmondta, a legszükségesebb karbantartási és felújítási munkálatokat az önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten folyamatosan végezték. A város játszótereinek nagy többsége ennek ellenére rossz állapotban van, elbontásuk nem halogatható.
– A város közterületein működő közel 100 játszótérből mindössze egy felel meg a közelmúltban megjelent rendelet szabványainak. A Kinizsi utca végén található játszótérről van szó. Amellett mindössze egy szabványos hintát találtunk a Berzsenyi és Stadion utca sarkán nemrégiben létesített parkban, s természetesen a szabványoknak megfelelően épül az új játszótér a Tüttőssy utcai Csipkeházak mögött Tolvaj Márta önkormányzati képviselői kerete egy részének felhasználásával – számolt be tapasztalataikról Fazekas Györgyi. – A részletes felülvizsgálatot a Landorhegyen és a Kertvárosban indítottuk. A vizsgálat részeként jegyzőkönyvet veszünk fel, melyhez fényképeket csatolunk.
Első lépésben a szabvány szerint balesetveszélyesnek tűnő játszóeszközök elbontásáról intézkedünk. A Landorhegyen és a Platán soron 11 játszótérre vár a felszámolás, melyet meg is kezdtek már a szakemberek. A Göcsej–Pataki Ferenc utcában és a Hegyalja úton 14–14, míg a Köztársaság úton 4 játszóeszköz elbontása történt meg az elmúlt hetekben. A felülvizsgálatot a Páterdombon folytatjuk. A bontásra ítélt eszközök zömét a kakashinták, mászókák teszik ki. Használhatóságukra és a gyerekek igényeire való tekintettel a lengőhintákat 2008 végéig megtartjuk. Biztonságos működésük érdekében továbbra is lépéseket teszünk.
Nem rendelkeznek a rendeletben előírt minősítési tanúsítvánnyal az elmúlt években a Lész Kft. által telepített fa játszótéri eszközök sem, bár a szabványi előírásoknak megfelelően készültek, s nagyon kedveltek a gyerekek körében. Első körben ezen játszószerek helyszíni minősíttetésével próbálkozik a hivatal. Amennyiben lehetőség nyílik rá, továbbra is üzemelteti őket a város. Ellenkező esetben elbontás vár rájuk is.
– Úgy érzem, bizonyos tekintetben túlzottak a meghatározott biztonságossági követelmények, hiszen a jelenlegi játszótéri eszközökön generációk nőttek fel – fogalmazza meg véleményét a környezetgazdálkodási és kommunális csoportvezető. – Nagyon aranyosak, szépek és kedveltek a Lész Kft. által készített játszóeszközök. Reményeink szerint még sokáig használhatják őket a város gyermekei. Előírja azonban a rendelet, hogy csak olyan játék telepíthető, amelynek nem reped meg az anyaga.
Egy, a szabványoknak minden tekintetben megfelelő kisebb méretű, mindössze néhány eszközt tartalmazó játszótér kialakítása mintegy 5 millió forintba kerül. Ebből következik, hogy nem tudja vállalni az önkormányzat valamennyi elbontott játszótér helyén új létesítését és fenntartását. Lakórészenként egyet-egyet terveznek kialakítani, míg a nagyobb játszóparkok néhány frekventáltabb helyen lelnének otthonra.
A szabványos játszóterek építése már az idei évben megkezdődik városunk közterületein. Az önkormányzati képviselők felajánlásait is beleértve 20 millió forint fordítódik 2004-ben játszóterek létesítésére. Néhány héten belül birtokba vehetik a gyerekek a régi Csipkeházak mögött készült játszóeszközöket, s hasonlók telepítését tervezi Tolvaj Márta – ugyancsak saját képviselői keretének terhére – a Takarékközben. A Pázmány Péter utcában tavaly felújított bérlakások mögött Dékány Endre hozzájárulásával tereprendezésre kerül sor, a két lengőhintát pedig szabványosíttatni szeretné az önkormányzat. Török Zoltán önkormányzati képviselő kezdeményezésére továbbfejlesztik idén a Kinizsi utcai játszóteret. Szűcsné Dóczi Zsuzsanna a Kispest utcába építtet korszerű játszóparkot. Tervezési szakaszában tart a Május 1. liget játszótere dr. Gyimesi Endre választókerületében. Baján Antal képviselői keretének felhasználásával az Ola és a Berzsenyi utcában létesül játszóhely. Az Építők útjára padokat és asztalokat helyeznek ki, a Köztársaság út 77. számú ház szomszédságában pedig felújításra vár a játszótér.
Az óvodai játszóeszközök szabványosítását tűzte ki céljául a Gyutai Csaba alpolgármester által elindított Tündérkert-program. Az elmúlt évben a Kis Utcai Óvoda gazdagodott modern játszószerekkel, idén az Űrhajós és a Csillagközi óvoda udvarának fejlesztése kerül sorra.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online