Egyedi szakok indulhatnak

Újabb esély a rák ellen

Köszönet


Elsőként Magyarországon

Egyedi szakok indulhatnak

 

A felsőoktatási intézmények között évek óta óriási harc folyik a hallgatókért, s ebből a versengésből azok az egyetemek és főiskolák kerülnek ki győztesen, akik egyedit és különlegeset tudnak az oda jelentkező tanulóknak nyújtani. Ezt az elvet követi a Egészségügyi Főiskola is, hiszen az intézmény vezetői a jövőben két, Magyarországon eddig még nem létező szak beindításán dolgoznak.

Zsigmond Edit– Intézményünk a jövőben két új főiskolai szak, mégpedig a fogászati higiénikus és a foglalkoztató terapeuta képzés beindítását tervezi. Mindehhez az adta az alapot, hogy a pillanatnyilag oktatott három szakunk közül az ápolóképzés nem igazán örvend nagy népszerűségnek a továbbtanulók körében. Az ide jelentkezők száma évről évre csökken, ezért úgy gondoltuk, hogy képzési palettánk bővítésével még vonzóbbá tesszük a főiskolánkat – fogalmazott Zsigmond Edit, az iskola igazgatója. – Felméréseink szerint a két szakra nagy igény mutatkozna a régióban, sőt kuriózumnak is tekinthetjük ezeket a képzéseket, hiszen Magyarországon ezen területen főiskolai oktatás még nem létezik. Megemlíteném, hogy hazánkat kivéve valamennyi európai uniós országban évek óta működik foglalkoztató terapeuta képzés, azaz ezekben az országokban ez egy elfogadott szakmának számít.
Az egészségügyi főiskola régóta áll kapcsolatban több európai egyetemmel, valamint főiskolával. Ennek keretében sok oktató és hallgató vehetett részt külföldi tanulmányúton, ahol bepillantást nyerhettek az ott folyó szakmai munkába. A zalai intézmény munkatársai itt találkoztak először a foglalkoztató terapeuta és a fogászati higiénikus képzéssel. Nagyon megtetszett nekik, s ekkor vetődött fel a gondolat, hogy Zalaegerszegen is be kellene indítani ezeket az Európában nagy népszerűségnek örvendő szakokat. Ennek első lépéseként egy évvel ezelőtt két főiskolán tanító oktató – Czömpöl Orsolya és Császárné Gombos Gabriella – bekapcsolódhatott a Foglalkoztató terapeuták Felsőoktatásának Európai Szervezete (Enothe) által rendezett posztgraduális képzésbe, ahol a szakkal kapcsolatos ismeretekkel vértezik fel a résztvevőket.
– Az Európai Strukturális Alaphoz nyújtottunk be pályázatot, amelyben mi a két új szak beindítását és technikai feltételeinek megvalósítását céloztuk meg. A beadott projektek eredményét előreláthatólag év végén teszik közzé, s reméljük, főiskolánk sikerrel fog szerepelni. Amennyiben elutasítják a pályázatunkat, mi akkor is hozzáfogunk az új szakok tantervének kidolgozásához. A tervek szerint 2006 szeptemberében indulna a két képzés, de a végső dátum nagyban függ az akkreditációs folyamatok ütemétől.
– Mit kell tudni a két szakról?
– A foglalkoztató terapeuta feladata a fizikailag és szellemileg sérült emberek egészségének és jólétének fejlesztése, életminőségének javítása, az önellátás, a produktív és szabadidős tevékenységek területén. Őket leginkább kórházakban, rehabilitációs és szociális intézményekben alkalmazzák. A fogászati higiénikus tevékenysége a fogászati prevenció gyakorlati Császárné Gombos Gabriellamódszereinek kidolgozására és végrehajtására terjed ki. Ezek a szakemberek a szakrendelések mellett óvodákban és iskolákban is végzik munkájukat. Előreláthatólag egy-egy tanévben szakonként 20 nappalis és 20 levelezős hallgató végezhetné tanulmányait a két képzésben. A munkaerő-piaci igények egyébként azt mutatják, hogy sok ilyen szakemberre lenne szüksége a különböző intézményeknek – közölte az igazgató.
Császárné Gombos Gabriella, az egészségügyi főiskola tanársegédje elmondta: a közelmúltban náluk vendégeskedett a Foglalkoztató terepeuták Felsőoktatásának Európai Szervezetének ügyvezető igazgatója, Hanneke van Bruggen. A főiskola munkatársaival a szakember látogatást tett az Oktatási Minisztériumban, valamint itt-tartózkodása alatt több olyan intézményben is megfordult, ahol feltétlenül szükség lenne az új szakot elvégző szakemberekre. Ennek köszönhetően a holland vendég megbizonyosodhatott arról, hogy hazánkban is lenne létjogosultsága a foglalkoztató terapeuta szak beindításának. Hanneke van Bruggen egyébként ígéretet tett arra, hogy minden erejével segíteni fogja a szakok zalaegerszegi elindulását.
Megtudtuk, a főiskola az új képzésekhez szükséges technikai eszközállomány beszerzését megpróbálja pályázati forrásból megvalósítani, s a személyi feltételek is adottak a szakmai munkához.

vissza az elejére


Mammográfiás készülék átadása a kórházban

Újabb esély a rák ellen

 

Egy jótékonysági rendezvény bevételéből húszmillió forintos mammográfiás készüléket adományoztak a megyei kórháznak. A General Electric és a Magyar Rákellenes Liga segítségével most már a negyedik egészségügyi intézmény juthatott hozzá egy újabb diagnosztizáló eszközhöz.

Újabb diagnosztikai eszköz a kórházban.A rövid átadási ünnepségen mindenekelőtt Dr. Csidei Irén, a kórház főigazgatója köszönte meg azt a társadalmi összefogást, melynek köszönhetőn új géphez juthatott a labor, így még korai stádiumban felismerhető a jó- és rosszindulatú daganatos betegség, az emlőrák. Dr. Nagy Gyöngyi radiológiai osztályvezető elmondta, addig el sem hitte, hogy hozzájuk kerül a készülék, amíg meg nem kapták az írásos értesítést az átadásról. A kórházban már 1993 óta működik mammográfiás labor, felszerelve a mintavételhez szükséges eszközökkel, a klinikai vizsgálathoz nélkülözhetetlen dedikált ultrahanggal és a filmek előhívásához szükséges sötétkamrával. Az országban az elsők között indult meg mammográfiás emlőszűrés Zala megyében. Az első vizsgálatok alkalmával ötezer hölgyből 29 nőnél találtak korai stádiumban lévő tumort. 1998 és 2000 között világbanki támogatással az ország tíz modell szűrőállomása mellett egy szélesebb volumenű szűrési programba kapcsolódtak be. A modell befejezése után a szakmai bizottság az egyik legjobbnak ítélte a kórház mammográfiai szűrőtevékenységét. A szakmai munkát azonban 2004 januárjában átmenetileg fel kellett függeszteni, mivel a készülék jelentősen amortizálódott. Ezért is jó szívvel mondanak köszönetet mind az Avon, mind a Magyar Rákellenes Liga támogatásának, akiknek köszönhetően tovább vizsgálhatják a zalai nőket, így adva esélyt egy hosszabb életre.

vissza az elejére


Köszönet

2004. október 1–8-ig Idősek hete rendezvény zajlott intézményünkben. Számos színes programmal, kirándulással tettük színesebbé ezt a hetet. Ezúton szeretnénk megköszönni minden kedves támogatónknak a segítséget, aki adományával, műsorával hozzájárult az idős emberek mindennapjainak kellemesebbé tételéhez. I. Sz. Idősek Klubja

* * *

1%
Az Első Magyar–Dán Termelőiskola Alapítvány köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik a 2002. évi személyi jövedelemadójuk 1%-át az alapítványnak ajánlották fel. A befolyt 342.200 Ft összeget az alapítvány új gyakorlati tanműhely kialakítására fordította.
* * *
A Gönczi Ferenc ÁMK tisztelettel megköszöni támogatóinak, hogy 2002. évi személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogatták intézményünket. A felajánlott 15.176 Ft-ot a Tarka-Forgó gyermekrendezvény-sorozathoz használtuk fel.
* * *
A Sailing Alapítvány köszönetét fejezi ki azoknak, akik az SZJA 1%-ával támogatták tevékenységét.
A 2002–2003. években felajánlott összeget kiegészítve 400.000 Ft értékben Optimist vitorlás hajó vásárlására fordítottuk.

* * *
A Speed Kötélugró Klub ezúton köszöni a 2002. évi adójukból felajánlott 1%-okat. A 85.625 forintot kitevő összeget sportolóink versenyeztetésére fordítottuk. Számítunk 2004. évi felajánlásaikra, adószámunk 18955754-1-20. Köszönettel: Kovács Zsuzsanna elnök.

A Városháza Sportegyesület köszönetet mond mindazoknak, akik a 2003. évi jövedelemadójuk 1%-át sportegyesület támogatására ajánlották fel. A befolyt összeggel – 85.851 Ft – a tagság szabadidős sportolási feltételeit biztosítottuk.
Továbbiakban is kérjük szíves támogatásukat.
Adószámunk: 18956030-1-20

A Zalaegerszeg Városi és Körzeti Sportszövetség 243.511 Ft juttatásban részesült a 2003. évi bevallások az SZJA 1%-os felajánlásakor. Köszönjük a támogatást, az összeget a szabadidősport versenyek színvonalas megrendezésére használtuk fel. Bízunk benne, hogy a 2004. évi adó bevallásakor még többen támogatják majd a sportszövetségeket. Adószámunk: 19272636-2-20
A szövetség elnöksége

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik adójuk 1%-ával a „Gyermekekért Óvodai Nevelés, Támogatási Alapítvány”-t támogatták. A kapott összeget – 315.371 Ft-ot – a Kosztolányi-óvoda égetőkemence, mozgáskotta és gyermekbútor vásárlására fordította.

A Gyermekeinkért 2000 Alapítvány kuratóriuma köszönetét fejezi ki támogatóinak a 2002. évi SZJA 1%-ának átutalásából berfolyt 2.088 Ft-ért, továbbá a Gyermekeinkért 2000 Egyesület köszöni mindazok segítségét, akik adójuk
1%-ával az egyesületet támogatta. A befolyt összeg 611.136 Ft. Támogatásukat köszönjük!

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online