Bronzkori fellegvár a hegyen

November végén szentelés


Ásatások az ivóvíz-beruházások helyén

Bronzkori fellegvár a hegyen

 

Néhány héttel ezelőtt a Zalaegerszeg–Csács–Pethőhenye vízvezeték-beruházás egerszegi és zalaszentiváni határán, megelőző régészeti feltárások kezdődtek. A Kisfaludy-hegyen, az építendő vízvezeték nyomvonalán haladva, a Göcseji Múzeum munkatársai egy már régóta ismert bronzkori földvár maradványai, tárgyi emlékei után kutatnak...

Felvezetés

Frankovics TiborA hegy bronzkori emlékeinek első nyomait már a Göcseji Múzeum „Központok a Zala mentén” című állandó kiállításának egyik „vitrinje” mögött fellelhetjük. Frankovics Tiborral, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága osztályvezetőjével, a megelőző régészeti feltárások koordinátorával innen indulunk el a „Krisztus előtti” körsétára.
„Már a 60-as években végeztek ásatást a Zalaegerszeg–Zalaszentiván határán lévő Kisfaludy-hegyen, először Nováki Gyula, majd Fekete Mária régészek” mutat a kiállított leletekre Frankovics Tibor. Az üvegfal mögötti maketten is jól látszik, hogy a bronzkorban egy erődítmény állt a hegy tetején, s ezt a szakemberek már régóta az egyik legjelentősebb régészeti lelőhelyként tartják számon a városban. Most, a vízberuházás kapcsán sikerült a kivitelező Hydrocomp Kft.-vel egy olyan szerződést kötnünk, hogy a csövek elhelyezése előtt megelőző feltárásokat végezhetünk a területen.
Közben a kiállítótérben „átgyalogolunk” néhány évezredet, s a kint ránk váró terepjáró felé haladva azt is megtudjuk, hogy a beruházás kapcsán két másik próbaásatást is végeztek Csácsban. Az egyik helyen egy újkőkori lelőhelyre bukkantak, a másik kutatás azonban nem járt sikerrel.

Kocsiút a fellegvárba

Száraz CsillaAz „ásatások menedzserével” Csács felé vesszük az irányt, hogy a pincék között, földúton jussunk el a színhelyre. Útközben kiderül, hogy a bürokrácia a régészeket sem kíméli...
„Minden beruházás, építkezés esetében az Örökségvédelmi Hivatalhoz szakhatósági kérelmet kell benyújtania az építtetőnek. A hivatal megkérdezi az adott térség múzeumát, hogy a beépítésre váró területen, vagy nyomvonalon van-e ismert régészeti lelőhely, mert ha van, ott megelőző feltárásokat kell végezni a törvény szerint. Természetesen ilyen esetben a régészeknek az az érdeke, hogy a beruházás lehetőleg elkerülje a lelőhelyet, hogy minél több érték megmaradjon, ám ez szinte lehetetlen. Így, jóval az építkezések megkezdése előtt elkezdik az ásatásokat a kijelölt nyomvonalon. Ez történik most Csács és Szentiván határában is. A vízvezetékcsövek lerakásának előkészületei tényleg folynak, még mielőtt megkezdenénk a „hegymenetet”, útépítők állják el az amúgy is szűk utat. Nincs mit tenni, tolatunk vissza, s inkább a Szentiván felé vezető aszfaltozott főutat választjuk... amíg el nem fogy az is. A „hegygerincre” fel kell jutni valahogy, kanyargunk a buckás, gazos földúton. A természeti viszonyok mintha nem is változtak volna olyan sokat a bronzkor óta. A hely most sem tűnik valami könnyen megközelíthetőnek, de hát ez a minimum, ami egy fellegvártól „elvárható”.

Bronzkori menedékhely

Megelőző régészeti ásatás a Csácsi-hegyen.„Ez itt az erődítmény árka” néz le a szakadékba Frankovics Tibor. 3,5 hektár lehetett maga az erőd, ez hatalmasnak számít. A panoráma gyönyörű, belátni az egész Zala-völgyet. Ez tényleg stratégiai hely!
Közben megérkezünk az ásatás helyszínére, ahol két méter széles nyomvonalon dolgoznak a „segédcsapatok”. A látvány minden fotós álma, bár a nap szembesüt, s ezen még a digitális technika sem lett úrrá. Száraz Csilla, az ásatást vezető régész, a korszak kutatója fogad minket.
„A feltárást két héttel ezelőtt kezdtük el, a munka a várt eredményt hozta. Bronzöntésre utaló nyomokat találtunk, ezt bizonyítja a rengeteg bronzsalak. Előkerült egy kemence, amit valószínűleg a bronzöntésnél használtak. Találtunk ezenkívül díszes biztosítótű-töredéket, más néven fibulát, valamint számos edénytöredéket, orsógombot, és díszes nehezéket. Ezek egyikén karcolt rovátkák, pontok váltakoznak, ami akár egy korabeli naptár maradványa is lehet. A feltárás hátránya „folytatja a régész” az, hogy csak kétméteres szélességben dolgozhatunk, hiszen ekkora a vízvezeték nyomvonala, ez a sáv mégis fontos keresztmetszetet ad a lelőhelyről.
  Az eddig ismert adatok alapján azt mondhatjuk, hogy a Krisztus előtti 12–9. században itt a Zala völgyében kisebb falvak lehettek, fent az erődítményben pedig bronzöntéssel foglalkozó módosabb társadalmi rétegek laktak. Lent növénytermesztéssel foglalkoztak, élelemmel látták el a fellegvár lakóit, cserébe pedig használati eszközöket, és szükség esetén fegyveres védelmet kaptak. Ezt bizonyítja az előkerült lándzsa öntőminta, és az a tény, hogy az erődöt szinte lehetetlen volt megközelíteni. A földvár nagy alapterületű volt, ha ellenség fenyegette a lent élőket, akkor itt menedéket találtak. Az eddigi munkálatokból az is kiderült, hogy jómódú emberek lakták a földvárat, „jó étvággyal”, mert rengeteg állati csont került a felszínre. Az itt élt népeket „írás nem lévén” a leletanyag jellemzői alapján sorolják kategóriákba. Frankovics Tibor szerint egy korabeli „nagyfőnök központja” állhatott itt, aki uralta akkor ezt a területet.
A séta végén megtudjuk, hogy addig folytatják a feltárást, míg az időjárás engedi, sőt tavasszal további munkák várhatók.
„Szeretnénk az egerszegieknek megmutatni, hogy milyen élet folyt a bronzkorban itt a város határában. A kutatás eredményeiről mindenképpen készítünk egy átfogó tudományos munkát, s talán kiállítást is” mondja búcsúzóul a régész.
Frankovics Tibor még hozzáteszi, hogy a beruházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti ásatások új ismereteket hoznak az őskorkutatásban is, az eddig lakatlannak vélt területeken sorra bukkannak fel a kisebb-nagyobb települések nyomai.

vissza az elejére


Elkészült a kertvárosi templom

November végén szentelés

 

Mára nemcsak külsőleg, belsejét tekintve is kész a Kertvárosban helyet kapott Mindszenty-emléktemplom. A régi álom megvalósulásából csupán a liturgiához szükséges részegységek hiányoznak. Nincsen még oltára, szentségtartója, illetve orgonája sem a templomnak, a székeket pedig a napokban szállítják. Stróber László apátplébánostól megtudtuk, az imaház berendezéséül szolgáló 100 darab széket Lentiben gyártják, míg a nagytemploméval megegyező Johannus-orgona Hollandiából érkezik várhatóan két héten belül.

Készül a templombelső.– Bízunk abban, hogy harangunk, valamint mennyezeti és fali lámpáink is elkészülnek a szentelésig. A harang Lengyelországból kerül hozzánk, míg a lámpákat Olaszországból hozzák. Az oltár bolgár mészkőmárványból készül – árulta el Stróber László apátplébános. – Mindezzel nem lesz teljes az új templom felszereltsége. Okozza ezt egyrészt az idő rövidsége, illetve az is, hogy műalkotásokkal csak akkor látjuk el a liturgikus teret, amikor már kialakult az összkép. Egyelőre tehát nem lesznek szobrok, festmények a templomban. Egyetlen műalkotásunk az oltárkereszt, amely a megváltást szimbolizálja, és nem nélkülözhető egy keresztény, katolikus templomban.
Az altemplom ugyancsak készen van szerkezetileg. Hiányoznak viszont az urnafalak, melyek várhatóan a tél folyamán készülnek majd, akárcsak a koporsóhelyek. A kisebb-nagyobb hiányosságok ellenére a szentelést követően elindul a liturgikus élet Zalaegerszeg legújabb és legszebb templomában. Azt hiszem, nincsen azzal semmi gond, hogy néhány dolog még hiányzik imaházunkból, hiszen egy templomot nem lehet másfél év alatt teljesen késszé nyilvánítani. Jómagam abban sem mertem bízni, hogy idén felszentelhetjük a Mindszenty-emléktemplomot, hiszen tavaly májusban még csak az alapozási munkáknál tartottunk.
A kertvárosi templom felszentelését november végére tervezik. Pontos dátumot egyelőre nem tud mondani Stróber László, a tereprendezés, parkolóépítés ugyanis most zajlik az épület körül.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online