Kitüntetnék a pedagógusokat

Perczel János emlékkiállítása

Útravaló a végzős diákoknak


Kitüntetnék a pedagógusokat

EGYELŐRE NEM LESZ KÖZOKTATÁSÉRT NÍVÓDÍJ

  Az egerszegi közgyűlés oktatási bizottsága Közoktatásért Nívódíj kitüntetés létrehozását javasolta a testület legutóbbi ülésén. Horváth László (MSZP), a bizottság elnöke hangsúlyozta: a város jelenleg élő kitüntetései mind hosszú távúak, a város életének jelentős szakaszában kifejtett tevékenységet feltételez.

Kitüntetési kezdeményezésük nem egy életpálya lezárását ismerné el, hanem ösztönzőleg hatna a rendszerben működő, közoktatási munkát végző pedagógusokra. Évente összesen három ilyen jellegű kitüntetés lenne adományozható, melyben pedagógusok, tanárok, tanítók, óvónők, intézmények munkáját ismernék el.
A több mint egyórás vitában Kugler László (független) arról beszélt, nem szerencsés, ha tovább növelik az elismerések számát. Elfogadja, hogy több elismerési formára van szükség, de ezeket véleménye szerint bizottsági szinten kellene kezelni. Azt sem tartaná jónak, ha szakkitüntetések keverednének városi szintű kitüntetésekkel. Tombi Lajos (MDF) szerint jól bevált az eddigi elismerési szisztéma. A városban minden ágazatban tisztességesen, becsületesen dolgoznak emberek, egyet kiemelni nem szabad. Ha szakmai díjrendszert dolgoz ki az önkormányzat, akkor legyenek műszaki, egészségügyi díjak is. Ezt elfogadhatónak tartaná, de véleménye szerint érdemesebb lenne néhány hónap múlva visszatérni a témára. Kiss Ferenc (MSZP) úgy vélte, az élet kikényszerítette, hogy szakmai elismeréseket is adjon az önkormányzat. Az oktatási bizottság kezdeményezését tovább kellene gondolni, és lehetőséget adni a többi ágazatnak is. Szerinte át kell gondolni a Zalaegerszegért Díj szerepét és az egész kiadási mechanizmusát. Devecserné Óvári Ibolya (MSZP) is pártolta a javaslatot. Mint fogalmazott, célszerű lenne felülvizsgálni az egész kitüntetési rendeletet és összeegyeztetni az újonnan jövő szakmai igényekkel.
Szabó Katalin (MSZP) úgy vélte, ha a közgyűlés elfogadja és megszavazza a Zalaegerszeg Közoktatásáért Nívódíjat, az nem a jelenlegi rendelet fellazítása lenne, hanem egy gesztus az ágazat felé.
Dr. Gyimesi Endre polgármester furcsállta, hogy néhányan a kitüntetési rendelet átfogó felülvizsgálatát javasolták. Mint fogalmazott, öt hónappal ezelőtt történt módosítás, teljes konszenzussal. Akkor a szakmai nívódíj kérdése fel sem merült. Azt is megemlítette, hogy az elmúlt 12 év díjazottjai között magasan felülreprezentált az oktatási ágazat. Az elismeréseket megérdemlik a pedagógusok, ugyanakkor a polgármester nem híve annak, hogy egyenként jelentsék be a szakágazatok az igényeiket kitűntetés alapítására.
A közgyűlés végül nem módosította a rendeletet, egyelőre nem lesz nívódíj. Ugyanakkor a második félévben ismét napirendre tűzik a képviselők e témát.
 

vissza az elejére


Perczel János emlékkiállítása

A pásztorművészet teljességét láthatják azok az érdeklődők, akik a „XX. századi zalai pásztorremeklések” kiállítássorozat keretében Perczel János faragásaival találkoznak a megyei művelődési és pedagógiai intézet kiállítótermében.
  Perczel János 1888-ban született, iskolába nem járhatott, életének nagy részében pásztorkodott, és emellett fafaragással foglalkozott. A hagyományos dunántúli pásztorfaragás egyik legerőteljesebb képviselője volt. Sokféle tárgyat készített, sógyújtókat, beretvatartókat, faragott botokat, dobozokat és tükrösöket is készített. 1974-ben elnyerte a Népművészet Mestere címet, 1979-ben 91 éves korában halt meg.
  Az emlékkiállításon – melyet Garamvölgyi György, a megyei közgyűlés alelnöke nyitott meg – Szelestey László néprajzkutató méltatta a pásztorfaragó munkásságát. Mint fogalmazott, Perczel János gazdag és változatos emlékanyagot hagyott az utókorra, páratlan remekműveket.

vissza az elejére


Úravaló a végzős diákoknak

EGERSZEG FESZTIVÁL: POLGÁRAVATÓ – TESTVÉRVÁROSI TALÁLKOZÓK

 

A már hagyományossá vált polgáravató ünnepséggel kezdődött múlt pénteken az Egerszeg Fesztivál. Tizenegyedik alkalommal avatta jelképesen a város polgáraivá a végzős középiskolásokat dr. Gyimesi Endre polgármester.

A Dísz téri ünnepségen azt kérte a fiataloktól, soha ne felejtsék el a gyökereiket, azt a várost és iskolát, amelyhez az elmúlt évek élményei fűződnek. Megköszönte a polgármester azt is, hogy zalaegerszegi középiskolát választottak a diákok. Szólt az önkormányzat ösztöndíjrendszeréről, a fiatalokat segítő programokról és arról, hogy a város a lehetőségeihez mérten áldoz az oktatásra, az intézményhálózat fejlesztésére.
– Tiétek a döntés szabadsága és tiétek a döntés felelőssége is – fogalmazott dr. Gyimesi Endre, és kérte a jelenlévőket, éljenek a szabadság adta lehetőségekkel. Legyenek további életükben is vidámak és boldogok.
Az idei tanévben 1389-en érettségiztek a zalaegerszegi középiskolákban, közülük ötvenkilencen vehettek át elismeréseket országos tanulmányi és sportversenyeken elért eredményeikért. A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a jutalmakat dr. Gyimesi Endre adta át a ballagás előtt álló diákoknak. Köszöntőjében kiemelte: büszkék arra a teljesítményre, melyet a fiatalok az országos megmérettetés során elértek. Jelen volt az ünnepségen Gyutai Csaba alpolgármester, Horváth László, az oktatási és Kugler László, a sportbizottság elnöke is, valamint az intézmények vezetői, felkészítő tanárai.

Marosvásárhely képviselői aláírják a vendégkönyvet.

Középiskolások teljesítményét ismerték el.

Az Egerszeg Fesztivál alkalmából több testvérvárosi delegáció vendégeskedett Zalaegerszegen. A hétvégén gazdag program várta a külföldi vendégeket. Ismerkedtek a város nevezetességeivel, megtekintették a három varkausi képzőművész kiállítását, részt vettek a gébárti prószafesztiválon. A szórakoztató programok alkalmat adtak szakmai és gazdasági eszmecserékre.
Vasárnap délelőtt a közgyűlés dísztermében fogadta a testvérvárosok képviselőit a város vezetése. Dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntötte a kuseli, klagenfurti, marosvásárhelyi, krosnói és varkausi küldöttséget. Szólt Zalaegerszeg történetéről, az elmúlt évtized eredményeiről és méltatta azokat az erőfeszítéseket, melyeket a város lakóival együtt tettek a zalai megyeszékhely fejlesztéséért. Kiemelte az idegenforgalom fejlesztését, az ősszel induló fedett termálfürdő és a négycsillagos szálloda építését. Mint fogalmazott, szeretné, ha a jelenlévők, valamint a testvérvárosok polgárai is magánemberként többször ellátogatnának a jövőben Zalaegerszegre. A polgármester szavai után a testvérvárosi delegációk köszönték meg a szívélyes fogadtatást. Elhangzott: valamennyien fontosnak tartják a kapcsolatok erősítését gazdasági és kulturális téren egyaránt. Mindig sikert arat a művészeti együttesek fellépése a testvérvárosokban, ezen keresztül ugyanis még közelebb kerülhetnek egymáshoz a különböző országok civil szervezetei, kulturális közösségei.
A találkozó végén a vendégek Zalaegerszeg vendégkönyvébe írtak köszönő szavakat.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online