A stresszoldástól a drogokig

Matracok ajándékba

Bővíti üzlethálózatát a Zalaco Rt.


A stresszoldástól a drogokig

PHARE-TÁMOGATÁS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMRA

  Az idei tanévtől kötelező eleme a középiskolák tantervének az egészségfejlesztés. A tantervi program gazdagítását szolgálta a Családfesztivál Kulturális, Művelődési és Közösségi Alapítvány Egészségfejlesztő Munkacsoportjának kezdeményezése, melynek megvalósításához az Európai Unió Phare programja, valamint Zalaegerszeg önkormányzata nyújtott segítséget.

Az alapítvány munkacsoportja 2002-ben alakult hat fővel. Egészségfejlesztő oktatási programjukkal 2003-ban pályáztak első ízben uniós forrás elnyerésére. Akkor nem jártak sikerrel, egy évvel később viszont, immár drogprevenciós programjukkal megszerezték a Phare-támogatást. Minderről ifj. dr. Marx Gyula projektmenedzser tájékoztatta a sajtó munkatársait.
Beszámolt arról, hogy az egészségfejlesztés mentális, fizikai és étrendi lehetőségeit az idei tanévben három középiskola – a Deák–Széchenyi Szakközépiskola, a Zrínyi-, valamint a Mindszenty-gimnázium – két-két osztályában ismertették meg a diákokkal. A rendhagyó osztályfőnöki órák mellett három délelőttöt öleltek fel az előadások. A témák között szerepeltek a konfliktuskezelés és a stresszoldás lehetőségei. A családi életre való nevelés kapcsán szó esett a párkapcsolatokról, tinédzserkori problémákról, valamint a drogokról. Ifj. dr. Marx Gyuláné az egészséges ételek világába kalauzolta el a fiatalokat. Előadásait finom étkekkel tette „ízletessé”, nem véletlen, hogy ezeket az alkalmakat kedvelték legjobban a diákok. A táplálkozás kapcsán szóba kerültek a betegségek, a testmozgás fontossága, de megismerkedhettek a tanulók az eredményes tanulás módszerével is.
A diákok mellett a pedagógusoknak is átadták a munkacsoport tagjai az egészséges életmód terén szerzett tapasztalataikat, megismertették velük a program elemeit, jelen pillanatban pedig a szülőkkel való kapcsolatfelvétel zajlik annak érdekében, hogy az egész családot rábírják az egészséges életvitelre.
A program fogadtatásáról dr. Marx Gyula elmondta: mind a pedagógusok, mind a diákok nagy érdeklődést mutattak az egyes témakörök iránt, és bíznak a sorozat folytatásában. A Családfesztivál Alapítvány Egészségfejlesztő Munkacsoportja már dolgozik a továbblépésen. Ismét pályáznak uniós támogatás elnyerésére. Amennyiben sikerrel járnak, ősszel újra elindítják programjukat várhatóan több középiskolára kiterjesztve.

vissza az elejére


Jubileum a csillagköziben

  Huszonöt évvel ezelőtt fogadta elsőként a Kertváros gyermekeit a Csillagközi Óvoda. A negyedszázados jubileumról ünnepi rendezvénysorozattal emlékeztek meg a jelenlegi és egykori óvónők, óvodai dolgozók, valamint a gyerekek.

Az ünnepségen Leier Jánosné óvodavezető emlékezett meg a múltról. Az időutazásban segítségére voltak a korabeli fényképek, melyeket egy tablón rendeztek össze. Felidézte az óvodavezető a kezdeti időszak nehézségeit, a kilencvenes évek közepén végrehajtott szervezeti változások és az összevonás következményeit, majd pedagógiai sikereikről beszélt. Mint elmondta, mindeddig jól vizsgázott a nevelőtestület által kidolgozott Szivárvány személyiségfejlesztő program. Jók a jelzéseik az iskolák részéről, elégedettek a szülők az iskolai életre való neveléssel, de ami a legfontosabb – fogalmazott Leier Jánosné –, hogy szeretnek óvodába járni a gyerekek.
Ezt szeretnék fokozni az elkövetkezendő években is, tette hozzá, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan tornaszobával gazdagodhat intézményük, majd sort kerít az önkormányzat az épület felújítására is.
A jubileumi ünnepségsorozat részeként a múlt héten minden napra jutott program a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt. Helyet adott az óvoda Ki, mit tud?-nak, aszfaltrajzversenyen mérhették össze kézügyességüket a kicsik, de vidám hangulatban telt a pénteki kertvárosi ovis nap is, melyen óvodások, szülők és óvónők közösen játszottak, versenyeztek és szórakoztak.

vissza az elejére


Matracok ajándékba

A NYITOTT SZÍV EGYESÜLET KÓRHÁZI ADOMÁNYAI

  A zalaegerszegi kórház fizikoterápia osztálya az eszközbeszerzésre elkülönített összegből igyekszik folyamatosan pótolni az elöregedett használati tárgyakat, ám a társadalmi egyesületektől kapott támogatásnak is megvan a helye. A jótékony felajánlásoknak köszönhetően az osztály még többet tud nyújtani a betegeknek, így a segítség nem csak az osztálynak, az ápoltaknak is több lehetőséget biztosít.

Úgy döntöttek, hogy segítenek.A Nyitott Szív Egyesület tagjai hetente két alkalommal jönnek össze, hogy közösen tornásszanak, erőnlétüket megőrizzék, és megelőzzék az évek során kialakuló mozgásszervi panaszokat. Kezdetben az egészségügyi főiskola adott otthont a közös tornaóráknak, ám a távolság hamar rákényszeríttette a társaságot egy új hely felkutatására. Immár nyolc éve szolgál otthonául a lelkes testnevelőknek a kórház fizikoterápia osztálya. A szakmához hozzá tartozó talajgyakorlatoknak elengedhetetlen kellékei a tornamatracok, melyeket nem csak az osztály betegei, de az egyesület tagjai is használnak.
Ezeket a tornaszőnyegeket, melyeket kaptunk, nem csak a Nyitott Szív Egyesület tagjai fogják használni, hanem a délelőtti csoportos foglalkozásainkon az osztályra beutalt betegeink is. Ennek a nagylelkű gesztusnak köszönhetően több emberrel tudunk foglalkozni. A talajon végzett gyakorlatok nagyon fontosak a tehermentesítés és az erőnlétnövelő gyakorlatok miatt, illetve vannak olyan betegségek, ahol kifejezetten fekve kell tornázni, így ez a hat matrac is nagy segítséget nyújt nekünk – mondta Kovácsné Varga Margit, megbízott osztályvezető.
– Először felmértük, mire lenne szüksége az osztálynak, és miután láttuk, hogy a gyógytornászok legfontosabb munkaeszközei a tornaszőnyegek már kissé elhasználódtak, úgy döntöttünk, segítünk megoldani ezt a problémájukat hálából az elmúlt 8 éves áldozatos munkáért. Szűkös anyagi helyzetünk miatt igyekeztünk a legkisebb költségből kihozni a meglepetést, ezért megvásároltuk a hozzá való kellékeket, majd egy társunk, Kósa László – akinek kárpitos a szakmája – elkészítette a tornaszőnyegeket. Nagyon szeretünk ide járni, pedig néha nagyon nehéz gyakorlatokat is végzünk – mondta Jakab Vilmosné, az egyesület vezetője.

vissza az elejére


Bővíti üzlethálózatát a Zalaco Rt.

ÉRDEKVÉDELEM ÉS INTEGRÁCIÓ A SÜTŐIPAR FEJLŐDÉSÉÉRT

  Hamarosan Zalaegerszegen is bővíti szaküzlethálózatát az Zalaco Rt., mely vállalkozás az elmúlt években végrehajtott termékszerkezet-váltás eredményeként ma a sütőipari termékek teljes skáláját gyártja és forgalmazza, és ennek köszönhetően az ország legnagyobb termékválasztékot felmutató sütőipari vállalkozásává fejlődött – tudtuk meg Berta László vezérigazgatótól, akivel elöljáróban az ágazati érdekérvényesítés helyzetéről váltottunk szót.

Négyféle ízesítésben készítik a pogácsákat.– A sütőipari vállalkozásoknál is beindult egy új szemléleten alapuló integráció, ugyanis korábban a Sütőipari Egyesülés tömörítette a nagyobb cégeket, a kis- és középvállalkozások pedig saját érdekvédelmi ipartestületet működtettek. E két szervezet párhuzamosan dolgozott, és ez a kettősség eleve kizárta az optimális hatékonyságot az érdekvédelmi tevékenységben. Mindez megjelent a szakmában, mind az árakkal, a higiéniával, mind a kereskedelemmel és a marketinggel kapcsolatos viszonyokban. A sütőipari szakma általános helyzete romlott, szükségessé vált egy szemléletváltás, amelynek eredményeként a korábban két külön működő érdekvédelmi szerv, a Pékek Ipartestülete és a Sütőipari Egyesülés összeolvadt, s létrejött a Magyar Pékszövetség – mondta el Berta László, a szövetség etikai bizottságának elnöke, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye sütőipari vállalkozásait tömörítő nyugat-dunántúli régió a közelmúltban öt évre megválasztott elnöke. (A Magyar Pékszövetség sütőipari egyesülési tagozata Berta Lászlót a pékszövetség alelnökévé jelölte; erről a május 20-i közgyűlésen döntenek.)
A pékszövetségen belül azt szeretnénk elérni, hogy a sütőiparban, mind a termelésben, mind pedig a kereskedelemben megvalósuljanak azok a változtatások, melyeket más ágazatok már korábban több-kevesebb sikerrel megtettek. A problémát nehezíti, hogy óriási különbségek vannak a régión belül is a vállalkozások működésében, hiszen ezen ágazat sem mentes a szürke- illetve a feketegazdaságtól.

Hamarosan két újabb zalaegerszegi szaküzletben is árusítják a termékeiket.Az előrelépést az integráció jelentheti, hiszen csak a közös fellépés, az együttműködés hozhat kézzel fogható eredményt a beszerzés és az értékesítés területén. A pékszövetség tagjai számos kedvezményt élveznek, példaként említem, hogy a MOL-árból minden liter után 9 forintos kedvezményt kapnak. Úgy vélem, a sütőipari vállalkozásoknak nemcsak az érdekképviselet, hanem a jól felfogott gazdasági érdekük tekintetében is fontos, hogy ennek a szervezetnek tagjai legyenek. Miután ma már rangot, gazdasági előnyt és az érdekképviseletben markánsabb fellépést jelent a pékszövetségi tagság, így lehetővé válik, hogy azokat a vállalkozókat, akik nem tartják be az etikai normákat, kizárhassuk tagjaink közül. Újszerű változás az is, hogy a közeljövőben, az országban elsőként régiónk vállalkozásai létrehozzák kísérleti jelleggel az első nyugat-dunántúli sütőipari értékesítési és beszerzési szövetkezetet, mely, ahogy a nevében is bent van, az értékesítés és a beszerzés területén biztosít várhatóan eredményes együttműködést a tagok számára. Mindez egészséges alkupozíciót eredményez, amit egyébként velünk szemben is alkalmaznak a szövetkezésben tömörülő beszállító láncolatok, éppen ezért az értékesítés integrációja a hosszú távú gazdaságos működéshez nélkülözhetetlen. Azért vállaltam a társadalmi tisztségeket, mert mint a Zalaco Rt., a Gróti Pékség Kft. és a Lővér Sütőipari Rt. tulajdonosa, jómagam is érdekelt vagyok abban, hogy úgy az érdekvédelem, mint a létesülő szövetkezés eredményes legyen, és javuljanak az ágazat gazdasági körülményei.
Az elmúlt években végrehajtott termékszerkezet-váltás eredményeként ma a sütőipari termékek teljes skáláját, a napi friss terméktől a csomagolt, az elősütött és a fagyasztott termékig bezárólag gyártja a Zalaco Rt., amely az ország legnagyobb termékválasztékot felmutató sütőipari vállalkozásává fejlődött.

Csomagolják a készterméket.– Az utóbbi két évben ismét országos szállítóvá váltunk, heti két alkalommal szinte minden városba eljutnak csomagolt termékeink, a négy ízesítésben készült pogácsáink, a csokis, vaníliás és lekváros ízesítésű fánkjaink, és az ugyancsak kedvelt kalácsaink és a reformkenyereink. Ma már a termelésünk közel egyharmadát (vagyis a csomagolt termékeinket) országos hálózatokon keresztül értékesítjük. 2004-ben kimagasló eredményt értünk el; 28 százalékkal növeltük eladásainkat az országos értékesítési hálózatunk sikeres kiépítésének köszönhetően. Erre a teljesítményre nagyon büszkék vagyunk, s hogy ezen az úton továbbléphetünk, jelzi az a tény is, hogy vállalkozásunk az ország két legnagyobb multinacionális hálózatában olyan termékfejlesztéseken dolgozik jelenleg, melyek ezt az egyharmados részarányt megduplázhatják. A termékszerkezet-váltásra döntően azért volt szükség, mert a napi termékek (kenyér, kifli, zsemle) piacán nem vehettük fel a versenyt olyan termelőkkel és forgalmazókkal, akik áron alul értékesítenek. S hogy újfajta sütőipari termékeket állítsunk elő, évek óta dolgozunk kutatás-fejlesztési tevékenységben. Ennek eredményeképpen várhatóan kora őszre kerülnek a boltokba azok az új reformtermékeink, melyek forradalmi változást hoznak a táplálkozásban. Elöljáróban csak annyit, hogy ilyen jellegű termékkel eddig még nem találkoztak a fogyasztók Magyarországon.

Berta László beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban jelentősen bővítették szaküzlethálózatukat, számos nyugat-dunántúli városban létesítettek boltokat. Idén Zalaegerszegen folytatják az üzlethálózat bővítését. Kaszaházi úti telephelyükön a már húszéves pavilon helyére egy korszerű üzletet építenek, valamint a belvárosban két frekventált helyen egy-egy korszerű szaküzletet létesítenek hamarosan. Berta László hozzátette, a szaküzletek nyitásával az a törekvésük, hogy hiányt pótoljanak, mivel a nem sütőipari élelmiszerboltok szűk választékot tartanak, 8–10-féle terméket árusítanak, ez az igényes vásárló számára nem elegendő. Ezzel szemben saját boltjaikban mintegy 200-féle termékkel találkozhat a fogyasztó. Amíg más pékségek megszüntették boltjaikat az elmúlt időszakban, a Zalaco Rt. folyamatosan nyitotta szaküzleteit. S hogy mindez megérte, bizonyítják a forgalmi adatok; korábban a forgalom öt százaléka, ma viszont közel a negyven százaléka értékesítődik szaküzleteikben. Ezek a boltok a friss és csomagolt áruk mellett az elősütött és fagyasztott termékek helyben sütésével is rendelkezésre állnak, és csak itt kapható a négyféle ízesítésű házi rétes, melyet hagyományosan, kézzel nyújtanak.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online