Terhes feladatra vállalkoztak

Világszínvonalú műtétek

Felnőttoktatás


Terhes feladatra vállalkoztak

120 ÉV VÁROSVEZETŐI – EGERSZEGI ARCULATVÁLTOZÁSOK

  1884. november 25-én a Belügyminisztérium hivatalosan is engedélyezte Zalaegerszeg nagyközségnek rendezett tanácsú várossá nyilvánítását. Az átalakulás előkészületei megkezdődtek, hiszen törvényesen előírt szabályrendeleteknek és követelményeknek kellett megfelelni. Egyik legfontosabb feladat a városi képviselő-testület és polgármester megválasztása volt. Az új, immár városi testület 1885. május 13-án állt fel, s ezzel befejeződött a rendezett tanácsú várossá alakulás folyamata. A polgármesteri állásra egy pályázó jelentkezett, a már korábban is képviselő-testületi vezető Kovács Károly ügyvéd, akit a korabeli dokumentumok tanúsága szerint a közgyűlés „lelkes éljenzéssel” választott meg a „terhes feladatra”.

Példamutató munkát végeztek az egykori polgármesterek.Zalaegerszegnek 1885-től 1949-ig, a tanácsrendszer megalakulásáig összesen tíz polgármestere volt (Kovács Károly 1885–1895), Botfy Lajos (1895–1900), Várhidy Lajos (1900–1907), Korbay Károly (1908–1915), Keresztury József (1915–1918), Czobor Mátyás (1918–1936), Tamásy István (1936–1945), Baráth Ferenc (1945–1947), Mikula Szikfrid (1947–1949), Siklósi Mihályné 1949-től a tanács megalakulásáig). Közülük Kovács Károly, Botfy Lajos és Czobor Mátyás neve vésődött be leginkább a város történelmébe, róluk van tér, illetve utca elnevezve. Köszönhető ez egyrészt a hivatalban eltöltött hosszú éveknek, (Kovács Károly tíz, Czobor Mátyás pedig tizennyolc évig volt polgármester) és a város ezekre az évekre tehető lendületes fejlődésének.
Kovács Károly polgármestersége idején jelentősen fejlődött az addig gyalázatosnak nevezhető közlekedési helyzet. Megépült a Zalaegrszeg–Zalaszentiván vasúti szárnyvonal, s megteremtődtek a feltételei a Bak–Lenti irányú kiépítésnek is. Ezekben az években egyesült Ola városrész Zalaegerszeggel. A rendezett tanácsú város első évtizede óriási építkezésekkel telt. Ekkor készült a pénzügyi palota, az új városháza, az első hivatalos óvoda és az Arany Bárány Szálló is. Kovács Károly nevéhez fűződik az állami főgimnázium létrehozása. Az ipar és a kereskedelem pezsdítése érdekében elérte, hogy egy huszárhadosztályt telepítsenek Egerszegre. Számukra a város költségén emeltetett kaszárnyát, istállót és lovardát. Polgármestersége utolsó éveiben azonban személyisége ellentmondásossá vált, mert bírálói szerint nem számolt a város teherbíró képességével, s adósságokat halmozott fel. 1895-ben, megromlott látására hivatkozva lemondott.
Botfy Lajos Kovács Károly lemondása után, ismerve a város megromlott pénzügyi helyzetét, vállalta a rá váró nehéz feladatot, s megfelelő programmal is rendelkezett a probléma orvoslására. Szigorú takarékossági programot hirdetett meg, de egy percre sem adta fel elődje városfejlesztési terveit. Sikeresen csökkentette a város adósságállományát, ám közben mégis rendbe hozta az utakat, s aszfaltjárdákkal látta el a központi területeket. Előkészítette a villanyvilágítás bevezetését, ösztönözte a magánépítkezéseket. Alapítványt hozott létre a szegény sorsú gimnáziumi tanulók számára, és az elaggott, szegény iparosok megsegítésére is. Sikeres, aktív polgármesterként, 53 éves korában érte a halál.
A 20-as, 30-as évek kiemelkedő személyisége Czobor Mátyás volt, aki 1918-tól, tizennyolc éven át vezette a várost. Ő alakította ki a két világháború közötti városképet. Tevékenysége nyomán új városrészek alakultak (Páterdomb, Jánkahegy), s közel 40 új utca nyílott. Új középületekkel is gazdagodott Egerszeg, ekkor épült a Postapalota és a vasútállomás. Új köztemető létesült, szeretetház, bérlakások sora épült, s bővült a közkórház is. Támogatta az egyházi intézmények létesítését is, így épült fel a ferences templom és a Notre Dame zárda. Czobor Mátyás indította útjára a „virágos Zalaegerszeg” programot, s az ő idején lettünk megyei jogú város is. A legnagyobb terek, parkok és a piactér kialakítása is erre az időszakra tehető.
A II. világháború alatti zűrzavaros politikai helyzetben négy polgármestert is „elhasznált” a város. Közülük Vitéz Tamásy István nevéhez köthető a város árvízvédelmi munkálatainak elvégzése. A korabeli újságok szerint kevés pénzen hatalmas munkát végeztek: betonhidak, csatornák létesültek a veszélyes csomópontokon és azok környékén.
1950-től négy tanácselnöke volt a városnak, – Szabó János (1950–54), Nagy György (1954–58), Nátrán János (1958–1967), Kustos Lajos (1967–1990) – majd az első szabad önkormányzati választások után Bogár Imre került a negyven évre „félretett” polgármesteri székbe.
 

vissza az elejére


Világszínvonalú műtétek

MEGÚJULT A LENCSEDARABOLÓ KÉSZÜLÉK

 

Az Alcon Hungária Kft. ötmillió forintos adományának köszönhetően újabb lehetőséget kapott a fejlődésre a megyei kórház szemészeti osztálya. Dr. Csidei Irén főigazgató fogalmazott így azon a rögtönzött ünnepségen, melyen a támogató képviselőinek jelenlétében átadták azt a felújított műszert, amely világszínvonalú szürkehályog-műtétek végzését teszi lehetővé a pózvai intézményben.

A betegek érdekeit szolgálja az új műszer.A szemészeti osztály 1998-ban jutott hozzá egy akkor nagyon korszerű phacoemulzifikációs készülékhez ugyancsak az említett cég jóvoltából. Az ultrahangos lencsedaraboló műszer segítségével azóta évente több mint kétezer szürkehályog-műtétet végeznek a pózvai kórházban. Tavaly 2149 operációt hajtottak végre a korszerű módszerrel.
A számítógép vezérelte lencsedarabolót 1998 óta nem újították fel, ezért vált most időszerűvé a beavatkozás. Az Alcon Hungária Kft.-nek köszönhetően mind a computer hardver, mind annak szoftver részét kicserélték. A fejlesztésnek elsősorban a betegek élvezik majd előnyeit, tájékoztatott dr. Szalczer Lajos, a szemészet osztályvezető főorvosa. Az új részegységek révén ugyanis kevesebb ultrahangos energia felhasználására van szükség a lencsemag eltávolításához. Ily módon kisebb a szemet károsító hatás, és gyorsabb a gyógyulás.
A számítógép belsejének cseréjén túl két darab phacoemulzifikációs kézifejet és négy darab műlencse- injektort is adományozott az Alcon cég a szemészeti osztálynak. Ez utóbbi ahhoz nyújt segítséget a műtét során, hogy a szem törőerejét helyettesítő műlencsét 3,2 milliméter nagyságú seben keresztül be lehessen ültetni a beteg szembe. Dr. Szalczer Lajos elárulta azt is, hogy az idei évben további 600 ezer forintot kapott a Zalai Szemészeti Alapítvány az Alcon Hungária Kft.-től a szemészeti szakorvosok és szakdolgozók továbbképzését segítendő.
Rudi Bellen, a társaság vezérigazgatója kifejtette, cégük több mint 50 éves szakmai múlttal rendelkezik a szemészet területén. A kórház szemészeti osztályát kiválósági központnak nevezte, és úgy fogalmazott, megtiszteltetés az Alcon számára, hogy segítheti a minőségi munka további fejlesztését.
Az ultrahangos lencsedaraboló felújítása a betegek érdekeit szolgálja.

vissza az elejére


Felnőttoktatás

A Kölcsey Ferenc Gimnázium 2005/2006 tanévben
négyéves levelező tagozatot indít a felnőttoktatás keretében.

A jelentkezés feltétele: általános iskolai bizonyítvány.
(Szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezők, akik tanultak nyelvet, a 10. évfolyamra jelentkezhetnek.)
A tanítási napok: hétfő, szerda 15.00–19.30-ig.

Beiratkozás: 2005. június 21–22-én 8.00–15.00 óráig
Helye: Kölcsey Ferenc Gimnázium
Zalaegerszeg, Rákóczi u. 49–53. Információ: 92/511-587

A beiratkozáshoz a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány bemutatása szükséges.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online