Csúcsmezőny a páston

Fellebbez a vezetés

Klasszis a tájfutóknál

Optimista páterdombiak

Események – eredmények

Vívók sikerei


Duatlon

Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe az Egerszeg Duatlon versenyzőit, népes mezőnyök indultak a futamok során. A verseny érdekessége volt, hogy a sportolók a belvárosban teljesítették – futva, kerékpározva – a távokat. Felvételünk az ifjúságiak rajtját örökítette meg.

vissza az elejére


Csúcsmezőny a páston

GŐZERŐVEL SZERVEZIK A VÍVÓ EB-T

 

Június 26–július 3. között Zalaegerszegen rendezik meg a felnőtt vívók Európa-bajnokságát. Az esemény az utóbbi évtized legnagyobb rendezvénye lesz a városban, mivel valamennyi fegyvernemben egyéniben és csapatban is aranyérmest hirdetnek.

– Az esemény alatt 12 Európa-bajnoki cím talál gazdára – így Tóth Ferenc, a szervezőbizottság elnökhelyettese. – A férfi tőr és a női kard egyéni versennyel indul az EB, és ezt követik a többi versenyszámok. Minden idők legnagyobb vívóeseménye lesz a városban. Állítom, ennél nagyobb horderejű sportrendezvény sem volt még eddig Zalaegerszegen. Egy nagy sportdiplomáciai rendezvénynek is házigazdái leszünk. Július 2-án lesz Zalaegerszegen az Európai Vívószövetség tisztújító közgyűlése, amelyre szintén népes delegáció érkezik.
– Az EB előkészítése milyen stádiumban van? Jól haladnak a munkával?
– Időarányosan jól állunk. Óriási segítséget jelent, hogy a város részéről a sportiroda munkatársai Józsi György vezetésével nagyban segítik a szervezést. A Városi Sportcsarnok, a jégcsarnok dolgozói is mindent megtesznek a sikeres rendezés érdekében. Dr. Gyimesi Endre nemrég összehívta a városban vendéglátással foglalkozó cégek vezetőit, és kérte őket, hogy tegyenek meg mindent, hogy sikeres EB-t rendezhessen a város. Rengeteg lesz a vendég az EB alatt. A franciák például 50 fővel érkeznek, de a többi nagy európai vívónemzet is szép számban képviselteti magát Egerszegen. Ahhoz, hogy a sportolók és a vezetőik elvigyék Zalaegerszeg jó hírét, nemcsak a szakmai részt kell nagyszerűen megrendeznünk, hanem a vendéglátás terén is maradandót kell alkotni. Eddig már 700 felett van a nevezők száma. Nagyon jó házigazdák akarunk lenni. Ehhez mindenkinek odaadóan, precízen kell dolgozni. A nagy európai vívónemzetek – olaszok, oroszok, németek, franciák, lengyelek és természetesen a magyarok – minden fegyvernemben teljes csapattal érkeznek. Meglepetésre az ukránok és a románok is teljes csapatot neveztek.
– Minden országból a legjobb csapatok érkeznek?
– Tőlünk biztosan a legjobb együttes indul Egerszegen, de a nagy vívónemzetek többsége szintén a legjobbjaival érkezik a megyeszékhelyre.
– A média mennyire követi majd az Egerszegen zajló EB-t?
– A Magyar Televízió az egyes vagy a kettes csatornán mindennap egy órát közvetít az EB-ről. Mellette négy külföldi tévés társaság jelentkezett be, hogy közvetíteni akar az EB-ről.
– Hol zajlanak a versenyek?
– A jégcsarnokban, és a Városi Sportcsarnokban. A döntők a sportcsarnokban lesznek.
– Az anyagiak terén, hogy áll a szervezőbizottság?
– Az államtól 10 millió forintos támogatást kaptunk. A várossal még folyik a tárgyalás, hogy mennyivel támogatja a rendezvényt. Egy jelentős összeget pedig a szponzoroktól kell begyűjtenünk.
– A tervek szerint mennyibe kerül az EB megrendezése?
– Előzetes számítások alapján mintegy 40 millió forintba.

vissza az elejére


Fellebbez a vezetés

ELUTASÍTOTTÁK A ZTE FC KÉRELMÉT

A Magyar Labdarúgóliga több klub, köztük a ZTE FC kérelmét nem fogadta el a 2005–2006-os első osztályú bajnokságra. Az illetékesek a kék-fehérek mellett többek között az FTC, az Újpest, az MTK kérelmét utasították el.
– Az MLL a ZTE FC Rt. saját jegyzett tőkéjének hiánya miatt utasította el kérelmünket – fogalmazott Tóth Géza, az igazgatótanács elnöke.
– Megfellebbezik az liga döntését?
– Természetesen, már el is küldtük a fellebbezésünket.
– Mi a további teendő?
– Kilencven nap áll rendelkezésünkre, hogy pótoljuk a hiányosságot. A május 26-i közgyűlésünkön el kell fogadni az rt. pénzügyi mérlegét, utána pedig lépéseket kell tenni a hiányosság megszüntetésére. A liga egyébként ideiglenes engedélyt is kiadhat, de az visszavonható, ha nem pótoljuk a saját jegyzett tőkét.

vissza az elejére


Klasszis a tájfutóknál

JÓ TÁRSASÁGBA KERÜLT

 

A tél során nagyszerű képességű versenyzővel erősített a Zalaegerszegi Tájfutó Club. A megyeszékhelyiek Nyíregyházáról leigazolták Makrai Évát, aki jelenleg a legjobb magyar női tájfutó. A 25 éves, tízszeres felnőtt magyar bajnok, 2003-ban az év női tájfutója volt, egy évvel később a főiskolás világbajnokságon bronzérmet szerzett.

Makrai Éva– Tizennégy éve vettem részt az első tájfutóversenyemen – így Makrai Éva. – Édesapám űzte ezt a szép sportágat, elvitt egy versenyre, és ottragadtam, mert nagyon megtettszett. Később csatlakozott hozzánk édesanyám és az öcsém is. Akadt olyan időszak, amikor mindenki űzte a sportágat. Mára én maradtam, édesanyám még ritkán versenyez. Nekem viszont szerencsére egyre jobban megy.
– Mi fogta meg a tájfutásban?
– Nagyon változatos sportág. Nincs két egyforma pálya. Nem olyan, mint egy atlétikai pálya, ahol körözünk. A természetben zajlik a verseny, mindig máshol kell rajthoz állnunk, s rengeteg utazással jár.
– Milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó tájfutó legyen?
– Amikor az ember eljut egy fizikai szintre, az egy jó alapot jelent. Innentől kezdve sokkal többet számít, hogy az illető koncentrációban, fejben mennyire tud a versenyen figyelni. Sikerül-e neki a terepen a legjobb döntéseket meghozni? Az élcsoportba tartozó tájfutók nagyjából egyforma fizikai szinten állnak. Ettől kezdve már csak a mentális felkészülés számít, és az élmezőnyben a versenyek során már ez dönt.
– Az eredményei egyértelműen figyelemre méltóak. Mit szeretne még elérni a tájfutásban?
– Az egyetemi és főiskolás VB-t követően állandó munkahelyem lett. Más az életritmusom. Remélem, az új tempóm mellett ugyanúgy tudok készülni a világbajnokságokra, mint régen. Szeretnék további rutint szerezni, hogy több éven át oszlopos tagja lehessek a magyar válogatottnak. Jó lenne egyre jobban szerepelni a VB-ken.
– Nyíregyházát követően miért éppen a Zalaegerszegi Tájfutó Clubot választotta?
– Egyrészt ismertem a Fehér Ferenc által vezetett társaságot, mivel a tájfutás egy családias sportág. A másik tényező; a munkám sodort errefelé. Több mint egy éve Zala és Vas megyében dolgozom. A ZTC versenyzőivel edzettem, nagyon jól megértjük egymást, egy remek társaságba kerültem. A télen leültünk, átbeszéltük a dolgokat, és ide igazoltam. A ZTC a szakmai munka mellett anyagilag segíti a versenyeken való indulásomat. A pénzügyi segítségükért nagyon hálás vagyok. Remélem, eredményeimmel sikerül meghálálnom bizalmukat.

vissza az elejére


Optimista páterdombiak

 

Lelkes, sportszerető kollektívát alkot a páterdombiak labdarúgócsapata. Ők Zalaegerszeg délkeleti városrészének nevén szerepelnek, de hazai mérkőzéseiket Kaszaházán, az egykori Matáv pályán játsszák, és itt van az otthonuk is.

– Az elmúlt évek során elég gyorsan haladtunk a városkörnyéki bajnokság osztályait „végigugrálva” a megyei B-n át, amíg eljutottunk az első osztályig – hangoztatta Rózsás Attila, a csapat edzője. – A 18 csapatos megyei mezőnyének nagyjából a közepén helyezkedünk el. A jelenlegi pozíciónk ellenére továbbra is a biztos bentmaradás a célunk. Annál is inkább, mert úgy tudjuk, a megyei szövetség újból 16-ra kívánja csökkenteni az osztály létszámát. Ehhez hozzávesszük, hogy a két NB III-as zalai csapat (Keszthely, Csesztreg) is még kieshet, akkor az is elképzelhető, hogy még öt együttes is búcsút inthet a megye legmagasabb osztályának.
A páterdonbiak azért optimisták, remélik sikerül megkapaszkodniuk a megye legjobbjai között. Már csak azért is, mivel szakszerű utánpótlás-nevelés folyik a szakosztálynál.
– Nálunk nem jelentett problémát, amikor feljutottunk a megyei A-ba az ifjúsági csapat szerepeltetése – folytatta Rózsás Attila. – Hosszú évek óta az Angol Focisuliban neveljük az utánpótlást. Az ifjúságiak mellett serdülő-, sőt női csapattal is rendelkezünk. A szakosztálynál mintegy 120-an sportolnak, töltik el kellemes körülmények között a szabadidejüket. Egy szerény költségvetésből gazdálkodó klubnál, azt hiszem ez a legfontosabb.

vissza az elejére


Események – erdemények

KOSÁRLABDA: CSAK A NŐK NYERTEK

Szolnok–Zala Volán ZTE 61-71 (10-13, 12-23, 19-24, 20-11)
Szolnok, 50 néző, Jv.: Kóthay, Pozsonyi. NB I-es női kosárlabda- mérkőzés, az 5–8. helyért.
Zala Volán: Szőke (17/3), Németh (11/3), Szélesy (13), Ruziczková (–), Viall (19). Csere: Heller (9/3), Rajki-Csontos (2), Sárközi (–). Edző: Bencze Tamás.
Értékel Török Róbert technikai vezető: – A mérkőzésen végig kezünkben tartottuk az irányítást, győzelmünk egy percig sem forgott veszélyben.
 
Nyíregyháza–ZTE 91-89 (27-29, 26-22, 22-23, 16-15)
Nyíregyháza, 400 néző. Jv.: Kóthay, Csősz. NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzés, a 9–14. helyért.

Eger–ZTE 90-85 (27-23, 20-20, 24-25, 19-17)
Eger, 250 néző. Jv.: Cziffra, Hegedüs. NB I-es férfi kosárlabda- mérkőzés, a 9–14. helyért.
Értékel Kis Attila: – Költségtakarékosság miatt egymást követő két napon játszottuk a mérkőzéseket. Két győzelmet terveztünk, két vereség lett a vége. Miért? A játékosok közül többen nem tartották be a taktikai utasításaimat. Mellette döntőnek bizonyult, hogy a játékvezetők elfogultan bíráskodtak. A nyírségiek ellen egy vitatható büntetővel kaptunk ki. Az Eger ellen pedig a kezdő ötösből a negyedik negyedben négy játékosomat (Kámán, Cseszlai, Csaplár Nagy E., Hoffmann) pontoztak ki, a hazaiak közül senkit.

* * *

LABDARÚGÁS: ÚJABB VERESÉG

Újpest FC–ZTE 3-2 (1-1)
Újpest, 2764 néző. Jv.: Szarka. NB I-es labdarúgó-mérkőzés.
Értékel Koplárovics Béla: – Kis szerencsével szerezhettünk volna egy pontot, de negatív szériában vagyunk, akárcsak a Sopron ellen, most is egy góllal kaptunk ki.
Megyei bajnokság. I. osztály: Andráshida–Pacsa 3-0 (2-0), Sármellék–Z. Becsali Tungsram 1-3 (1-2), Páterdomb–Zalalövő 0-2 (0-1). II. osztály: Zalaszentgrót–Ságod 3-2 (1-1).

vissza az elejére


Vívók sikerei

 

Több országos bajnokságon szerepeltek a Zalaegerszegi Vívó Egylet sportolói. A megyeszékhelyi fiatalok számos érmes és értékes helyezést szereztek a versenyek során. Veszprémben rendezték meg a kadett fiú tőrözők versenyét. A viadalon Marx Máté a hatodik, míg Lupkovics Tamás a nyolcadik helyet szerezte meg. 

Kecskeméten a felnőtt férfi tőrözők adtak egymásnak randevút. A verseny során Vizler Ádám remekül forgatta fegyverét, és aranyérmes lett. Ezzel harmadszor lett a vidék legjobbja. Vizler első helye azért is értékes, mert több fővárosi klubban megszűnt a tőrvívás, az ott szereplő sportolók vidékre igazoltak, ezáltal jóval erősebb lett a mezőny.
Budapesten rendezték meg a egyetemek és főiskolák országos bajnokságát. A versenyen nagyszerűen szerepelt Vizler Ádám, a ZVE tehetséges sportolója, aki nagyszerű vívással valamennyi ellenfelét legyőzve először lett főiskolás bajnok. Aranyérmének értékét emeli, hogy a mezőnyben rajta kívül még négy magyar válogatott is szerepelt.
Az újonc tőrözők versenyében a fiúknál Hári Máté remek vívással aranyérmet szerzett. Süle Bendegúz ötödik, Vígh Dániel a nyolcadik helyen fejezte be a versenyt. A kadett női tőrözőknél Lupkovics Dóra idősebb versenyzőket megelőzve lett aranyérmes. Hári Zsuzsa pedig a hatodik helyet szerezte meg. Lupkovics Dóra egy másik fegyvernemben a párbajtőrözőknél is megcsillantotta tehetségét, az újonc korosztály versenyében ezüstérmet szerzett.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online