Enyhül a parkolóhiány a Landorhegyen

MSZP: Lakbértámogatás

CKÖ: Egy sikeres pályázat

Gyomorhurutos megbetegedések


Enyhül a parkolóhiány a Landorhegyen

ASZFALTBURKOLATOT KAP A KITAPOSOTT ÖSVÉNY

  A kiadós eső a Landorhegy lakói számára is sok bosszúságot okozott. Több társasház pincéjében bokáig állt a víz, a Göcseji út pedig kisebb folyóvá változott. Panácz Antal képviselőt még az éjszakai órákban is hívták kétségbeesett lakók, kérve a segítségét. Az időjárással az önkormányzati képviselő sem tudta felvenni a harcot, az eltömődött lefolyó tisztítását azonban saját kezűleg végezte.

Panácz AntalA nyugdíjas testnevelő tanárt nap mint nap felkeresik ügyes-bajos gondjaikkal választói. Nem nehéz megtalálni a képviselőt, hiszen választókörzetében él, ott tölti mindennapjait. Mint mondja, az idei évre is több feladat elvégzésére tett ígéretet a Landorhegy lakóinak. Ezek egy része már megvalósult, a nagyobb beruházások viszont csak most indulnak.
– Nagy gondot jelent körzetemben, hogy kevés a parkoló. Csak egy példát említenék. A Göcseji út 49–53. szám alatti három tízemeletes házban 240 lakás található, parkoló viszont mindössze 110 van. Ma már többnyire minden család rendelkezik autóval, sőt akadnak olyan családok, ahol több autót is használnak. Egyértelműen kevés tehát a várakozóhelyek száma. Ezen szeretnénk némiképp változtatni a közeljövőben induló beruházások révén. Augusztusban veszi kezdetét a Landorhegyi út 14/A és 14/B közötti parkoló bővítése, s ezzel párhuzamosan zajlanak majd a munkálatok a Göcseji út 45. előtt, ahol ugyancsak újabb várakozóhelyek létrehozása a feladat – beszél a hamarosan induló munkálatokról Panácz Antal. – A Landorhegyi út 9–11. számú házak között ugyancsak a parkolóban dolgoznak majd a szakemberek. Ez esetben azonban nem bővítés, hanem felújítás és aszfaltozás történik várhatóan még az idei évben.

Aszfaltburkolatot kapott a kitaposott ösvény.Panácz Antal bízik abban is, hogy mielőbb elkezdődnek a munkálatok a Göcseji úti temetőben, ahol a ravatalozó előtti tér lefedését vették tervbe. Amíg az nem történik meg, tűrniük kell a gyászolóknak a tűző napot, vagy – mint mostanában – a szakadó esőt. Jó hír viszont a gyermekes családoknak, hogy a Göcseji út 49. számú tízemeletes ház előtt ötmillió forintos beruházással új játszótér készül. Ez esetben azonban azt javasolta a képviselő, hogy ősszel már ne, inkább jövő tavasszal kezdjék el a munkálatokat annak érdekében, hogy a játszótér felavatását követően azonnal használni is tudják azt a gyerekek.
– Az indulás előtt álló beruházások mellett több, már megvalósult fejlesztésről is beszámolhatok – tér át a jelenre Panácz Antal. – Sikerült tovább fejlesztenünk az OMV-benzinkúttal szemközti oldalon kialakított kis parkot. Az elmúlt években fákkal, virágokkal gazdagítottuk a területet, nemrégiben pedig másfélmillió forintos ráfordítással elkészült a parkon átvezető út. Korábban is ezen a nyomvonalon haladtak az arra járók, most aszfaltburkolatot kapott a kitaposott ösvény. Az út mellé padokat kívánunk kihelyezni, hogy meg tudjanak pihenni az arra közlekedők.

Parkolóbővítés indul a Göcseji út 45. számú ház előtt.Ugyancsak aszfaltozási munkálatok történtek a temető bejáratánál, de nagy figyelmet fordítottunk a körzetben található lépcsők rekonstrukciójára is. A Tempo Áruház melletti lépcsősor felújítása megtörtént, az üzletház előtti lépcsők rendbetétele pedig folyamatban van.
Büszkén mesél a képviselő a körzete virágosítása, csinosítása ügyében tett lépésekről is. Külön kiemeli a Landorhegyi Általános Iskola melletti területet, ahol mindig zöldell a fű, és megannyi színben pompáznak a virágok. Nemrégiben padokat helyeztek ki a parkba, hogy hosszabb ideig gyönyörködhessenek az arra járók a szép környezetben. Szívén viseli Panácz Antal a buszmegállókban várakozók kényelmét is. Mint megtudtuk, választókörzetében már csak két fedetlen buszmegálló van, ám dolgozik rajta, hogy ezeken a helyeken se kelljen az esőben állniuk a buszra váróknak. Bár nem az ő választókörzete, nemrégiben a kórházzal szemközti buszmegálló ez irányú fejlesztését kérve interpellált a közgyűlésen. A beteg, idős emberek számára különösen fontos lenne, hogy leülhessenek, illetve fedett helyre behúzódhassanak a tűző nap és az eső elől, amíg meg nem érkezik a busz.

vissza az elejére


MSZP: Lakbértámogatás

  Érezhető a közgyűlés tagjainak szociális érzékenysége a lakásproblémák iránt, amikor viszont dönteni kell, akkor megjelennek olyan szempontok, amelyek nem segítik ennek gyakorlati megvalósítását, hangsúlyozta sajtótájékoztatón Kiss Ferenc, az MSZP városi frakciójának vezetője.

A lakbértámogatási rendszerrel kapcsolatban elmondta: 2005 januárjában kormányrendelet született – a Fészekrakó program egyik részeként – a lakbértámogatások rendszeréről. Ez felhatalmazta az önkormányzatokat, hogy saját rendeletet alkossanak, amelynek keretében – pályázat útján – támogatást nyújthatnak szociálisan rászorulók albérleti hozzájárulásához. Mindezt azok vehetik igénybe, akik a szociális bérlakásigényeknek megfelelnek. A támogatási rendszer három szegmensből áll, az albérleti költségnek maximum harminc százalékát, de 7–7 ezer forintot az állam és az önkormányzat együttesen finanszírozza, míg a fennmaradó részt az albérlők fizetik.
A frakcióvezető közölte: ők szerették volna ezt a rendeletet már a költségvetés után elfogadtatni, de akkor a közgyűlési többség leszavazta. A legutolsó költségvetési rendelet módosításakor viszont a szociális ágazat saját keretéből 1 millió forintot különített el erre a célra. Szűcsné Dóczi Zsuzsanna, a szociális bizottság alelnöke kiemelte: minden támogatásnak vannak feltételei, s ez a mostani lakbér-hozzájárulás sem támaszt szigorúbb kritériumokat, mint más finanszírozási forma. Hozzátette: az pedig, hogy az igénylőknek csatolni kell egy olyan nyilatkozatot, amely szerint az adatait az APEH is megkaphatja, a feketegazdaság kifehérítéséhez járul hozzá.
Kiss Ferenc kifejtette: a szocialista képviselőcsoport kezdettől fogva azt támogatta, hogy a Gasparich úton önkormányzati beruházásban épüljön meg a 34 szociális bérlakás. A közgyűlés többsége ezzel szemben a vállalkozó alapon történő beruházás mellett foglalt állást. Az MSZP-s képviselők azt kérték, hogy a lakásalap terhére – amelyben az év elején több mint 450 millió forint volt –, illetve akár hitel felvételével, vagy más források átcsoportosításával a város saját beruházásban kezdje el építeni a Gasparich úti bérlakásokat. Ezek a lakások az önkormányzat vagyonát gyarapítanák, s nagy segítség lehetne annak a 480 embernek, akik szociális bérlakásra várnak. Bíznak abban – folytatta a frakcióvezető –, hogy 2005. szeptemberben elkezdődik az érdemi munka.

vissza az elejére


CKÖ: Egy sikeres pályázat

  A „Nép ügyvédje” szolgálat lehetőségeiről, valamint az Interreg III. program keretében benyújtott pályázatról tartott sajtótájékoztatót a Cigány Kisebbségi Önkormányzat.

Dr. Palánki Gábor, a Hajnalfény Közalapítvány ügyvédje a „Nép ügyvédje” szolgálattal kapcsolatban elmondta: a jogi segítségnyújtás ezen formáját egy 2003-as törvény teszi lehetővé, melynek lényege, hogy a szociálisan rászorulók bizonyos problémáik orvoslásához ingyenesen, vagy kedvezményesen vehetnek igénybe jogi segítséget. Ebben az esztendőben csupán a tanácsadásra és az okiratok szerkesztésére nyílt mód, 2006. január 1-től viszont már peres ügyek – kivételt képeznek a bank- és a vámügyeket érintő eljárások –, így például a polgárjog, munkajog, szociális jogok érvényesítésére is igényelhető a szolgálat. Az ügyvédi munka költségeit ilyenkor az állam fizeti, a segítségre szorulónak csupán ki kell választani a több mint tíz ügyvéd nevét tartalmazó listáról, hogy melyik szakemberre kívánja bízni az ügyet. A törvény kimondja, hogy a szolgáltatást csak azok vehetik igénybe, akiknek egy havi jövedelme nem haladja meg a minimumnyugdíj összegét. A sajtótájékoztatón elhangzott: a zalaegerszegi CKÖ vezetői szeretnék, ha a romák közül sokan élnének ezzel a lehetőséggel, és ügyeikhez jártas és felkészült ügyvédeket kérnének fel.
Bogdán János, a CKÖ elnöke közölte: nagy nehézségek után, ebben az évben is sikerült megrendezni a nyári hagyományőrző tábort. Idén 17 hátrányos helyzetű fiatal töltött négy napot Kistolmácson, ahol az életmóddal, valamint a hagyományőrzéssel kapcsolatos ismeretekre készítették fel őket. Megtudtuk, a kisebbségi önkormányzat összesen 17 pályázatot nyújtott be a tábor költségeinek támogatására, de ezeket mind elutasították. A tanulók végül a város anyagi segítségének köszönhetően kelhettek útra. Dömötör Csaba, a CKÖ alelnöke kiemelte: érthetetlen, hogy miért hangsúlyozzák, hogy pályázzanak a CKÖ-k, mert amikor támogatást igényelnek, szinte mindig elutasító választ kapnak.
Bogdán János végezetül egy sikeres pályázatról számolt be. Kifejtette: örömteli, hogy annyi sikertelen beadvány után, az Interreg III. program keretében benyújtott pályázatuk „átment az első szűrön”, melyben egy roma kreatív központ kialakítását célozták meg. A projekt elindításakor egy „team” állna fel, akiknek tulajdonképpen a központ megtervezése lenne a feladatuk. A későbbiekben kialakítandó roma múzeum kialakításakor az idegenforgalom és a különböző képzések is hangsúlyt kapnának, de – tette hozzá a CKÖ elnöke – még nagyon sok kérdésben kell egyeztetniük a város vezetőivel.

vissza az elejére


Gyomorhurutos megbetegedések

  Bár sokan megbetegednek, egyelőre nincs fertőző bél- és gyomorhurutjárvány Zalaegerszegen. A megbetegedés elsősorban a gyermekeket, valamint az idősebb korosztályt veszélyezteti.

A nyári időjárás kedvez a baktériumok, vírusok elszaporodásának. Magasabb hőmérsékleten ugyanis a kórokozók gyorsabban terjednek, így nem árt óvatosnak lenni az utazások, fürdőzések alkalmával, hiszen a vírusok és a baktériumok szájon keresztül terjednek. A puffadással, rossz közérzettel, valamint esetenként lázzal járó tünetek otthoni kezeléssel, egyebek mellett bő folyadékbevitellel, általában 1–2 nap alatt meggyógyíthatók.
– Különösen figyelni kell azokra a rendszabályokra, amelyekkel megelőzhető a betegség. Elsősorban a déli államokban nagyobb a fertőzések terjedésének veszélye, így ha délen fekvő országba utazunk, a zöldségekkel, gyümölcsökkel, hidegkonyhai készítményekkel, továbbá a csapvízzel és a tejtermékek fogyasztásával mindenképpen vigyázni kell. Az alapvető higiénés szabályok betartása mellett, csökken a veszélyeztetettség esélye, ám a rizikót maximális mértékben nem lehet kizárni – tájékoztatott dr. Foki Imre, a Zala Megyei Kórház Infektológiai Osztályának adjunktusa, és hozzátette: ha mégis elkapnánk a kórokozót, valamint tüneteink pár napon belül nem múlnak, mindenképpen forduljunk kezelőorvoshoz, hogy megelőzzük az esetleges kiszáradást.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online