Nehézkes a közlekedés

Befektetőkre vár a reptér

Folytatódik a kábeltévé-fejlesztés


Nehézkes a közlekedés

KÖRFORGALOM ÉPÜL A KISFALUDY-MÁRTÍROK ÚTI KERESZTŐZÉDESBEN

  Körforgalommá építik át Zalaegerszeg egyik legforgalmasabb belvárosi csomópontját. Az átalakítás azért vált szükségessé, mert a kereszteződésben nehézkes volt a közlekedés, és a beláthatatlan útszakaszok miatt gyakran balesetveszélyes helyzetek alakultak ki. A munkálatok augusztus 1-jén kezdődnek el. A csomópontot a közműkiváltási munkálatok miatt nyár végéig lezárják, ám az iskolakezdésre újra bevonják a forgalomba. A körforgalom várhatóan októberre készül el teljesen.

Már csak a közbeszerzési pályázatok elbírálásának eredményére vár a polgármesteri hivatal útépítési és közlekedési csoportja. Amennyiben ez sikeresen zárul, megkezdődnek a munkálatok a Kisfaludy és Mártírok úti kereszteződésben. A csoport vezetője, Kámán István türelemre és óvatosságra inti a sofőröket.
– Természetesen számítanunk kell a fennakadásokra, hiszen egy igen nagy forgalmú kereszteződést építünk át. Ettől függetlenül el fogják bírni a megerősödő forgalmat is a környező utak. A lezárásra azért van szükség, mert a közművezetékeket, így a telefon-, gáz-, energiaátviteli vezetékeket, illetve az ivóvíz- és csatornarendszert is ki kell váltanunk. A csomópont mind a négy irányból zsákutcába torkollik majd, de előjelző táblák figyelmeztetik majd a közlekedőket az útlezárásra – fogalmazott.

A lezárt csomópont zsákutcákba torkollik.

Egyelőre még nagy a balesetveszély.

Szeptembertől újra birtokba vehetik a gépjárművek a kereszteződést, de a munkálatok csak szeptember közepén fejeződnek be teljesen. A forgalomelterelés a helyi járatokat is érinti, ám fennakadásra a tömegközlekedésben sem kell számítani. Az egyeztetések alapján a 8-as és a 8E jelzésű járatok is menetrend szerint közlekednek, és a csomópontot elkerülve érintik a szokott megállóhelyeket. A következő nagyobb munkát a kerékpárút-hálózat bővítése jelenti majd.
– A zalabesenyői városrész és a városközpont között augusztus végén kezdődik, majd a Vizslapark és a Platán sor, illetve az Ilosvai út és a termálfürdő között épül majd. A könnyebb közlekedés érdekében szeptemberben újabb körforgalom építése indul majd, a Berzsenyi utca, a Bíró Márton út és a Stadion utca kereszteződésében. Itt szintén komoly fennakadásokra kell számítani, azonban ez a munka idén már nem fejeződik be, az utómunkálatok áttolódnak a jövő évre – tette hozzá a csoportvezető.

vissza az elejére


Befektetőkre vár a reptér

KERÍTÉS KÉSZÜL A BEHATOLÓK ELLEN

  Egyszer talán menetrend szerinti charter járatok utasait fogadja majd az Andráshidai repülőtér, ám egyelőre legfeljebb a helyi Sárkányrepülős Egyesület tagjai élvezhetik a reptér kitűnő adottságait. A megoldást egy befektető jelentené, aki felismerve a lehetőséget, elindítaná azt a beruházást, melynek terve már 2001-ben megszületett. Ahhoz azonban először vonzóvá kell tenni a repteret. Az első lépéseket már megkezdte az önkormányzat azzal, hogy elkezdte a létesítmény kerítésének építését, illetve a főépület felújítását.

Átalakítják a reptér épületét.Magyarország mind a nyugat-, mind a kelet-európai országokhoz képest le van maradva a repülőterek száma és kiépítettsége szempontjából. Míg másutt egy Zalaegerszeg méretű város legalább középkategóriás reptérrel rendelkezik, addig hazánk repteres infrastruktúrája még Románia szintjén sincs.
Az andráshidai repülőteret 1998-ban kapta meg Zalaegerszeg önkormányzata azzal a feltétellel, hogy 15 évig biztosítania kell a sport célú repülés feltételeit. Az első változásokat az üzemeltetőváltás hozta 2001-ben. Ekkor született meg a fejlesztés terve. Miután az önkormányzat partnerre talált az akkor még befektetői szándékkal közeledő Flextronics-ban, megkezdődtek az előkészítő munkálatok. A hiányosságok miatt komoly fejlesztésére volt igény, hiszen a kommunikációs rendszer mellett a működéshez elengedhetetlen navigációs rendszer is hiányzott. Henics Attila szerint az 50-es évek hangulatát idéző állapotban volt a repülőtér.
– A Regionális Területfejlesztési Tanács pályázatán 78 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a repülőtér fejlesztésének terve. Az összegből a pályaszerkezeten kívüli fejlesztéseket finanszírozták volna, azonban egy 1999-es rendelet értelmében csak a kormány dönthet a repterek átépítéséről. A környezetvédelmi engedélyekre másfél évet vártunk, míg a hivatalos kormányengedély 2004 júliusára jutott el hozzánk. Ám a 3 éves várakozás során a feltételek megváltoztak, A Flextronics-nál bekövetkezett vezetőségcsere folytán az új igazgatók már nem támogatták a beruházást, illetve a költségek is megnőttek a 97-ben tervezettekhez képest – mondta Henics Attila a projekt menedzsere.
A tervek átalakítását követően 2005-re összeállt a műszaki tartalom, és elkezdődött a 100 millió forintos fejlesztés, melynek 40 százalékát Zalaegerszeg önkormányzata biztosította. A beruházás első momentuma egy kerítés emelése, mely megakadályozza az illetéktelenek behatolását a területre. Ennek az Andráshidai Sárkányrepülősök Egyesülete különösen örül. A 32 tagot számláló klub életét ugyanis gyakran megkeserítik a behatolók.
– Mi már ennek a kerítésnek is örülünk, hiszen így talán nem tudja többé felszántani a kifutót a szomszéd bácsika, és nem vár bennünket havonta az egyesület bejárata elé borított trágya sem. Persze ezenkívül számtalan probléma akad, összetapossák a frissen hengerelt pályát, sokan ott sétáltatják a kutyájukat, és gyakran találkozunk gombászó helybeliekkel is. Az egyesület immár 25 éve működik Andráshidán, motoros és siklóernyős tagjaink is vannak, akikkel közösen tartjuk karban azt a kis kifutópályát, melyet mi használunk – mondta az egyesület műszaki vezetője, Doszpot Miklós.
A főépületben csak a klubhelyiséget használják a sárkányozók, így számukra a felújítások oroszlánrésze nem jelent különösebb változást. Azonban a 3 méterrel megmagasított navigációs torony nekik is jó szolgálatot tesz majd. Emellet a kisgépek utasainak várótermi komfortigényeit is ellátja majd a létesítmény.
– Egy aszfaltozott, nyilvános leszállópálya fogadja majd a gépeket, mely 150 méter hosszan nyúlik végig a repülőtéren. Bővül a navigációs rendszer is egy NDB-adóval, melynek segítségével a navigátor meg tudja adni a repülő pilótájának a leszállás biztonságos paramétereit. A fogadóépület is átalakul, akadálymentésítjük, illetve váróhelyiséget alakítunk ki benne. Az utasok biztonságának érdekében fémdetektoros kapu épül a bejárathoz, és már beszereztünk egy tűzoltóautót is. A műszaki átadásra várhatóan augusztus 20-án kerül sor, ám teljesen csak 2006-ban készül el a repülőtér –, mondta dr. Kondákorné Simon Ildikó, az önkormányzat osztályvezető-helyettese.
A sármelléki mellett egyfajta kiegészítő reptérként funkcionál majd az andráshidai, de emellett számos okra mutatott rá Henics Attila. Például arra a tényre, hogy városunkat nem érinti egyik autópálya sem, pedig a humánerőforrás képzettségének szintje, és az infrastrukturális elhelyezkedés mellett a fizikai értelemben vett elérhetőség meghatározza a város versenyképességét. A nyugati és a kelet-európai példák is azt bizonyítják, hogy fontos gazdasági tényező a reptér, kár lenne figyelmen kívül hagyni.

vissza az elejére


Folytatódik a kábeltévé-fejlesztés

SZÉLES SÁVÚ INTERNET A ZELKA RT.-TŐL

  Dömök József vezérigazgató a következő tájékoztatást adta a Zelka kábeltévés fejlesztéséről:

– Folytatódik a korábban megkezdett kábeltévé rendszer rekonstrukciója, ahol kialakítjuk a jelenlegi hálózatokon a teljes körű bővített és családi csomag vételét, valamint nagyon fontos, hogy adott a SZÉLES SÁVÚ INTERNET vételének a lehetősége is. Az elkészült hálózatrészeknél a szerződéskötőink felkeresik a lakosságot és a vállalkozásokat a kábeltévé szerződés módosítása és az internetszerződés megkötése céljából.
Nagyon fontos előfizetőink számára az az információ, hogy a kábeltévé használati jogosultságát áthelyezzük az új lakásába Zalaegerszeg területén, így nem kell új szerződést kötni és belépési díjat fizetni. Csak az áthelyezésnek a költségét a szerződés szerint.
Dömők József felhívta a figyelmet arra: a Zelka előfizetői ne hagyják magukat a kábeltévés szolgáltatások megrendelése során mások által megtéveszteni.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online