Az utolsó hónapot elfelejtené

ZTE: másfél hét a rajtig

Arany a diákolimpiáról

Hölgyek a futballpályán

Úszósikerek

Atlétika

FELHÍVÁS
A Zala Volán ZTE női utánpótlás szakága a sportág egyre nagyobb népszerűségét kihasználva „Kosárpalánta-toborzót” szervez, 2005. július 25-én (hétfőn) 17.00 órakor a Városi Sportcsarnokban. Szeretettel várunk minden olyan kosarazni vágyó kislányt, aki 1993. 01. 01. és 1996. 12. 31. között született. Ha kedvet érzel a kosárlabdához, gyere el, s légy tagja te is a Zala Volán ZTE-nek!!!!

Az utolsó hónapot elfelejtené

TÓTH GÉZA TOVÁBBRA IS SZURKOL A CSAPATNAK

  Amikor irodájában felkerestem Tóth Gézát, a ZTE FC Rt. igazgatótanácsának volt elnökét, éppen a klubnál eltöltött időszak iratait rendezgette..

Tóth Géza– Először a részvénytársaság megalakulását követően 2002-ig voltam ügyvezetője az rt.-nek – így Tóth Géza. – A másik korszak 2004 októberében kezdődött és ez év július elejéig tartott. Az első korszak valamivel könnyebb volt, a második már jóval nehezebb.
– Miként tekint vissza az elmúlt mintegy 10 hónapra?
– Nekünk pénzügyi konszolidációt kellett végrehajtanunk. Az önkormányzat tavaly indulásként adott 30 millió gyorssegélyt, amelyből a legfontosabb dolgokat kifizettük. Ezt követően nekiláttunk, hogy módosítsuk a játékosok szerződését, s olyan „Egerszeg-barát” megállapodásokat kötöttünk velük, amelyeket teljesíteni lehet. Nem volt könnyű munka, mivel vége lett az őszi szezonnak, félő volt, hogy a csapat akár szét is eshet. Ám a többség belátta, hogy milyenek a lehetőségeink, s maradt. Akik nem fogadták el a módosított szerződést, távozhattak. A csapat a nehézségek ellenére teljesítette a célkitűzést, megszerezte a 6. helyet a bajnokságban.
– Miért vállalta a felkérést? A gazdasági szakemberek szerint a mintegy 500 milliós adósságállományt tőkeinjekció nélkül nem lehet eltüntetni...
– Már többször elmondtam, hogy egy gyenge pillanatomban döntöttem így. Azzal természetesen tisztában voltam, hogy külső segítség nélkül nem lehet eltüntetni ekkora adósságállományt. Többször beszéltem ez ügyben önkormányzati képviselőkkel és dr. Gyimesi Endre polgármester úrral is. Megvoltak az elképzeléseink is, hamis az a kép, hogy mi ezzel nem foglalkoztunk.
– A külső szemlélő számára úgy tűnt, hogy ön és egy-két vezetőtársa dolgozik, a többiek passzív szemlélői a dolgoknak...
– Nem így volt, az általam vezetett igazgatótanácsban mindenki becsülettel dolgozott. Havonta tartottunk legalább egy, de volt amikor több ülést is. Mindenkit a jó szándék vezérelt; megoldani a ZTE anyagi problémáját. Amikor hírül vettük, hogy a Nagy Ferenc által vezetett befektetői csoport tárgyal az önkormányzattal, az volt az álláspontunk, ha ők megoldják a gondokat, akkor átadjuk helyünket.
– Maradt önben tüske, harag?
– Abszolút semmi. Annyit azért elmondanék, hogy nem ilyen befejezést reméltem. Az utolsó egy hónapban történtek nem hiányoztak az életemből, azt szívesen elfelejteném.
– A történtek után nem csömörlött meg kissé a futballtól?
– Áh, dehogy. A mérkőzésekre továbbra is kijárok, sőt, ha időm engedi, vidékre is elkísérem a fiúkat. Szurkolok a csapat sikeréért. Az viszont biztos, vezetői munkát nem vállalok a klubnál.

vissza az elejére


ZTE: másfél hét a rajtig

TOVÁBBI JÁTÉKOSOK ÉRKEZÉSE VÁRHATÓ

  Bár lassan végéhez közeledik az átigazolási időszak, a ZTE játékoskerete korántsem tekinthető véglegesnek. Az ismert gazdasági problémák és a mostoha időjárás miatt a felkészülési program is csúszik.

Nagy Ferenc– Másfél hete dolgozunk – kezdi Nagy Ferenc, az rt. elnöki posztjának várományosa. – Ez alatt az idő alatt kellett megszerveznünk a csapat felkészülési programját, új szakmai stábot felállítani és játékosok után nézni. A csapat élére Dajka László került, munkáját Szabó Imre pályaedző segíti. A jövőt illetően a legfontosabb feladatunk az, hogy a klub anyagi helyzetét stabilizáljuk. Olyan gazdasági intézkedéseket kell hoznunk, amelyeket az új bajnoki szezonban a csapat érdekei elé kell helyeznünk. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szeretnénk ütőképes gárdával felállni. A július 26-i közgyűlésen hivatalba kerül az új vezetés, amelynek első dolga lesz, hogy mérleget készítsen, és az eredmény tükrében lehet majd az új feladatokat és célokat kitűzni.
– A játékoskeretben milyen változások várhatók?
– Az ismert, hogy Sebők József visszatért Ciprusra, így Radu Sabo személyében egyetlen gólerős támadónk maradt. Egy csatárral nem lehet nekivágni az új bajnokságnak. Kapusposzton is akadtak gondjaink, de ez Bardi Gábor visszatérésével megoldódott. Bal oldali védőt mindenképpen igazolunk, a tárgyalások jelenleg is folynak. A középpályán is előfordulhatnak személycserék, valamint két támadót is szeretnénk Egerszegre hozni. Eddig Montvai Tiborral és Kriston Attilával állapodtunk meg. Tehát még néhány labdarúgó szerződtetése várható. Nem nagynevű, inkább megbízható, jó labdarúgókban gondolkodunk. Az is eldőlt, hogy az ifikeretből négyen csatlakoznak a felnőttekhez.

Dajka László– A szakmai munkát tekintve, nem vagyunk szerencsés helyzetben, hiszen a folyamatos esőzések miatt alig tudtunk pályára lépni – folytatja Dajka László, a csapat új mestere. – Figyelemmel kísértem a ZTE szereplését, így elmondhatom, hogy a tavalyihoz képest valamelyest gyengültünk. Az idén kisebb költségvetésből kell gazdálkodnunk, de ez nem azt jelenti, hogy irreálisak lennének a csapattal szembeni elvárások. Mikor elkezdtem a munkát, először megnéztem a fiúkat, hogy mit játszanak, és elmondhatom, hogy nem tetszett. A lestaktikánk hazárdjáték. Ezen mindenképpen változtatni fogok. A játékosok többsége Egerszegen marad, hozzájuk csatlakoznak még a próbajátékra érkezők, illetve az új igazolások. Több külföldit is kipróbáltunk, de mivel nem jobbak, mint a mi focistáink, ezért elengedtük őket. A hátralévő időben további labdarúgókat nézünk meg.
– Hogyan készülnek a bajnoki rajtra?
– Alig két hetünk maradt, ezért a hátralévő időben heti 3 edzőmérkőzést szeretnénk játszani, lehetőleg minél jobb együttesek ellen. Ezenkívül a taktikai elemek, pontrúgások begyakorlása lesz a program.
– Radu Sabo visszatérésének örülnek a szurkolók. Eddig elég kevés játéklehetőséget kapott...
– Tisztában vagyok a játékos képességeivel. Tudom, hogy „benne van a gól”, és az ilyen játékost komolyan kell venni. Megbeszéltem vele, hogy nem egyik napról a másikra kell neki a legjobb formáját elérni, mert esetleg megsérülhet. Ha ő lesz a legtöbbet nyújtó támadó, akkor kezdő lesz – mondta Dajka László.
Azt is megtudtuk, hogy a játékosok is bizakodóak, hiszen ígéretet kaptak az elmaradt fizetések és prémiumok rendezésére. A legfontosabb az, hogy a bajnoki rajtig a lehető legjobb formába kerüljenek.
A hétvégén Szombathelyen lépett pályára a ZTE. A Rádió-kupa elnevezésű négyes tornán a Haladást megelőzve első helyen végeztek.

vissza az elejére


Arany a diákolimpiáról

KÉZIS SPORTTÖRTÉNELEM-ÍRÓK

  Zalaegerszegen, a csapatsportágak közül kézilabda az a sportág, amely nem rendelkezik első osztályú minőségi csapattal. Ezért is értékes a Ganz–Munkácsy Szakközépiskola fiúcsapatának a diákolimpián – az 5–6. korcsoportban – megszerzett aranyérme.

– Ismereteim szerint Zalaegerszeg sporttörténetében diákolimpián fiú kézilabdacsapat még nem szerzett aranyérmet – így Óházy Gábor edző, az iskola testnevelője. – Az idei első helyünk már nagyon érett, mivel a tavaly megrendezett verseny során a harmadikak lettünk. Régebbről az iskola csapatának van egy ezüstérme is. A döntőben a karcagi Gábor Áron Gimnázium együttesét vertük 22-19-re. Már régóta tanítok az iskolában, s akiket sikerült megfertőznöm a kézilabdával, azon diákok közül többen kerültek már neves magyar együttesekhez (Fotex, Győr). A tehetségek közül akadt olyan is, aki a továbbtanulást választotta, belőlük nem lett élvonalbeli játékos. Sajnos, ez azért következhet be, mert a magyar felsőoktatásban a testnevelés léte is megkérdőjeleződik. Minek oda a testmozgás címszó alatt. Sajnos, ezért egyre kevesebb a sportoló fiatal, szinte valamennyi csapatsportág utánpótlásgondokkal küzd. A diákolimpiát nyert együttesemből bátran ajánlhatok több tehetséges fiatalt a magyar NB-s csapatoknak is.
– Térjünk vissza a diákolimpia döntőjéhez. Melyik találkozó volt a kulcsmérkőzés a döntő során?
– Az elődöntőben nagy csatában győztünk le egy pécsi szakközépiskolát. Úgy érzem, ez volt az igazi finálé. Az aranyéremért lejátszott összecsapáson már valamivel könnyebb dolgunk volt. A fiúk a találkozók során példás küzdenitudásról tettek tanúságot. A sikerünk után tudom csak sajnálni, hogy Egerszegen nincsen egy minőségi férfi kézilabda-szakosztály. A másik fájó pontom, hogy egyre kevesebben vesznek részt a diákolimpiákon. Például egy döntőbe jutott fővárosi csapat el sem jött a fináléra, holott Budapesten volt a döntő. A kézilabdában, de a többi sportágban is baj van a tömegesítéssel, pedig csak széles alapból nőhet ki a megfelelő minőség.
– Jövőre megvédheti bajnoki címét az idei aranyérmes?
– Nyolcvan százalékban együtt marad a társaság. Igaz, akad a csapatban olyan diák, aki a kézilabda mellett más sportágban is jeleskedik. Ez nem hátrány, idővel eldönti, hogy számára melyik az igazi. Úgy vélem, ha a fiúk hozzáállása nem változik, jövőre is jó esélyünk lehet az aranyéremre.

Képünkön: Az aranyérmes csapat (állnak, balról): Kádár Tamás, Fábián Ádám, Osbáth Balázs, Óházy Gábor edző, Berta Attila, Kottán Krisztián. Guggolnak: Kovács Attila, Tóth Gábor, Pecsics András, Sabján Dániel, Tuboly Péter, Vizlendvay István. A képről hiányzik: Lóránt Krisztián, Horváth András.

vissza az elejére


Hölgyek a futballpályán

INDUL AZ U19-ES NŐI EB

  2005. július 20–31. között hazánkban rendezik a női U19-es labdarúgó Európa-bajnokságot, melynek keretében a ZTE-stadionban és az andráshidai pályán is láthatnak mérkőzéseket a focirajongók. A részletekről a minap tartottak sajtótájékoztatót az illetékesek.

Az MLSZ képviseletében Kovács Edit, a zalaegerszegi és Tomka János, az andráshidai pálya rendezvényigazgatói elmondták: a zalai megyeszékhelyen gondtalanul haladnak az előkészületek, hiszen a helyi szervezők mindent elkövetnek az itteni programok zavartalan és összehangolt lebonyolítása érdekében. Bíznak benne, hogy a kifogástalan rendezés hozzájárul majd a 2012-es horvát–magyar közös EB-pályázat sikeréhez, és a mostani eseménynek köszönhetően tovább erősödik a női foci ázsiója a régióban. Kugler László, az önkormányzat sportbizottságának elnöke közölte: a megmérettetésen összesen nyolc csapat vesz részt, melyek közül több – így például a francia, az orosz, a skót és a svájci – válogatott is pályára lép Zalaegerszegen. Az első mérkőzéseket 2005. július 20-án rendezik, ekkor Andráshidán a francia–orosz mérkőzést, míg a ZTE-stadionban a skót–angol rangadót tekinthetik meg az érdeklődők. A mieink először 2005. július 25-én „meccseknek” Zalaegerszegen, Markó Edina szövetségi edző tanítványai ekkor a svájci válogatottal mérik össze erejüket. A két elődöntőnek (2005. július 28.) és a döntőnek (2005. július 31.) is a zalai megyeszékhely ad otthont, s ezeket az összecsapásokat az Eurosport élőben fogja közvetíteni.
A szervezőbizottság helyi fiatalokból és a ZTE utánpótláscsapatainak tagjaiból minden válogatottnak szurkolótábort szervez, akik lelkesíteni és buzdítani fogják a díszes EB-trófeáért küzdő hölgyeket, tudtuk meg Józsi Györgytől, a sportiroda vezetőjétől. A mérkőzésekre egyébként nem kell belépőt váltani, de a nézőszám-dokumentálás miatt minden szurkoló kapni fog egy tikettet az UEFA illetékeseitől.

vissza az elejére


Úszósikerek

  Kaposváron az országos vidékbajnokságon szerepeltek a Zalaegerszegi Úszó Klub sportolói. Az országos korosztályos bajnokságok előtt ez volt az utolsó erőpróba, a ZÚK sportolói számára. A versenyen 11 érmet szereztek, és két megyei csúcsot úsztak a klub versenyzői.

Eredmények: 1993–94 leány. 100 m női gyors: 1. Lengyel Anna 1:01,64 megyei csúcs. 1991–92 leány. 400 m női vegyes: 4. Szekeres Dorina 5:18,90 megyei csúcs. 6. Balogh Veronika 5:23,87. 100 m női gyors: 6. Szekeres Dorina 1:05,88, 100 m női hát: 2. Szekeres Dorina 1:13,25; 200 m női mell: 6. Balogh Veronika 2:49,80; 200 m női vegyes: 5. Szekeres Dorina 2:34,57; 6. Balogh Veronika 2:34,93; 100 m női mell: 1. Balogh Veronika 1:18,50; 50 m női hát: 2. Szekeres Dorina 0:34,19; 50 m női mell: 1. Balogh Veronika 0:36,34. 1991–92 fiú. 200 m ffi pillangó: 3. Domján Viktor 2:28,73; 100 m ffi hát: 1. Vörös Dániel 1:05,43; 200 m ffi hát: 2. Vörös Dániel 2:22,29; 50 m ffi hát: 2. Vörös Dániel 0:31,36. 1989–90 fiú. 100 m ffi hát: 6. Gáti Péter 1:05,16; 200 m ffi mell: 5. Gáti Péter 2:41,74; 200 m ffi hát: 2. Gáti Péter 2:15,78; 50 m ffi hát: 2. Gáti Péter 0:30,05; 50 m ffi mell: 5. Gáti Péter 0:33,84.

vissza az elejére


Atlétika

Petráhn Barbara aranyérme

Debrecenben rendezték meg az atléták felnőtt országos bajnokságát. A versenyen Zalaegerszeget, a Zalaszám ZAC sportolói képviselték. Az egerszegi atléták két érmet szereztek az OB-n. Petráhn Barbara 400 méteres síkfutásban 52,92 másodperccel lett aranyérmes, a 4x400 méteres női váltó 3:48,98 perces időeredménnyel a második helyen végzett.
Eredmények. Nők. 400 m: 1. Petráhn Barbara 52,92 mp. 4x400 m váltó: 2. Zalaszám ZAC (Kámán Eszter, Petráhn Barbara, Gergály Fruzsina, Simonffy Mariann) 3:48,98 p. 4x100 m váltó: 5. Zalaszám ZAC 48,84 mp. 100 m gát: 7. Szabados Eszter 15,27 mp. Férfiak. 4x400 m váltó: 6. Zalaszám ZAC 3:22,72 p. 4x100 m váltó: 8. Zalaszám ZAC 43,53 mp.
A versenyzőket Kámán Ferenc, Belkovics Attila, Laczkó László, Bella Attila edzők készítették fel az OB-re.

Ezüstös serdülők

Bár a Zalaszám-ZAC sportegyesületi színe arany-sárga, az egerszegi serdülő atlétalányok új divatot próbálnak meghonosítani. Tették mindezt az Országos Serdülő Összetett Bajnokságon Budapesten.
Magyar Dominika az országos diákolimpián elért bronzérmét ezüstre cserélte, miután a négypróba „B” változatában (80 gát – távol – 300 m – 800 m) 2147 pontos aranyjelvényes minősítéssel második helyezést ért el az OB-n. (Edzője: Gyulai Gyula).
A Zalaszám-ZAC leány négypróbacsapata szintén az ezüstérmet „választotta” úgy a teljesítményével, mint az érmek színével. A csapat tagjai: Magyar Dominika, Németh Klaudia, Nyitrai Petronella, Horváth Bianka, Kovács Flóra. A csapat felkészítő edzői: Csikós Sándor, Csiszár Attila, Gyulai Gyula. A zalaegerszegi atlétakisasszonyok közül Németh Klaudia egyéniben 1826 ponttal értékes 6. helyezést ért el a négypróba „B” változatában.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online