Többfunkciós társasház épül

Átadták a Gyémántházat

Üvegkalitkába kerül a toronyóra


Többfunkciós társasház épül

MEGKEZDŐDÖTT A SÜTŐ UTCA ÁTÉPÍTÉSE

  A Piac tér rekonstrukciójának első elemeként megindult az építkezés a Sütő utca sarkán. A többfunkciós társasház a Városfejlesztő Rt. beruházásában készül. 

Az eredeti elképzelések szerint már az elmúlt évben megkezdődtek volna a munkálatok, ám mivel a környék műemlékvédelmi védettség alatt áll, a tervezés valamennyi fázisában szükség volt a különböző hatóságokkal történő egyeztetésre. Ugyancsak késleltette a tényleges kivitelezés indítását a területen folyó régészeti feltárás. Az építkezés végül július közepén indult el négy telken, mintegy 1250 négyzetméteren. 
– Július 18-án adtuk át a munkaterületet a kivitelezőnek. Harmincegy lakást, tizennégy üzletet, öt irodát, egy orvosi rendelőt és harminckét darab mélygarázst magába foglaló társasház emelkedik majd az elbontott házak helyén – tájékoztatta lapunkat az építmény paramétereiről Burján Richárd, a Városfejlesztő Rt. ügyvezető igazgatója. – A kivitelezés várhatóan egy évet vesz igénybe. A tervek szerint jövő év júliusában avatnánk a Piac tér átfogó rekonstrukciójának első elemeként elkészülő társasházat. 

A lebontott házak helyén újak épülnek.

Megváltozik az utcakép a piac környékén.

Örömmel számolhatok be arról, hogy nagy az érdeklődés az – AOD Építész és Grafikus Iroda jóvoltából – igazán szép épület iránt. Az üzletek és az irodák jelentős részének már megvan a tulajdonosa. 
Burján Richárdtól megtudtuk: a környék átépítése még az idei évben újabb elemmel folytatódik. A közbeszerzési eljárások lefolytatását követően indul a Munkácsy utca és a Piac tér nagy volumenű közműfejlesztése, mellyel párhuzamosan új képet kap a Mindszenty tér.

vissza az elejére


Átadták a Gyémántházat

Szépek a lakások, szépek az irodák, a ház valóban a város ékszere, fogalmazott köszöntőjében dr. Ribiczey Pál alpolgármester Zalaegerszeg egyik legimpozánsabb fejlesztésének, a Balaton Hotel közvetlen szomszédságában megépült Gyémántháznak közelmúltbeli átadási ünnepségén.
Dékány Endre, a műszaki bizottság elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az önkormányzat 1999-ben határozta el a város ezen elhanyagolt területének rekonstrukcióját, melynek első lépéseként a Batthyány utca 3–5–7. szám alatt megépítetett egy társasházat. Ezt a beruházást aztán újabbak követték immár vállalkozói részvétellel, s mint mondta, ebbe a sorba tartozik a Gyémántház, mely épületének különleges kialakítása a beruházó újszerű gondolkodásmódját tükrözi.
Az avatóbeszédeket követően Németh Ferenc, a Balaton Hotel tulajdonosa és Vitkovics Péter, a beruházó Genius Kft. ügyvezetője vágta át a nemzetiszín szalagot. 
A polgári stílusban épült 76 lakásos társasházat belső balkonos kialakítása, panorámaliftje, valamint az épület nulladik szintjén létesített, marokkói stílusban épített wellness élményfürdője teszi igazán különlegessé. A maga nemében páratlan épületegyüttes átadása sem volt mindennapi, ugyanis a hivatalos ünnepséget követő hétvégére az Otthon Centrum zalaegerszegi irodája nyitott ház programot szervezett, amely során közel ezer érdeklődő tekintette meg a házat, a lakásokat és az élményfürdőt.

vissza az elejére


Üvegkalitkába kerül a toronyóra

SZEPTEMBER VÉGÉTŐL MŰKÖDIK AZ ÓRASZERKEZET

  A műhelymunkákkal párhuzamosan augusztus elején megkezdődtek a Mária Magdolna plébániatemplom korabeli toronyórájának felállítási munkálatai a színház előtti téren. A közgyűlés döntése értelmében – Európában egyedülállóan – működés közben lesz látható a közel 200 éves óraszerkezet. 

Megkezdődött a munka a színház előtti téren.Szerdahelyi Károly építész tervei alapján egy 3 méter 10 centiméter széles üvegkalitkába kerül a gépezet, míg a súlyok és ellensúlyok – jól láthatóan – egy három méter mély aknába mennek a föld alá. Ennek kialakításán dolgoznak jelenleg a Hydrocomp Kft. munkatársai. 
– A munkálatok a mélyépítéssel vették kezdetüket. Jelen pillanatban az előre gyártott akna beemelése, és annak szigetelése történik – adott felvilágosítást Szerdahelyi Károly, aki nap mint nap ellátogat a helyszínre, és figyelemmel kíséri az építkezést. – Őszintén megmondom, nagyon féltem attól, hogy találkozunk valamilyen közművel a föld alatt. Szerencsére ez nem következett be. A talajvízzel azonban 2 méter 80 centi mélyen szembetaláltuk magunkat. Ez sem okozott nagyobb gondot, az előre gyártott elemek segítségével sikerült visszaszorítani a vizet. A későbbi problémák elkerülése érdekében pedig egy külső köpenybe süllyesztik be a szakemberek a teljes mértékben vízzáró belső elemeket.
A kivitelezők ígérete szerint a hét végére befejeződik az akna kialakítása. A munka ezt követően a felszínen folytatódik. 
– Edzett üvegből készül az üvegház Takács István zalaszentbalázsi kovácsművész keze alatt, aki – tudomásom szerint – már munkához is látott. Az üvegházon belül lesz majd látható az óraszerkezet. A felépítményt vörösréz lemez fedi, melyre imitáltam egy barokk csigavonalat, utalva arra, hogy korábban egy barokk toronyban „szolgált” az óra – mutatja be a toronyóra új otthonát az építész. – Terveink szerint a felépítmény váza elkészül Zalaszentbalázson Takács István műhelyében, majd onnan szállítjuk azt a színház előtti térre, ahol már „csak” össze kell szerelni. 
A gépezet restaurációját végzik eközben a Progép TIM Kft. munkatársai Preisz József órásmester és Kancsal Miklós, az óra kezelőjének felügyelete mellett. A számlap Járási Ildikó kezei alatt formálódott meg. Ezt veszi majd körül Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész csodaszép alkotása, amely már csak az égetésre vár. 
Szerdahelyi Károly véleménye szerint, szeptember végén kerülhet sor Zalaegerszeg legújabb nevezetességének avatására. Sajnálkozva jegyzi meg, hogy a munkásságának 50 évét felölelő jubileumi kiadványába már nem tud bekerülni legfrissebb alkotása. 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online