Biztos a nevezésük

Nehézségek az indulásnál

Bemutatkozik az új ügyvezető

Bátran tervez az újonc

Nagy László a ZTE ZÁÉV edzője

Zalaszám-ZAC: Öt senior bajnoki cím

Csesztreg jól debütált


Biztos a nevezésük

SZORGALMASAN KÉSZÜL A ZALA VOLÁN

  Az elmúlt bajnokságban Bencze Tamás edző irányításával nagyszerű idényt zárt a Zala Volán ZTE NB I-es női kosárlabdacsapata. A kék-sárgák az A-csoportban a 6. helyen végeztek, a Magyar Kupa négyes döntőjében pedig a negyedikek lettek. Első nemzetközi szereplésük alkalmával az Európa-kupában is jól teljesítettek, a csoportból biztosan jutottak tovább, sőt még azt követően is mentek egy kört. A csapat gerince együtt maradt, gyakorlatilag csak a külföldi játékosok távoztak.

– Túl sok új játékos nincsen – így Bencze Tamás. – A juniorok is egyelőre velünk készülnek. A hazai igazolásunk, Berta Zsófia gyakorol még velünk. A két külföldi légiósunk, Viera Libicova szlovák center és Michaela Moua finn középjátékos várhatóan a héten csatlakozik a kerethez. A szlovák center – ha hazája válogatottja továbbjut a pótselejtezőből – még később érkezhet. 
– Ezek szerint még képlékeny a játékoskeret. Ha lesz még lehetőség az igazolásra, hol erősítené meg a csapatot?
– A tavalyi bajnokságban is három légiósunk volt, és mindhárom a center posztján szerepelt. Még egy középjátékosban gondolkodunk, mert kettővel nem lehet nekivágni a bajnokságnak. Igazából már csak amerikai kosaras jöhet szóba, de képben van egy litván hölgy is. 
– A tavalyiak közül egyik center leigazolását sem tervezik?
– Maria Ruzickova súlyos térdműtéten esett át, ha október végére, november elejére rendbejönne, még megvárnánk, mert őt már ismerjük, tudjuk mire képes. Viszont, ha felgyógyulása hosszabb időt vesz igénybe, akkor más centert kell igazolnunk. 
– Alakulgat az NB I-es mezőny. A következő idényben milyen szereplés várható a Zala Volántól?
– Jól mondta, még alakulgat a mezőny, sok a bizonytalanság. Annyit tudok, hogy a két zalai együttes a Zala Volán és a Nagykanizsa nevezése rendben van. Több együttest viszont hiánypótlásra kötelezett a liga. Információim szerint gondok vannak az egykori Foton Sopron és a Szolnok indulásával. A Tisza-partiak több játékosnak is tartoznak. Többek között a nálunk játszó Szélesy Juditnak, aki már két éve vár a pénzére. Sok csapatnál még nem alakult ki a játékoskeret sem. Itt nem a Pécsre a Diósgyőrre, hanem azokra az együttesekre gondolok, amelyek a mi ellenfeleink lesznek. Így még korai lenne tippelni, hogy mire lesz képes az idei Zala Volán. Sajnos, a bizonytalanság a mai magyar sportéletben már megszokott jelenség. A mi nevezésünk azért is biztos, mert a vezetés a játékosokkal csak teljesíthető szerződéseket kötött.
– Nemzetközi kupaellenfelekről mennyire sikerült már többet megtudni?
– Az osztrák csapat ellen kezdünk, amelyről azt hallani, hogy kizárták őket a bajnokságból fizetési problémák miatt, és csak az Európa-kupában indulnak. Így sötét lónak számítanak. Az orosz csapatról értékelhető információ nem áll a rendelkezésünkre. Csak az internetről sikerült pár dolgot begyűjteni róluk. A horvát együttesről sem tudunk még semmit, viszont náluk előbb kezdődik a bajnokság, lesz alkalmam, hogy kiutazzak és feltérképezzem a játékukat. 
– A felkészülés során végig itthon edzenek?
– Zalaegerszegen készülünk a bajnokságra. Adottak a feltételek, van egy jó atlétikai pálya. A Parkerdőben a hosszú távú futásokat lehet végezni. Játékoskoromból tudom, hogy nem mindegy, hogy hol alszik a kosárlabdázó. A saját ágyában, vagy máshol. Úgy érzem, hazai környezetben is jól felkészülhetünk a bajnokságra. Az edzőmérkőzések mellett részt veszünk a bonyhádi tornán, ahol tavaly elsők lettünk. Siófokon szeptember végén indulunk a Sió Kupán, aztán jöhet a bajnokság.

vissza az elejére


Nehézségek az indulásnál

KÉT OSZTÁLYBAN ZAJLIK A BAJNOKSÁG

  A Zalaegerszegi Városkörnyéki Labdarúgó-szövetségben még a bajnokság előtt pár nappal is serény munka folyt.

– Teljes a káosz – fogalmazott tömören Nagy József László főtitkár. – A megyeiből való visszalépés miatt harmadszor készítjük el a sorsolást. Sőt, a visszalépő Bagod helyett tőlünk ment Zalaháshágy a megyei B-be, ami újabb problémákat okozott. Előtte nem sokkal Pókaszepetk együttesével töltötték fel a megyei másodosztály mezőnyét. Közben kiderült, hogy a tavaly még a megyei A-ban szereplő Kemendollár nálunk sem indul. Örvendetes viszont, hogy az utolsó pillanatban nevezett Nemesrádó, így nem lesz páratlan a másodosztály mezőnye. Szerettük volna beindítani, a harmadosztályt, de az egyre csökkenő csapatlétszám miatt ez csak terv maradt, mivel azon községek együttesei, amelyek úgy volt, hogy indulnak a harmadik vonalban, meggondolták magukat. Így az elmúlt hétvégén két osztályban (első, másod-) 16–16 csapattal, ha nehezen is, de megkezdődött a bajnokság. 
– Már az első fordulóban is több mérkőzést el kellett halasztaniuk.
– Az elsőben egy, a másodosztályban hármat. Ezen csapatok döntő többségénél a játékosok egy részének lejárt a sportorvosi igazolása. Enélkül pedig nem lehet pályára lépni. Ezért járultunk hozzá a mérkőzések későbbi időpontban történő megrendezéséhez. Hangsúlyozni szeretném, hogy az elhalasztott mérkőzéseken nem minden csapatnak hiányzik a sportorvosija, hanem csak a párosításból az egyiknek, és az ellenfél a sportszerűség jegyében belement a halasztásba. 
– A másodosztályban lesz az elsőcsapat mögött másik?
– Kilenc együttes rendelkezik a régi elnevezés szerint úgymond tartalékcsapattal. Az idei szezontól kezdve ugyanis az MLSZ megszüntette a tartalékbajnokságot, nekünk is lépni kellett, a jövőben itt induló együttesek a ligabajnokságban szerepelnek.
– Az elnevezés változott, vagy a tartalom is?
– Is-is. A csapatok kérésére találtuk ki ezt a formációt, azért, hogy az ifi és az ebből a korosztályból kiöregedő játékosoknak valamint egy-két felnőtt labdarúgónak játéklehetőséget tudjanak biztosítani a gárdák. Ezen csapatokban a serdülőtől a felnőttig bezárólag mindenki szerepelhet. 
– Akkor csak az elnevezés változott. Ez megoldás a magyar foci problémájára?
– A városkörnyéki bajnokság szintjén igen. Egy 300–400 lakosú község, ha meg akarja tartani a fiatalokat, és megmozgatni az ott élőket, csak így képzelhető el. Az itt játszók gyakorlatilag egészségük megőrzéséért focinak, mivel a ligabajnokságból nem lehet kiesni és feljutni sem. 
– A bajnokság megkezdésekor ki lehet-e jelenteni, hogy mely együttesek esélyesek az aranyéremre?
– Nem, mivel az átigazolásokat nem mi csináltuk. Nem tudjuk, hogy az együttesek kiket igazoltak. Az erőviszonyok 4–5 fordulót követően kristályosodnak ki. 
– A sportszerűségi verseny továbbra is szerepel a műsoron?
– Természetesen. Sőt, külön öröm számunkra, hogy az MLSZ a Nemzeti Bajnokság különböző osztályaiban is meghirdette. Szövetségünk már évek óta megrendezi a csapatok között. Büszke vagyok, hogy a ZVKLSZ kezdeményezését országos szinten is követésre méltónak találták. 
– Van-e a főtitkárnak valamilyen kívánsága?
– Azt szeretném megérni, hogy jövőre a versenykiírásnak megfelelően lenne indítható a 2006–2007-es bajnokság.

vissza az elejére


Bemutatkozik az új ügyvezető 

TELJESÍTMÉNYFINANSZÍROZÓ GAZDÁLKODÁS A CÉL

  Augusztus 1-től új ügyvezetője van a ZTE FC Rt.-nek. Dézsi Attila Hévízről került az egerszegi klubhoz, a fürdővárosi egyesületnél ugyanezt a posztot töltötte be.

Dézsi Attila– A sporttal való kapcsolatomról annyit, hogy röplabdáztam, NB II-ben játszottam a Szombathelyi Tanárképző csapatában – így Dézsi Attila. – Nagyon sok sportágat szeretek, mivel egykori testnevelőként megismerkedtem velük. Matematikát és testnevelést tanítottam egy általános iskolában. A focit nem űztem magas szinten, csak a mozgás kedvéért játszottam. 
– A ZTE előtt Hévízen volt ügyvezető. Hívták Egerszegre, netán úgy érezte, hogy váltani kell?
– Nagyon nagy megtiszteltetésnek veszem, hogy én lehetek a ZTE ügyvezetője. Úgy érzem, a kinevezéssel az eddigi munkámat ismerték el. Több éven át a Zalaapáti, majd a Hévíz ügyvezetőjeként dolgoztam. Úgy vélem, nem dolgoztam rosszul, mivel a csapat jó eredményt ért el az évek során. Pénzügyi problémáink voltak, de ezek általában rendezve lettek. Nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy eladósodott volna a klub. Ennek eredményeként még a Magyar Labdarúgóligánál is ismernek. 
– Úgy tudom, még Hévízen is besegít, a fürdővárosi csapat még mindig a szíve csücske?
– Mindenképpen, nemcsak picit, hanem nagyon is. Sikerült elindítani egy olyan váltási lehetőséget, amelyben pénzt is sikerül a hévízi labdarúgásba hozni, a szerződéskötések is megtörténtek. Remélem, egy új vezetéssel feláll a hévízi labdarúgó kft. A szerződések megkötésében, az igazolások lebonyolításában maximálisan segítettem, így zökkenőmentesen elindulhatott az NB II-ben a csapat. 
– A tanárképző után a számviteli főiskolán is diplomát szerzett, ezek szerint szakember kezébe kerültek a ZTE anyagi ügyei. Mennyire volt tisztában az egerszegi klub gazdasági helyzetével?
– A közgazdasági végzettségem már a hévízi munkálkodásom idején is jól jött. Természetes, ha az ember új munkahelyre érkezik, előtte tájékozódik. Tudom, hogy a licenc és a nevezés beadása előtt komoly gondokkal küzdött Zalaegerszeg labdarúgása. A klub gazdasági ügyeivel folyamatosan ismerkedem. Azt sem merem mondani, hogy jó kezekbe kerülnek a pénzügyek, mert nem biztos, hogy olyan jó szakember vagyok, hogy mindent el tudok intézni. Azon leszek viszont, hogy sikerüljön. Egy biztos: összefogással, kellő lojalitással kezelhető lesz az adósság, mivel az önkormányzat is pozitívan állt a dolgok mellé. 
– Melyek az első tapasztalatok?
– Óriási a különbség a két klub között. A ZTE más dimenzió, mint a Hévíz. A városban takarékos gazdálkodással tudtuk működtetni a csapatot. Zalaegerszegen is ezt kell bevezetni, és a teljesítményt finanszírozó gazdálkodással lehet előbbre jutni. 
– Határozatlan időre szól a kinevezése, vagy valamilyen időpontig?
– Az igazgatótanács tagjai három hónap próbaidőt kötöttek ki. Utána értékelik a munkámat, ha elégedettek lesznek velem, akkor újabb megállapodás születik. 

vissza az elejére


Bátran tervez az újonc

ANDRÁSHIDÁN A KÖZÉPMEZŐNY A CÉL

  Kétéves megyei első osztályú tagság után osztályt váltott Andráshida labdarúgócsapata. Zalaegerszeg városrészének együttese biztosan lett bajnok, és a szakemberek szerint újonc együttesként nem a kötelező célt, a biztos bentmaradást kell tervezni, hanem akár jó középcsapat is lehet a gárda. 

– A bajnoki cím megszerzését követően hosszabb szünetet kaptak a játékosok – így Dobos Sándor edző. – Megterhelő idényen vagyunk túl, a fiúk kicsit elfáradtak, úgy éreztem, hogy megérdemelnek egy hosszabb pihenőt. Négy és fél hetes felkészülésen vettek részt a fiúk. A tervezett munkát sikerült elvégezni, de a csapatjáték csiszolása, gördülékenyebbé tétele még belenyúlik a bajnokságba. 
– Milyen változások történtek a játékoskeretben, sikerült együtt tartani az aranyérmet szerzett csapatot?
– A játékoskeretben csekély változás történt. Két idősebb játékosunk – Gáspár László, Csaba Gyula – jelentette be, hogy nem vállalják az NB III-at. Helyükre próbáltunk igazolni annak szellemében, hogy az NB III-as versenykiírás kimondja, hogy két ifjúsági korú labdarúgót kötelező pályán tartani. A ZTE ifi A-keretéből hozzánk került Horváth András és Karakai András. Hévízről igazoltuk le Szijártó Szabolcsot, aki szintén a ZTE neveltje. 
– Mennyire sikerült feltérképeznie az NB III-as mezőnyt?
– Minden lehetséges csatornán igyekeztem információkat gyűjteni lehetséges ellenfeleinkről. Váltakozó sikerrel. Mire leszünk képesek? Valójában ez akkor derül ki, amikor sorozatban játsszuk a mérkőzéseket. 
– Úgy hallani, hogy nem az újonc szokványos tervét akarják megvalósítani, hanem ennél többet.
– Valóban, nem a bentmaradást várjuk a fiúktól. A Bakony-csoportban jó középcsapat akarunk lenni. A helyezés mellett számomra az lesz a fontos, hogy a csapat a bajnoki mérkőzések során a maximuma közelében teljesítsen. Ha így lesz, akkor biztosan megvalósíthatjuk elképzeléseinket. Az idény során kiesési gondokról nem szeretnénk beszélni. 
– Helyezés szempontjából melyik lenne a legmegfelelőbb?
– Vannak óhajok és realitások. Egy edző azt szeretné, ha csapata minden mérkőzését megnyerné, ez nagyon nehéz. Az idény végén nagyon örülnék, ha egyszámjegyű helyen zárnánk a bajnokságot. Mondjuk egy kilences lenne a csapat neve előtt, de ha ennél kisebb lesz, az már hab lesz a tortán.
– Andráshida anyagi szempontból eddig is a nyugalom szigete volt. Az NB III-ban többet kell utazni, növekednek a költségek. Meglesz rá az anyagi fedezet?
– A vezetők eddig is és a jövőben is mindent megtesznek, hogy nekünk csak a játékra kelljen koncentrálni. Felelőtlen ígérgetés eddig sem volt jellemző, a jövőben is addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. A klub irányítói a megyeiben is takarékos gazdálkodást folytattak, nyilván így lesz ez az NB III-ban is. 

vissza az elejére


Nagy László a ZTE ZÁÉV edzője

Heti négy edzéssel már javában készül az új bajnoki idényre a ZTE ZÁÉV szuper ligás női tekecsapata. A kék-fehéreknél több változás is történt. A jövőben a csapat vezetőedzője Nagy László lesz, akinek játékos-pályafutása Lovásziból indult, sokszor szerepelt a magyar válogatottban és külföldön is több évet profiskodott. Major Mihályné, aki eddig irányította a lányok edzéseit, a jövőben a serdülőknél dolgozik, és ellátja a technikai vezető feladatait is. Az utánpótlásnál eddig dolgozó Horváth Károlynéra a jövőben csak játékosként számít a vezetés. A játékoskeretben is történt változás, Baracsi Ágnes, a ZTE ZÁÉV válogatott játékosa Ausztriába igazolt.

vissza az elejére


Zalaszám-ZAC:
Öt senior bajnoki cím

  Tatán rendezte a Magyar Atlétikai Szövetség a sorrendben 23. senior országos bajnokságot. A Zalaszám Zalaegerszegi Atlétikai Club 35 évnél idősebb, de örökifjú atlétái nem hiába készültek szorgalmasan az országos bajnokságra.

Góczánné Tóth Zsuzsa, a rövidtávú síkfutó számokban tarolt. 100 m-en 14,74 mp-cel, 200 m-en 30,6 mp-es időeredménnyel szoros versenyben, míg a 400 m-es síkfutásban 71,47 mp-es teljesítménnyel nagy fölénnyel nyert országos bajnoki címet. A versenyző a három aranyéremmel az OB egyik legeredményesebb versenyzője lett.
Horváth Judit a dobószámokban jeleskedett. Az ugyancsak örökifjú atléta előbb 11,64-es jó teljesítménnyel megnyerte a súlylökést, majd a diszkoszvető körből 35,64 m-re dobta a szert, s nyerte a második magyar bajnoki címét. Horváth Judit jó esélyekkel állhat rajthoz az augusztus végén Spanyolországban megrendezésre kerülő világbajnokságon.
Takács László a gyaloglók mezőnyében a 10 km-es távot 1:02,06 óra alatt teljesítette, és másodikként célba érve ezüstérmet nyert.

vissza az elejére


Csesztreg jól debütált

A Zalaegerszegi Városi Röplabdaszövetség az ÖKOKER strandröplabda-sorozat második fordulóját Csesztregen rendezte meg. Először adott otthont strandröplabda-tornának a község. Nagyon szép környezetben, jó körülmények között küzdöttek a csapatok egymással és a pályával. Ez utóbbin – játék közben – meglátszott a sok esőzés hatása. 
Eredmények. Vegyes: 1. Vargáné Magyar Szilvia–Balla Gyula. 2. Illésné Takács Terézia–Máté Jenő. 3. Horváth Tímea–Horváth László. Férfi: 1. Varga–Balla, 2. Pordán–Horváth, 3. Máté–Stuhárt.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online