Jön az építkezés ideje

Megújult a Mártírok útja 2.


Jön az építkezés ideje

UTAK ÚJULNAK MEG, ORVOSI RENDELŐK ÉPÜLNEK A KERTVÁROSBAN

  Bár az idei év jelentősebb építkezései, fejlesztései csak most indulnak Tombi Lajos választókerületében, úgy fogalmaz: nincs szégyenkeznivalója. A Kertvárost érintő elképzeléseit négyéves ciklusra határozta meg, e vonatkozásban nézve jó ütemben halad azok megvalósítása. A műszaki ügyekért felelős alpolgármesterként tisztában van azzal, mennyire megnehezíti a különböző beruházások lebonyolítását a kötelezően előírt közbeszerzési eljárás lefolytatása. Sajnos, saját körzete sem mentesül a hosszas procedúráktól, melyek következtében az őszi időszakra marad több idei fejlesztés. 

Tombi Lajos– Véleményem szerint, a jövő zálogai a gyerekek, ennek megfelelően évek óta fáradozom azon, hogy választókörzetemben megfelelő környezetet teremtsünk a gyerekek részére. Úgy érzem, jól látható az eddigiek során megtett út – beszél képviselői munkája fő célkitűzéseiről és a már megvalósult fejlesztésekről Tombi Lajos. – Az Átalszegett utcában két játszóteret tettünk rendbe, míg a Balassi utcában egy új játszótér várja a kicsiket. 
Az idei költségvetésben hatmillió forintot terveztünk újabb játszópark kialakítására. Az előkészítő munkálatok már megtörténtek az Erdész utcai tömbbelsőben, kihelyeztünk néhány utcabútort a pihenni vágyók részére. Jelen pillanatban keressük a játszótér kivitelezőjét közbeszerzési eljárás keretében, ami késlelteti a beruházás indítását. A pénz rendelkezésünkre áll, bízom benne, hogy a tényleges munka is mielőbb megindulhat, és az év végére elkészül a körzet kicsinyeinek legújabb játszótere. Nagy örömömre, ezt a létesítményt is sikerül ivókúttal ellátnunk, így nem kell hazaszaladniuk a gyerekeknek, ha megszomjaznak, vagy meg kell mosniuk a kezüket. 
Maradva a gyerekeknél, Tombi Lajos büszkén újságolja, hogy a város oktatási intézményeiben folyó, több mint félmilliárd forint értékű felújítási program körzetét is érinti. A Napsugár Úti Bölcsődében 42 millió forint értékű fejlesztés zajlik. A szomszédos óvodában a csapadékvíz-elvezetés korszerűsödik, míg a Liszt Ferenc Általános Iskolában a szükséges tetőszigetelést hajtják végre a szakemberek. 

Felújítják a Napsugár Úti Bölcsődét.– Hasonlóan nagy összeget tudunk fordítani az idei évben járdáink és útjaink rendbetételére – számol be a képviselő. – Egy részen már megújult a Köztársaság úti járda, ez a munka folytatódik hamarosan. Félbemaradt munka megy tovább az Átalszegett utcában is, melynek nyugati oldalán a templom- és parképítéssel párhuzamosan már elkészült a járda. Nem hagyjuk magukra a keleti oldalon közlekedni kívánókat sem. Várhatóan még idén elkészül ott is a járda. Ugyancsak a gyalogosan közlekedők kényelmét szolgálva zajlik immár második éve a kertvárosi lépcsősorok rendbetétele. E területen is sikerült előre haladnunk az idei esztendőben.
Jó hírrel szolgál Tombi Lajos az utak rekonstrukcióját illetően is. Mint mondja, túlvannak a közbeszerzési eljáráson, kiválasztották a kivitelezőt, a szerződéskötést követően, azaz rövid időn belül indul a Liszt Ferenc és a Napsugár utca teljes burkolatfelújítása húsz-húszmillió forintból.
Építkezések nehezítik majd a közlekedést a Liszt Ferenc-iskolával szemközti oldalon, a régi Kertvendéglő környezetében is. Mint az alpolgármestertől megtudtuk, úgy tűnik, sikerült megegyezniük a tulajdonosoknak, és még az idei évben elbontják a régi, meglehetősen elhanyagolt képet mutató pavilonokat, hogy a helyükön színvonalas butiksor épüljön. 
– Ugyancsak építkezés indul az orvosi rendelő szomszédságában. A közgyűlés döntése értelmében létrehozunk két újabb rendelőt, melynek eredményeként a Kertváros ezen részében is teljesül az „egy orvos – egy rendelő” program. Harmincmillió forintot meghaladó összegű beruházásról van szó. Jelenleg az engedélyeztetés folyik, még az ősszel szeretnénk indítani a kivitelezést. A következő hónapok ennek megfelelően az építkezés jegyében telnek majd körzetemben. A közlekedésben adódó esetleges kellemetlenségekért ezúton is kérem a lakók elnézését.
A már elindított, illetve folyamatban lévő beruházások mellett újabb tervek sorakoznak Tombi Lajos íróasztalának fiókjában. Szorgalmazza az intézmények, illetve az utak és járdák felújításának folytatását, valamint a templom alatti terület rendbetételét. Mindenképpen szükségesnek tartja a Kertváros csapadékvíz-elevezető rendszerének bővítését, és a régi fasorok karbantartását, fiatalítását.

vissza az elejére


Megújult a Mártírok útja 2.

TOVÁBB CSINOSODIK A BELVÁROS

  A város vezetőinek jelenlétében avatták fel a Mártírok útja 2. szám alatti társasház megújult homlokzatát. A földszinten üzleteket, az emeleten hat lakást tartalmazó épületet a LÉSZ Kft. újította fel. A munkálatok május végén indultak, és júliusra fejeződtek be. 

– A feladat a megsérült vakolat leverésével kezdődött, helyére nemesvakolatot vittünk fel. A homlokzat mellett megújultak a bádogos szerkezetek, valamint a tető – részletezte a beruházást Udvar Sándor, a LÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója, majd a finanszírozásról szólt. – A munkálatok összköltsége megközelítette a hétmillió forintot. Ennek egy részét tulajdoni hányaduk arányában a lakók viselték, illetve a lakásfelújítási alap terhére a társasházat kezelő LÉSZ Kft. Az önkormányzat 2 millió forint vissza nem térítendő támogatás, illetve 1,2 millió forint kamatmentes kölcsön biztosításával járult hozzá a rekonstrukcióhoz. 
Dr. Gyimesi Endre polgármester az avatóünnepségen emlékeztetett arra, hogy a millennium évében határozta el a város vezetése a belváros önkormányzati tulajdonban lévő, műemléki védelem alatt álló épületeinek felújítását. A program a Kazinczy tér 4. számú ház rekonstrukciójával indult, majd a Kazinczy tér 1-gyel folytatódott. Az elmúlt évben a Mártírok útja 1. számú társasház homlokzatát tette rendbe a LÉSZ Kft., ezt követően került sor a szemközti épület felújítására. A kétszintes, részben önkormányzati, részben magántulajdonban lévő társasház 1904-ben épült, benne született Keresztury Dezső. 
A polgármester ígérete szerint tovább folytatódik a felújítási program. Jövőre a Zóna étterem épületét tennék rendbe. Ezt megelőzően azonban meg kell találnia az önkormányzatnak a ház új funkcióját. Dr. Gyimesi Endrétől megtudtuk: bár konkrét döntés még nincsen, elképzelhető, hogy kulturális célokat szolgál a jövőben az ugyancsak műemléki védettség alatt álló épület.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online