A régióban először

MSZP: Újabb panelprogram


A régióban először

ÜZLETI NYELVVIZSGA EU-S SZÍNVONALON A RE-VET NYELVISKOLÁBAN

  Több mint hat éve van jelen városunkban az államilag akkreditált RE-VET Nyelviskola. Jelentős eszközfejlesztés és korszerűsítés után a Jákum Ferenc út 1/B szám alatt kérdeztem Szabó Renáta iskolavezetőt, akkreditált nyelvvizsgáztatót az őszi aktualitásokról, és a régióban először a RE-VET-ben letehető TOEIC üzleti nyelvvizsga-lehetőségről.

– A RE-VET Nyelviskola kifejezett célja, hogy kiemelkedő szolgáltatást nyújtson hallgatói, illetve üzleti partnerei számára a nyelvi képzés területén. Céljaink elérése érdekében elköteleztük magunkat egy komoly minőségirányítási rendszer mellett, amely nagy részben a megrendelők – akár lakossági, akár vállalati ügyfélről van szó – igényeinek maximális figyelembevételét célozza meg. Ezért gondoltuk azt, hogy mivel városunkban még nincs helyben letehető üzleti nyelvvizsga – holott igény van rá –, mi biztosítjuk ezt a lehetőséget is a város lakóinak számára – tájékoztat az ügyvezető.
– Mit is kell tudni erről az új üzleti nyelvvizsgatípusról?
A TOEIC üzleti angol nyelvvizsga méltán a legkedveltebb és nemzetközileg legelismertebb üzleti nyelvvizsga. Jelenleg a piacvezető üzleti nyelvvizsga. A TOEIC (TEST OF ENGLISH for INTERNATIONAL COMMUNICATION) angol és francia teszt hasznos mindazoknak, akiknek hivatali tevékenysége keretében – legyen az egyszerű ügyintézés, illetve a nemzetközi tárgyalás szintje –, angolul vagy franciául kell kifejeznie magát. A TOEIC az angol és/ vagy francia nyelv tudásának mértékét minden szinten méri, a kezdőtől a legmagasabbig. A teszt egyszerűen letehető, objektív, az ára a legkedvezőbb a nemzetközi nyelvvizsgák közül. Iskolánkban már 17.500 Ft-ért letehető. Nincs sikertelen vizsga, az összesített pontozás 10 és 990 pont között lehetséges. A nemzetközileg érvényes bizonyítványt a vizsgázó 5 munkanapon belül kapja meg, a teljesítmény színvonalát értékelő táblázattal együtt. Hallgatóink számára a TOEIC-kal kiegészített diploma hasznos ajánlólevél lesz a munkaerőpiacon.
– Mikor tehetnek a jelentkezők először üzleti nyelvvizsgát itt Zalaegerszegen?
Az első TOEIC-nyelvvizsga időpontja: 2005. november 19. A jelentkezési határidő 2005. október 19. Bővebb információt és online jelentkezési lehetőséget biztosítunk a www.revetnyelviskola.hu weboldalon.
– Milyen általános nyelvi kurzusokkal várják ősztől az érdeklődőket?
Szeptember 13-tól folyamatosan indítunk 6–8 fős csoportokat kezdőtől a nyelvvizsgaszintig. Ezek a kurzusok 50 és 100 órásak, heti 2x3 vagy 1x4 órás időbeosztásúak. Természetesen lehetőség van egyéni tanulásra is. 
Kurzusaink egymásra épülnek, és egész évben indulnak, így biztosijuk a viszonylag gyors, de alapos nyelvtanulási lehetőséget. A tanfolyam indulásakor pontos és részletes tudásszint-
ellenőrzést végzünk. A nyelvvizsgára való felkészítés mellett számos szinten általános és szaknyelv oktatása is folyik. Igény szerint cégeknél kihelyezett nyelvtanfolyamokat is tartunk.
– Milyen óradíjakkal dolgoznak?
– Cégünk nem csak akkreditált felnőttképzési intézmény, hanem angol nyelvi programja is akkreditált, ami azt jelenti, hogy az angol nyelvet tanuló hallgatóinkat nem terheli a tanfolyamdíj 25%-os áfája. Ezenfelül minden hallgatónk a tanfolyam díjának 30%-át, (éves szinten maximum hatvanezer forintot) visszaigényelhet az SZJA-ból.
Ezt a kedvezményt a nyelvtanuló házastársa vagy közvetlen rokona is igénybe veheti, ha a szerződésen őt tüntetik fel befizetőként. Tehát mindkét akkreditációval rendelkező nyelviskolánkban már 320 Ft-tól lehet nyelvet tanulni óránként az összes kedvezmény igénybevétele esetén.
– Meddig kell a tanfolyamokra jelentkezni?
– Utolsó jelentkezési határidő szeptember 9. Újdonság, hogy iskolánk honlapján (www.revetnyelviskola.hu) lehetőséget biztosítunk az online jelentkezésre is. Személyesen pedig az Agóra Üzletház II. emeletén várjuk az érdeklődő tanulni vágyókat. 

vissza az elejére


MSZP: Újabb panelprogram

  A kormány által közelmúltban elindított Panel Plusz-program részleteiről és lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatót az MSZP városi szervezete.

Major Gábor, a párt elnökségi tagja kiemelte: a kormány – a korábban meghirdetett panelprogram után – 2005. augusztus elején elindította a Panel Plusz elnevezésű hitelprogramot. A Panel Plusz – amely egy 20 milliárd forint forrással rendelkező program – keretében 15 év alatt, árfolyam-garanciával, azaz 5–6 százalék kamattal tud a kormány hozzájárulni ahhoz, hogy az önrész, a lakók mellett az önkormányzatoknak is kiváltható legyen. Azok a lakók, akiknek nincs az önrészhez megfelelő tőkéje, azok szintén állami kedvezményes hitelt vehetnek igénybe. Ennek mértéke, a maximális 400 ezer forintos hitel felvétele mellett, havi 1900 forint. A törlesztés alapösszegét, havi 2780 forintot csak 3 év türelmi idő után, és 12 esztendő alatt kell visszafizetni. 
Kiss Ferenc, az MSZP városi elnöke hozzátette: Zalaegerszegen több mint 12.000 ilyen iparosított technológiával épült lakás található, ezért a következő közgyűlésen javasolni fogják, hogy az ebbe a kategóriába eső lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésére, felújítására kiírt pályázat – melyre 2005. július 31-ig 9 beadvány érkezett – beadási határidejét 2005. október 31-ig hosszabbítsa meg az önkormányzat. 2004-ben panelfelújításra 40 millió forintot fordított a város, de a szocialista képviselők szeretnék, ha az önkormányzat minél több pályázat befogadásához – akár államilag támogatott hitelfelvétel útján – teremtené meg a szükséges önerőfedezetet.
* * *
Az MSZP városi szervezte, a kormány Panel Plusz-programjához kapcsolódó változások ismertetése céljából 2005. augusztus 25-én 17 órakor lakótelepi fórumot tart az MMIK-ban, melyre szeretettel várnak mindenkit.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online