Fúvósok showműsora

Nem olcsó a sulikezdés


Fúvósok showműsora

JUBILEUMI PROGRAMOK

  Három évtized nagy idő egy művészeti együttes életében, ami mögött rengeteg dolog sorakozik fel: kellettek, akik annak idején kitalálták és létrehozták, s kellettek tagok, akiknek munkája nagyban befolyásolta a jövőt. S persze közönség, aki elfogadta, várta a fellépést és tapsolt.
A 1975-ben létrejött Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar a mai napig Farsang László alapító karnagy irányításával működik, jelenleg ötven tagot számlál. A jubiláló amatőr művészeti együttesről Gyenese Zsolttal, a fenntartó Egerszegi Fúvószene Alapítvány elnökével beszélgetünk.

Fúvósok utcai menetben.– Milyen térséget ölel fel a zenekar művészeti munkája során?
– A fúvóskoncertek és térzenék elsősorban Zalaegerszeg ünnepségeihez kötődnek. Számos magyar, elsősorban dunántúli fesztiválra, ünnepi rendezvényre, falunapra kapunk meghívást. Évente 25–30 fellépésünk van, de Zalaegerszegen még sok tennivaló vár ránk a fúvószene népszerűsítésében. A megyeszékhely régmúltjából nincsenek közvetlen hagyományaink. Példaként említeném, hogy Kőszegen már 140 éve működik a fúvószenekar. Reméljük, egy-egy nagyobb szabású programunkkal jobban fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet. 
– Mire büszkék az elmúlt időszakra visszanézve?
– A fiatalok állandó bevonásával, jó hangulatban tudunk muzsikálni, a legtöbb hazai és külföldi meghívásnak eleget tudtunk tenni. Sikerült karnagyunknak a zenekar alapjait leraknia, jó kapcsolatokat kialakítania, amely stabilan működik. A művészeti csoportot a kezdetektől megalapozó Ifjúsági Fúvószenekar fiataljai erősítik, melyet 1995 óta Vörös István karnagy vezet. 
Immár 11 éve, újévkor telt házas koncertet adunk Zalaegerszegen. Felvállaltuk a fúvószene népszerűsítését azzal, hogy számos vendégegyüttest, művész szólistát hívtunk meg fellépéseinkre, amellyel nemcsak az előadások színvonalát emeltük, hanem hangszeres bemutatókat és fúvószenei stílusjegyeket közvetíthettünk közönségünknek. 
A zenekarunk legutóbbi újévi koncertjén országos minősítést is kért, amelyen a koncert kategóriában arany, illetve a show kategóriában kiemelt arany fokozatot szerzett. A fúvószenét kiegészítő nagy látványosság a mazsorettek produkciója. A Háriné Molnár Ágnes vezette zalaegerszegi Mazsorettcsoporttal már 1990 óta dolgozunk együtt, ha jól tudom, az országban elsőként. Az idei évben is közös fellépésekkel ünnepeljük a zenekar jubileumát.
– Az együttest milyen formában működtetik?
– Legjelentősebb támogatónk Zalaegerszeg önkormányzata. Az alanyi jogú támogatás mellett pályázatokon veszünk részt helyben és országos szinten is. Egyéni és társasági támogatóink mellett a fellépéseink bevételei adják az éves működés alapját. A Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskola a kezdetektől biztosítja a próbatermet, ott jegyeztük be székhelyünket is. 
– Milyen jubileumi programokat terveznek?
– Augusztus 26-án jubileumi koncertet adunk a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Várjuk a volt zenekari tagokat, családjaikat, hiszen az ő múltjukra épül a zenekar. Másnap, augusztus 27-én egész napra szóló fesztivált rendezünk, délelőtt a belvárosban, délután az Alsóerdei Gyermektáborban. Programjainkon a gyermekekre, családokra gondolva ingyenes játékokkal, gyermekműsorral, kirakodóvásárral invitáljuk közönségünket a fúvószenei showműsorra. Izgalmas fúvószenei csemegékkel várjuk a hallgatóságot nyolc zenekar részvételével!

vissza az elejére


Nem olcsó a sulikezdés

CSÚCSFORGALOM AZ ÍRÓSZERBOLTOKBAN

  – Anya, nekem üzenőfüzet már nem kell!
– Akkor milyen füzetcsomagot vásároljunk?
– Hát, ötödikeseknek valót! – mondja a tíz év körüli kislány, majd a megfelelő polchoz vezeti anyukáját az egyik zalaegerszegi írószerboltban. Ezt követően kosarába helyezi a csomagot, majd öles léptekkel megindul a tolltartók és a ceruzák irányába. Édesanyja szorgalmasan követi, majd pár perccel később, miután fizettek a pénztárnál, két hatalmas „pakkal” távoznak az üzletből. Ilyen és ehhez hasonló képek gyakran tárulnak elénk mostanában, ha betérünk egy-egy papírboltba, s mindez jelzi, hogy a nyári szünidő a finiséhez érkezett, s a diákok megkezdték a felkészülést a szeptemberi sulikezdésre.

A szorgalmasabb szülők és gyermekeik már korábban megvásárolták a szükséges tanszereket, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a többség mindig augusztus végére időzíti a füzetek és az egyéb írószerek beszerzését. Akadnak olyanok, akik egyszerre vásárolnak meg mindent, de sokan apránként válogatják össze az iskolai kellékeket.
– A nagyobbik fiam szeptemberben megy középiskolába és neki most az alapdolgokat vásároljuk meg, hiszen ő csak az első hét után tudja meg, hogy mi kell majd az iskolába. A másik gyermekem általános iskolás, neki szinte már mindent megvettünk – válaszolta érdeklődésünkre egy pölöskei anyuka, akit idősebb fia kísért el a „beszerző körútra”. – A két fiú iskolakezdése a könyvekkel együtt eléri a 30 ezer forintot, vagyis jelentős kiadás. Szerencsére a cég, ahol dolgozom, gyermekenként 8 ezer forinttal támogatja a tanévkezdést, így ebből a pénzösszegből az egyik könyvcsomagot meg tudjuk vásárolni. Mi általában ilyenkor szerezzük be a tanszereket, mert nem szeretjük az utolsó napokra hagyni. Próbálunk olcsóbban vásárolni, de vannak olyan dolgok, amelyekből – még ha drágább is – ajánlatosabb a jobb minőséget hazavinni, mert az strapabíróbb. Tavaly nyáron egyébként kaptak a fiúk iskolatáskát és tolltartót, tehát ezekre idén nem kell költenünk.
Ottjártunkkor rengeteg vásárló tartózkodott az üzletben, s a legtöbb fiatal édesanyjával érkezett a boltba. Voltak azonban önállóbb nebulók is, akik egyedül, vagy hasonló korú barátjukkal intézték el a bevásárlást. Közéjük tartozott a nagykapornaki Borsos Zsófia és Varga Aida, akik mint elmondták, ők már az elmúlt évben is ketten készültek fel az iskolakezdésre.
– Pár napja már megvettünk majdnem mindent, ezúttal csak pár kisebb olyan dolgot vásárolunk, ami a múltkor elmaradt. Tavaly az utolsó hétre időzítettük a „tanszerbeszerzést”, most azonban augusztus végén táborba utazom, tehát előbb fel kell készülnöm a sulira – így az ősszel hetedik osztályt kezdő Zsófi. – Ezelőtt egyébként csak tényleg a legfontosabb kellékeket vettük meg, ám így is 10 ezer forintot fizettünk. Nem olcsó a sulikezdés, az biztos.
A tanszervásárlási dömping a múlt héten kezdődött, és várhatóan szeptember első hetéig fog tartani, tudtuk meg Csiszár Lajosnétól, a bolt vezetőjétől. A tanév megkezdése után általában már csak egy-egy apróságot kell pótolniuk a diákoknak, vagyis az első becsengetésre szinte mindent megvásárolnak. Napjainkban egy elsős általános iskolás tanszereinek költsége körülbelül 15 ezer forintra tehető, azaz a legtöbb családnál komoly kiadást jelent a szeptemberi tanévkezdet. A boltvezető azt is elárulta: sok szülő inkább jobb minőségű felszerelést vásárol gyermekének, hiszen az sokkal időtállóbb, mint egy olcsóbb, kevésbé jó minőségű árucikk. Ilyenkor egyébként nagy a forgalom, nyitástól zárásig folyamatosan érkeznek a vásárlók az üzletbe. Ezekben a hetekben leginkább az iskolatáskák, a tolltartók és a füzetcsomagok fogynak, de gyakran kell pótolni a polcokon a különböző írószereket is.
Csiszár Lajosné hozzáfűzte, általában az anyukák kísérik el gyermekeiket az üzletbe, de előfordul, hogy ezt a feladatot néha az édesapák, vagy a nagyszülők vállalják magukra. A vásárlók egyébként gyakran hoznak magukkal különféle utalványokat – melyeket általában cégüktől kapnak – s ezek felhasználásával próbálják csökkenteni a tanév kezdetekor felmerülő kiadásokat.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online