Minőségi képzés a Volán Oktatási Kft.-nél
Újabb cégcsoporttal bővült a Zalaco Rt.
Minőségi képzés a Volán Oktatási Kft.-nél
NEM CSAK JOGOSÍTVÁNYT ADNAK, VEZETNI TANÍTANAK!
A Volán Oktatási Kft. évek óta meghatározó szerepet játszik a megye járművezetőinek, illetve közlekedési szakembereinek képzésében. Az elmúlt években tanfolyamaik többsége telt házzal bonyolódott, az idei év második felében viszont visszaesett hallgatóik száma. A lehetséges okokra Kiss Ferenc, a Volán Oktatási Kft. ügyvezető igazgatója igyekezett magyarázatot adni. |
– A kategóriás képzések területén jelentkező fogyást elsősorban annak tudjuk
be, hogy megyénkben is fokozatosan gyarapszik a képzőintézmények száma, a
vezetni tanulók viszont egyre kevesebben vannak. Az ennek következtében
kialakult óriási versenyben sokan úgy kívánnak előnyre szert tenni, hogy
nevetségesen olcsó áron kínálják tanfolyamaikat. A Volán Oktatási Kft. nem
változtatja árait! Mi továbbra is minőségi képzést kínálunk a bennünket
választóknak. Garantálhatjuk, hogy a Volán Oktatási Kft. hallgatói nem csak
jogosítványt szereznek, meg is tanulnak vezetni – szögezi le az igazgató.
Kiss Ferenc elmondta azt is, hogy a kategóriás képzések mellett átmenetileg
visszaesett az érdeklődés szaktanfolyami képzéseik iránt is. Ennek hátterében az
állhat, hogy az uniós követelményeknek megfelelően 2006-tól változnak a
tanfolyami és vizsgakövetelmények a tehergépjármű-, illetve autóbusz-vezetőket
érintően. Sokan úgy gondolják, megvárják, mit hoz a jövő.
– Nem tartom jónak ezt a taktikát – fűzi hozzá Kontler Károly oktatásvezető és
leszögezi: – Nem szűnik meg a nemzetközi árufuvarozó és autóbusz-vezető
képesítés megszerzésének kötelező volta. Átalakul csupán a jelenlegi rendszer.
Azt javaslom minden érintettnek, végezze el még most a tanfolyamot, a
megszerzett tudást senki nem veheti el tőle. Sőt! A már meglévő TIR-vizsga
könnyítést jelent a bevezetésre kerülő Szakmai alkalmassági bizonyítvány
megszerzésénél.
Büszkén
újságolja az oktatásvezető, hogy ADR-tanfolyamaik eredményeként egyre kevesebb
hibát találnak a veszélyes árut fuvarozókat ellenőrző rendőrök. Mindez –
véleménye szerint – arra enged következtetni, hogy kezdenek hinni a
gépkocsivezetők az ADR létjogosultságában. A megyében egyedül a Volán Oktatási
Kft. szervez ADR-tanfolyamot, melynek keretében megtanítják a szabályok szerint
dolgozni, fuvarozni hallgatóikat.
– A 113/2004-es GKM-rendelet előírja, mégis nagyon kevesen tudnak róla, hogy a
mezőgazdasági gépet vezetőknek el kell végezniük egy, a közúti szállításra
képesítő tanfolyamot – hívja fel a figyelmet Kontler Károly. – Hiába hirdetjük
képzésünket, egyelőre nincsen érdeklődés iránta, holott mindössze 20 óráról
lenne szó. Ugyancsak kötelezően előírt képzéshez kötött a túlméretes járművek
kísérete.
Új színfolt a társaság képzési palettáján a B+E kategóriás képzés, ami a 3,5
tonnánál nagyobb súlyú járműszerelvény vontatásához ad jogosítványt. A
lakókocsit vontatóknak, sportlovat, sporthajót szállítóknak kell rendelkezniük
ezzel a kategóriával. Folyamatosan szervezi emellett B, C és E kategóriás
képzéseit, ADR, TIR, undorkeltő, és gépkezelő tanfolyamait a Volán Oktatási Kft.
A különböző tanfolyamokra jelentkezni a Zrínyi út 99/A szám alatt, illetve a
92-es körzet 511-103-as telefonszámán lehet Benkő Szilviánál. A Volán Oktatási
Kft. továbbra is akkreditált képzést folytat. Hallgatóiknak áfa-, illetve
adókedvezményt biztosítanak.
Újabb cégcsoporttal bővült a Zalaco Rt.
REFORMTERMÉKEK, ÜZLETHÁLÓZAT-FEJLESZTÉS
A Zalaco Sütőipari Rt. megyéket felölelő szaküzlethálózatában ma már naponta tíz-tizenkétezer ember fordul meg. A vállalkozás ennek következtében mondhatni egy kisváros lakosságát látja el a sütőipari termékek teljes választékával: a napi friss terméktől a csomagolt, az elősütött és a fagyasztott termékig bezárólag közel 200-féle terméket kínál. A Zalaco Rt. a rendszerváltás utáni történetének legjelentősebb állomásához érkezett: Dunántúli ZM Rt. néven egyesült a Méry Pékség Kft.-vel, megvásárolta annak részvényeit, valamint cukrászata részvényeiben is többségi tulajdont szerzett. Ezzel, mint Zala megye legnagyobb sütőipari cége, az eddigieknél sokkal nagyobb eséllyel foghat hozzá a jövő kiépítéséhez. |
–
Az egyesülés célja a versenyképesség, a hatékonyság növelése volt. Erre szükség
volt, mert az uniós csatlakozás szinte érzékelhetetlen változást jelentett. A
fontos fordulópontot számunkra az euróövezethez való csatlakozás hozza majd, ami
látszólag messze, valójában közel van. A magyar élelmiszer- és feldolgozóiparnak
ebben a rövid időszakban kell feltőkésíteni, megerősíteni magát, kiépíteni
kapcsolatait és megvásárolni a legmodernebb technológiákat. Ugyanis az
euróövezetbe való belépéssel megjelenik majd az a közép- és nagyvállalkozói
tőke, amely most még a forintleértékelés veszélye és a transzparencia
(átláthatóság) hiánya miatt távol van. Az egyesüléssel, úgy vélem, időt nyertünk
ahhoz, hogy koncentrálni tudjuk erőforrásainkat, és eredményesen felkészüljünk a
külföldi nagyvállalkozói cégek megjelenésére a magyar sütőipari piacon –
indokolta a döntést Berta László, a Zalaco Rt. vezérigazgatója. – Számunkra
legalább olyan fontos kérdés az is, hogy mit jelent a két cég társulása a
vevőknek. A vásárlókat megnyugtathatjuk, mert ők csak kedvező tapasztalatokat
szerezhetnek az egyesülés kapcsán, ugyanis sokkal szervezettebb, és magasabb
színvonalú kiszolgálással állunk rendelkezésre. Továbbá nem szüntetünk meg
sikeres termékeket sem a Zalaco, sem a Méry termékskálájáról; változatlanul
ugyanazzal az ízzel, ugyanazzal a formával találkozhatnak a vásárlók, hiszen a
kenyérfélék elég tradicionális táplálékok, az ember nem „vált” mindennap
kenyeret. Az arculat valamint a logó szempontjából sem lesz változás, a vevők
továbbra is a megszokott címkék alapján választhatnak a sütőipari termékekből.
Úgy vélem, mivel a szállítás sokkal célirányosabb lesz, még frissebb termékeket
tudunk eljuttatni a boltokba. Mindez a minőség szempontjából hoz majd pozitív
változást.
– Az egyesülés következtében a termelést a Zalaco Rt. telephelyére
koncentrálják?
– Igen. Azonban, hogy megteremtsük a fogadókészségét ennek a megnövekedett
gyártásnak, át kell alakítanunk az üzemet. Ezen termelési és a logisztikai
szervezés 65 millió forintjába kerül a Zalaconak – folytatta Berta László. – A
beruházási költségből 17 millió forintot fordítunk egy újabb WP-Etázs kemence
vásárlására, ami termeléskapacitásunkat 25 százalékkal növeli meg. Ezenfelül új
épületeket létesítünk, valamint beállítunk egy korszerű, nagy teljesítményű
fagyasztóvonalat. A fejlesztésnek köszönhetően a termelést és az értékesítést is
racionalizálni tudjuk. S még egy hír az egyesüléssel kapcsolatban: a Méry Pékség
dolgozóinak jelentős része október elsejétől nálunk dolgozik. A termelés
áttelepítése a cukrászat kivételével folyamatosan megy végbe, és október végére
be is fejeződik.
– Az elmúlt időszakban jelentősen bővítették szaküzlethálózatukat, és
legutóbb Zalaegerszeg belvárosában nyitottak két új üzletet.
– A korábbi években Celldömölkön, Szentgotthárdon, Körmenden, Szombathelyen,
Sárváron, Tapolcán, Balatonszepezden és Hévízen létesítettünk szaküzleteket, és
2005-re eljutottunk odáig, hogy Zalaegerszegen is bővítsük üzlethálózatunkat.
Nyáron két újabb szaküzletet nyitottunk meg, az egyik a Berzsenyi úton, a másik
a Centrum téren található. Mindkét bolt sikerét bizonyítja, hogy naponta 600–700
vásárló keresi bennük termékeinket. A minap kaptuk meg az építési engedélyt, így
a kaszaházi úti telephelyünk előtt álló portabolt helyén egy korszerű üzlet
létesülhet hamarosan. Szaküzlethálózatunkat nemcsak Zalaegerszegen, hanem a
megyében, sőt azon túl is bővíteni kívánjuk. A közeljövőben Szombathelyen és
Nagykanizsán nyílik egy-egy szaküzlet. A nagykanizsai boltunk az országban
egyedülálló lesz abban a tekintetben, hogy egy újszerű sütőipari értékesítési
üzlettípust igyekszik meghonosítani. Ez pedig nem más, mint a kenyérdiszkont,
ami Németországban nagyon elterjedt értékesítési mód. Kíváncsian várjuk, hogy a
magyar fogyasztó miként reagál majd erre. Ha kedvező tapasztalatokra tudunk
szert tenni, a későbbiekben létesítünk hasonló üzleteket.
Berta
László elmondta, közel 200-féle saját terméket kínálnak szaküzleteikben, amelyek
nyitása, mint stratégia jól bevált. Ezt bizonyítják az adatok: a forgalom
negyven százaléka értékesítődik a saját üzleteikben. A törekvésük az, hogy ez a
következő két évben elérje a 80–90 százalékot. A vezérigazgató szólt arról is,
hogy újfajta sütőipari, vagyis reformterméket állítsanak elő, évek óta dolgoznak
kutatás-fejlesztési tevékenységben. Mint mondta, korábban nem igazán fogadták
kedvezően a reform sütőipari termékeket, de a mostani piacfelmérések és a vevők
megkérdezése azt mutatja, hogy megérett az idő ezen termékek bevezetésére.
Hamarosan reformpultokat létesítenek szaküzleteikben, és csak ezekben fogják
árusítani a bio anyagokból készített, kézzel formált reformtermékeiket. Ezek
előállításához külön üzemegységet létesítenek, mert csak így garantálható a
termékek minősége. Hozzátette, ezek olyan készítmények lesznek az egészségesen
táplálkozni akarók és a valamilyen táplálkozási gonddal küzdők számára egyaránt,
amelyekért ugyancsak érdemes lesz felkeresni a Zalaco boltjait. Berta László
továbbá elmondta, céljuk az is, hogy Zalaegerszeg területén olyannyira bővítsék
üzlethálózatukat, hogy 5–10 perces sétával elérhető legyen egy-egy szaküzlet.
Mindezzel az a szándékuk, hogy saját boltjaikban a garantáltan jó minőségű és
bőséges áruválasztéknak köszönhetően minden vásárló igénye szerint megtalálja a
neki megfelelő élelmiszert.